:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 144
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС увеличава 3 пъти бюджета за спасителните мисии в Средиземно море

България и още 11 страни не са се ангажирали в засилването на морските операции
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Група имигранти се движи покрай жп релсите между Скопие и Велес, Македония. На същата линия вчера 14 души загинаха, блъснати от преминаващ влак. Нелегалните имигранти често вървят до влаковите линии, докато се опитват да стигнат до държава от ЕС.
12 страни от ЕС, сред които е и България, не са се ангажирали да помогнат в засилването на съвместните морски операции в борбата с трафика на хора в Средиземно море, предаде електронното издание "ЮрАктив". Това стана ясно след проведения късно в четвъртък в Брюксел извънреден Европейски съвет, посветен на кризата с бежанците. Освен България в укрепването на операциите са отказали да се включат Гърция, Хърватия, Кипър, Испания, Словения, Румъния, Австрия, Естония, Малта, Словакия и Холандия. Някои от страните, членки на ЕС, се въздържат от участие, защото смятат, че усилията, които полагат, са достатъчни. Други пък са на мнение, че трябва да получат помощи, а не сами да се борят с нелегалната миграция. "Холандия вече прави много. Въпросът е какво ще направят други страни", коментира премиерът на страната Марк Рюте. Изданието цитира и българския министър-председател Бойко Борисов, който изтъква, че страната ни се намира в по-трудно положение от Италия. "Ако останалите се оплакват, ще се оплаквам и аз", казва Борисов.

В Брюксел евролидерите се договориха да бъдат тройно увеличени до 120 млн. евро средствата за мисиите в Средиземно море на европейската гранична агенция "Фронтекс". "Лидерите обещаха значително по-голяма подкрепа, включително много повече плавателни съдове, летателни апарати и експерти", отколкото се очакваше преди срещата, обясни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Германия ще изпрати една фрегата и 10 кораба, а Франция - самолет и патрулиращ кораб. Великобритания също изпраща няколко плавателни съда. Туск обясни също, че ЕС ще разшири сътрудничеството си със страните, от които пристигат мигранти. Евролидерите възлагат на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите на мигранти и унищожаване на техните плавателни съдове. Брюксел ще проучи възможностите да издирва и унищожава плавателни съдове, използвани от трафиканти на хора. ЕС обмисля как да се опрости процесът за предоставяне на визи и убежище, както и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище.

Финландският премиер Александър Стуб заяви, че е обсъдена възможност за провеждане на военна операция срещу трафикантите на хора, но не е било взето решение за това. На срещата си в Брюксел лидерите не са дискутирали реформа в миграционната политика на ЕС, както и равномерното разпределение на бежанците между страните членки, за което настояваше Швеция.







ИНЦИДЕНТ

14 имигранти загинаха в Македония, блъснати от влак близо до град Велес, писаха местни медии. Те се опитвали да преминат пеша през каньон в района - маршрут, традиционно използван от имигранти, които се опитват да стигнат до Западна Европа. В групата имало около 50 бежанци, повечето от Сомалия и Афганистан. "Машинистът е видял голяма група, десетки хора. Опитал се да спре влака и да пусне сирената, а някои от хората се отдръпнали от релсите. Влакът обаче не е успял да спре навреме и прегазил няколко души", обясняват от прокуратурата в Скопие, която разследва инцидента.
5
2051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Април 2015 19:56
Съвсем правилно България отказва да се включи. Ние трябва да построим стената за да сведем до минимум нелегалната имиграция.
А спасителните операции само ще засилят имиграционния натиск, ако не са придружени от други мерки, като например гемиите се прихващат, хората се натоварват на патрулиращите кораби и се връщат там, откъдето са тръгнали, а гемиите се потатят.
24 Април 2015 22:03
като например гемиите се прихващат, хората се натоварват на патрулиращите кораби и се връщат там, откъдето са тръгнали, а гемиите се потатят.


Толкова Умни неща не бях чел досега.
Айде бе гаучо. прихвани ги, натовари ги и ги върни от там дето са тръгнали, и Бай ти Хасанчо ще ти ги приеме с цветя и песни.
26 Април 2015 06:05
Като искат пари да спасяват бежанците,да си направят списък с милионерите и милиардерите от Запада,да напраавят благотворителни кампании,да настаняват бежанци в милионерските имения,а не да ангажират бедните държави,които не могат да се погрижат и за собствените си изпаднали граждани.
26 Април 2015 08:14
ЕС не желае да спре незаконните емигранти към Европа по някакви обясними причини, но и не може и да го каже на европейските граждани в прав текст защото политиците в ЕС ходят на избори = за това само формално взема неефективни мерки. Нека си спомним времето , когато и българите ходеха в ЕС нелегално да работят - нямаше човек който да е пожелал и да не е отишъл. Явно така работи системата.
26 Април 2015 17:55
Заради глобализацията в африканските държави виждат как живеят белите и тръгват без да мислят. Когато нямаше телевизия в Африка, нямаше и емигранти . Ако колониалните държави оставяха поне 30% от печалбите си в Африка никой нямаше да бяга.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД