:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 142
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите пуснаха пенсионната реформа с уговорки за промени

Първите, които ще излязат по тези условия в пенсия, ще са мъжете, родени 1964 г., и жените - 1972 г.
Депутатите одобриха предложението на кабинета мъжете и жените от трета категория да се пенсионират на 65 г. със съответно 40 г. и 37 г. стаж. Първите, които ще излязат по тези условия в пенсия, ще са мъжете, родени 1964 г., и жените - 1972 г. Въпреки протестите и с уговорката за промени и тук се въвежда възраст за полицаи, военни и др. от сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 м. от 1 януари. Тя ще расте с по 2 месеца годишно до 55 г.

Депутатите приеха пенсионната реформа на първо четене с нестабилно мнозинство и с уговорката, че ще предложат куп промени за окончателното гласуване в зала. Единствените, които безусловно подкрепят измененията в Кодекса за социално осигуряване, са ГЕРБ, АБВ и ББЦ. От Реформаторския блок също гласуваха "за" на първо четене, но подчертаха, че подкрепата е под условие и ще зависи от приемането на техни промени относно избора за осигуряване в частните пенсионни фондове. От ДПС дадоха рамо на Бойко Борисов - четирима от депутатите на Доган гласуваха "за", шестима - "въздържал се", но повечето не гласуваха. Всички от Патриотичния фронт, които умуват дали ще подкрепят и занапред кабинета, се въздържаха. На ГЕРБ обаче биха стигнали гласовете само на АБВ и ДПС, за да прокарат пенсионната реформа.

Работещите първа категория ще се пенсионират 10 години по-рано от масовата трета категория (на 55 г.), а във втора - пет години по-рано (на 60 г.). Тежестта на една година осигурителен стаж ще се увеличава от 2017 г. Целта е от 1.1 сега коефициентът за година стаж да стане 1.5, което ще увеличи сегашните пенсии с 40%. Кога ще се случи това обаче не е ясно. Вноската за пенсия ще се увеличи с по 1 пункт през 2017 г. и през 2018 г. до 19.8%. За сметка на това вноската за втора пенсия ще остане 5% и няма да се вдигне на 7% от 2017 г., както е предвидено в момента. Това ще струва на гражданите и фирмите 716 млн. лв. за двете години.

Според вицепремиера Ивайло Калфин всички тези стъпки за ръст на възраст, стаж и осигурителната тежест са толкова плавни, че няма да се усетят от хората и бизнеса. "Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще. Реформа не е правена от години, защото има много неприятни неща за избирателите. Този проект е продукт на съгласие, а не на пазарлъци", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин. От БСП поискаха за пореден път да се замразят годините и стажът за пенсия, но Калфин бе категоричен, че "това няма как да се случи". "Разбирам от финанси, но не от фокуси. Не виждам как намалявате възрастта и стажа, а увеличавате пенсията", контрира колегите си от БСП Калфин.

Реформаторите поставиха условие за окончателната си подкрепа на законопроекта на второ четене - промени за втория стълб. Радан Кънев обясни, че искат само хората, родени между 1960 г. и 1970 г., да могат да избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или и в частен фонд, а за останалите да се запази "капиталовият елемент". И още - да се признае ролята на държавата като трети осигурител, като по този начин ще се увеличи пенсията, гарантирана от НОИ, за сметка на сумата, която трябва да се изплаща от втория стълб - частните фондове. В дискусиите по реформата финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли възможността за това. "Министерският съвет представя компромисен законопроект, в които предимствата са повече от недостатъците. Не е достатъчно смел, но е достатъчно умен, за да не го променят следващите мнозинства", коментира все пак Кънев.

Проектът на КСО обаче не се занимава с проблемите на втория стълб - те се разискват в работна група в момента, която трябва да предложи нова порция промени на социалния закон. Единственото, което правят управляващите сега, е да поправят собствените си неработещи текстове от края на м.г. Предвижда се да се върне старото положение отпреди 31 декември за младите хора, които започват работа за първи път - да имат три месеца да изберат фонд, а след това да се разпределят служебно между деветте фонда. Другата промяна е, че всички българи ще могат да си прехвърлят многократно вноските от НОИ към втория стълб и обратно до пет години, преди да излязат в пенсия. Според приетия м.г. КСО веднъж прехвърлил се към НОИ, осигуреният остава закрепостен там завинаги. Парите от индивидуалните им партиди за втората пенсия пък ще стоят в Сребърния фонд и няма да носят доходност.



ДРУГИ ПАРТНЬОРИ

От ДПС и Патриотичния фронт също са с резерви към наложените от Горанов промени за втория стълб. Според депутата Хасан Адемов (ДПС) прехвърлянето на парите за втората пенсия към НОИ ще има краткосрочен положителен ефект, но в дългосрочен план ще натовари още повече бюджета на НОИ. Смята се, че основно хората с ниски доходи и с непълни осигуровки и празни индивидуални партиди ще се прехвърлят към НОИ, което ще натовари системата при изплащането на пенсиите им. Димитър Байрактаров (ПФ) определи избора на осигуряване като "жесток удар" върху частните фондове. По думите на Адемов пък постигнатият компромис между работодателите и синдикатите по пенсионната реформа е оставил "горчив вкус", че е на гърба основно на масовата трета категория работещи, които изнасят и реформата от 2003 г. насам.
5
5304
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
02 Юли 2015 20:03
Реформата е недомислена - не може за 65 години да ти искат 40 години стаж - тя е дело на Калфин, който е свръхамбициозен, може да "мине през трупове", за да постигне целите си, злобен е и мисленето не му е "най-силната страна"! Тепърва тази реформа ще трябва да бъде дооправяна, дори след "Ерата "Калфин""!
02 Юли 2015 20:27
Честито ви, момчета! В моя род доживяват до към 90, някои и повече. Но аз не съм оптимист. Мисля, че Бог ще ми спести дерта колко ми е пенсията.
03 Юли 2015 09:28
"Реформата" на тъпата Калфа и другите лешояди които са се наредили ще падне във всеки съд, защото противоречи на един куп закони и конституционни норми. Очевадна е дискриминацията по всякакъв признак, правилници и закони с обратно действие, нарушение на законите за детския труд (15 г. възраст) и явен стремеж към ограбване на истински работещите. Предлагам всички които приемат тези "реформи" да бъдат пенсионирани след 15 до 30 години лишаване от свобода, ако имат 40 г. стаж в пандиза. Не като надзиратели.
03 Юли 2015 09:31
И по 2% повишение на данъците наречени осигуровки за тях на всеки 6 месеца, така нищо няма да усетят. Ще изпълнят повелята на дебелата мутра Буда за жабата и котлона на собствен г..ръб.
03 Юли 2015 11:00
Кое е вярното?
Единствените, които безусловно подкрепят измененията в Кодекса за социално осигуряване, са ГЕРБ, АБВ и ББЦ. От Реформаторския блок също гласуваха "за" на първо четене, но подчертаха, че подкрепата е под условие и ще зависи от приемането на техни промени относно избора за осигуряване в частните пенсионни фондове. От ДПС дадоха рамо на Бойко Борисов - четирима от депутатите на Доган гласуваха "за", шестима - "въздържал се", но повечето не гласуваха. Всички от Патриотичния фронт, които умуват дали ще подкрепят и занапред кабинета, се въздържаха.
...
"... Този проект е продукт на съгласие, а не на пазарлъци", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин. От БСП поискаха за пореден път да се замразят годините и стажът за пенсия

Както винаги става през последните 25 години, управляващите в България демократи се занимават само и единствено със следствията, а не с причините. Главната причина да има проблем с пенсионната система е демографската катастрофа, която от своя страна е следствие на мизерното заплащане. Самото мизерно заплащане в втората по важност пряка причина за проблемите в пенсионната система. Вместо да се заемат с причините, довели до проблема, управляващите в България през последните 25 години демократи, прехвърлят проблема, който те създадоха, върху раменете на всички българи. Ясно е, че логичното продължение на сегашните изменения е следващото рязко повишение на пенсионната възраст и изискванията за стаж. Това вероятно ще стане в близките 10 години, когато от трудоспособна възраст ще излязат над един милион човека, а в трудоспособна възраст ще влязат около 630 хиляди. Плавното повишение на възрастта за пенсиониране е добре като идея, но е безнадеждно закъсняло, защото трябваше да се въведе още през 1992 година. Сега след няколко години плавно повишение, съвсем очевидно, ни чака рязък скок на възрастта за пенсиониране или силно намаление на пенсиите, ако се запази плавното повишение. Най-вероятно след 2020 година ще се намираме в сегашната ситуация, но целта ще е 70 години възраст за пенсиониране. След още 10-15 години, вече и 80 години възраст за пенсиониране няма да са ни достатъчни. Така става, когато се "лекува" следствието, а причините си остават.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД