:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пет слабо известни факта за марката

Alfa Romeo
Всъщност опитът за завръщане на Alfa Romeo на световните пазари, чиято идея е на изпълнителния директор на концерна Fiat-Chrysler - Серджио Маркионе, започна още през 2007 г. Тогава компанията пусна на пазара ограничена серия от модела си 8C Competazione. Замисълът на Маркионе е моделите на Alfa Romeo да пробият най-вече на пазара в САЩ, като залагат както на иновации, така и на традициите на производителя.

Именно в историята на марката се крият 5 факта, които не са известни за по-голяма част от широката публика. Те обаче показват защо Alfa Romeo продължава да бъде една от най-обичаните марки в автомобилния бранш.



1. Името

Alfa представлява абревиатура, която идва идва от Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Преведено от италиански - "Ломбардска автомобилна фабрика". Ломбардия е регион в Италия с център Милано, където всъщност е разположена щабквартирата на марката. Самата компания обаче е основана от французин - Александър Дарак. През 1920 г. е добавено името Romeo, което се прави в чест на директора на компанията Никола Ромео.



2. Льо Ман

Alfa Romeo има точно толкова победи в легендарното състезание "Льо Ман", колкото и Ford. Alfa Romeo 8C доминира в надпреварата за издръжливост през 30-те години на миналия век, като постига четири победи (1931-1934). Това е повече от победите на BMW, McLaren и Mazda взети заедно и два пъти повече от победите на Bugatti.



3. Детелината

За първи път е използвана през 1923 г. Състезателят Уго Сивочи залепва четирилистната детелина Quadrifoglio на Alfa Romeo RL точно преди състезанието Targa Florio. Талисманът носи успех, като това е и първата победа на Alfa в надпревара, провеждана по затворени пътища от цивилната пътна мрежа. Още нещо любопитно е, че Сивочи умира в катастрофа година по-късно с автомобил, на който не е била залепена "късметлийската детелина". От тогава насам марката използва детелината на всички свои модели със спортна насоченост.



4. Връзката с Ferrari

Енцо Ферари започва своята състезателна кариера именно като пилот на Alfa Romeo. Според мнозина специалисти без Alfa Romeo нямало да съществува и Ferrari. След като Енцо добива достатъчно опит и самочувствие, се захваща с легендарната Скудерия Ferrari. Това става през 1929 г.



5. Технологии

Alfa Romeo прави първия двигател със система за изменение на фазите на газоразпределение. За първи път тази система е използвана в мотора на Alfa Romeo Spider през 1980 г. Двулитровият двигател Twin Cam разполага с нов инжекцион Bosch, както и с иновационната газоразпределителна система.
891
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД