:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От петък мобилните камери на КАТ пак ще дебнат на пътя

Ще може да се снима само в обозначени участъци от служебни коли и мотоциклети
Мобилните камери на КАТ, чието действие е спряно от доста време от Върховния административен съд (ВАС), ще се върнат на пътя до края на седмицата. Във вторник в "Държавен вестник" бе публикувана наредбата за функциониране на устройствата, чиято липса бе последната пречка пред Пътната полиция отново да ги използва. Преди това беше променен и Законът за движението по пътищата. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й, тоест в петък.

Според разпоредбите Пътната полиция ще може да снима само от служебни автомобили и мотоциклети. Снимането от необозначени автомобили, какъвто беше първоначалният вариант, беше отхвърлено. За да се спази решението на ВАС, трябва да е ясно в кои участъци на пътя се снима и да има гаранции, че камерите не се манипулират. Това означава, че всяка полицейска кола или мотор в обозначен участък може да разполага с камера, която да снима преминаващите коли. Очаква се камерите да са 148 и да са разположени по рискови участъци из цялата страна.

Въпросните участъци трябва да са обозначени с новия знак за видеоконтрол - Е24. Под него ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили. Наредбата оставя възможността и за преносим пътен знак, т.е. КАТ си запазва правото да променя участъците, за да не ги научат наизуст шофьорите. В тези случаи местоположението на знака трябва да бъде заснето на снимка. Не е ясно обаче дали тези знаци вече са поставени, тъй като монтирането им е задължение на пътната агенция.

Камерата ще снима след знака и след такъв, който ограничава скоростта. МВР се задължава да обявява тези участъци всеки ден на сайта си, както и чрез медиите. Позволява се и снимането от движещ се автомобил или мотоциклет. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. За да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи.

Ако бъде установено нарушение, докато автомобилът на КАТ се движи, шофьорът ще бъде спиран на място и ще се съставя акт. Наредбата забранява писането на фишове.

Началниците на областните дирекции трябва да определят служител, който отговаря за отчета на камерите. Данните за заснетите нарушения ще се съхраняват, докато водачът плати наложената му глоба или до приключване на делото, ако обжалва.



23
5022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
19 Май 2015 20:21
Най Голямата ОПГ , започва усилено да събира кинти за пенсии , 20 финални заплати , бензин и копирна хартия , палки , шапки и свирки ! Явно другите приходи отиват за новите избори !!! И три милиарда да и направят бюджета , все ще им е малко !!!
19 Май 2015 20:50
Сигурно може да има полза от камерите, но силно ме притеснява използването им от нашите полицаи...
Днес излизам от София по "Ботевградско шосе", хубав път, четири ленти и... ограничение 50 км?!...
Защо?
Та, докато се чудя защо, се досещам, че няма начин да няма дебнещи полицаи с радар и... ето ги, паркирали на тротоара...
19 Май 2015 21:16
"От петък мобилните камери на КАТ пак ще дебнат на пътя"

Така не е коректно да се пише.
Внушавате, че служителите на пътна полиция са гадове.
Явно имате други идеи за контрол на превишена скорост!
19 Май 2015 21:33
Не би трябвало да има камери, докато не се направят магистралите. Дайте ни бързи пътища, пък после снимките
19 Май 2015 21:33
Крайно време беше . Нашенецо само у джоба го боли като му бръкнеш ..
19 Май 2015 21:49
Днес излизам от София по "Ботевградско шосе", хубав път, четири ленти и... ограничение 50 км?!...
Защо?



Защото те управлява мутра. Винаги такива ще управляват.
19 Май 2015 21:55
Крайно време беше . Нашенецо само у джоба го боли като му бръкнеш ..


Поради което нашенецо предпочита по-културни да му бъркат в джоба и където да е. А на дрътите крадливци изповядващи подобни парадигми на дрти години ще ви бъркат каде сланце не грее за срам, срам, срам!
19 Май 2015 22:09
'камери на КАТ пак ще дебнат'
За заглавието, ,
Кога ще стигнем до културата на шофиране и защо трябва да се кара разумно?
Колко още жертви ще има дотогава???...
19 Май 2015 22:35
А на изхода от София за Владая по бул. "Цар Борис III" набучили едни знаци с ограничение 40! Аз с 40 си паркирам голфа на задна в синя зона в час пик. Поне 50 да турнат, от кумова срама.
19 Май 2015 23:25
Струва ми се, че има и друго, освен знаците, заради което използването на камерите в петък ще е незаконно. Това е липсата на анализ по чл.6, ал.2 от НАРЕДБА № 8121з-532:
(2) Местата за контрол с АТСС се определят въз основа на анализ съобразно следните показатели:
1. основни причини за настъпване на пътнотранспортните произшествия (ПТП);
2. честота на настъпване на ПТП и извършваните нарушения на правилата за движение по вид, време и място;
3. участъците с концентрация на ПТП;
4. интензивност на пътното движение и характерни участъци с уязвими участници в движението;
5. оценка на ефективността на контролната дейност в часове.
Ако трябва да съм честен, изобщо не си представям как КАТ ще изпълни съвестно това изискване - не до този петък, ами до Разпети петък 2050-та - като не разполага нито с капацитета, нито със статистиката, които са нужни за да се свърши тази работа.
20 Май 2015 02:11
започва усилено да събира кинти

Тц! Започва усилено усвояване на средста - от софтуера за управление на камерите, през гориво за мобилистите, до ламарината за новия пътен знак и хартията за писане на наказателни постановления.
Догодина ще се кандидаства по еврофонд "Контрол на пътя" с цел да се усвоят средста за обучение на персонала за боравене (избирателно) с камерите. Тъй де, няма да се повтаря номера с клещите при "черните кутии" на подслушванията.
Кога бяха следващите парламентарни избори? Щото тогава ще са първите глоби с интезивно медийно отразяване. Сидеров не беше осъден за холиганство на пътя ( от Румен Петков), но тогава ще бъде глбяван за превишена скорост при всяко изказване в парламента.
А дотогава пощите могат да фалират и наказателните постановления да не достигнат до собствениците (ако са все още собственици) на "скоростните" автомобили.
Жалко, че в наредбата не е разписано глобяването на пешеходци с превишена/несъобразена скорост, неправилно преминаване и "паркирване" на по лаф насред булеварда. Нали се натискат за равноправно участие в пътното движение?! Не е демократично да бъдат дискриминарани по отнишение на глобите. Например една глоба от 200 лв. за шматкане по уличното платно би им възвърнало достойнството.
20 Май 2015 06:42
hick, в КАТ има електронна система с база за птп, поради което по тези точки се вади статистика за по-малко от секунда.
20 Май 2015 06:48
Apolituchen, наказателните постановления не се връчват от пощите, ами се връчват лично от районния полицейски инспектор, където нарушителя е регистриран. Ха сега познай колко често някой живее на постоянния си адрес, или пък пребивава там в рамките на работното време от 8:30 до 17:30. Това е причина връчването да е мудно, но никой не си мърда пръста да промени нормативната база по съответния съвременен начин.
20 Май 2015 09:29
в КАТ има електронна система с база за птп, поради което по тези точки се вади статистика за по-малко от секунда.
FuFighter, доколкото си спомням, последният път когато спорихме за тези камери, не правеше разлика между ПТП и нарушение, затова съм малко учуден, че пак не си погледнал статистиката на сайта на МВР, преди да се изкажеш. Айде хвърли ѝ моля те един поглед на http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm, в частност "ПТП по причини/вина на водача", пък после да приказваме. Щото ще съм много любопитен какъв анализ ще ѝ направиш, от който да излезе, че превишената скорост е сред основните причини за настъпване на пътнотранспортните произшествия (т. 1). За 2014-та нарушението "превишена скорост" (при общо ограничение или ограничение със знак) е първо нарушение в общо 8 (осем) ПТП с 3 (трима) загинали и 8 (осем) ранени. Като някакво сравнение, нарушението "неправилно движение назад" е първо нарушение в общо 246 (двеста четирисет и шест) ПТП с 10 (десет) загинали и 242 (двеста четирисет и двама) ранени. А сега ми изанализирай къде трябва да се насочи вниманието, респективно къде трябва да снимат камерите - там, където се кара с превишена скорост, или по-скоро там, където се правят неправилни маневри назад? (или което и да е от нарушенията, което са различни от "превишена скорост" и поради това са основна причина за 99,88% от ПТП :-)

За всеки случай пак да натъртя, че това е собствената статистика на КАТ, и числата не съм ги измислил аз.
20 Май 2015 09:59
ами се връчват лично от районния полицейски инспектор
Тц! Пращат ми призовка да се явя в районното управление - КАТ ... за да ми покажат "снимков материал" и да имам възможност да възразя срещу констатациите в акта*. Районният полицейски инспектор, нито общинският инспектор "градинки и тротоари" не са упълномощени от Закона (ако и да си преписват некакви права) да приемат моите възражения. Иначе, има нарушение на процедурата (сиреч някой си е измислил, че съм извършил нарушение) и актът пада в съда. Дотук, 90% от обжалваните електронни фишове и наказателни постановления падат в съда поради нарушена процедура. Сиреч неграмотно, правно неиздържано са издадените фишове и постановления. Затова и фикс-идеите на тролчетата в парламента - техниката да "пише" глобите, а пък "отговорните" служители с отвертка да манипулират данните - имало запис, но за "нашия" човек изчезнал, но пък е направен друг, с който трябва да бъде "ударен" когото трябва как в тефтерчето Златаново.

*Камерата е засякла автомобилът, който ме изпреварва с превишена скорост, а искат да мен да глобят. Онзи бил синче на полицейско шефче.
20 Май 2015 10:48
Хрумна ми една перефраза -"Камеры решают всё". Камери на пътя, в класните стаи, в МОЛ-а, а сигурно и в тоалетната - демокрация в действие. "Камерите "изядоха" хората".
20 Май 2015 13:04
hick, аз ти говоря какво се въвежда в електронната база на КАТ - АИС кАТ, пък ти пак си знаеш къде какво било написано...
Apolitichen, винаги съм бил против тромавата адм.наказателна процедура. Тя може да се опрости тотално, ако:
1.Глобява се собственика на возилото - нека той да му мисли на кой кога го преотстъпва.
2.Актове и фишове се пращат на заявен от грагданина адрес за кореспонденция и няма хъката-мъката ма той видите ли неживеел там. Да си е посочил актуалния!
3.Който не е изряден към държаната (има неплатени глоби), автоматично се лишава и от право на административни услуги, в т.ч и помощи.
20 Май 2015 13:07
КАТ са безполезна структура или по-точно КАТ са вредна структура и трябва по-най-бързия начин да бъде закрита. Вместо КАТ може да се създаде работещ орган от съвсем нови хора, необременени с порочното катаджийско мислене и поведение. Да се надяваме КАТ да свърши това, което трябва да върши според Закона, е все едно да наливаш вода в каца без дъно. В момента се наливат огромни средства за нещо вредно, което ви лъже колко е ползено.
20 Май 2015 13:28
hick 20 Май 2015 09:29
За 2014-та нарушението "превишена скорост" (при общо ограничение или ограничение със знак) е първо нарушение в общо 8 (осем) ПТП с 3 (трима) загинали и 8 (осем) ранени. Като някакво сравнение ......


Ами да сравняваме!
Общо ПТП 6736, от тях 8 са за двата варианта на превишена скорост или 0,118765%
Общо загинали при ПТП - 615, от тях 3 заради превишена скорост или под половин процент
Общо ранени при ПТП - 8358, от тях 8 заради превишена скорост или под 1/10 от процента.

Излиза, че превишената скорост е най-малкия ни проблем при ПТП.

Принципно статистиката на КАТ не е вярна, особено заради частта несъобразена скорост, понятие каквото реално няма.
20 Май 2015 13:52
аз ти говоря какво се въвежда в електронната база на КАТ - АИС кАТ, пък ти пак си знаеш къде какво било написано
FuFighter, ти не ми говориш какво се въвежда, а че нещо се въвежда. Какво се въвежда като причини за настъпване на пътнотранспортните произшествия се разбира от разбивката, която любезно съм ти смлял и предоставил за размишление.
20 Май 2015 13:58
електронната база на КАТ - АИС кАТ
Трябва ли да засягаме системите на КАТ и да влизаме в една друга комична тема? По нивото си на автоматизация катаджийските АИС са си истински РИС, с Р като "ръчни". Пример: и до ден днешен системата за отчитане на глоби не е в състояние да обработи автоматично следния прост сценарий:
1. Глоба не е платена в първоначалния срок и е изпратена на публичния изпълнител (т.е. вече е станала дължима към НАП)
2. Втора глоба не е платена в първоначалния срок и е изпратена на публичния изпълнител (т.е. и тя е станала дължима към НАП)
3. Двете глоби са платени от длъжника с едно платежно нареждане, при което задължението към НАП е погасено и системата на НАП е изпратила информацията за това към системата на КАТ.
Единственият начин, по който горният случай се решава и глобата не се плаща втори път, е като длъжникът представи копие на бордерото, с което е извършено плащането към НАП.
20 Май 2015 14:59
2.Актове и фишове се пращат на заявен от грагданина адрес за кореспонденция и няма хъката-мъката ма той видите ли неживеел там. Да си е посочил актуалния!

Първо, актовете се връчват (трябва да има мой подпис), защото "пращането" не е като "пристигането" - може изпращащият да е объркал адреса, пощальонът да е объркал кутиите или "мургавелка" да е проявила "предприемачество" спрямо пощенската ми кутия. Отделно е, лишаването от възможността за възражение при връчването на акта.
Второ, в моята пощенска кутия какви ли не фалшификати съм намирал - електронен фиш, без подпис и печат, за автомобил с регистрационен номер, който никога не съм притежавал. Иначе, адресът ми е верен. Да не мислиш, че ще ходя да си губя времето да изяснявам нечия си некъдърност. Направо хвърлям тия боклуци в контейнера за хартия. Поне някаква полза да има от тях.
20 Май 2015 15:27
FuFighter,
Процедурата е тромава заради мързела, неграмотността и корупцията на изпълняващите я.
1.Глобява се собственика на возилото - нека той да му мисли на кой кога го преотстъпва.

Ако собственика е фирма или няма шофьорска книжка(познавам такъв човек) какво правим? Глобява се нарушителя. Собственика може и е длъжен да посочи кой е той, но не може да го глобяваш за чуждо нарушение.
2.Актове и фишове се пращат на заявен от грагданина адрес за кореспонденция и няма хъката-мъката ма той видите ли неживеел там. Да си е посочил актуалния!

Може и адреса на договора регистриран в НОИ. Или при спиране за проверка да се връчва уведомлението.
3.Който не е изряден към държаната (има неплатени глоби), автоматично се лишава и от право на административни услуги, в т.ч и помощи.

Да му спрем и спешната помощ, и правото на адвокат, и всички човешки права. Когато човек има задължения към държавата, тя да си заведе дело за да си ги прибере. Има такава процедура.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД