:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 157
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът призна изтреблението на арменците, но не и геноцида

След няколко срамни сцени депутатите гласуваха формулировката, предложена от премиера, за да не накърнят отношенията с Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Арменският католикос Карекин ІІ, първата дама на Армения Рита Саркисян, президентите на Армения, Русия, Кипър и Франция - Серж Серкисян, Владимир Путин, Никос Анастасиадис и Франсоа Оланд, полагат цветя пред мемориала в Ереван, посветен на жертвите на арменския геноцид. Армения и светът отбелязаха 100-годишнината от събитията през 1915 г.
Парламентът все пак се върна на темата за геноцида срещу арменците в рамките на Османската империя, но го направи на принципа "и вълкът сит, и агнето цяло". Ден след като пратиха проекторешението на "Атака" за признаване на арменския геноцид в дъното на седмичната си програма депутатите от мнозинството неочаквано го върнаха в челото на дневния си ред, но само за да сменят международноправния термин "геноцид" с формулировката "масово изтребление". Инструкцията даде лично премиерът Бойко Борисов, който дойде специално за тази цел в парламента. От приетото решение бяха махнати всички позовавания на международноправни актове, засягащи геноцида и престъпленията срещу човечеството, както и препратката към наскоро приетата осъдителна резолюция на Европейския парламент. От изказванията на управляващите стана ясно, че правят жеста в името на добрите отношения с Турция.

Българският парламент бяга от темата години наред, докато повече от 20 държави в света признаха масовите кланета на арменци за геноцид, започнал през 1915 г.

До вчерашната развръзка се стигна неочаквано. Сутринта Патриотичният фронт и "Атака" неуспешно поискаха удължаване на работното време на парламента, докато се стигне до важната за тях тема. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отказа да уважи и искането им за минута мълчание в памет на жертвите, но националистите демонстративно не се подчиниха и заедно с някои техни колеги от ГЕРБ, БСП, РБ и АБВ се изправиха на крака. Хората на Лютви Местан напуснаха залата. В суматохата Десислав Чуколов ("Атака") предложи проектът да стане първа точка и този път получи разноцветна и достатъчна подкрепа. Разбрали за неочаквания развой, депутатите на движението се върнаха на заседанието. От балкона в пленарната зала срамните сцени проследиха представители на арменската общност и на турското посолство.

Първоначално двата лагера с ясно очертани позиции бяха единствено националистите и ДПС. "Ние не обсъждаме историята, колеги, обсъждаме морала, международното право и това хората да не бъдат избивани без причина. Призоваваме ви да докажете, че българите са европейци и хуманисти", обобщи аргументите на националистите Станислав Станилов ("Атака"). Лидерът на ДПС Лютви Местан извади юридически довод - решението има силата на закон и приемането му би било прецедент в сравнение с останалите национални парламенти, ангажирали се досега с темата предимно с декларации "По отношение на миналото не може да се законодателства. Историческите събития могат да бъдат оценени политически, но не могат да бъдат превърнати в правна норма", възмути се той. И предупреди, че подобно решение ще "доведе до крайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна". Местан дори вкара в употреба американския президент Барак Обама, който "в геополитическото измерение на казуса се позова на статута на другата страна, която е в общ военен договор с Русия, докато Турция е член на Северноатлантическия договор". Въпреки неколкократните резолюции на американския Конгрес правителството на Обама отказва да признае арменския геноцид.

До пристигането на Борисов ГЕРБ имаше нагласа да отхвърли проекторешението, както вече стана в оглавяваните от негови депутати комисии по външна политика и правата на човека. Всичко се преобърна, когато премиерът дойде в НС и обяви, че вместо за геноцид трябва да се говори за "масово изтребление". От думите му излезе, че разликата била семантична, тъй като "масово изтребление" били "българските думи и българският речник" за геноцид. Но бързо стана ясно, че отношенията с южната ни съседка са в основата на "превода". "Действително в ГЕРБ винаги сме отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много. Надяваме се, че ясното разграничение между Османската империя и сегашна Турция и безспорните исторически факти, че са изтребени хора тогава, ще се отчете и от турското правителство. Ние не можем да направим нещо по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", обясни премиерът.

Веднага след това депутатката му Цвета Караянчева поиска формално промяната в текста. Герберите си поискаха и почивка, за да оформят консенсус в мнозинството. Макар че съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев обяви, че се е консултирал с Борисов, колегите му реформатори продължиха да настояват в залата герберите да признаят геноцида, а не да се "скатават и снишават по тодорживковски". "Ако искаме да постигнем консенсус, да четем историческите факти, трябва да гледаме настоящето и бъдещето на страната ни и да знаем къде се намираме и какви са днес геополитическите проблеми в световен мащаб. ГЕРБ носи цялата политическа отговорност за днешното управление. Всеки един негатив веднага се споделя само и единствено от нас. Затова ГЕРБ днес имаше поведение, което някои тълкуват като политическо отстъпление, но ГЕРБ има поведение, което е национално отговорно, и ние се стремим да запазим суверенитета на страната ни и да бъдем част от ЕС и НАТО, но и да бъдем добри съседи", контрира раздразнен заместникът на Борисов в партията Цветан Цветанов. Веднага го подкрепи Радан Кънев, който предупреди, че всеки друг вариант ще доведе до "разкъсване на съгласието в българската нация и надценяване на геополитическите възможности на страната". По-късно Кънев написа следното във "Фейсбук": "Това е рядкост - в рамките на 3 часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си. Днес е исторически ден за България и българското Народно събрание. Тази проява на политическа смелост и честност трябва да продължи с откровена и обща позиция за вековното политическо насилие в нашето общество. Трябва да допуснем в учебниците си и престъпленията, извършени от български институции, армия и паравоенни групи. Истината е единственото лечение за раните на миналото".



ПРАВО



Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид го дефинира като всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава - убиване на членове на групата; причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата; умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение; налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата; насилствено предаване на деца от групата на друга група. Наказва се от компетентен съд на държавата, в която е бил извършен, или от международен наказателен съд, който може да бъде компетентен по отношение на онези договарящи страни, които са признали неговата юрисдикция. Правните последици за доказаните жертви не са указани, но според специалисти могат да включат парични компенсации при загуба на собственост, връщане на земи и други ценности и активи.



ПОДКРЕПА

Замяната на "геноцид" с "масово изтребление" получи подкрепата на 142-ма депутати от ГЕРБ, РБ, БСП, АБВ и ПФ. Междувременно в заверата се включи и БДЦ, която предложи да се махне позоваването на Конвенцията на ООН за преследване и наказване на престъплението геноцид и Конвенцията за неприлагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпления срещу човечеството. Както и препратката към позицията на Европарламента в подкрепа на диалога между Армения и Турция. Макар и с по-малка подкрепа - 102 депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ, това също мина. Накрая със 157 гласа "за" и 36 "против" мина и орязаното отвсякъде решение. Едва тогава Цецка Цачева призова депутатите да се изправят на крака в памет на жертвите. Депутатите от ДПС мълчаливо и демонстративно си излязоха. 24 април бе признат за ден за възпоменание на жертвите. Арестът и екзекуцията на арменския интелектуален елит в Истанбул през нощта на 24 срещу 25 април 1915 г. бележат началото на зверствата. За няколко години две трети от арменците в Османската империя, или приблизително един милион и триста хиляди души, изчезват.

Берлин призна събитията за геноцид въпреки недоволството на Анкара

Германският парламент сложи точка на процедурата по признаване на геноцида. Досега Берлин избягваше употребата на термина. Вчера Бундестагът прие на първо четене резолюцията, че признава геноцида срещу арменците. Федералното правителство внесе проект на документа след интензивни консултации и въпреки негативната реакция на Турция. В началото на седмицата премиерът Ахмед Давутоглу е протестирал пред канцлера Ангела Меркел за готвената резолюция в телефонен разговор, но въпреки неговата позиция и притесненията на федералното правителство за евентуално влошаване на двустранните отношения резолюцията бе внесена и одобрена.

Преди вота германският президент Йоаким Гаук осъди убийството на 1.5 милиона арменци и го определи като геноцид. Гаук дори посочи, че част от вината носи и Германия заради позицията на страната в Първата световна война. "В този случай ние заедно като германци трябва да се изправим пред това преосмисляне, ако става дума за споделена отговорност, при някои обстоятелства дори и за споделена вина за геноцида над арменците", каза Гаук и добави, че германски войници са участвали в планирането и депортирането на хората.

При дебатите в Бундестага председателят му Норберт Ламерт за първи път в историята на Германия назова престъплението като "унищожение на един народ", предаде БНР. "Това, което се е случило през Първата световна война в Османската империя пред очите на световната общественост, е унищожение на един народ! То не е последното, извършено през ХХ век, и затова задължението ни да покажем респект пред жертвите е още по-голямо. Не можем просто да ги забравим или да се правим, че ги няма", каза Ламерт.

Арменците по света отбелязаха вчера 100-годишнината от началото на масовото избиване на сънародниците им в Османската империя. Тържествена възпоменателна церемония събра в Ереван президентите на Русия, Франция, Кипър и Сърбия. "Благодарен съм на всички, които са тук, за да потвърдят отново ангажимента си към човешките ценности, за да покажат, че нищо не е забравено, че след 100 г. ние още помним", заяви на церемонията арменският президент Серж Саркисян.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди ливански арменци дефилираха с огромен арменски национален флаг по магистрала в Северен Бейрут в памет на избитите 1.5 млн. арменци в Османската империя през 1915 г.
81
5982
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
81
 Видими 
24 Април 2015 18:49

На българските политици трябва да им забранят Фейсбук.
Особено на някои.

Впрочем, България кого изпрати в Ереван?
24 Април 2015 18:51
Да забранят самите български политици.

И без това каквото кажат турците - това правят.

За чии ни е и тях да ги издържаме?
24 Април 2015 18:55
По-късно Кънев написа следното във "Фейсбук": "Това е рядкост - в рамките на 3 часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си. Днес е исторически ден за България и българското Народно събрание.



Раданини вълнения.. Дали се е изчервил?
24 Април 2015 19:00
Отвратително!
Вижте мненията в "Горещите". Подличко, глупаво и откровено агресивно троловете се опитват да изместят темата - на някъде си. А темата е - пореден позор за държавата. Не за народа, а за държавата, която уж управляват тия в НС и МС. Липса на самостоятелно мислене, липса на смелост, липса на отговорност, липса на българщина... Срам за нормалните хора от подгъзурчването и лицемерното покорство на Борисов и групировката му. Валията на Одрин се кара на хасковския кмет, Борисов се бои от Ердоган...
Смелият умира веднъж, страхливецът всеки ден...
Пак гласувайте за ГЕРБ,ДПС,РБ,ББЦ,ПФ,БСП...
Японците заради честта си правят сепуку, ние от глупост избори...
------------------------
Сайтът на Генек
24 Април 2015 19:06
3 часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си.


Баш месарят и неговите месарски кьопеци определено трябва да се гордеят.
24 Април 2015 19:12
"Нечовеци", както по друг повод се изрази някой тук.
24 Април 2015 19:14
Не врат, а шия, не съсед, а ми комшия...

НК
Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд

Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:
а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;
б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;
в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;
г) насилствено предава деца от една група в друга, се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.

(2) Който извърши приготовление към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.
(3) Който явно и пряко подбужда към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.
-------

От друга страна това понятие изтребление е имало своято място в нашето законодателство.
ЗАКОНЪ за изтребление на разбойниците
Утвърденъ съ Указъ № 721 отъ 7.12.1922 г., обн., ДВ, бр. 205 от 12.12.1922 г.
Чл. 1. Разбойникъ се счита онзи, който по навикъ или занаятъ самъ или съ други лица извършва грабежъ, насилие или убийство съ цель за ограбване.
...
Чл. 5. Потераджия, който убие или залови разбойникъ, получава награда отъ 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва бъде убито, семейството му получава до 50.000 лв. обезщетение и инвалидна пенсия. Ако ли само осакатее, то получава награда до 20.000 лв. и инвалидна пенсия. Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно.

-------
Извод: според мен, ако са употребили `изтребление` е пълна идиотщина. Но, като знам, какъв матриал е струпан в НС, няма да се изненадам, ако са го използвали.
Има сякаш някакъв нюанс, че Арменците са били нещо като `разбойници` и са били подложени на `изтребление` - според фашистката доктрина, наследници и продължители на която са превратаджиите.
Нечистоплътна история!

Да ме поправят специалистите по Български, но `изтребление` май повече с свързва с изтреблението на вреден дивеч, хлебарки, насекоми и пр. - т.е. на нещо вредно, та се получава, че изтребващите са положителни герои, а изтребваните - отрицатени. С други думи османците са положителните герои, Арменците - отрицателните. Няма да се изненадам, ако хитрушата Местан (пряко или чрез посредници) е изпързаляла грозно Т№1 с това `изтребление`...
24 Април 2015 19:14
Пак ще припомня Николай Добронравов:


И сейчас не прожить без хлеба,
Хлеб, как прежде, основа жизни…
И сейчас не прожить без хлеба,
Как и тысячу лет назад.

И сейчас не прожить без зрелищ,
Всё сильней стадионов рокот.
И сейчас не прожить без зрелищ,
Как и много веков назад.

И сейчас не прожить без пушек,
Каждый держит в руках оружье,
Только вместо пищалей древних
Век придумал страшнее смерть.

Нынче можно прожить без Бога,
И хоть жить без него труднее,
Всё же можно прожить без Бога
И без древних святых молитв.

Можно даже прожить без счастья,
Счастья просто на всех не хватит,
И не каждый находит счастье,
И не всякий найдёт любовь.

Но сейчас не прожить без правды,
Правда людям нужнее хлеба,
И когда-нибудь мир решится
Правду Богом своим избрать!


С сайта http://www.inpearls.ru/
24 Април 2015 19:15
Преди повече от 600 години и Иван Шишман с болярския си съвет са се въртели като пумпали за да угодят на султана и да се размине боя. Даже царската сестра отишла в харема,че само с едно е..не да се мине. Не се разминало.Нито боя,нито е..нето, и така 5 века. По мерзки,предателски и страхливи политици,България не е имала от онези ,шишманови времена.
24 Април 2015 19:30
Срам, срам! Мерзки и страхливи души!

Да забранят самите български политици.

Абсолютно!
24 Април 2015 19:31
Вован! Използвах същите думи! Мерзки! Страхливи! Направо откачих от погнуса днес!
24 Април 2015 19:33
От какво се гордеело дебилното детенце Радан!?
24 Април 2015 19:34
от размера на изаканато.
24 Април 2015 19:54
Срам! Погнуса! Отврат! Жалки получовеци начело с Борисов и Кънев. Вие не сте изразители на волята на българския народ, а нагли самозвани ибрикчии.
24 Април 2015 19:58
По-късно Кънев написа следното във "Фейсбук": "Това е рядкост - в рамките на 3 часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си. Днес е исторически ден

Ще направим и вечерта историческа, мой палавнико
24 Април 2015 20:00
(Reuters) - Turkey said on Friday that it rejected and condemned Russian President Vladimir Putin calling the 1915 mass killings of Armenians by Ottoman Turks a genocide.

"Considering the mass killings, exiles...that Russia has carried out in the Caucasus, Central Asia and in eastern Europe over the past century...we think it should be the one that knows best what a genocide is and what its legal dimensions are," a foreign ministry statement said.
24 Април 2015 20:02
Макар че съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев обяви, че се е консултирал с Борисов, колегите му реформатори продължиха да настояват в залата герберите да признаят геноцида, а не да се "скатават и снишават по тодорживковски".

Ревност. Искат и тях да ги консултира Борисов. Той обаче, колкото и да е мъжествен, не смогва да консултира всички. Консултира Радан, консултира Миков, накрая спира с политическите консултации и отива да консултира преводачката си в стаята от която се виждат магнолиите.
24 Април 2015 20:10
Срам! Погнуса! Отврат! Жалки получовеци начело с Борисов и Кънев. Вие не сте изразители на волята на българския народ, а нагли самозвани ибрикчии.



Тези прошляци т.н.-бг политици рано или късно ще си отидат,но срамът остава за нас българите!По-нискочели политици,по-продажни политици България мисля не е имала.Дано се заблуждавам ама надали!
24 Април 2015 20:11
Не разбрах как в ДПС оценяват масовото убийство на 1 500 000 души
24 Април 2015 20:16
Кофти работа,за разлика от "масовата смяна" на турските имена в БГ,наричана от от иже мълчащите-геноцид!
24 Април 2015 20:31
Не чакайте турския премиер в България?

Причината е гласуваната днес в парламента резолюция, в която макар де не се говори за "арменски геноцид", а за "масово изтребление на арменци", Турция няма да остави това без реакция, предвид твърдата позиция на Анкара по тази тема.


И сега кво станА? Оти ручАме жабетата? Хем не признахме геноцида заради Турция, хем турците са ни обидени... Язък за напъните на Боко да се хареса на всички

http://www.faktor.bg/novini/svjat/43845-ne-chakayte-turskiya-premier-v-balgariya.html
24 Април 2015 20:35
Срам ме е , че съм гласувал ...Това не е позиция на България - това е постъпка на шепа мерзавци . Гадни , мръсни начело с Боко .
П.П. Абе , къде е Щурчо , бе ???
24 Април 2015 20:46
Гледах новините, Парко.
Видех, че арменската общност е доволна от декларацията. Кво повече да кажем...
24 Април 2015 20:47
Случващото се изглежда като прилагане на секретни договорености за България - тук сме Румели вилает и толкоз ...
Щурчо, мнението на арменската общност е напълно разбираемо - то се гради върху жертвено изстрадан опит и адекватно възпитание ...
Обсъждаме омерзително нееднозначна позиция на българската политическа класа по казуса "Арменски геноцид" ...
24 Април 2015 20:50
Раданини вълнения..
24 Април 2015 21:00
Те (Турция) направиха жестове към нас с износа на месо,
"Митът Батак" колко кила месо е?
24 Април 2015 21:06
България е абсолютно безпомощна страна. Дори думата "сателитна" е комплимент. Лакейското поведение на бг политиците към щатите,Турция и ЕС подсказва за наличието на тайни договорки и изпълнението на определени антинационални ангажименти.
24 Април 2015 21:09
reporter

Не разбрах как в ДПС оценяват масовото убийство на 1 500 000 души

Убийство ли?
Как реши, че е убийство?
Това ли пише в решението на Народното срамобрание?

Това е било епидемия, която е изтребила арменците в определени райони.
Тук-таме и някой кюрд нещо объркал при лечението...
Турците, ангажирани с Дарданелите, дори и не са разбрали какво става, а когато са разбрали, вече е било късно да провеждат обществена поръчка за ваксини.

Внезапен мор по арменците - появил се в кофти момент, когато всички лекари на империята са били мобилизирани на фронта.

За съжаление, общественото здравеопазване в инак толерантната Османска империя, където всички са живеели щастливо, плодили са се и са създавали икономически блага, не е било на ниво и периодично са се случвали такива епидемии - по арменците, по гърците, по българите...
24 Април 2015 21:11

Д-р буда, радан илич ленин, агентите сава и павел
24 Април 2015 21:11
Някой ден Радан ще дели килия с мен и Яне Янев в Сливенския затвор.
24 Април 2015 21:13
Какво друго можехме да очакваме от нашите политици след като Големия чер/бял брат не определи масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид?
24 Април 2015 21:22
Излишна политкоректност.
Избиването на арменците си е чист геноцид, извършен от една религиозно обременена и с господарско настървение да коли империя.
И тъй като и българите са били избивани по този начин, най-малкото от тази позиция арменците трябва да бъдат подкрепени.
24 Април 2015 21:57
Господин Борисов,досега винаги съм гласувал за Вас, с надеждата че макар и малко недодялан,но с чувство за справедливост ще водите България напред. Сега се показахте (не за първи път) ибрикчия и нагаждач! Не вярвах че можете да се разтреперате от Местан и Доган , но Вие напълнихте гащите! Турците (ДПС) показаха на гяурите как се отстояват безнаказано ,на българска територия (ОЩЕ) , в български парламент,как се защитават турски интереси! Това преля чашата и на следващите избори ще избера друга партия.Цвета Караянчева е достойна само за ЗИЕ Кърджали!
24 Април 2015 22:11
Според мен не е работа на политици да определят и дават оценки за исторически събития.....с които не са запознати.


Днес българския парламент отново показа че може да гласува нещо едва след като е гласувано в Берлин,Уошингтън или някъде другаде.Видимо е че това е направено с натиск а не по убеждение.


Питам се защо НС не гласува за геноцид бомбандирането с ядрено оръжие на Япония....хм...хм.

Според мен задачата на политиците е да обединяват народите,да търсят общи интереси...да работят за сближаване.Какво знаят за събитията през ПСВ нашите 240бр тикви....че да дават оценки?
24 Април 2015 22:18
За какво е НС?

Да прави живота на българите по-добър?

С какво тази глупава декларация ще направи живота ни по-хубав?

Турция ще е засегната и ще си развалим отношенията....а хард-лайнерите ще казват че сме заели "мека" позиция и ще сме обвинени в протурски настроение.

Какво точно се цели с тази декларация?С какво ни е полезна?
Не мога да проумея...
24 Април 2015 23:25
Ако признаем "геноцид" Турция няма да ни пусне руска газ в хъба.
24 Април 2015 23:25
Дебатите в парламента за пореден път показаха ДПС като турска формация работеща против България.
24 Април 2015 23:29
Догодина вместо "масово изтребление" ще гласуваме, че е имало "генотреб".
25 Април 2015 00:00
Не само че показаха, че работят срещу България, но и срещу нормалните хора. Може ли да си представи човек по-гнусно нещо от това да си излезеш докато трае минутата мълчание в памет на изгиналите деца, жени, старци... милион и половина... Трябва да си долна отрепка без никакво морално чувство.
25 Април 2015 00:36
Раданини вълнения.. Дали се е изчервил?



25 Април 2015 05:27
Че е геноцид, такъв е, но защо ни занимават с него след 100 години бе?! Сега се извършва далеч по-голям геноцид: избиват се хора, прогонват се по същия начин от родината си и никой нищо не прави, за да го спре. Не е ли нагло това??????? Ще чакаме 100 години още, за да натрупаме вина и много жертви, че да ги "почетем"?! Изпитвам тотално омерзение и погнуса от това лицемерие! Нито един трезвомислещ човек няма да приеме след 100 години да се търси вина и реванш за минали престъпления, когато вече виновните са умрели и изгнили в гроба, а техните съвременници не са виновни и трябва да живеят заедно в мир.
Който следи събитията внимателно, сигурно е забелязал атаките към Турция по всички фронтове. Защото вече не им е послушна и удобна. Интересите на Саудитска Арабия са по-важни, дори са готови да заложат на радикалния ислям и тероризма, за да си постигнат целите. Така изведнъж се сетиха и за арменския геноцид. Може би ще дойде време да се сетят и за турското робство у нас, макар до скоро същите да плащаха на разни историци да пишат, че такова е нямало и сме си живели добре.
25 Април 2015 06:45
Хубаво,лошо ... свърши се.
След нови сто лета будната световна общественост пак ще се активизира да коментирва тоа "геноцид".
А до тогава... лека им пръст и вековен покой на всички невинни жертви на войните и човешката омраза.
И нека днес,в чест на стогодишнината, не забравим всички заедно да отдадем почит на загиналите геройски стотици хиляди чада на Турция в битката край Чанак кале.
Стотиците хиляди,загинали за да я има днеска нашата съседка Турция такава,каквато е.
Поклон пред паметта ви,герои !
Дълбок поклон !




25 Април 2015 07:28
И нека днес,в чест на стогодишнината, не забравим всички заедно да отдадем почит на загиналите геройски стотици хиляди чада на Турция в битката край Чанак кале.
Стотиците хиляди,загинали за да я има днеска нашата съседка Турция такава,каквато е.


Извинявай Хасане, ама в текста се говори за избитите арменци от турците. Недей да провокираш форума с "геройско" загинали поданици на държава, отговорна за геноцида над арменците!
25 Април 2015 07:42

Bay Hasan
25 Апр 2015 06:45

Хубаво,лошо ... свърши се.
След нови сто лета будната световна общественост пак ще се активизира да коментирва тоа "геноцид".


Чак зяпнах.
Наглец!
25 Април 2015 08:35
Инструкцията даде лично премиерът Бойко Борисов, който дойде специално за тази цел в парламента.
........................................................

И на журналисти, и на медии, това поредно директно и нагло нарушение на Конституцията въобще не им прави впечатление.
25 Април 2015 08:53
Разковничето е в липсата на понятието "геноцид" в декларацията, сега все едно че нищо не са казали.
А Борисов е "зависим", именно, за това е назначен; не, не сме го избирали, назначени крепен от Запада, да прокарва интересите на Запада в колонията България, в случая интересите на Турция съвпадат с тези на САЩ.
Но е интересно, изглежда че някакви кръгове от Европа анти-САЩ, на които не е могъл да откаже, са го накарали да приеме декларацията, Германия в същия ден също прие декларация по въпроса, а той я прокара без "геноцид", едва ли сам го е измислил, няма капацитет фенът на Винету.
Но,
Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне.
От Матея свето Евангелие, Борисов ще го научи по трудния начин.
25 Април 2015 08:56
разликата била семантична, тъй като "масово изтребление" били "българските думи и българският речник" за геноцид.[ казва баш месарят...И така,българизацията започва...В Костенец си имат фабрика "Драсни пални клечица" /Кибритена е като Геноцид?!/
25 Април 2015 09:02
В случая не важна семантиката, а международно правният статус на понятието "геноцид", получаен след края на Втората световна война, на 09 декември 1948 г. с „Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид“, определяща го като тежко престъпление срещу човечеството.
Геноцидът е признат за международно престъпление, а "масово изтребление" си е само епитет.
25 Април 2015 09:03
Потвърдено! Турският посланик спрял проекторешението на АТАКА за признаване на арменския геноцид!
Сюлейман Гьокче
Бърза намеса на турския посланик срещу намеренията на парламента да приеме проекторешението, по идея на АТАКА, с която се осъжда арменския геноцид и се обявява 24 април за официален ден за почит към паметта на 1,5 милиона избити арменски граждани, е предотвратила гласуването на документа в Народното събрание. Той се е свързал с отговорни лица от управлението, за да настоява документът да не бъде разглеждан и приеман. Това съобщи пред БЛИЦ отлично информиран източник от средите на управляващите, пише информационната агенция. (виж статията ТУК)
По-рано през деня от АТАКА алармираха, че вчера е имало енергични совалки на депутатите от ДПС към кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и обратно. Източникът на БЛИЦ не пожела да уточни с кого точно е разговарял турският посланик – с Цачева или с премиера Бойко Борисов.
Още по темата четете ТУК и ТУК

25 Април 2015 09:22
За незнаещите да напомня. Турция нищо не забравя. В арменските църкви в Турция (Ани и другаде) се извършват турски военни и религиозни паради. Арменските църкви и училища в Истанбул се охраняват денонощно от полицията, защото са заплашвани с погроми. Шепата арменци, останали в Турция живеят в непрекъснат страх. Ердоган обясни, че го обиждали че е грузинец, че и по-лошо, че е арменец. Самият фарс с организирането на честване на битката при Галиполи на 24 април, при условие, че е започнала на 19 април 2015 г. и е продължила е до 9 януари 2016 г. е показателен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД