:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пенсиите изостават все повече от заплатите

Средната пенсия не успява да покрие дори половината от нетната заплата след данъци и осигуровки
Въпреки слабото подобрение на съотношението на пенсиите спрямо заплатите в последната година парите за старост все още не могат да наваксат замразяването им в няколко поредни години. Съотношението между средната пенсия и чистата средна заплата - след данъците и удръжките за служителя - през последните четири години се е влошило, показват изчисления на "Сега" на база данните на Националния осигурителен институт. Ако през 2010 г. средно пенсионерите са получавали малко над половината от средната нетна заплата за страната - 51.5 на сто, през миналата година това съотношение е паднало до 47.8%. Тоест парите за старини са загубили около 4% от адекватността си по отношение на заплатите въпреки индексацията по швейцарското правило м.г., великденските и коледните добавки и ръста на средния осигурителен доход. Трябва да се отбележи, че все пак през 2014 г. съотношението се подобрява минимално спрямо 2013 г. - с 1.4%. То обаче не е достатъчно да обърне тенденцията на изоставане и да се стигне поне до нивото от 2010 г.

В същото време разходите за пенсии на НОИ като дял от БВП растат. Миналата година са стигнали 9.9%, а през 2010 г. са били 9.7%. Като се включат и разходите за обезщетенията, които НОИ плаща - болнични, майчински и др. - процентът разходи за м.г. скача на 11.4% от БВП. Толкова като дял са били общите разходи на осигурителния институт и през 2010 г. В пари разходите изглеждат така - през м.г. за ДОО са похарчени близо 9.4 млрд. лв., тоест за четири години плащанията са се увеличили с близо 1.2 млрд. лв. на фона на по-неадекватните пенсии. Осигурените българи са намалели с около 100 хил. до малко над 2.7 млн. души. Пенсионерите също са с близо 13 хил. по-малко - 2 181 896 души. Средната пенсия обаче се е повишила - през 2010 г. пенсионерите средно са получавали по 263 лв. и 44 ст., пет години по-късно средната пенсия е 310 лв. Пенсията за осигурителен стаж и възраст е 338 лв., а през 2010 г. е била 284 лв.

Наскоро социалният министър Ивайло Калфин заяви, че пенсията като заместващ доход трябва да е около 80% от последното възнаграждение на човек, преди да спре работа. За да се случи това, пенсиите трябва да се увеличат значително, а това не се очертава в обозримо бъдеще. Анализ на социалното ведомство показа, че първите поне пет поколения, родени след 1960 г., ще получават ниски пенсии, а задължителното осигуряване във втория стълб ще ги ощетява. С пенсионната реформа, която се разглежда в момента в Народното събрание, се поставя цел пенсиите да се увеличат с 40%, но за това няма краен срок. Управляващите ще увеличават тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите от 1.1 сега до 1.5 с процент, равен или по-голям от швейцарското правило за съответната година. Тоест ръстът на старите и новите пенсии ще зависи до голяма степен от възможностите на бюджета. Увеличението освен това ще започне от 2017 г., предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.
16
6172
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
05 Юли 2015 18:01
Точно така трябва да се говори - обективно - в смисъл - с числа. Не съм го проверил, като числа, но вярвам на автора. Така трябва да се говори - какво се случва, та всеки да си мисли какво трябва. Браво на автора (y)
05 Юли 2015 18:09
За добавка - кучето е заровено някъде в първичното разпределение - когато държавата с най-ниски доходи от труд има и най-ниския личен и същевременно най-ниския корпоративен данък и най-ниските осигурителни отчисления в EU света и цивилизования свят изобщо -> не очаквайте добри старини - няма откъде да дойде.
05 Юли 2015 18:10
Обективно с числа - в магазина. Проценти и пунктове може да изглеждат много обективни, но когато пенсията ти е по-ниска от сметката за ток и отопление, всякакви "изчисления" губят реалната си стойност. Хора, работили по 30-35 години трета категория, живеят на сух хляб и студуват зимата. Обективно.
05 Юли 2015 18:15
Нема страшно, Калфата каза, че щели да растат
05 Юли 2015 18:17
Същото казвам, човеко - за да има за пенсионерите - в магазина някой трябва да го вземе и да го даде - нарича се преразпределение, при нас, защото са зе затрилиследите на нормалните практики, ОК?
05 Юли 2015 18:58
а заплатите изостават драстично от цените
05 Юли 2015 19:40
Кога ще им уври акъля на "мислители" като Калфин, че за нормалното съществуване на възрастни хора, които не произвеждат благини, е необходимо преди това да са се родили достатъчно деца, които да пораснат добре образовани, да останат тук и да произведат тези благини! Или в краен случай, ако не могат, да ги разменят за благините, произведени от други народи.

Толкова е просто, те седнали да ми разправят за стълбове, фондове, финансови измишльотини и прочее глупости!



Дечица, дечица трябват, г-н министре! Ако искате бъдещи пенсии, правете детски градини и създавайте на младите българи и българки всякакви условия да раждат и отглеждат с удоволствие български дечица, а не ми правете пенсионни фондове, които да отнемат от залъка им и накрая да дават "отрицателна доходност"!

05 Юли 2015 22:04
Ето какво искат някои за "повече дечица" Натисни тук
05 Юли 2015 23:13
И сега като почнат да се задават едни въпросиии... Оxi...
05 Юли 2015 23:15
Трябва да се намалят пенсиите и да се изземат имотите на комунистическата номенклатура, както направиха това в ГДР, Чехия, Полша, че дори и в Румъния.
И е напълно нормално пенсиите да са повече от 2 пъти по-малки от заплатите, ако искаме да решаваме проблема с ниската раждаемост.
06 Юли 2015 01:22
За да има деца трябва да има истински мъже. А точно в детските градини започва превръщането на мъжете в женчовци. В нормалните общества момченцата си играят с момченца - с колички, на война или ритат топка, - а момиченцата с куклите и бебетата кукли. Тези неща са заложени в тях от природата. Което общество не се съобразява с природатае обречено да се затрие. Защото деградира.
06 Юли 2015 08:56
'все повече' не е коректно в заглавието, става въпрос за 3%.
Семейното подоходна облагане потъна в забвение?..
06 Юли 2015 09:29
За данъците, верно е, обаче кой, за бога еказал че имаме едни от най- ниските осигуровки? За трета категория говоря, 1 и 2 не внасят а лапат на аванта
06 Юли 2015 10:35
Съотношението между средната пенсия и чистата средна заплата - след данъците и удръжките за служителя - през последните четири години се е влошило

Щеше да е голяма изненада, ако това не се беше случило. Няма как при демографската катастрофа в България вихреща се през последните 25 години на демокрация и пазарна икономика, това съотношение да не се влошава. Глупавите мерки на някои правителства за увеличение на пенсионната възраст, само малко намаляват влошаването на съотношението и то за кратко. Е, ако някое правителство наистина реши да направи реформа и увеличи пенсионната възраст на 90 години, тогава и това съотношение ще се подобри значимо.
06 Юли 2015 13:00
... че пенсията като заместващ доход трябва да е около 80% от последното възнаграждение на човек, преди да спре работа.


това бяха приказките преди 15 години... едва ли някъде (освен в богатите на природни ресурси държави)‌ го постигат.
06 Юли 2015 13:49
Когато има какво да предложиш, участваш в определянето на цената му.
Когато няма какво - не участваш.
Горното - за равнището на някои цени.
Солидарността съществува, но тя не е достатъчно условие за осигуряване на достойни доходи на стари години.
Парите за старите хора, в което и да е общество, се осигуряват от работещите.
Единственият начин доходите на пенсионерите да са 80% от доходите им преди пенсионирането им, е да се увеличат осигуровките за пенсия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД