:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,165
Активни 126
Страници 11,407
За един ден 1,302,066

Полша решава днес да отмени 9 май като празник на победата

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полският парламент се готви да обяви 8 май за Национален ден на победата вместо чествания досега 9 май.
Полският парламент ще разгледа и гласува днес предложение за отмяната на 9 май като Празник на победата и свободата и обявяването на 8 май за Национален ден на победата, предаде ТАСС. "Няма причини, поради които Полша да приема действащото в СССР тълкуване на края на войната. За страните в Европа, завзети от Червената армия, е трудно да нарекат този факт "триумф на свободата", казват авторите на законопроекта.

Междувременно Москва обяви, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще бъдат в Москва на 9 май за Парада на победата. В началото на април шефът на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов каза, че предварително участие в парада са заявили 25 държавни глави и лидери на няколко организации. Окончателният списък с гостите ще бъде огласен в началото на май. Повечето страни - членки на ЕС, сред които и България, както и САЩ, бойкотират тържествата в Москва за годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна.

59
2118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
23 Април 2015 20:27
За страните в Европа, завзети от Червената армия, е трудно да нарекат този факт "триумф на свободата", казват авторите на законопроекта

Демек (по Б.Б.) , Полша е била щастлива , свободна страна ,преди да ги "завземе Червената армия" ? Германците са били птосто туристи там ...?
23 Април 2015 20:30
Силен удар под пояса, който Полша нанася на Украйна, която я е освободила от фашизма!
23 Април 2015 20:53
Ганий, и аз се замислих защо са такива поляците! Тамън Украйна се обяви за страна-победител и хоп, поляците викат "Окупация!" Некрасиво излиза, не е по комшийски!
23 Април 2015 21:03
Така е - освободените винаги намират причина да станат неблагодарни. Няма ненаказано добро.
23 Април 2015 21:07
Полша, а и България трябва да помнят, че пуделите са.. си пудели. Рано и късно стават храна... на по-големите...
23 Април 2015 21:21
Перспективата за Европа е празник на 6 май - Хъдърлези ,Победената Опитомената Ламя ...... Отсякъде политкоректно .
Агнешко с бира .
Агнешко с айрян.
Само бира.
Само айрян.
Бира с айрян ,айрян с бира .
Наднационално,надрелигиозно над ЛГТБно.
23 Април 2015 21:25
Не знам как "СССР тълкува края на войната", но ми се струва, че бръкна дълбоко в един задник, за да ... ви извади оттам, велможни паньове.
23 Април 2015 21:45
За страните в Европа, завзети от Червената армия, е трудно да нарекат този факт "триумф на свободата", казват авторите на законопроекта.

И ние българите трудно го наричаме "триумф на свободата", след като оградиха страната с бодлива тел, взеха паспортите, въведоха жителства, заграбиха собствеността на хората, изтребиха и/или разселиха елита и за 45 години доведоха България до фалит.
23 Април 2015 22:26
Мужик 23 Април 2015 21:45
За страните в Европа, завзети от Червената армия, е трудно да нарекат този факт "триумф на свободата", казват авторите на законопроекта..

И ние българите трудно го наричаме "триумф на свободата", след като оградиха страната с бодлива тел, взеха паспортите, въведоха жителства, заграбиха собствеността на хората, изтребиха и/или разселиха елита и за 45 години доведоха България до фалит..

Двор се загражда , та говедата да не ходят по чужди ниви бели да правят. А до изтребения "елит" - май все пак има оцелели - тия , дето не се няждат 25 г. вече.
23 Април 2015 22:30
Нека си изберат 20 април за честване.
23 Април 2015 22:44
Разбира се, че ще отмени.

След като шеф на съседските бандеровци е също от тяхната двупаспортна кръв, то тези си показват същността без маски. Единен строй на властващите Паразити! И това е напълно в унисон с действителните факти. Че тази същата, забравила как е между Чука и Наковалнята и обратното, бе активният провокатор за разпалването на ВСВ!

Когато атовете се ритат - магаретата страдат! За жалост тук даже магаретата липсват и на тяхно място са някакви дръгливи пудели - нека не споменаваме за последното пце в глутницата им. Което даже е и краставо, на всичко отгоре...

- Очаквам и тук да се подеме същата инициатива, оня пършивец Инджев сигурно ще получи ново вдъхновение - $$$$, за поредната истерична атака.
23 Април 2015 23:09
Е, той Бащицата на народите е имал големо желание да освободи цела Европа, ма нещо запецнал през 41-ва...
24 Април 2015 00:23
И гравитацията ще отменят.Кога ще свърши тази лудост,аз вече се уморих?На всички заинтересовани,единственото място на земята,дето ще става за живот след ядрената зима,е южна патагония.Успех.
24 Април 2015 05:55
У. Чърчил:" ...Полша е хиената на Европа..."
24 Април 2015 06:00
Хайде сега, хиената на Европа били. Но когато се е появил Ян Собиески пред Виена поляците не са били хиени.
24 Април 2015 06:01
Мужик 23 Април 2015 21:45
...И ние българите трудно го наричаме "триумф на свободата", след като оградиха страната с бодлива тел, взеха паспортите, въведоха жителства, заграбиха собствеността на хората, изтребиха и/или разселиха елита и за 45 години доведоха България до фалит..


http://www.septemvri23.com/
БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИЗГУБИХМЕ
…. Българската енергетика
До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.
Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:
- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от съветски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света! (Първи блок беше въведен в експлоатация през 1974 г. – бел.ред.)

- ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!
Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!
Заема водещо място между действащите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
- Каскада “Арда” - с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа! - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!


/язовир "Ивайловград", част от каскадата "Арда"/
- Производството на водни турбини и генератори.
До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбиностроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.
- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
- Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.
________________________________________
След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
- Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй”.
- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
- Разпродаде електроразпределителната система.
- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

24 Април 2015 08:07
Неблагодарни поляци! Предпочитат Хитлер вместо Сталин.
Все едно ние между Кралство Саудитска Арабия и ЕС, да изберем ЕС!?!
Кой нормален би предпочел ЕС, пред Кралство Саудитска Арабия???
24 Април 2015 08:09
...И ние българите трудно го наричаме "триумф на свободата", след като оградиха страната с бодлива тел, взеха паспортите, въведоха жителства, заграбиха собствеността на хората, изтребиха и/или разселиха елита и за 45 години доведоха България до фалит..
Момченце, нещо недоразбираш историята. Ние бяхме оградени от Запада с така наречената Желязна завеса. Ти не можеш да ходиш свободно в една противникова страна с която се води обявена от Запада война, нищо, че е студена (от Чърчил във Фултън). Не можеш да ходиш там, където те обяваяват единствено за политически емигрант, въпреки, че ти напираш, като икономически. За да има обмен на хора, трябва да има споразумение между двете страни. Това беше хитра политика на Запада. Създават някаква видимост, че те приемат, а че нашите те спират, де факто ти можеш да отидеш там само като политически емигрант. Не можеш да се върнеш и да видиш родителите си, и след това да се въртнеш отново на запад, защото те таксуват, че вече не си преследван. Ей туй ти го пиша за да ти светне нещо между ушите.
А и тогава имаше начин да отидеш на Запад. Виенската екскурзия, обмен на учени и други специализанти. Ама избягаш ли нямаше връщане и от двете страни.
24 Април 2015 08:09
Самоопозоряване - Полша е англосаксонското троянско магаре в ЕС ...
24 Април 2015 08:11
Простотия Полска. Ако не беше съветската армия, както ги бяха нагънали германците, жив поляк нямаше да остане, докато американските и английски войски стигнат до Варшава.
24 Април 2015 08:24
Е, той Бащицата на народите е имал големо желание да освободи цела Европа, ма нещо запецнал през 41-ва...
Щурчо, както винаги ръси глупости. Всеки знае, че е имало споразумение между великите сили, първо в Москва през есента на 1943г. и след това в Ялта. И Сталин стрикно го е спазвал, даже даде Гърция на Великобритания, въпреки, че комунистите бяха там на власт. Затова започва гражданската война в Гърция, която е потушена от английските войски. Чети историята Щурчо, чети я внимателно.
24 Април 2015 08:32
Хайде сега, хиената на Европа били. Но когато се е появил Ян Собиески пред Виена поляците не са били хиени.
Хайде сега Ян собиески, ние говори за ВСВ, той за Ян Собиески. Одма Щурчо ще се обади за българите дето са били преди шумерите.
24 Април 2015 08:42
За поляците девети май е датата на която капитулира една от двете държави-агресорки, дружно нападнали Родината им през септември 1939 г.
Какъв празник на победата, какви пет лева?
24 Април 2015 08:50
Не можеш да ходиш там, където те обяваяват единствено за политически емигрант, въпреки, че ти напираш, като икономически. За да има обмен на хора, трябва да има споразумение между двете страни.

Хи,Хи,Хи, а пък аз се чудех защо Германия взе Турци за гастарбайтери, а не Българи!?!
Добре че колегата по форум ме открехна.
24 Април 2015 08:56
За поляците девети май е датата на която капитулира една от двете държави-агресорки, дружно нападнали Родината им през септември 1939 г.

Не е така! Тодор Живков не случайно ползва принципа на Сталин. Да се снишим и да видим какво ще стане.
Чакалите и лешоядите като Сталин нападат само когато жертвата е клекнала.
24 Април 2015 12:50
По принцип през май 1945-та Втората световна война не е приключила, така че Полша бърка. ВСВ приключва на 2 септември 1945 с капитулацията на Япония. През май 1945 е капитулацията на Германия, но капитулацията се подписва повече от един път и времето на подписването е различно в различните държави. В крайна сметка не е толкова важно дали е на 7-ми май, 8-ми май или на 9-май. Победата над фашизма през Втората световна война трябва да обединява хората, а не да ги разделя. Полша и поляците сега можеше да ги няма, ако Германия беше победила СССР.
24 Април 2015 13:26
Mrx
24 Апр 2015 08:09

Тоа Бисер сам ли го сътвори или ни го преписваш от някой милиционерски наръчник?
24 Април 2015 14:15
Чети историята Щурчо, чети я внимателно.

Щурчо вниса, Щурчо не чете. Ииии
24 Април 2015 14:18
Празник на победата и свободата и обявяването на 8 май за Национален ден на победата,

Ами прави са поляците:
Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала на Военно – инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти.
24 Април 2015 14:25
В началото на април шефът на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов каза, че предварително участие в парада са заявили 25 държавни глави и лидери на няколко организации. Окончателният списък с гостите ще бъде огласен в началото на май.

Е, Ким-чето е начело тук.

Обаче:
Президент Белоруссии Александр Лукашенко заявил, что не сможет присутствовать в День Победы в Москве.

24 Април 2015 14:32
Това беше хитра политика на Запада. Създават някаква видимост, че те приемат, а че нашите те спират, де факто ти можеш да отидеш там само като политически емигрант

Божеее, вземи си верисиите от тоя...
24 Април 2015 14:36

Божеее, вземи си верисиите от тоя...
Нещо съществено каза ли или само се уригна на кисело зеле с чесън.
24 Април 2015 14:40
Mrx
24 Апр 2015 08:09
Тоа Бисер сам ли го сътвори или ни го преписваш от някой милиционерски наръчник?
Преживял съм го,за разлика от вас дето сте ги научили тези работи от така наречените демократични медии.
24 Април 2015 14:43
Не е така! Тодор Живков не случайно ползва принципа на Сталин. Да се снишим и да видим какво ще стане.
не знам дали познаваш Сталин. Аз бях на 8 години, когато почина. Доколкото имам смътни спомени той не се снишаваше, а доста изправен ходеше. Това за снишаването на Сталин е само в твойта глава, задръстена от демократични ценности.
24 Април 2015 14:51
Хи,Хи,Хи, а пък аз се чудех защо Германия взе Турци за гастарбайтери, а не Българи!?!
Ми-хи-хи,ти как си представяш по време на Студената война да вземат българи за гастарбайтери.
През 50-те години наше познатои семейство искаше да ходи до Франция при свои роднини. И каза, че е имало огромни пречки и от двете страни, и от нашата и от френската. По-късно нещата се поотпуснаха, като се позволяваханаучни командировки и специализации. ДС изискваше на тези, които ходеха на специализации, да напишат дооклад какво са видели там, практика,, за която знам, че съществува в Япония, а съм чувал, че и нв Турция. Всички тези Игнатов ги изтипоса, като агенти на ДС. А доста народ замина на Запад с Виенската екскурзия, или като работещи в Либия, Сирия и др. страни. Аз имах поне 3 -ма такива колеги. Един писа за следването в САЩ тук.
24 Април 2015 14:54
За поляците девети май е датата на която капитулира една от двете държави-агресорки, дружно нападнали Родината им през септември 1939 г.
Ама едната, Русия си взе това, което Полша и беше отнела, като агресорка по време на гражданската война 1919-20г. Западна Украйна, Белорусия. Капиш?
Тази полска агресия нещо съвсем я забравяте.
24 Април 2015 15:28
Това е нормална практика на човешкото съществуване: никой не иска да бъде някому дълго време благодарен. Това е уморително! Всеки човек се дразни и терзае, ако той е задължен на някого. Ние всички искаме да бъде задължена само на себе си – на таланта си, на смелостта си, на собствената си интелигентност, на силата си.
24 Април 2015 15:40
Mrx++
24 Апр 2015 14:54
Мнения: 18,159
Ама едната, Русия си взе това, което Полша и беше отнела,

А сега кажи нещо и за Катинската гора, че и за Варшавското въстание. Неблагодарни ляхи!
24 Април 2015 16:06
Яйценюх се е изтропал, че без решаващия принос на Украйна Победата е нямало да бъде на 9 май. Сигурно е имал предвид, че е щяла да бъде много по-рано, дори без помощта на Втория фронт, защото тазичаст от Украйна, която той представлява, се е сражавала на страната на хитлеристите.
24 Април 2015 16:08
Това да си русофил е тежка работа - трябва да вярваш в нещо без да се замисляш. За това трябва да имаш мозък като плондер
24 Април 2015 16:17
Какво за Варшавското възтание?
24 Април 2015 16:17
Неблагодарни поляци! Предпочитат Хитлер вместо Сталин.
Все едно ние между Кралство Саудитска Арабия и ЕС, да изберем ЕС!?!
Кой нормален би предпочел ЕС, пред Кралство Саудитска Арабия???

Глей с'я. Хубаво е да разбираш какво пишеш. Иначе се получават като тия бисери, дето си ги изтропал
24 Април 2015 16:44
Гледайте ся, като българин, с оглед на нашите тъпи управляващи дето се правят на страшни русофоби и ястреби, аз се радвам че има други такива като поляците... Начи по русофобия и тъпизми на тема Русия ние НИКОГА не можем да ги задминем тях, а и балтийските републики! Това е много хубаво, щото ако стане патаклама няма ние да изядем най-големият кютек от пуделите, а примерно Полша, или Естония, или някои друг на опашката, чак после идва наш ред ако междувременно не ни е дошъл акъла и не сме се взели в ръце...
24 Април 2015 17:35
След Полша и прибалтийската Тройка ще направи същото, това е сигурно. После ще продължат да настояват Европейският съюз да криминализира комунистическата идеология.
24 Април 2015 18:20
След това ще криминализират де що има опозиция и другомислие.
24 Април 2015 19:37
Всъщност, СССР е свободил Полша от Германия. Само дето, преди да ги освободи, си я е разделил - със същата тази Германия. Комунистът Сталин си е разделил Полша със социалиста Хитлер. И за да няма сериозни възражения от полска страна, им е изтрепал цялото офицерство - в Катин. Спорно е, всичко е спорно.
......................
Направо си го представям този велик парад, дето го обсъждате вече една полярна нощ време. Блоковете набиват крак, техниката ръмжи и скърца на умряло и вони на изгоряло машинно масло, в танковете кимафите псуват на поразия и си бършат челата с руски ленени кърпички, а най отпред набива крак джуджето Путин. Маршовете гърмят с пълна сила, а над маршовете се извисява гласът на говорителя: "И вот идет Володка Пичкарев!" Дано само не се препъне да падне по очи, горкият, че с това болното самочувствие...
........................
Изобщо, народное гулянье, както му викаха по времето на победилия комунизъм...
24 Април 2015 19:43
После ще продължат да настояват Европейският съюз да криминализира комунистическата идеология.

При нас, прочем, тя забранена в Конституцията. Приета в ситуация, в която БСП имаше много членове и решаващо влияние. По това време другарите така се бяха уплашили да не ги бият с камъни (много народ им налиташе), че на бърза ръка си саморазпаднаха ППО-тата, смениха името и документите (всички криминални престъпници правят така, когато видят зор) и (също на бърза ръка) разлюбиха комуниста Сталин. Отказаха се от него. Виж, за социалиста Хитлер дума не е ставало. И как да стане - и те като него, на социалисти се бяха прекръстили.
24 Април 2015 19:54
не знам дали познаваш Сталин. Аз бях на 8 години, когато почина. Доколкото имам смътни спомени той не се снишаваше, а доста изправен ходеше.

Така си е. Ходеше много изправен и носеше обувки с много дебели подметки. Просто човекът беше дребен, а дребните хора така си ходят - не им се иска да изглеждат още по-дребни, отколкото са в действителност. То и идеята за трибуните оттам дойде - Вождът над всички; вождът вижда най-надалече, защото е най-висок.
24 Април 2015 19:54
При нас, прочем, тя забранена в Конституцията.

не е.
24 Април 2015 20:07
Е, имаше там някаква формулировка за тоталитарните идеологии....Точно не мога да си спомня... Не работя сърфист, а хард диск - всичко по спомени. Но споменът ми, че се караха, с каква точно формулировка да я забранят, е доста ярък. Виж, до какво стигнаха, ми се губи.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД