:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 137
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Русия обмислят да приемат повече чуждестранни студенти

Любов Глебова
В Русия се готви увеличаване с една трета на квотата за чуждестранни студенти. Това съобщи в. "Комерсант", цитиран от множество руски медии. Изданието се позовава на проектопостановление на правителството.

В момента в Русия се обучават 15 000 чуждестранни студенти. Министерствата на външните работи и на образованието заедно с Федералната агенция по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество "Россътрудничество" предлагат квотата да се увеличи до 20 000 места. В проекта е записано, че целта на това рязко увеличение на квотата е преди всичко "повишаване на ефективността на руската "мека сила", пише в информацията на изданието.

"Не може да не ни радва, че на фона на непростата политическа ситуация в света интересът към хуманитарно сътрудничество нараства. Получихме 16 000 заявки за текущата учебна година от 160 страни, затова и поискахме увеличение на квотата. За нас е важно, че випускниците от добрите вузове в родината си стават известни лекари, влиятелни бизнесмени, даже министри. Такъв човек винаги ще се отнася добре към Русия", заявява пред вестника шефката на "Россътрудничество" Любов Глебова. Според "Комерсант" сред страните, подали още заявки за обучение, е и България.
16
1601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
24 Април 2015 21:00

Над 4500 български кандидат-студенти и тази година ще заминат на обучение в чужбина. Най-предпочитани са Великобритания, Холандия, Франция и Германия, съобщи ТВ7. По данни на националната статистика зад граница учат близо 30 000 български студенти. Причините са известни: те очакват по-добра професионална реализация и по-висок стандарт на живот.



Великобритания е най-привлекателната държава за обучение на английски език. Въпреки високите такси, които стигат до 9 хиляди британски лири, годишно там заминават да учат около 1600-1700 наши студенти.

Почти всички заминаващи се възползват от заем, който отпуска съответната държава. Много по-евтино е в Холандия, където годишната такса е близо 2 хиляди евро. В някои от държавите образованието е безплатно, но пък издръжката е по-скъпа.

Според консултантите по образование в чужбина тази година най-голям интерес има към бизнес науките и икономиката. А след като вече няма проблем със студентските кредити за българите в Англия, това отново е най-желаната дестинация. Традиционно най-желаните университети са Оксфорд и Кеймбридж.

"Но ние съветваме студентите да не избират задължително по ранглиста, а по-скоро по това дали предоставят практики със световно известни компании, което ще даде възможност за по-добро намиране на работа след завършване", разкрива Светлин Данев, координатор на проект "Световно образование".

Западноевропейските държави и Съединените щати са най-предпочитани и вече утвърдени дестинации за обучение на български студенти. Има единични случаи обаче и на българи, които обръщат поглед към другия край на света. Някои младежи се насочват към университети в Сингапур, Китай, Индонезия и Дубай.
24 Април 2015 21:08
Ооо, русофиле! Поради що се срамиш да пратиш джуниъра си в Русия? Нима бъдещето на планетата не е там?
24 Април 2015 21:15
Братушките,
24 Април 2015 21:28
В Русия има,поне 1000 български граждани студенти. Повечето са деца от смесени българо руски семейства. Руското висше образование е признато и уважавано в десетки държави и без да е въведена навсякъде болонската система.
24 Април 2015 21:40
Ще се увеличи броят на студентите от Новорусия.
25 Април 2015 07:41
Е, точно руските дипломи не са признати в ЕС, затова има проблем с интереса. Инак университетите им са на световно ниво и си струва обучението.
25 Април 2015 15:46
В Русия обмислят да приемат повече чуждестранни студенти


Ще се получи малко сладко сборище на млади хора от разузнавателните централи на страните от целия свят. Кой ще изтърве такъв шанс?
25 Април 2015 15:56
В Русия има,поне 1000 български граждани студенти. Повечето са деца от смесени българо руски семейства.

Това е изключително полезна информация. А как стои въпросът с петата колона в България? И там ли е така? Или не е точно така? Какъв е процентът на "чистите българи" - "руски" "патриоти" от БСП и Атака - тези със сбърканата идентичност, които не могат да простят на гадния български народ, че ги подгонва с камъни всеки път, щом дойдат на власт, и чакат руската армия да ги освободи от него - от гадния български народ? И какъв е процентът на политиците от другите партии, които чакат я взятка, я стипендийка? Защото за децата от смесени бракове е естествено да са мост между двете, все по-раздалечаващи се култури. Виж, другите са по-интересни. Дай инфо, моля те, и ако е възможно - от лични впечатления, а не от 1500-те усти на лъжата, т.е., от ".ру"!
26 Април 2015 08:57
Русия има поне четири нива на висше образование.
И това е много правилно !
Никоя държава по света не може да поддържа супер ниво във всичките си ВУЗ.
И така , в Русия , особено по фундаменталните и техническите дисциплини има невероятно добри университети.
Че как иначе ще се поддържа военна техника изпреварваща американската с години !
Запазени са и научните институти, които са съсредоточени в цели научни градчета. Такива два "городока" имаше и около нашият строителен тръст - единият с биолози, другият с физици.
Като цяло намазвахме, щото сваляхме мадами на ниво, а не тъкачки от заводите...Е-е-ех раз, еще раз, еще много много раз !!
26 Април 2015 17:23
Руското висше образование е признато и уважавано в десетки държави и без да е въведена навсякъде болонската система.

Уважавано е в руските гъзетници и медии.
Руските дипломи стават извън Русия само за тоалетна хартия.
Кой ли ще е този амсалак, който ще загърби Кеймбридж и Оксфорд чиито дипломи ти отварят вратите към небесата, за да се юрне към великите съветски университети и след 4-5 годишно ходене по мъките да асимилира че хем има, хем няма диплома.

Не се отчайвайте ребята!!! В Северна Курея и развитите държави от Северна Африка дипломите са валидни.

Освен това, знаете ли кои са тези 160 държави?!

Знаете ли защо децата на олигарсите учат в Западна Европа и САЩ, а не в Матушката?'
26 Април 2015 17:39
von_newmann Herr Muller, говориш абсолютни глупости. Разбира се, че дипломите на руските университети се признават извън Русия. Ама какво да те правя, "англичанино". Опорни точки са това, махнат ли се, ще паднеш да се пребиеш
26 Април 2015 20:39
von_newmann Herr Muller, говориш абсолютни глупости. Разбира се, че дипломите на руските университети се признават извън Русия. Ама какво да те правя, "англичанино".

Направо ме просълзихте с тази информация.
ВСИЧКИ с руски дипломи ТРЯБВА да ги защитават на Запад, което задължава притежателите им да учат по места още 2-3 години, за да приравнят дипломите си.
В интерес на истината САМО дипломи от художествени академии и консерватории са валидни!!! Останалите - ЦЪК
Виж, как стоят нещата с котировката на рашън дипломите из Африка и о. Тимбукту нямам инфо.
26 Април 2015 21:23
Руските дипломи стават извън Русия само за тоалетна хартия.

Тва "арт" спецялностите ли
Разбирам нуждите ти от комуникация, но се изказвай по теми дето имаш поне бегла представа.
Наксоро един колега който преподава в Ню йорк се оплакваше, че нивото на бакалаварската им степен пада. Катастрофално.
Засега мастърските програми се държат. Защото в тях преподават основни чужденци
26 Април 2015 22:03
Мнението на гастарбайтер Мюлер е любопитно. В т.н. трети свят завьршилите руски ВУЗ стават министри,рьководители на компании,водещи специалисти. Получените в руските вузове знания им позволяват това,да бьдат полезни за страната си,да я променял и развиват. За гастарбайтера,обаче, важното е ,да го одобри западния,задморския чорбаджия.Рождённый ползать — летать не может.
26 Април 2015 23:02
Че как иначе ще се поддържа военна техника изпреварваща американската с години !

28 Април 2015 05:23
Засега мастърските програми се държат. Защото в тях преподават основни чужденци

Не лъжете публиката.
Ако става въпрос за разни кампове - да, но за квалитетни университети, имате много поздрави от "зарубежниците".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД