:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Напрежението в ромските махали може да се пренесе и в други градове и села

Конфликтите избухват заради нерешени с години проблеми, а жандармерията осигурява само временно спокойствие
Снимка: БГНЕС
Части на жандармерията и полицията са стоварени от неделя вечерта в кв."Орландовци" . Ситуацията в столичния относително централен квартал, в който има и ромска махала, се развива аналогично на с. Гърмен. След скандал заради силно пусната музика се стигна до сбиване между българи и роми. Седем бяха ранени. В неделя вечер футболни агитки пристигнаха в квартала, за да протестират срещу ромите.
Предизборното лято ще е "горещо" за управляващите заради опасността от верижна реакция на конфликтите по сценария в Гърмен и "Орландовци", прогнозираха анализатори вчера. Столичният квартал от събота вечерта е блокиран от жандармерия заради сбиване между роми и българи по аналогичен повод както при безредиците в Гърмен миналия месец - след забележка за силна музика. Още стотици подобни "мини" могат да избухнат в страната, тъй като наближаващите местни избори са единственият шанс местните жители да привлекат вниманието към себе си и да поискат решаване на пренебрегвани от години проблеми като престъпността, незаконното строителство, шума, мръсотията и бедността.

И ромите, и българите в "Орландовци" вчера роптаха срещу едно и също - бездействието на управляващите и на полицията. Никой от правителството обаче не пое пряко отговорност за решаване на конфликта. Вътрешният министър Румяна Бъчварова за разлика от друг път не посети мястото на сблъсъка и дори не се изказа за него. Премиерът Бойко Борисов, който бе в Швейцария, час по час пускаше съобщения в профила си във "Фейсбук", но по проблемите с бежанците. Кварталът остана блокиран от полиция, жандармерия и пожарни. Пред читалището и пред циганската махала дори бяха разположени две водни оръдия, защото в социалните мрежи беше организиран протест и за понеделник вечерта.

Сблъсъците в ромските махали през последните години протичат по идентичен начин - беззаконието властва години наред, напрежението избухва по дребен повод, намесват се футболни агитки и яростни националисти, жандармерията влиза и осигурява временно мир и спокойствие. След изтеглянето й конфликтите си продължават постарому. И в "Орландовци", и в Гърмен ропотът е не срещу местните роми, които от години живеят там, а срещу самонастанили се пришълци, които нарушават реда и не спазват законите. Вчера протестиращите в Гърмен обявиха, че подкрепят софийския протест, и предупредиха, че ако до 18 юли незаконните строежи в селото им не бъдат премахнати, протестът им ще се пренесе на жълтите павета.

На подобен призив могат да се стекат футболни ултраси и националисти. Точно те бяха в основата на повишеното напрежение в "Орландовци" в неделя вечерта, когато към 22 ч. жандармерията и полицията блокираха около 200-250 човека на площада в квартала и не им позволиха да се придвижват. Повече от час голяма група млади мъже, някои от които с маски, са търсили начин да пробият кордона и да стигнат до ромската махала. Хвърляни са камъни и бутилки. Директорът на полицията Христо Терзийски съобщи пред bTV, че ултраси са радикализирали протеста на местните жители. От прокуратурата обаче резервирано обявиха, че няма данни задържаните за безредиците да са били изпратени от политически партии или фен клубове.

Говорителят на ВКС Румяна Арнаудова каза пред "Фокус", че ще се разследва "дали има връзка и последователност между инцидентите в петък и в неделя и участниците в тях, както и дали може да се говори за заговор". По нейни данни 34-ма са отведени за разпит, четирима бяха оставени в ареста с обвинения за хулиганство и нанасяне на телесни повреди. "За четиримата задържани ще се иска постоянен арест от съда", каза тя. Обвинения за леки телесни повреди по хулигански подбуди са повдигнати на братята Жони Коцев (на 19 г., криминално проявен) и Асен Коцев (на 22 г.). Другите двама арестувани са Георги Коцев (на 25 г.) и Даниел Колев (на 17 г.). Отведените във Второ РПУ 34-ма души са били без документи за самоличност, други - без адресна регистрация, има и заподозрени като съпричастни за побоите.

Протестиращите жители от софийския квартал не са организирани и нямат лидери. "Идеята на протеста бе да се покаже неравнопоставеността между българи и роми", казаха те пред репортери и се оплакаха от битова престъпност. Шефът на СДВР Младен Маринов заяви, че по данни на полицията няма ръст на престъпленията в "Орландовци". "Хората не смеят да подадат жалби, заплашвани са и се страхуват", отговориха протестиращите. Ромите пък се жалваха, че полицията закриля наркодилъри и че са принудени сами да ги гонят.

В Гърмен още тлее напрежение

Напрежението срещу ромите в Гърмен също не стихва. Два буса с жандармерия пазят денонощно махалата от протестиращите, които всяка вечер правят шествия.Вчера е задържан участник в протестите - Иван Гогов, съобщи "Дарик". В неделя вечерта при поредното шествие полицаите са спрели протестиращите, които са възнамерявали да преминат по обходен маршрут до село Лещен.

"Ние не сме искали да влизаме в ромския квартал, идеята ни беше да минем през пътя, който също е незаконен", обясни председателят на инициативния комитет Иван Кременлиев. Той подчерта, че протестиращите нямат за цел да се конфронтират с ромите, а единственото им условие е незаконните постройки в общината да бъдат съборени. "С ромите не искаме нито да говорим, нито да се виждаме, искаме просто да се спазват законите", заяви той.

От 3 години в Гърмен са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, но събаряне няма, защото нямало къде да се подслонят ромите. Сега отново на живеещите в незаконните къщи са връчени покани за доброволно изпълнение от ДНСК. Само два строежа са съборени, а двуседмичният срок изтече за 61, съобщиха от регионалното министерство вчера. На 25 юни ще изтече за други 27 къщи. Други 36 покани все още не са връчени. Следващата стъпка е избиране на фирма, която да извърши събаряне за сметка на собствениците. Действия по премахване ще могат да започнат на 29 юни.

Властта се сниши след антиромските изстъпления



Управляващите се снишиха след антиромските погроми в столичния кв. "Орландовци". От ГЕРБ запазиха пълно мълчание през целия ден вчера. Замълча и отговорният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Единственият, който коментира ескалацията на напрежението между роми и българи, бе съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него съществуващите отдавна проблеми в ромските махали се изострят съзнателно преди изборите от определени политически сили, които не назова. Същата теза присъства и в оповестената в неделя позиция на ДСБ, чийто лидер е Кънев.

Съпредседателят на РБ призова да има постоянни полицейски постове в ромските гета. "Полицията трябва да е на място, за да не избухват конфликти, а не когато вече избухнат", заяви той пред Би Ти Ви. Подобен пост по идея на ДСБ бе поставен още на миналите местни избори в района на виетнамските общежития в софийския кв. "Красна поляна". Към момента от него няма и помен, установи само преди дни депутатът от РБ Вили Лилков. По тази идея предстои среща с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

От ДСБ предложиха още в гетата да има постоянни здравни пунктове, както и постоянно присъствие на експерти от социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето, които да надзирават дали родителите спазват ангажимента си да пращат децата на училище. "На този етап всички тези мерки са приложими и без законодателни промени", коментира Радан Кънев пред "Сега". Предстои обсъждането им във формат РБ заедно с министрите.

"Орландовци" и Гърмен са симптоми, че правителството не се справя", постави диагноза лидерът на БСП Михаил Миков. За подклаждането на напрежението между българи и роми той обвини конкретно здравният министър Петър Москов, който заяви от парламентарната трибуна, че линейките няма да влизат в гетата. "Такъв тип послания имат фашистки оттенък. Ако не си даваме сметка като общество за това, толкова по-зле", коментира Миков.

Според депутата ром от ДПС Илия Илиев зад Гърмен и "Орландовци" стоят едни и същи хора. Той призова полицията незабавно да арестува футболните фенове, участвали в побоя в "Орландовци" воглаве с председателя на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. "За нас категорично тези хора са престъпници", заяви Илиев. Той също упрекна политиците, които "от парламентарната трибуна сеят дискриминация и ксенофобия".

--------- ЛИЧЕН ОПИТ



Държавата трябва да направи три неща за ромите - образование, жилища и работа. Тази препоръка направи Петър Междуречки, дългогодишен кмет на София през 70-те и 80-те години на м. в. "Сещаме се за нещата, когато стане проблем, нещо се изтърбуши. И започваме с тоягата. Така не става!", коментира той пред БГНЕС. Междуречки сподели опит как се е оправял навремето с ромите: "Цялата хигиена на София, кажи-речи, се поддържаше от тях. Аз разбрах, че те си имат вътрешни правила и вътрешни онбашии и никакви чиновници не могат да ги накарат да направят нещо. Поради което разделих някои квартали на квадрати. Извиквах онбашията - те само него слушат, и му казвам: "Виж какво, за тоя квадрат тук, който трябва да бъде изчистен, ти давам толкова пари. Колкото искаш хора наемай и им плащай, но искам в края на месеца кварталът да е чист. Ако не е чист - не получаваш пари". И много по-добре се справяха циганските вождове от общинските чиновници".

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Радан Кънев
 Михаил Миков
33
5251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
15 Юни 2015 20:05
То е сгодно да има маргинални гета, но тази изгода е до време. После ще има смях през зъби
Сгодно е и да се прави циганска интеграция по начинът, по който беше правена - на ви едни пари (на няколко боса и фондации) и се оправяйте.
Сгодно е също да се псува американската фондация, кояторазправя, че иска да интегрира циганите, но и тази изгода ще излезе някому през носа.
Не е проблем, че американската фодация иска да го прави (тя не може да го направи, може само да го иска), проблемът е, че ние не искаме да го направим и по "ние" нямам предвид себе си, а средноаритметичния нацуионален интелект, който види се от отношението към този и други проблеми, е нисък.

А наличието на безпросветно, криминално и социопатно по своето поведение население, е опасност в епични размери. Ясно е, че не можете да ги направите на сапун, както ви се иска. Остава интегриране. Интегриране, но както досега. Много по-добре би се получило, ако е по желание от страна на тия, които ще бъдат интегрирани. Нужно е желание и мотивация, иначе е отбиване на номер. Общо-взето тук съм казал, какво мисля по въпроса - http://kololoto.blogspot.com/2015/06/blog-post_5.html
15 Юни 2015 20:08
Чудесно другари Кънев, Михов, БСП, ДПС и други. Вие имате опит с решаването на проблема. Значи изваждате добра сума от собствените си семейни бюджети и решавате проблемите.
Др. Междуречки+ същото предлагам и на вас.
Не давайте акъл, дайте пари.
Дайте да дадем - не работи.
15 Юни 2015 20:08
Ами трупа се бензин до кибрит, трупа се... И ето ти...
Тук не са нужни анализи - виждаме, изживяваме го. Трябват решения. А няма държавници, които да ги вземат...
----------------
Сайтът на Генек
15 Юни 2015 20:23
Истерията "кой" и създаване на дирижирано напрежение се повтаря. Сценаристити и режисьорите са същите. Преди години имаше дори убийства и никаква реакция.
Сега има. Значи някой има интерес да се създаде. Само не казвайте, че точно сега им е писнало на хората!

15 Юни 2015 20:31
Първото, което трябва да се направи, е да се премахнат стимулите за размножаване на циганите. Второ, да се изисква завършено средно образование за право на гласуване. И трето, никакво толериране на закононарушителите. Настоящето положение е рай за тях. Раждаемостта им се стимулира, ние ги храним, а те гласуват за тези които ги защитават - дпс и бсп. Правят каквото искат и никой не може да им търси сметка.
15 Юни 2015 20:50
За съжаление , ген. Стою Неделчев / Чочоолу / не е вече между живите ...
През 1978 г. колони с танкове и бронетранспортьори навлизат в "Столипиново". Макар в онези години никога да не е излизала официална информация, слухът за случая светкавично обикаля България. Затова историческият погром над ромската общност в прословутия пловдивски квартал се носи от уста на уста по времето на социализма.
В основата на инцидента стои неразкрито тежко престъпление, извършено от роми....

http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4494946
15 Юни 2015 21:01
Мъка мъка вино дайте ...
15 Юни 2015 21:23
***
15 Юни 2015 21:29
През годините на "прехода", към всеки нормален градски цигански квартал ускорено се "присаждат" и десоциализирани до оскотяване цигански фамилии от околните селища - те проникват в него и го "провлачват" срещу мирно живеещите в съседство "гажо"...
Това е устойчив Процес, Дами и Господа,
Заслепени от сетивното си "частно", ние забравихме масите от безсетивни "собственици", които изритахме от своята "компания", наречена Национално общество - неговото чудо не става за ден, но и колкото по-късно го сещаме, толкова по-невъзможно то ще се оказва ...
Андрешко не е Държавотворец ...
15 Юни 2015 21:31
БратяГрим
15 Юни 2015 21:23

Циганите гласуват основно за ГЕРБ. Дадоха ви и цифрите от Гърмен , що дуднете все една и съща лъжа ? Кой защитаваше Цар Киро ? Менда гербаджийката. Чий почтен член беше Галабин Наркотрафиканта ? На ГЕРБ. Кого брани сега Бъчварова в Гърмен ? Брани избирателите на ГЕРБ.



Сигурно има и такива, които гласуват за ГЕРБ, спор няма. Гърмен например. Добре.
Но чак пък основно?!?
Спри да дуднеш и ти все една и съща лъжа!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1236502


ПП Бъчварова не знае на кой свят е! Брани избиратели, друг път!!!
15 Юни 2015 21:33
Всяко лято едно и също. Изнамират се особено нагли цигански престъпници и цяло лято "обществото" бива залъгвано с простотии от цигански тип, докато властимеющите се мандилкат по Швейцария, Катар, Варадеро и на п*тката си майна. Бойко не е особено умен ганстер, но за сметка на това изключително алчен и свидлив. Лошо съчетание
15 Юни 2015 21:36
Важно е да се показва че и едните и другите са виновни. Не са само циганите, хайде де. Сега на тая жица се свири. Трябва да има реципрочност, колкото цигани приберат, съответно и толкова българи провокатори. Само че тая свирня на една жица, бързо омръзва, та скоро ще трябва да се залага на нещо друго. Иначе добре са си заравят главите в пясъка, ама стърчат едни други неща...!
15 Юни 2015 21:42
***
15 Юни 2015 21:47

БратяГрим
1
Ехехехехе Мешерето като последна инстанция за истината ! Ей тва ме срази. Говори истината като дърт циганин !


Да де, щото твоята първа инстанция за истината, Гърмен няма как и кого да срази.
15 Юни 2015 21:54
в ромските махали

Извинете, какво значи "махала"?
15 Юни 2015 22:11
Идат избори. Основният електорат, който продава гласа си за 20 лв. каса бира и няколко кебапчета пак е на първа страница. Цялата "преса" с гръмки заглавия баламосва стадото и плаши работещите и плащащи данъци, подчертавам, работещите и плащащи данъци, а 70 000 търтей в сини униформи гледат като чичото на Ръбат Кунев булката си и са в небрано лозе, щото днешните силни на деня са пуснали устна депеша да не се закача матряла, с който пак ще спечелят изборите. Е нема такава държава.
15 Юни 2015 22:14
ДСБ много се изложиха - КЪнев и компания ръсиха глупости със словосъчетания от рода на "криминален протест" и "криминална престъпност".
.
Министърът на правосъдието се спотайва, ударил на камък дори и с нешастната си идея, имитация на реформа, за създаването на две колегии нещастници - съдии и прокурори.
.
Ояли се полицаи на палатки, да се пенсионират млади.
.
Боко се крие в Банкя.
.
Нещастници.
15 Юни 2015 22:35
Циганите са само част от обществото на паразитите, създадено от нео-социалистическаъа, пардон либерална върхушка, управляваща Европа и САЩ.
.
България може лесно да се пребори с проблема с паразитиращите цигани, полицаи, съдийки, фалшиви инвалиди, рано пенсионирани военни и полицаи, общински и държавни администратори, фармацевти с изключителното право да продават аспирин, концесионери с изключителното право да поставят чадъри и лежанки по плажовете, Национален Осигурителен институт, събиращ под страх от затвор недоброволни осигуровки и пр. паразити.
.
Начинът за справяне с горепосочените групи е лесен:
- запазете 10% плосък данък
- направете всякакъв вид осигуровки незадължителни
- премахнете детските надбавки, инвалидните пенсии и пенсионирането на лица под 65 години
- премахнете монопола върху разпространението на лекарствата
- затворете границите за имигранти
- разчистете планините, морето и язоворите от незаконните постройки
- съкратете бюджетните служители (администрация на държава и общини, полицаи, учители, държавни доктори, съдии, прокурори, нар.представители и пр. с 2/3
- натоварете армията с полицейски функции - защо да могат да бъдат полицаи в Афганистан, а да не могат да бъдат такива в България?
..
Резултатите ще дойдат сами
16 Юни 2015 00:36
Това нормални изказвания на политици ли са?!Пак ли държавата е длъжна да дава жилища,работа на циганите?Те не могат ли да живеят нормално,бебета ли са или какво?Агитките били престъпници,а?А крадливите и агресивни съплеменници на възмутения народен избранник от дпс ,които всекидневно тероризират българите какви са?Свети води ненапити?И какви са тези онбашии,абе какви са тия специални цигани,извънземни ло са,та не могат цивилизовано да живеят като нормалните хора?
16 Юни 2015 02:17
Вътрешният министър Румяна Бъчварова за разлика от друг път не посети мястото на сблъсъка и дори не се изказа за него.


Късно е вече. И да мълчи, не изглежда по-адекватна.
16 Юни 2015 08:02
Забележете, че всичко каквото направи браво Ваньо браво Костов сега гърми.
1. Бастардисване на индустрията с престъпната си приватизация, почти цялата химическа промишленост + Кремиковци. От там огромната безработица. В Кремиковци и другите произвосдства например имаше черна работа, която се извършваше от роми. Това удари яко БДЖ, които при соца бяха в цветущо положение следствие на пренос на товари.
2. Концесиите, които раздаваше срещу нищо пари: златодобива, американските Марици и какво ли не още. Следствие на това токът се увеличи, а държавата няма пари, а всички искат от държавата.
3. Закриването на строителни войски, където ромите се обучаваха на професия.
4. Създаването на Корпоративна банка, за да си крие парите там.
Любителят на теменужки от Драгалевци бастардиса цялата държава.
16 Юни 2015 08:07
Това нормални изказвания на политици ли са?!Пак ли държавата е длъжна да дава жилища,работа на циганите?Те не могат ли да живеят нормално,бебета ли са или какво?А
не могат да живеят нормално, защото не са в нормална държава. Преди 1989г. ги бяха слжили да живеят нормално. като нямат образование имаше много черна работа, която вършеха,. Някои вземаха професия в Строителни войски, работа за строители тогава, колкото щеш. От една страна имаха работа, от друга държавата ги държеше изкъсо. Имаха страх от органите. Етническото противопоставяне е следствие на социалното разслоение типично за капитализма.
16 Юни 2015 08:11
Циганите са само част от обществото на паразитите, създадено от нео-социалистическаъа, пардон либерална върхушка, управляваща Европа и САЩ.
Горскио каква е тази хем нео-социалистическа, хем либерална върхушка. Абе оправете си понятията. Социализъм и либерализъм са две коренно различни системи. Виж ако беше писал социалдемократическата и либерална върхушка по отива. Защото съвременната западна социалдемокрация прие либерализма, като своя платформа - Оланд, Блеър.
16 Юни 2015 08:19
Начинът за справяне с горепосочените групи е лесен:
- запазете 10% плосък данък
- направете всякакъв вид осигуровки незадължителни
- премахнете детските надбавки, инвалидните пенсии и пенсионирането на лица под 65 години
- премахнете монопола върху разпространението на лекарствата
- затворете границите за имигранти
- разчистете планините, морето и язоворите от незаконните постройки
- съкратете бюджетните служители (администрация на държава и общини, полицаи, учители, държавни доктори, съдии, прокурори, нар.представители и пр. с 2/3
- натоварете армията с полицейски функции - защо да могат да бъдат полицаи в Афганистан, а да не могат да бъдат такива в България?
Горскио с един замах оправи нещата. Като направят осигуровските незадължителни и пенсиите няма откъде да се плащат. Пък какво общо имат незаконните постройки на морето и планините, както и деругите му съвети със циганите.
Като съкратиш бюджетните служители и безработицата ще стане огромна, защото няма производство, където да отидат те.
Търговците на лекарства само това чакат държавата да се отдръпне от регулиране на цените и да ги вдигнат одма.
16 Юни 2015 08:21
***
16 Юни 2015 08:53
Държавата пасува и не иска да се занимава с проблема. А българите се усетиха че ако трябва да се справят сами, с бой, трябва да е сега докато все още са мнозинство
16 Юни 2015 09:47
Маркс,
искам да ти кажа, че циганите не са единствените - много българи (между 1 и 2 милиона) живеят като циганите - паразитират.
.
25 години след падането на реалния социализъм, сме в ситуация на либерален социализъм, което е още по-зле.
16 Юни 2015 09:51
Маркс,
отвъд окена, в Щатите, СОЦИАЛИЗЪМ е мръсна дума, затова е заместена от ЛИБЕРАЛИЗЪм.
.
Всъщност е едно и също - и зад окена властвува СОЦИАЛИЗМЪТ, но в малко по-слаби мащаби (в ЕС 45-50% от БВП се преразпределя чрез държавата, докато в Щатите това е 25%).
.
Затова и Щатите и Европа затъват
16 Юни 2015 11:15
не можело да се справи правителството.Не е чак толкова трудно-натоварват ги на един корпаба, пращат ги в земите на дедите им-Израел в една казарма, а военните оттам идват тук за дао батнят катуните и да построят новите си домове.
16 Юни 2015 11:53
Mrx++
16 Юни 2015 08:02
Забележете, че всичко каквото направи браво Ваньо браво Костов сега гърми.

Наш'те поемат смяната! Викан начи, ако Кремиковци още паразитираше на гърба на държавата, всичките цигани щяха да са там и да няма проблеми с тях
16 Юни 2015 12:24
Когато и ако циганите станат турци ще видим кон боб яде ли. А великото ДПС отдавна работи по въпроса.
16 Юни 2015 16:05
Тези дни ни набиват в канчетата, че провокатори организират стълкновенията между цигани и българи. Може да има и такъв елемент, но управляващите нищо не споменават за несвършената работа на държавата по озаптяване на циганската наглост и престъпност. След като оставиха циганите да си правят каквото щат в течение на четвърт век, сега се сетили за присъствие на полиьията в ромските гета. Не се ли направи някаква стъратегия за борба с циганската престъпност, циганията в България няма да има край.
19 Септември 2016 10:29
Няма АНТИРОМСКИ изстъпления!
Има протести срещу престъпността на циганите, срещу бездействието на държавата, срещу опитите България да бъде циганьосана...
А за расизъм е абсурдно да се говори - дори с нормално образование хората знаят защо. Но, когато се преписва от лиШчета...
------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД