:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Държавата на Гинес

Картите се хлъзгат безшумно по опънатото зелено сукно. Пак сме насядали около малката масичка за бридж - добрият войник Швейк от Старе Храдчани, синьокръвият дон Кихот от Ла Манча, баба Гица от съседния вход и моя милост.

- Пас - казвам и се прозявам. - Извинете, че от време навреме клюмам и похърквам, обаче напоследък не мога да спя от вълнение и национална гордост. Не само съм proud, дето се вика, ами съм доста very proud to be Bulgarian. Отечеството е рекордно отгоре до долу - да ни регистрира постиженията цяла печатница "Гинес" я смогне, я не. И тук не броя гастрономичните простотии от сорта на най-дългия разтегнат предизборен локум, най-широката държавна софра или най-голямото депутатско кюфте в Галактиката. Не, не. Това мутра да е главен борец срещу мутризма, съавтор на фундаменталната житейска поука "Рънътъ прави бурбътъ" да е крупен меценат и ценител на изящните изкуства, чистач в топлофикацията да получава заплатата на двама университетски професори, главен прокурор да е заподозрян в накълцване на зряла адвокатка със сатър, литър бензин да струва с 50 стотинки по-скъпо от гигантски металургичен комбинат, единственият държавен пост, за заемането на който да е достатъчно средно образование, да е министерският - само у нас го има и никъде другаде. Да не споменавам и ненормалното обстоятелство, че бащиният, майчиният и родният език на министър-председателя ни са три различни езика.

- Едно без коз - се пъчи Швейк и продължава. - Това с езиците е напълно нормално и не е никакъв рекорд. Просякът Йозеф Ржехоржик, например, веднъж бе блъснат от конен трамвай на булевард "Подебрадски" в Жижков. След като лежа 33 дни в кома, господин Ржехоржик се пробуди половин час след полунощ и проговори на суахили с килиманджарски акцент. Като се чу за пръв път, припадна от ужас. После свикна и дори се заяде с доктор Соукуп да го махнел от списъка на градските хаховци, които си говорели сами, защото и той вече не разбирал какви ги дрънка и респективно не можел да общува пълноценно със себе си.

- Пас. Пасив. Пасианс - хуманно мълви баба Гица (тя не разбира бъкел от бриджа, обаче съм я научил да казва "пас" по осемнадесет начина).

- Три без коз - проронва дон Кихот. - И скъпият ми Росинант бе такъв.

- Какъв? - пита любознателно Швейк. - Трамвай ли теглеше или ти плямпаше на суахили с килиманджарски акцент?

- Такъв - проронва идалгото.

- Пас - отстъпвам игровата инициатива и си мисля на глас. - Помня, един социолог направи "откритието", че у нас имало пазар, но нямало пазаруващи. Само това да ни е кусурът - бял кахър. А то - има гражданско общество, няма граждани. Има държавна територия, няма държава. И прочие. Покрай липсата на държава сме се сдобили и с уникално държавно устройство - парламентарна република с монархическо управление и съдебна диктатура.

- Пас - укротява анонса Швейк. - Като бутнаха в кауша господин Паливец за неуважение към Негово Императорско Величество Франц Йосиф заради осрания от мухите портрет, се получи същото - имаше кръчма, нямаше кръчмар. На улица "Воцтаржова" в Либен пък се получи обратното - имаше кръчмар, ама му изгоря кръчмата. Но бира да е нямало някога, ей Богу, нямам спомен.

- Пас. Пастор. Пасажер - въздиша баба Гица.

- Еееех! - още по-силно въздиша рицарят на печалния образ.
3
415
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Януари 2003 13:06
Авторе, ти си почти единственият отличник в тази рубрика.
Аз съм си професионално увреден, иначе кой ли ще те оцени сред пълния терор над добрия вкус!


20 Януари 2003 16:16
Нямат сърце в Реконтра... Но са на път да влезат в Гинес за тъпотия. Нов малък принос днес.
Тъпо. Тъпотия. Реконтратъпотия. (знам да играя бридж, но Реконтра е тъпа всеки път по еднакъв начин. Поне да беше по 18 различни!)
20 Януари 2003 17:20
И що се оплакваме като ги четем
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД