:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лиляна Павлова заговори и за магистрала до Видин

Пътят от София до втория Дунав мост ще се ремонтира с европейски пари
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров е стъпил в една от дупките на магистрала "Хемус" по време на инспекция с министър Лиляна Павлова. Тя обяви, че вече има планове за строеж на магистрала от София до Видин.
Магистрала от София до Видин - това е най-новият проект в плановете на правителството за развитие на магистралния пръстен в България. За нея заговори в края на миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя обяви, че агенция "Пътна инфраструктура" вече има финансов разчет за изграждане на магистрално трасе за разстоянието от около 190 километра между столицата и северозападния дунавски град. Според изчисленията проектът е за около 890 млн. лева. 340 млн. лева от тях са нужни само за частта между Мездра и Ботевград.

"За момента няма предвидени средства, но сме планирали възможности за финансиране по плана "Юнкер" или по инструмента "Свързана Европа", обясни Павлова. По време на инспекцията за предстоящите ремонти по магистралите "Хемус" и "Тракия" шофьор от превозваческия бизнес се обърна към министъра с въпрос за това кога ще бъде оправено трасето към Видин. Властта е наясно с проблема за движение по направлението към Дунав мост -2, отвърна Павлова. Пътуването било затруднено основно заради водния цикъл на Димово. Трафикът там е пренасочен по негодни за тировете обходни пътища.

Добрата новина обаче е, че вече е предвидена цялостна реконструкция на трасето. Рехабилитацията му е заложена в новата оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014 - 2020 г. В петък стана ясно, че зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова е приключила преговорите по обхвата на програмата. Скоро се очаква финалният вариант да получи одобрение и от Европейската комисия. Вече обаче е ясно, че финансирането ще обхване 67 града, сред които 28 по-малки. Доскоро Брюксел отказваше пари за малките градове, за да се концентрират инвестициите върху райони с по-голямо население и съответно да има по-голям ефект от тях.

Междувременно стана ясно и че освен трасето София-Видин другите проекти, които България е предложила за финансиране по плана "Юнкер" в пътния сектор, са довършване на "Хемус" и връзката с пътя Велико Търново - Русе, магистрала "Черно море" и магистрала София - Калотина. Тези направления са част от европейски коридори и стратегически пътни проекти, които са важни за транзитния трафик, припомни министър Лиляна Павлова.



СТАТИСТИКА

След като жертвите бяха намалели в периода 2009-2013 г. с 50%, уви, тенденцията за увеличение на трагичните пътно-транспортни произшествия през миналата година отново е налице. Причините са несъобразена скорост и лоша пътна мрежа, каза Лиляна Павлова в отговор на въпрос дали инвестициите в нови магистрали се отразяват на спада на жертвите.
1
3991
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Април 2015 20:52
То и за тунела под Шипка, таквоз ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД