:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 559
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПАРАДОКС

Румънската икономика страда от борбата с корупцията

Бизнесът в северната ни съседка е в застой, след като политици и чиновници се страхуват да одобряват проекти и инициативи заради евентуални подозрения в измами
Снимка:Wikipаedia
Корабостроителницата в Констанца. На хартия икономиката на града процъфтява по времето на Мазаре, но на практика е в упадък.
Източният румънски пристанищен град Констанца изглежда като олицетворение на история за икономически успех, но само на хартия. Направени са инвестиции във ВЕИ, корабостроене, недвижимо имущество и земеделие. БВП на глава от населението на града е 16% по-висок от средния за страната, като този на най-проспериращите градове в Европа. Всичко това се случва по време на управлението на кмета Раду Мазаре, който пое властта през 2000 г., а през април т.г. беше арестуван по обвинения, че е взел подкупи в размер на 9 млн. евро. Малко след задържането си той подаде оставка. Доказателства в края на управлението му могат да бъдат видени навсякъде. Историческият център на Констанца изглежда като изоставен. Рушащи се сгради от отоманската епоха стоят необитаеми по улици, които водят до кален и затънал в мръсотия път без изход. Той свършва до район, в който са издигнати нови имения с изглед към морето. Бездомни кучета бродят по покривите на незавършени високи блокове. Опашки се извиват пред входовете на болниците. "Мазаре е цар в Констанца", казва Себастиан Боду, който е депутат в Европейския парламент и е бивш шеф на Националната агенция, отговаряща за финансовата администрация. "Градът е неговата империя. Установил е система, при която всяка икономическа инициатива трябва да мине през него. Сега е арестуван и в града нищо не се случва - никой не знае какво да прави", допълва той.

Репутацията си Мазаре дължи в голяма степен на умението си да се прави на клоун и така успява да привлече не само внимание, но и чуждестранни инвестиции. Заради медиите той се облича като нацистки генерал и римски император; за корицата на списание "Плейбой" се снима седнал на сребърен трон, заобиколен от голи манекенки; обикновено пристига на политически срещи облечен с дрехи като на Че Гевара и с пура в ръка. Горд собственик на автопарк с изключителни спортни коли, многобройни къщи и имениe в Мадагаскар - въпреки че официално заплатата му е едва 495 евро месечно - Мазаре успява да привлече и да запази общественото доверие. На последните избори той бе преизбран с 62% от гласовете на избирателите.

Толкова голямо одобрение може да изглежда странно, но в Румъния е вкоренена идеята, че



корупцията е единственият начин



да се осигури икономическо развитие. Популярна пародия на плакат от политическа кампания гласи: "Корупцията е гръбнакът на румънското общество". "Корупцията в Констанца по някакъв начин подпомага растежа", отбелязва Боду. "Тя смазва колелата на бюрократичната машина - всичко, което трябва да направите, е да платите малка сума и неочаквано законите спират да съществуват. Това обаче не е растеж, от който градът наистина има полза", убеден е той.

Правителствени източници твърдят, че строгите мерки срещу корупцията, които доведоха до вкарването в затвора в последните месеци на голям брой високопоставени политици, може да нанесат повече вреди на страната, отколкото да имат положителен ефект, като доведат до "икономически застой". Румънската Агенция за борба с корупцията в продължение на десетилетие сваля политици от власт, но откакто на власт дойде Клаус Йоханис, етнически германец, избран за президент през ноември м.г., работата й стана доста интензивна. При обиски, извършени по домовете на висши политици, бяха иззети картини на Пикасо и Реноар, златни кюлчета и огромни суми пари в жилища на министри, обвинени във взимане на подкупи - като министъра на финансите Дариус Вълков. В резултат на заплахата за разследване от антикорупционната агенция министрите с по-голяма неохота одобряват инфраструктурни и инвестиционни проекти, поне временно. Обществените инвестиции, като част от БВП, намаляха до най-ниското си ниво от присъединяването на Румъния към ЕС преди 7 години. Частните инвестиции също намаляха.

Взимането на подкупи за обществени проекти



е толкова широко разпространено



в румънското правителство, че почти всеки има нещо, което да крие", казва Сорин Йонита, юридически експерт в антикорупционната организация "Експертен форум".

Обикновените хора страдат от негативните последствия. След като през м.г. бяха разкрити политиците, които чрез фирми са източвали публични средства, плащани за продукти на "Майкрософт", училища и болници са без работещи компютри, а политиците се опитват да стоят далеч от опасностите. В Букурещ изграждането на нови жп линии е спряно, след като министри бяха обвинени, че са взимали подкупи, за да одобрят завишени цени от компания, доставящи влакове. Навсякъде пътищата са построени наполовина, а през зимата често снегът остава непочистен и в резултат на това отдалечени селища са откъснати от света.

Твърдението, че антикорупционните усилия имат повече негативни последствия за Румъния, отколкото позитивни стана толкова популярно, че държавници си позволиха да атакуват ръководството на антикорупционната агенция. По-рано тази година премиерът Виктор Понта заяви, че агенцията е върнала Румъния



"във времената на Чаушеску и Сталин",



и повечето от министрите подкрепиха изказването му. Зетят и тъстът на Понта са разследвани от антикорупционното ведомство. Междувременно самият Понта стана обект на разследване за малко. Оцеля при вот на недоверие, а агенцията спря разследването поради липса на достатъчно доказателства.

И докато политиците един по един напускат властта, правителството са опитва да намери хора, които да заемат местата им. Много от овакантените постове остават незаети или се назначават неопитни кандидати. Правителствен съветник, пожелал анонимност, каза, че "хората, които искат да влязат в политиката заради икономическа изгода, сега са се отдръпнали, а тези, които имат добри намерения, не желаят да стават част от корумпираната система. Това означава, че страната е в икономически застой".

Социологическите проучвания все пак показват, че два пъти повече хора вярват на антикорупционната агенция, отколкото на правителството. По време на миналогодишните митинги за президентските избори се появиха призиви: "Националната агенция за борба с корупцията - президент".

Снимка: http://www.antena3.ro/
Мазаре с барета в стил "Че Гевара" заедно с премиера Виктор Понта.
Снимка: meme.ro
Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре с кола от луксозния си автопарк, който успява да поддържа, въпреки че заплатата му е 495 евро. През април той бе арестуван по обвинения в корупция и от тогава морският град е в икономически застой.
22
2372
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Юни 2015 19:22
Корупцията майка на прогреса!
Без Корупция няма развитие!
Корупцията е мощен регулатор на производството на стоки, внос, износ, банкиране и политика!
12 Юни 2015 19:32
Бездомни кучета бродят по покривите на незавършени високи блокове.

Бахти катерливите влашки кьопеци!
12 Юни 2015 20:18
А защо ги няма числата на застоя? Ръст на БВП за 1то тримесечие от 4.2% спрямо миналата година. На пръв поглед най-високия в ЕС.
Нашият е 2%
http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/GDP2015q1-EU.pdf

ръст на продажбите на дребно над 6-7% и на промишлеността на 3-4% на годишна база. Голямо страдание ще да е.

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6875311/4-12062015-AP-EN.pdf/dea30561-15ed-4c7c-9f62-2fde5680b4c8
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6861940/4-03062015-AP-EN.pdf/955ee4d1-9c44-471f-85e4-703db636734c
На тези в затвора със сигурност им липсва икономическата дейност.
12 Юни 2015 20:21
А днеска Понта, който не се смята за виновен в пране на пари, бе подкрепен да остане на поспа си от парламентарните си съпартиици - къде е оная прокурорка, гастролираща из Източна Европа с лекции и размахан пръст?
12 Юни 2015 20:28
Какво сърцераздирателно есе за някакъв местен румънски феодал. Плаче ми се.
12 Юни 2015 20:58
Корупцията-смазочното масло на демокрацията. Нали така ни учеха новоизлюпените демократчета когато ги видяхме как хвърлиха вълнените пуловерчета и се облякоха в копринени костюми.Демек...нормално е почакайте имайте малко търпение...всичко ще се оправи ...и за вас ще има.Е ама няма!
12 Юни 2015 21:37
И у Европа-та, на север от Алпите сигур е така, а апаратчици, номенклатури и милювци бизнесмени?
Мъка заддунайскя по совецки мурафети!
12 Юни 2015 21:43
Глупости. Просто вече никой там няма да иска да става кмет или премиер даже.. щото всеки ще бъде обвинен в корупция когато му дойде времето. Само най-големите крадци или глупаци ще се кандидатират.

Там не се води борба с корупцията. Просто задкулисието си реди пионките както му е изгодно. Така беше тръгнал и Цацаров в България.. ама нещо му свиха сърмите.
12 Юни 2015 22:25
Ръст на БВП за 1то тримесечие от 4.2% спрямо миналата година. На пръв поглед най-високия в ЕС.
Нашият е 2%


Боце затова не бори корупцията. Ще влезем в рецесия ...
13 Юни 2015 01:46
За Констанца българският отговор е канала Варна - Русе и Констанца заедно със всички съоръжения става за паметник и нищо друго !
Ама няма истински патриоти в България , всичко се е продало за по няколко гроща !
13 Юни 2015 01:58
Румънската икономика страда от борбата с корупцията
Е те това ако не е скрита реклама на корупцията ...
13 Юни 2015 06:20
въпреки че официално заплатата му е едва 495 евро месечно


Пък на Наакашвили е около 200 долара, ма не излиза от скъпите одески ресторанти. Грузници и одесити се питат от къде има толкоз пари за многолядни трапези при такваз заплатица.
13 Юни 2015 11:51
Та, добре сме си ние, значи, с високата Корупция !
13 Юни 2015 20:07
И това след 8 години в Европата?!

Това е резултата когато икономиката ти се състои от "усвояване на еврофондове" и чакаш някой друг да ти реши проблемите.
А всеки опит за нещо градивно се спира от едно посолство.

Явно последния шлагер на задокеанските мутри и западните им подгласници е "корупция".
Абе изкарвай ги виновни за нещо и не им давай много да шават.
13 Юни 2015 20:41
А знаете ли какъв е последния скандал в Австралия?

Индонезийско корабче с бежанци за Австралия се връща обратно в Индонезия. Местните власти разбират че на екипажа им е било платено от австралийските служби, които са ги прехванали на границата на териториалните води, по 5000 долара на член на екипажа да се върнат обратно.
Премиерът Тони Абът в нито едно интервю не отрича, а казва "ние ще направим всичко възможно хора от такива кораби да не пристигат тук". (залага на антиемигрантските и най-вече анти-бежанските настроения на местния електорат).
Интересно е че определението за нелегален трафик на хора е: "прекарването на хора срещу заплащане против тяхната воля е криминален акт". Което точно са направили австралийските служби.

Та... кокрупцията не беше ли нещо - да дадеш пари на някой, та да стане твоето?
13 Юни 2015 21:07
Пълни глупости, бях преди 3-4 дни в Румъния, много преди нас са хората, само дето преди им викахме мамалигари. На север в Трансилвания - в Брашов например, туризма се развива добре, наоколо е пълно с фабрики на най-различни европейски фирми, в планината е пълно с курортни градчета, които изглеждат много добре, пълно е с народ, който щъка насам-натам. Цялата статия е все едно реклама на това, колко е хубаво като има корупция, "ще можем да натискаме когото си искаме като им знаем кирливите ризи и да ги принуждаваме да правят каквото им кажем, пък сега - лошо, няма с какво да ги изнудваме". Дори и да има временен момент на това, че "най-инициативните" вече си почиват в затвора или ги е страх да кихнат, неминуемо много скоро нещата ще се стабилизират и ще тръгнат напред още по-бързо (макар че са далеч пред нас). Колкото до Констанца, позаинтересувайте се колко кораби с контейнери се разтоварват там, колко зърно се товари там (там влизат 50 хил.т кораби), а в същото време Варна и Бургас са някакви смешни междинни спирки и много хора започнаха да ги избягват. Но така ще е като един трибуквен холдинг иска да налага собствен ред.
14 Юни 2015 08:41
Гладиатор, 13 Юни 2015 01:58
Румънската икономика страда от борбата с корупцията
Е те това ако не е скрита реклама на корупцията ...

Епа що да е скрита?
14 Юни 2015 08:47
inventus, 12 Юни 2015 20:58
Корупцията-смазочното масло на демокрацията. Нали така ни учеха новоизлюпените демократчета когато ги видяхме как хвърлиха вълнените пуловерчета и се облякоха в копринени костюми.Демек...нормално е почакайте имайте малко търпение...всичко ще се оправи ...и за вас ще има.Е ама няма

Не си проследил корените на идеята. Не е българска. Почна още от перескройката, в Русия, когато лидерите на "нелегалната" им икономика - еквивалентът на нашите Божков, Каролев, Данчо Ментата и пр. магураджии - все бъдещи лидери на БСП, обясняваха, че СИВАТА ИКОНОМИКА компенсира с гъвкавостта си тромавата командно-административна система, а корупцията смазва скърцащите колела на последната... Та - руска си е идеята, руска... Не че у нас не се хареса, де... Официализира, тъй да се каже. Санкционира етически - за хубаво нещо става дума, демек...
14 Юни 2015 09:27
еквивалентът на нашите Божков, Каролев, Данчо Ментата и пр. магураджии - все бъдещи лидери на БСП,
Тодев ти от коя планета слизаш? Кой Божков - Аолександър Божков ли, той беше от СДС. Пък Каролев, Данчо ментата лидери на БСП ? Това пък откъде ти дойде. Да не си надрусан, че пишеш такива глупости.
14 Юни 2015 09:35
Що бе Марксе? Не бяха ли сите от БСП?
14 Юни 2015 10:57
Що бе Марксе? Не бяха ли сите от БСП?
Това проява на тънък хумор ли е?
14 Юни 2015 12:24
Радвам се, че те чета, приятелю!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД