:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 143
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Масовото изтребление" на арменците втвърди тона на Анкара

Според Турция парламентът е станал заложник на екстремистки елементи
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Бойко Борисов предложи безболезнен вариант България да избегне международния термин "геноцид" и да го замени с "масовото изтребление" на арменците в Османската империя.
Смекченият тон на декларацията на българския парламент по повод гоненията срещу арменци по време на Първата световна война, където международната формулировка "геноцид" бе заменена с "масово изтребление", не удовлетвори Турция. Анкара в прав текст обяви, че този акт на Народното събрание ще се отрази зле върху двустранните отношения.

"Решението, прието от българския парламент на 24 април 2015 г. във връзка със събитията от 1915 г. по инициатива на ултранационалистическата ксенофобска расистка партия "Атака" показва антагонистично отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета срещу своята история", се посочва в документа, качен на страницата на външното министерство в Анкара. Според турската страна българското НС е станал заложник от "екстремистките елементи в него и пренебрегва хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос". След което се казва: "Няма съмнение, че това решение ще се отрази негативно на отношенията между Турция и България".

Часове след като нашият парламент прие декларацията, в която по настояване на премиера Бойко Борисов бяха махнати освен думата "геноцид" и всички позовавания на международноправни актове, засягащи геноцида и престъпленията срещу човечеството, както и препратката към наскоро приетата осъдителна резолюция на ЕП, Анкара привика нашия посланик Красимир Тулечки. На срещата дипломатът уверил, че декларацията не е насочена срещу съвременна Турция и че България е за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел. Преди него и премиерът Бойко Борисов обясни, че се надява на ясно разграничение между Османската империя и сегашна Турция, както и че правителството в Анкара ще отчете безспорния исторически факт за тогавашното избиване на хора.

Вчера от нашето МВнР обясниха пред "Сега", че друга реакция извън казаното от Тулечки няма да има.

Декларации с протестно съдържание са изпратени и до правителствата на страните, признали избиването на арменците за геноцид. Анкара остро осъди думите на руския президент Владимир Путин. "Отхвърляме и осъждаме определянето на събитията от 1915 г. като "геноцид" от президента Путин след всичките наши предупреждения и призиви." Президентът Тайип Ердоган заяви онзи ден, че Русия трябва да отчита действията си в Украйна и Крим, преди да определя масовите убийства на арменци от османските турци като "геноцид". "Това не е първият път, когато Русия използва думата "геноцид" по този въпрос. Аз лично съм натъжен, че Путин предприе такава стъпка. Това, което се случва в Украйна и Крим, е очевидно. Русия първо трябва да обясни това, преди да говори за геноцид", реагира Ердоган.



34
5550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
28 Април 2015 19:51
Ама нали щяхме да плащаме на "лоялните съюзници" турците по НАТО да ни пазят родното небе?! Е тогава ще трябва да забравим за "масовото изтребление" не само на арменците, но и на българите в Батак и Пещера!
28 Април 2015 20:07
Руският парламент отдавна е приел декларация с която осъжда геноцида над арменците. Подобни забележки с днешна дата са заради масовката. Прекалено обвързани са Русия и Турция ,и в геополитически и в икономически смисъл ,така,че ..ще има и аец, и поток, и туристи. А България с непоследователното си поведение ще пати много. Само на мен ли прави впечатление, с какви безцеремонни ,обидни думи Турция характеризира една законна,българска, политическа партия ,парламентарно представена ,за която са гласували стотици хиляди български граждани ? Ако и това не е нагла намеса във вътрешните работи..ама форумните НПОшки мълчат като насрани деца пред майките си. Инструкции ли няма ?
28 Април 2015 20:42
Ама нали щяхме да плащаме на "лоялните съюзници" турците по НАТО да ни пазят родното небе?


С тази политика и тези политици скоро може да започнат да го "пазят" и безплатно.
28 Април 2015 20:50
Признаването на арменския геноцид е еволюционен акт характерен за цивилизовани държави като Франция, Германия, Русия. Няма начин недоеволюирал да разбере смисъла ... Не е дорасъл. Тона на Анкара е повод само съжаление в случая ... като малко дете ... което е направило белята, ама не си признава от инат.
28 Април 2015 21:15
Абе какво е това "масово изтребление",
арменците насекоми ли са?
Абе какви са тези банкянски простотии?
И приеха тази простотия с болшинство!
И всички мълчим ... ами Яворов...
Абе остана ли нещо от това на което
казваме "българския народ"!?
Скоро ще стана на 70 години /ака е рекъл господ/
Искам да умра веднага... от срам!
28 Април 2015 21:15
Естествено най-важното не е, че са изклали арменците. Важното е, че са си същите. Затова защищават онези, тогавашните.
28 Април 2015 21:19
Турция има намерение "да си възстановява едновремешната османска империя" - но хубавото е, че Ердоган въобще не се интересува от нас, а и ние сме под защитата на НАТО...
28 Април 2015 22:13
Сега да каже кои са екстремистките елементи в парламентите на Германия и Франция, а след това - в ЕП! И колко столетия са нужни на Турция за да признае нелицеприятните истини в своята история?
28 Април 2015 22:20
Освен на нас..

На коя друга европейска страна Турция си е позволила да шока репата?
28 Април 2015 22:37
"...Е тогава ще трябва да забравим за "масовото изтребление" не само на арменците, но и на българите в Батак и Пещера!"
***
Както сме забравили удобно за масовото изтребление на българите в Беломорска Тракия... Както и не се сещаме за едни пари дето туркие ни ги дължи по един договор и дето биха покрили външния дълг, че и биха останали...

Вместо това - ще има стани-легни, извинения за възродителния процес и полуприкрити мераци да станем пак част от империята.
28 Април 2015 23:30
Декларацията на Анкара за бъдещето на двустранните отношения си е чиста заплаха. Нежеланието на българското външно министерство да я коментира показва отново безгръбначието на правителството. А самата замяна на "геноцид" с "масово изтребление" в декларацията на българския парламент отразява безгръбначието на целия политически елит в държавата. С подобни мотивации самата държава си отива.
А в турската реакция на думите на Путин не виждам да се иска негово обяснение на руските действия в Крим и Украйна. Напротив, иска се Путин да обясни руската позиция за ставащото там. Един внимателен прочит е наложителен, за да няма "изгубено в превода"!
28 Април 2015 23:33
Каприкорнус, това дето си го написал няма как да стане при положение , че турците не се увеличат с няколко милиона поне. Ти ще ни кажеш как ще стане. Отделно ЕС ако се направи на разсърден няма да има ни пазар за турските стоки , ни туристи само заради една циганизирана територия.
29 Април 2015 00:45
Скоро ще стана на 70 години /ака е рекъл господ/
Искам да умра веднага... от срам!


Ще, ще!

Искам на висок глас да извикам: Султан Тайип е фашистки елемент и колкото по-рано бъде остстранен - толкова по-добре!
29 Април 2015 01:11
Е тогава ще трябва да забравим за "масовото изтребление" не само на арменците, но и на българите в Батак и Пещера!


Пещера?
Какво се е случило в Пещера?
29 Април 2015 01:33
Смекченият тон на декларацията на българския парламент по повод гоненията срещу арменци по време на Първата световна война, където международната формулировка "геноцид" бе заменена с "масово изтребление", не удовлетвори Турция.

Смекченият никога не е впечатлявал и тем паче удовлетворявал някого.
Твърд трябва, железен.
Турците са провели ГЕНОЦИД над арменците преди 100 г и до ден днешен управляващите там са на същият акъл. Това е.
29 Април 2015 03:46
Кой подхранва великотурските амбиции? Кой друг освен бандата - НАТО. Докато си говорим за неща преди 100 години, днес в Сирия, продължават да се избиват хора от Турция в ролята и на екзекутор на заповедите на НАТО. Къде беше "циливилизованият запад" когато клаха арменците? Чепкаше си вълната. Къде е великата "хистиянска цивилизация", когато се обезглавяват християни, когато се оскверняват църкви? Няма я! Това е западната цивилизация - глутница хиени, които нападат по-слабите и който са майстори на интригата и създаването на конфликти.

Сегодня, 28 апреля, МИД САР направил официальные послания в ООН, в которых подчёркивается, что последние атаки террористических группировок на город Джиср Аш-Шугур и селение Иштабрак, так же, как ранее - на Идлиб, Кассаб и Алеппо, были совершены "при логистической поддержке и шквальном огне со стороны турецкой армии". Внешнеполитическое ведомство охарактеризовало действия турецких властей как прямую агрессию против Сирии и её суверенитета, потребовав Совбез ООН остановить её и призвать к ответу те силы, которые её совершили и подвергли тем самым угрозе безопасность и мир в регионе и мире.

МИД САР сообщил мировому сообществу о том, что боевики вооруженных террористических группировок, поддерживаемых Турцией и получающих с её стороны оружие и живую силу, совершили массовые убийства мирных жителей селения Иштабрак, в результате которых были зарезаны около 200 мирных жителей. Большинство убитых - женщины и дети, тела которых остались не погребёнными.

В МИД САР подчеркнули, что проникновение террористов, большинство которых принадлежали Джебхат Ан-Нусре, было обеспечено военными специалистами турецкой разведки при поддержке саудовского и катарского режимов.

Ракетные обстрелы сирийских городов, зверские убийства и издевательства над мирными гражданами, разорение их домов, после чего множество сирийцев стали беженцами, Сирия считает военными преступлениями, за совершение которых должны понести ответственность и быть наказаны те стороны и государства, которые причастны к вооружению и финансированию боевиков.

http://anna-news.info/node/34146
29 Април 2015 04:03
«Зато мы делаем ракеты, перекрываем Енисей, а также в области балета мы впереди планеты всей»,
29 Април 2015 04:03
Що ни читети ингилизки, бе пичове? Ни знайти кво губити! Ето какво пише Хюрриет.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-scholar-claims-ottoman-armenians-killed-their-own-people.aspx?pageID=238&nID=81409&NewsCatID=359

Turkish scholar claims Ottoman Armenians killed their own people
Турски учен твърди, че арменците са избили своите хора
A scholar from a university in central Turkey has claimed well-disguised Ottoman Armenians attacked their own villages in 1915 to win independence from the crumbling Ottoman Empire.

Няма да се учудя ако има и истина в това, но не могат да се самоизколят 1.5 милиона. Тази новина да ви напомня с нещо за "свободната" про-западна преса в Украйна? Опълченците си стрелят по собственните домове!?

As the only large non-Turkic, non-Muslim nation remaining in the Ottoman Empire during the 1870s, Kırpık suggested that Armenians decided to resort to “rebellion and terror” to secede like Serbia, Bulgaria and Montenegro had previously done. “By raiding their villages in Turkish clothes, they were trying to provoke Armenians against the Ottomans,” he said, adding the Ottoman state caught and killed some assailants during their attacks on Armenian villages.


Веднага ви насочван към друга статия в същият вестник, където се казват истинските неща. Не вярвам в днешна "демократична" България да има голям вестник с такъв гръбначен стълб.

Simple: They are regional administrations that have recognized the Armenian genocide. As of March 2015, a total of 22 countries in the world, 44 states in the United States, two states in Australia, three in Brazil, four regions and three cities in Spain, two in Syria, five provinces in Bulgaria, one in Colombia, one regional parliament in the Netherlands, one regional parliament in Italy and one in Iran have recognized the tragic events of 1915-1920 that killed 1.5 million Ottoman Armenians as genocide.

Against that backdrop, any additional input poured by Ankara into the international debate over how to call the deaths of over 1 million Armenians (in addition to hundreds of thousands of Turks) further distorts the banality of Turkish denial – even silence can be bliss compared to speaking nonsense.

If one common Turkish official reflex is to threaten, the other is to claim conspiracy theories behind every mention of the word genocide by a foreign state dignitary or institution. According to this plot, billions of people around the world are conspiring to stop the rise and rise of the Turkish Empire, resorting to the Armenian genocide to achieve this evil goal.

In the most recent debate over the pope’s mention of the word genocide, a new Turkish “defense” strategy has emerged. Except that the new defense strategy looks more like “confession” than “denial.”

Г-да, не е страшно да се чете турска преса, има какво да се научи! Стига само преводи от Ройтерс и ББС!
29 Април 2015 05:59
Това добре , ама какво стана с паток турецкой ?
Туткалчев, къде се затри бе тръбопроводчик наш ?
29 Април 2015 06:47
Полша вече видяхме с каква цел бе направена икономически що годе силна,сьс сьщата цел бе засилена и Турция,сринаха бьлгарската икономика,отнеха ни руските пазари,дадоха ги на Турция-строителни материали,селскостопанска продукция,туризьм,руснаците занемариха черноморието си,селяните им се пропиват от безперпективност и от това печели Турция която подкрепяше бандитите в Кавказ,сега ИДИЛ в Сирия,вьобще крайно неграмотна или крайно грамотана зависи от гледната точка политика,огромна селскостопанска площ в Средна Азия-част от СССР,бе оставена в полза на Турция,сега защо имаме проблеми там,сродни,едно културно пространство страни-Бьлгария,Руината,бяха оставени в полза на Турция,сега-Защо НАТО е на руската граница,а вованчици и тям подобни да си пишат за руските успехи колкото си искат
29 Април 2015 09:13
"Решението, прието от българския турския парламент във връзка със събитията от 19153 г. по инициатива на ултранационалистическата ксенофобска расистка партия "Атака" клика показва антагонистично отношение към Турция България.
29 Април 2015 09:19

VOCI
29 Апр 2015 05:59


29 Април 2015 10:52
Пещера?
Какво се е случило в Пещера?



За Перущица е мислил,но Пещера е написал.А сега да не питаш кои са Кочо Честеменски, Спас Гинев, Иван Хаджитлиев.

29 Април 2015 12:57
На срещата дипломатът уверил, че декларацията не е насочена срещу съвременна Турция

Да бе. Насочена е към отдавна изчезнала империя и нейните отдавна умрели поданици.

"Арменският геноцид", когато с него се занимават не учени историци в своите университети и академии, а политици, президенти и парламенти, си е изцяло съвременна политическа "тояга", аргумент в съвременната политика.

Русия котка Армения заради Евразийския съюз, САЩ и Брюксел реагират заради проявената собствена независима политика на Анкара в Близкият изток, която не им харесва. Ние кво искаме ? Волен Сидеров да си прави пиара, сред меко казано "неориентирани хора" и затова трябва да плащаме с влошаване на отношенията с нашия съсед ?

Преди 2500 г. демокрацията в Атина я унищожила, защото простотията и страстите на тълпата превзели политиката.

Няма никакво рационално обяснение днес да се занимаваме с "масовото изтребление" или "геноцид".
29 Април 2015 13:18
Няма никакво рационално обяснение днес да се занимаваме с "масовото изтребление" или "геноцид".

Ми да пуснат правилната войска да избие правоверното фес в Туркеша и като ревнеш за геноцида над Туркието си кажи тогава -
няма никакво рационално обяснение днес да се занимаваме с "масовото изтребление" или "геноцид".
29 Април 2015 13:26
Ако сме толкова жалостиви и наистина хуманни, то да се занимаваме не със събития от преди 100 години, които каквито и да са, както и да наречем не можем да променим, а да се загрижим за хората, които реално можем да спасим от масово унищожение и геноцид. И не само по света, но и в България.

Чел ли си официалната дефиниция за геноцид ? Ето я :
Член 2
В настоящата Конвенция под „геноцид“ се разбира всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, отчасти или изцяло, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) убиване на членове на групата;
б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото й унищожаване изцяло или отчасти;
г) мерки за предотвратяване ражданията на групата;
д) насилствено предаване на деца от групата на друга група.“


Нима точки б,в,г,д не се случват в момента и в България ? Парламента да реагира срещу геноцида ? Не ! Провежда го, чрез реформи.
29 Април 2015 14:29
За Перущица е мислил,но Пещера е написал.А сега да не питаш кои са Кочо Честеменски, Спас Гинев, Иван Хаджитлиев.


Благодаря, но не беше нужно да се заяждаш.
29 Април 2015 14:38
Член 2
В настоящата Конвенция под „геноцид“ се разбира всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, отчасти или изцяло, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) убиване на членове на групата;
б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото й унищожаване изцяло или отчасти;
г) мерки за предотвратяване ражданията на групата;
д) насилствено предаване на деца от групата на друга група.“


Тоест определящото е всъщност целта!
29 Април 2015 15:32
маргаритка2
28 Април 2015 22:20
Освен на нас..

На коя друга европейска страна Турция си е позволила да шока репата?

Примерно на:
«Это уже не первый раз, когда Россия использует слово «геноцид» по этому поводу. Лично меня печалит, что Путин пошел на этот шаг. Происходящее сейчас на Украине и в Крыму очевидно. Они должны были бы сначала объяснить это, а потом уже употреблять слово «геноцид», — заявил Эрдоган на пресс-конференции в Анкаре.​

29 Април 2015 15:34
Е, честит ви "геноцид"!
До преди малко обядвах с приятели. Един от тях има транспортна фирма и ни каза, че от два дни турските полицаи буквално тормозят нашите тираджии.
Спират ги без повод, скъсват ги от проверки и им налагат солени глоби за измислени нарушения. На границата било още по-страшно. Нашите камиони са отбивани настрани и чакали с часове обработката на документи. Отношението на турските власти спрямо българите било корено променено.

29 Април 2015 15:41
Adam
28 Април 2015 23:30
А самата замяна на "геноцид" с "масово изтребление" в декларацията на българския парламент отразява безгръбначието на целия политически елит в държавата. С подобни мотивации самата държава си отива

И кво сега? българският парламент се наредили все путинофили:
Отмечается, что в самом выступлении в Ереване президент употребил это слово единожды, когда упомянул о Конвенции о предупреждении преступления геноцида. В отношении событий 1915 года Путин употребил оборот «массовое убийство людей». «Позиция России была и остается последовательной: мы считаем, что массовому убийству людей нет и не может быть никаких оправданий», — сказал Путин.
29 Април 2015 15:52
The Genocide Word by Raphael Lemkin.ogv
Натисни тук

Арменският геноцид официално е признат от Европейския парламент, Ватикана, Русия, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Боливия, Венецуела, Канада, Ливан, Уругвай, Чили, от регионите: в Австралия – щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия – Сеара и Сао Пауло, в Канада – Онтарио и Квебек, в Украйна – Крим. В САЩ 45 от 50-те щата са признали официално арменския геноцид.
Арменският геноцид е признат и от следните членки на ЕС: Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Кипър, Литва, Полша, Словакия, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, от регионите: във Великобритания – Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия – много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания – Страната на баските и Каталуния и др.
---
Държави, членки на ЕС, които не са признали геноцида над арменците:
България, Германия, Дания, Естония, Испания, Латвия, Люксембург, Малта, Обединено Кралство, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Хърватия, Чешка република.
--

Така че няма смисъл Анкара да втвърдява тона конкретно към Бг, защото първо, парламентът в Бг не е признал геноцида над арменците и второ, защото нищо в Бг на държавно ниво, не може да стане без съгласието на EU и US.
30 Април 2015 23:22
А вместо да пледират за българския геноцид извършен от същите тия арогантни мародери, нашенци приплакват за българските шофьори в туркие. Като си нямаме полиция в БГ (дето си затваря очите пред откровенните турски безобразия по нашенските пътища) и най-вече като си нямаме политици - резултата може да бъде само този. И, разбира се, призивите на някои мекерета да смесе върнели в лоното на империята...
02 Май 2015 12:22

Няма никакво рационално обяснение днес да се занимаваме с "масовото изтребление" или "геноцид".


Има! Прецедентът с еврейския геноцид. Ненапразно казваше израелският министър на външните работи Аба Ебан –пардон, така се казва/ "There's no business like shoah business."

/Шоа е бедствие, катастрофа, изтребление на идиш./

Оттогава, за да няма двоен аршин, се обявяват и други геноциди - въпрос на национално възмездие. Аршин има предимно американски - те каквото рекат. Но не съм чула арменците да претендират за обезщетения на потомците.

Нито българите.

Нито американските индианци. Къде им е последният мохикан? А?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД