:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 488
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жесток недостиг на работна сила заплашва България след 10 г.

Дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да може да отговори на нуждите на трудовия пазар през 2025 г.
Проблемите с пазара на труда скоро ще прераснат в същинска криза. Ако икономиката ни продължи да се развива с добри темпове, от 2025 г. нататък ще има жесток недостиг на работна ръка. Населението на България се топи и застарява с такива темпове, че дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да задоволи нуждите на трудовия пазар. За това алармираха вчера от Института за икономически изследвания при БАН. "Сега говорим само за недостиг на квалифицирани кадри, а до десет години е твърде вероятно да има изобщо недостиг на предлагания труд", обясни Любомир Иванов от екипа на института.

По данни на НСИ до 2030 г. населението на възраст между 20 и 64 г. ще намалее до 3.77-3.78 млн. души. Така, ако заетостта се качи до 75%, а безработицата се смали на 5%, работещите българи ще са с около 440 хиляди по-малко, отколкото през 2008 г., сочи анализът на БАН.

Дори сега, при близо 11% безработица, ред икономически сектори страдат от недостиг на кадри. Около Нова година НСИ направи проучване сред фирмите, което показа, че над 13% от промишлените предприятия се оплакват, че не могат да запълнят работните си места. В момента у нас се търсят поне 10 хиляди ИТ специалисти. Oстър е дефицитът на кадри за туризма - от готвачи и сервитьори до спасители. Все повече се говори и за недостиг на лекари и медицински сестри, на инженери, шлосери и заварчици. Неслучайно работодателите напоследък засилват натиска за ускоряване на процедурата за издаване на работни разрешителни за чужденци.

Бизнесът отдавна предупреждава за катастрофичните сценарии за пазара на труда. През февруари изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира: "Има огромен дефицит на квалифицирана работна ръка. И това е последствие от дългогодишната липса на реформи в образователната система. Емиграцията допълнително усложнява проблема. За голямо съжаление това са процеси, които са твърде инертни, и трябва да се взимат мерки, които едва след няколко години могат да дадат някакви плодове".

Наскоро Световната банка публикува пореден анализ, според който България е с най-бързо топящо се население в работоспособна възраст. В следващите години все по-малко работещи ще трябва да издържат все повече пенсионери.

Според икономистите от БАН една от мерките е фирмите да въвеждат нови технологии, за да компенсират недостига на персонал. Експертите коментираха, че 2014 г. е била преломна за пазара на труда у нас, като за първи път след 2008 г. броят на заетите е нараснал. "През 2014 г. реалният БВП стигна нивото си от 2008 г., но заетостта е с 10% по-ниска, тоест компенсирали сме спада, но с по-ниска заетост", констатира Любомир Иванов.



ЗАПЛАЩАНЕ

По данни на НСИ годишната работна заплата за страната през 2013 г. е била средно 9932 лв., или около 828 лв. месечно. През 2014 г. не е последвало сериозно повишение, като работодателите са се аргументирали с липсата на инфлация. Но според икономистите от БАН заедно с икономическото възстановяване се очаква да се ускори и ръстът на възнагражденията. Така през 2017 г. средната работна заплата ще стане 950-960 лв.



ДЪЛГОВЕ

Ръст в кредитирането, породен от теглене на заеми за покриване на стари задължения, прогнозира доц. Григор Сарийски от БАН. По думите му през 2015 г. е възможно да има засилено теглене на заеми от гражданите заради кампании по събирането на задължения от страна на НАП и на компаниите, предоставящи комунални услуги. Като цяло обаче сериозно раздвижване на кредитирането не се очаква. Въпреки застоя финансовите резултати на банките продължават да се подобряват. Сарийски обясни, че падащите лихви по депозити и таксите носят печалбата на банките. "Банковата система успява да отбележи положителни тенденции, защото въпреки намалението на приходите по лихви от кредити с 5% на годишна база разходите по депозитите са намалели с 29%, а приходите от такси и комисиони са се увеличили с 12%", каза експертът.







92
11274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
01 Юни 2015 19:26
А, стига, бе! Това вече е поръчково проучване! Работодателите в България "твърдят", че работниците вече не искат да им работят без пари! Тцъ!
01 Юни 2015 19:29
И ще им работим на всичко отгоре!

Какво, разните Даневци подготвят почвата за имигранти /ама и те не са толкоз будали/... Тази държава загива. Последният да дърпа шалтера...
01 Юни 2015 19:38
Две неща не видях:
- заетите в реалното производство са по-малко от милион
- до десетина години 1/4 от работоспособното население ще са цигани (уточнявам: от всички работещи, във всички сфери)
.....
Последният да не дърпа шалтера, нека ясно се види дереджето на тази държава.
01 Юни 2015 19:48
Ами като прогонвате работещите така ще е.

http://mickideas.blogspot.com
01 Юни 2015 19:54
представям си квалифицираните гастарбайтери, идващи тук да работят за цели 800 лв
01 Юни 2015 20:00
Това е страхотна новина. В нормална държава качеството на кадрите ще излети до небето, за тук не знам.
01 Юни 2015 20:12
Какъв късмет,че пазарът на труда е отворен. Превеждаш си обявката за работа на съответния европейски език, пускаш я в съответната държава от ЕС и почваш да получаваш резюмета.
01 Юни 2015 20:13
Такива неща просто не се случват.Няма ли работници - вдигат се заплатите и хоп, появяват се! Е, не може хем без пари, хем и много желаещи!
Да не циврят за ИТ специалисти а да почнат да плащат, веднага юе се появят.Те какво искат - за 1100 лева и някакви купони за храна търсят ИТ специалист, и то с два чужди езика плюс програмен език!!! То и в Индия плащат повече, много ясно че няма да намират.Странно как можеха да плащат по 4 000 на тенекеджии и готвачи на Банско по време на бума , а сега на специалисти 2 000 не могат да отделят а?
01 Юни 2015 20:20
Тия прогнози,за след 10 години са смешни,жалки и безсмислени едновременно,имаме засилване на катаклизмите в световен мащаб,засилена вулканична активност, суша невиждана от над хиляда години(Калифорния),на други места наводнения,топене на ледниците,а световните сили се командват от психопати имащи достьп до ядрени орьжия и предприемащи стьпки решаващи сьдбата на планетата рьководени от лични амбиции,а пьк тия се разстревожили за работната рька,няма да е учудващо ако в скоро време не сме на вьорьжени групи и да воюваме едни с други а не сьревновавайки се за работни места.
01 Юни 2015 20:23
Такива неща просто не се случват.Няма ли работници - вдигат се заплатите и хоп, появяват се!


Ами не е точно така.. има момент в който фирмите просто няма да дойдат в България, а другите просто ще избягат от България, просто защото няма да намират достатъчно кадърни хора - тия които останат ще бъдат прекалено разглезени от многото фирми.. до един момент когато просто големите ще си тръгнат от тук. За какво и е на голяма европейска, американска, индийска и т.н фирма офис в България, ако ще трябва да търси хора от други държави да работят тук?

01 Юни 2015 20:23
Жестоките времена искат жестоки решения. Ще трябва да се плащат заплати. Много работодатели биха предпочели вместо това месо да им режат.
01 Юни 2015 20:23
Обаче трайно безработните се увеличават, нали? Що ли така?
01 Юни 2015 20:25
Абе, бизнеса, що не си ЕПМ и наглеците?
01 Юни 2015 20:26
Тая статия звучи като пропаганда на някое НПО. След някой друг ден ще излезе и решението на "проблема" - легализиране на нелегалните имигранти. Да ама не. Имаме си предостатъчно цигани, които като постоят малко гладни, а прегрешенията им се наказват според закона, ще заработят като пчелички че и ще пеят.
01 Юни 2015 20:27
Мои близки се забавляваха наскоро с глупостите, които им предложили (нищо смислено не им предложили) на Плевнелиевската кампания в Англия. С трици искали маймуни да ловят. Пак. Пък за инженери и IТ изобщо не споменали да им трябват! Икономисти търсели!
01 Юни 2015 20:27
n/m
01 Юни 2015 20:30
Демек - безработицата е ликвидирана... Българите - също...
---------------------------------
Сайтът на Генек
01 Юни 2015 20:31
Колеги, пропуска се един много важен момент!
Хората работят на точно определено място (компания, държава...) не само заради заплатата.
Социалните условия и качеството на живота, както и статуса на работещия са сред най-важните компоненти при вземане на решение къде и какво да се работи.
С други думи - някой вместо инженер в България може да реши да работи като техник в Германия, да речем.
Защото в Германия ще живее в хубава къще, в приличен квартал, ще общува с интелигентни колеги и комшии. Децата му ще ходят в добри училища, ще пазарува в прилични магазини, и т.н.

Отделно в Германия ще взима да речем 4,000 евро на месец като техник, срещу 1,200 лева в България като инженер.
Носталгията?
Лекува се.
Като си отидеш 2-3 пъти в България, и като се сблъскаш с цялата бюрокрация още от летището - и ще се излекуваш от носталгията.
01 Юни 2015 20:31
Ами не е точно така.. има момент в който фирмите просто няма да дойдат в България, а другите просто ще избягат от България, просто защото няма да намират достатъчно кадърни хора - тия които останат ще бъдат прекалено разглезени от многото фирми.. до един момент когато просто големите ще си тръгнат от тук. За какво и е на голяма европейска, американска, индийска и т.н фирма офис в България, ако ще трябва да търси хора от други държави да работят тук?

Как за какво, за да не плащат данъци и да си прокарват номерата които никъде другаде не минават.
Ако се разкарат (къде ???) аз ще отворя тъпия калцентър на тяхно място, не бой се, икономиката не търпи вакуум.Защо трябва да работим за чужди фирми?
01 Юни 2015 20:32
Увеличението на заплатите го изяждат чиновниците. Ако някой си мисли, че лошите кулаци не щат да плащат високи заплати - нека да си направи фирма и да види колко мършояди - данични, полиция, хеиджии, пожарникари и подобни, ще се завъртят около него, за да изнудват за пари. Не давайте пример с държавни поръчковци, които са недосегаеми, живеят в палати, а плащат по 300 лева заплати, защото такивата са една шепа. Повечето хора, които са наели някого на работа, изкарват горе-долу колкото работниците си.
01 Юни 2015 20:34
Така, ако заетостта се качи до 75%, а безработицата се смали на 5%,


g]

2025 ще е точно обратното. 5% ще работят, а 75% ще са безработни. Вярно е това, че бизнеса рони крокодилски сълзи, защото не желае да плаща, но само да припомня : помните ли какъв вой се нададе, когато правителството на Орешарски реши да възроди врачанския химкомбинат? Помните ли какви глупости се изприказваха и изписаха? Да, ама само така са създават раборни места и се възражда икономика. Няма друг начин. Без държавата нищо не става.
01 Юни 2015 20:39
Статистика на неволята или просто, нещастни статистици ???...
01 Юни 2015 20:44
Имаше една статистика за работодателите. Та според нея сал едни 15% имат виШу.
Та за къв чеп са им на милюционерите от охранителните фирми нови технологии...
01 Юни 2015 20:54
когато правителството на Орешарски реши да възроди врачанския химкомбинат? Помните ли какви глупости се изприказваха и изписаха? Да, ама само така са създават раборни места и се възражда икономика. Няма друг начин. Без държавата нищо не става.

Тая държава, която дотираше губещи производства с общите пари, вече умре.
А помня и как ти рева, когато държавата искаше да спаси фалиращата Топлофикация София.
За чий уй щело да се дотира парното на гнъсните софиянци и прочие гняв, независимо че там работят не само софиянци, а и Позитано 20 също е на централен ТЕЦ.
Е, аз питам, за чий уй държавата ще купува на разни врачански чукундури завод?
Кофти казус, а?
01 Юни 2015 21:03
Преди време излезе едно наблюдение:
Половината от младите хора в България не работят, а 62 процента от тях въобще не са регистрирани в Бюрата по труда. Това сочи проучване на Института за маркетинг и социални изследвания по поръчка на Министерството на младежта и спорта (ММС). Изследването е с цел да се определят нагласите на младежите към образование, квалификация и намиране на работа.
Натисни тук

Сега се оказва, че хем нямало да има хора да работят, хем имало хора, при това млади, дето не работели.
01 Юни 2015 21:23
Ако икономиката ни продължи да се развива с добри темпове, от 2025 г. нататък ще има жесток недостиг на работна ръка.

Да, ма икономика нема и да има тогава пък хепптен
01 Юни 2015 21:25
колко мършояди - данични, полиция, хеиджии, пожарникари и подобни, ще се завъртят около него, за да изнудват за пари.


Това е вярно и е сериозен проблем. Но тука става въпрос, че в общата картинка изобщо няма бизнес. Щото ако ти върви бизнеса и подкуп да дадеш на двама-трима "мършояди", това е бял кахър. Но в България вътрешният пазар се свива непрекъснато, изключително трудно кредитиране и ниска покупателна способност. Единственият бизнес е с държавата чрез еврофондовете. Това е! От този порочен кръг без държавна намеса няма излизане.
01 Юни 2015 21:28
Сиган, кифлоч и панелен плъх не работайт. Чорбаджилар море как ке дайт - пинтия. Тиквоч хасфалт копайт, матрял не забременяйт ако забременяйт персонал шишета углавно млатайт. Квалифицир територия напускайт, чалгасъ пръсти щракайт. Путин виновайт. Терминал 2 вибирайт.
01 Юни 2015 21:36
Ех да бяхме росияни, или поне таможници. Да туриш едни жителства, едни изходни визи и едни закони против тунеядците и пей сърце - за един хляб ръка ще целуват. Пусти еврогейски глезотии.
01 Юни 2015 21:51
суша невиждана от над хиляда години(Калифорния)
01 Юни 2015 21:53
Е, аз питам, за чий уй държавата ще купува на разни врачански чукундури завод?


Барем да си прекрачвал портала на химкомбинат, та да ти се появят дупки във фуражката и зелените чорапки.
01 Юни 2015 22:00
Щом ще има недостиг значи няма да има пенсии. Щом няма да има пенсии значи солидарната система трябва да се премахне и всеки да работи за себе си както в САЩ. На демократите нямаше кой да им каже че в глабална икономика стоката работна сила изтича като вода в пясък от бедните към богатите държави.
01 Юни 2015 22:12
Ама колко юристи и икономисти имаме!!!
01 Юни 2015 22:15
Тая държава, която дотираше губещи производства с общите пари, вече умре.

За да се появи ЕС, който субсидира всякакви губещи идиотии, не само производства. С 60% наши пари.

Пускал съм вече проекта "Дефилир на духовите оркестри в Ботевград", субсидиран от ЕС с близо половин милион....
01 Юни 2015 22:20
2025 ще е точно обратното. 5% ще работят, а 75% ще са безработни. Вярно е това, че бизнеса рони крокодилски сълзи, защото не желае да плаща, но само да припомня : помните ли какъв вой се нададе, когато правителството на Орешарски реши да възроди врачанския химкомбинат?

Глюпости.
През 2025-а ще работят и тези, които са се надявали на пенция през 2015, 2020 и всичките години до 2025. Изключвам фуражките, разбира се. Те ще продължават да се пенсионират на Христова възраст.
За врачанския химкомбинат ... Случайно познавам сегашните му собственици. Искаш ли да ти го подарят? Говоря напълно сериозно. Да си го възраждаш
01 Юни 2015 22:31
Такива неща просто не се случват.Няма ли работници - вдигат се заплатите и хоп, появяват се! Е, не може хем без пари, хем и много желаещи!


Стига, бе1 Ама, не четешли по-горе ти е обяснил бизнес корифеят - няма инфлация и затова нямало увеличение на заплатите....
01 Юни 2015 22:33
Искаш ли да ти го подарят? Говоря напълно сериозно. Да си го възраждаш


Да, искам. Говоря напълно сериозно. Ще си го възродя.
01 Юни 2015 22:42

Отделно в Германия ще взима да речем 4,000 евро на месец като техник, срещу 1,200 лева в България като инженер.


Ако си инженер и взимаш 1,200 лв в България, значи никакъв инженер не си. Или пък си от старото поколоние дето е свикнало да си клати краката в заводчето, не си мръднал интелектуално и професионално последните 20 години и си мислиш, че компютърът служи за редене на пасианс. Ако си пък си качествен машинен инженер или конструктор ми звънни - ако си наистина добър, след седмица започваш поне от 3 бона нагоре. ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ ЗА КАЧЕСТВЕНИ ХОРА ИМА МНОГО!!!! Иначе за всичко друго казано съм съгласен.
01 Юни 2015 22:54
Да, искам. Говоря напълно сериозно. Ще си го възродя.

"Химко"? Ще бъдеш 13-ят му собственик. Не мога да ти го причиня
01 Юни 2015 23:03
Ако си пък си качествен машинен инженер или конструктор ми звънни - ако си наистина добър, след седмица започваш поне от 3 бона нагоре.

Ако си пък Худини и опразваш сейфове - звънни ми на мен! На мен!

Колега с непроизносимия ник,
Дрънни ми, ако намериш качествен машинен инженер или конструктор за по-малко от 6 бона. Ще делкаме разликата, рийш
01 Юни 2015 23:03
Сега се оказва, че хем нямало да има хора да работят, хем имало хора, при това млади, дето не работели.
Това са различни проучвания. Цитираното от Вас е с цел обосновка за по-висок бюджет на Министерството на образованието. А това на БАН обяснява потенциален срив в "производствените отношения" - работната сила не е комплект мускули и набор от инструкции. Ако беше така, ей на 12 хил. бежанци и още 40 хил. в Италия "умират" да зарадват бизнеса.
Освен приемственост между поколенията работна сила за бизнеса е жизнено важно меринджея/бизнесмът да е с поне една идея по-грамотен от "обикновената работна сила". Дето се вика, поне план за утрешния ден да има.
Та проблемът е, че няма да има мат'риал за отсяване на меринджеи. А само с консултанти (адвокати, банкери, социолози и политолози, старши и младши аналозатори, изпълнителни и теоретични лаборанти) бизнес не се създава.
01 Юни 2015 23:04
Простичко да обясня, от година съм в процес на изнасяне на дейността си във Финландия. Данъци - безумни. Но някак има предвидимост. Който се е занимавал с частен бизнес ще разбере.
01 Юни 2015 23:12
Не мога да ти го причиня


Ако не можеш да ми го причиниш - спри да ръсиш глупости с апломб. Не сме на ученически купон.
01 Юни 2015 23:23
Ако не можеш да ми го причиниш - спри да ръсиш глупости с апломб. Не сме на ученически купон.

Не се цупи, драги. Къде сме, какво ръся и как - решавам само аз.
За себе си, разбира се. А ти, както искаш
01 Юни 2015 23:26
за 1100 лева и някакви купони за храна търсят ИТ специалист


При такива условия наемат само начинаещи уеб разработчици. Освен ако под ИТ специалист не разбираш някой лольо дето опъва кабелите из офиса и оправя принтера като се задръсти хартията.
01 Юни 2015 23:29
Колега с непроизносимия ник,
Дрънни ми, ако намериш качествен машинен инженер или конструктор за по-малко от 6 бона. Ще делкаме разликата, рийш


Е за кво пък да ти дрънкам?
01 Юни 2015 23:41
Не се цупи, драги.


Много си рехав да ти се цупя, драги. Не ме жали, подари ми "Химко". Говоря напълно сериозно.
01 Юни 2015 23:55
"Колега с непроизносимия ник,
Дрънни ми, ако намериш качествен машинен инженер или конструктор за по-малко от 6 бона. Ще делкаме разликата, рийш"

Е за кво пък да ти дрънкам?

За бизнес.

Ти намираш, да кажем трима, по три бинки. Затваряме си очите - ти едно и аз едно, значи "очите" - че и тримата са тъпанари от меито и не стават за нищо. Ти ги изхвърляш след две седмици, но в трудовите им книжки има запис, че са "3-бинкови инженери". Дотук е твоята задача. После аз ги уреждам за работа на 6 бинки, имам предвид в долари или евро, след което делим помежду си законната плячка от 40% от първата им годишна заплата. Елементарно, доходно и законно.

Не се връзвай, шегувам се
02 Юни 2015 00:06
Много си рехав да ти се цупя, драги. Не ме жали, подари ми "Химко". Говоря напълно сериозно.

Ще проверя. Ще ти отговоря до 30 дни. Оки?
02 Юни 2015 00:26
председател на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира

Уау, ченгето Данeв се загрижил за работната сила? Ми да се разкара барабар с цялат паплач именуваща се националноотговорни индустриалци
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД