:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 123
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Българите взели и императорската палатка с цялата прислуга”

Бляскавата победа при Маркели на 20 юли 792 г. възкресява българската имперска идея
Родното място на св. Йоаникий (Иван Боила) (754/5 или 762-846) - с. Марикат в близост до град Пруса и до северозападните брегове на Мала Азия, на границата между византийските провинции Витиния и Мизия. Карта на Герасим Петрински
Стана дума, че именно българската победа при крепостта Маркели (до дн. Карнобат) е може би събитието, което връща у българската политическа класа, а и у цялото българско общество наверно, спомена за българската имперска идея. Само няколко думи има за това у летописеца Теофан Изповедник и у тези от летописците, които черпят данните си от него (вж. Извори). "Българите взели . . . и императорската палатка с цялата нейна прислуга", пише добре осведоменият Теофан, а ние нямаме основания да не му се доверим.

Понеже император Константин VI Багрянородни едва се спасил в тая битка (вж. втората част на текста), то имаме всички основания да предположим, че заедно с императорската палатка българските воини завладели също и знаците на императорската власт, чието място по време на поход често е точно там. Така, че трябва да сме сигурни - знаците на императорската власт през 792 г. се оказват в български ръце.

Това летописно сведение остава недооценено в наши дни. Поредицата от Крумови завоевания през следващите две десетилетия напълно са замъглили значението на битката под Маркели на 20 юли 792 г. Ако се обърнем към възникването и развитието на българската имперска идея не можем да не установим, че главните етапи в това развитие са свързани все с конкретни събития. Вече разположихме зараждането й в годините на Кубратовия престой в Цариград в началото на VII в. Първото възраждането на тази идея ще трябва да се отнесе в годините след 680 г. и особено след Тервеловото пребиваване в Цариград. Лесно ще открием конкретните имперски проявления, възникнали в резултат на тези два досега на български владетели до имперското всекидневие на византийските владетели, на двора и на имперския столичен град. Друг път ще бъдем по обстоятелствени, но и сега може да се припомни съдържимото в находката от Малая Перешчепина, а и владетелското самочувствие в написаното около Мадарския конник. Безбройните златни и сребърни съдове и знаци на властта, както и неприкритата гордост, са само две от проявленията на имперско самочувствие, така както то е разбирано в тия времена. Заради тези исторически успоредици ще смятаме, че пленяването на императорската палатка, с царските инсигнии, с огромното количество пари, с целия обоз, с вещите за всекидневна употреба и с цялата императорска прислуга връща самочувствието на българския владетел Кардам, припомня славните времена на дедите му.

След десетилетия на вътрешни борби за власт, след десетилетия на влагане на огромни средства в свръхскъпите укрепителни строежи в младата българска държава - да припомним само проточилите се на стотици километри валове, които в по-голямата си част са издигнати точно в десетилетията преди възкачването на господаря Кардам на българския престол, след поредица от неуспешни войни с Византия българската хазна със сигурност е поизпразнена по това време. Та за това трябва да си представим смайването на господаря Кардам и на неговите приближени от богатствата и лукса, който им се предоставял. Такова събитие може да завърти главата всекиму, стига да е малко от малко по-славолюбив.

Още едно уточнение се налага сега. Един твърде спорен исторически документ напоследък разбуни духовете, Джагфар Тарихи. Друг път може по-подробно да се върнем на неговата поява и на мненията на специалистите за съдържащите се там мнения, но ако някога се приеме за достоверно написаното там, ще трябва несъмнено да приемем, че господарят Кардам (Караджам, според извора) е от рода Дуло. А точно от първия български владетелски род са и господарят Кубрат, и великият господар Тервел - единствените до този момент носители на българската имперска идея в нейната дотогава почти двувековна история.

Наистина е твърде рисковано, а понякога и осъдително, да се привличат толкова спорни исторически свидетелства, но времето на последните български господари от края на VIII в. е крайно зле отразено в най-достъпните ни от всички извори - византийските, та всеки ред и всяка дума в повече, до която можем да се доберем, са добре дошли. Впрочем, привличането на Джагфар Тарихи сред свидетелствата за времето на господаря Кардам само допълва представата ни, не променя решително нищо. Напротив, след като чрез исторически успоредици се установява възможността за възкресяването на българската имперска идея, то родовата привързаност на господаря Кардам към нея е само един допълнителен щрих, придаващ само повече цветност на историческата картина. А и въпросът с достоверността на Джагфар Тарихи като исторически извор няма изгледи да се реши в близко време, най-вероятно е тази компилация да си остане завинаги сред спорните исторически свидетелства.

Във всички случаи принадлежността на господаря Кардам към рода Дуло би обяснило добре и историята на неговото царуване, и историята на България през следващия един век, защото така измисленият в нашата историография така наречен Крумов владетелски род ще трябва да бъде изоставен, а българските владетели чак до цар Симеон Роман (977-997) ще трябва да бъдат причислявани към първия български владетелски род - Дуло.



* * *

Битката при Маркели, макар и накратко описана, е съвсем ясна. След една проучвателна малка битка през април 791 г. (вж. Извори в Свързани текстове), през юли 792 г. злощастният византийски император Константин VI Багрянородни започва нови военни действия. Първоначално той се заема с възстановяването на крепостта Маркели, разрушена от българската войска предната година. В същото време българската войска, предвождана от господаря Кардам, се установява в близкото укрепено селище Голое (при дн. с. Лозарево, Сунгурларско).

Крайният изход на битката е известен. Византийската войска е разгромена, избити са голям брой византийски сановници, а самият император едва се спасява с помощта на войника Иван Боила - бъдещият християнски светец Йоаникий Велики, според едното от неговите животоописания, писано наскоро след 846 г.

Този сравнително нов извор, който допълва богато няколкото реда за битката при Маркели у Теофан Изповедник, бе въведен сравнително наскоро (Димитър Ангелов, Стефан Кашев, Борис Чолпанов 1983). И двете жития на св. Йоаникий изобилстват от нови данни (вж. и Герасим Петрински 2012), включително и за битката при Маркели. Рожденото име на известния християнски светец може да се възстанови като Иван Боила, а като добавим и родното му място - селото Марикат в провинция Витиния в Мала Азия (вж. Изображението), то българският му произход е вече извън всякакво съмнение. Така става още по-важно да не пропуснем този извор, особено при острия недостиг на подробности за тия времена.



* * *



Надявам се да е ясно, че голямото внимание, което отделяме на битката при Маркели от 20 юли 792 г. не е самоцелно. Тази бляскава българска победа, и заради малкото извори, и заради последвалите Крумови победи десетилетие-две по-сетне, остава и днес недооценена. Мястото, което й отделяме тук трябва да възстанови историческата справедливост.

(следва)



Извори



А през месец юли [792 г.] императорът [Константин VI (780-797)] се отправил на поход срещу българите и застроил крепостта Маркели [до дн. Карнобат]. И на 20 юли излязъл Кардам, господарят на България, с цялата си войска и се установил в укрепленията. А императорът, въодушевен и убеден от лъжепророци, че негова ще бъде победата, завързал сражение необмислено и безредно и претърпял страшно поражение. Завърнал се като беглец в града [Цариград], загубвайки мнозина не само от обикновените войници, но и от началниците, между които и магистъра Михаил Лаханодракон, и патриция Варда, и протоспатария Стефан Хамей, и бившите стратези Никита и Теогност, и немалко царски хора. [Загинал] и лъжепророка и астронома Панкратий, който му бил предсказал, че ще победи [в тази битка]. Българите взели и обоза, пари, коне и императорската палатка с цялата нейна прислуга . . .

Кардам, господарят на България, известил на императора [Константин VI]: "Или ми плати данъка [според мирния българо-византийски договор от 792 г.], или ще дойда до Златните врата и ще опустоша Тракия". Императорът пък като завил в кърпа конски тор, изпратил му го с думите: "Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак до тука. Аз ще дойда до Маркели, а ти излез насреща. И каквото бог отсъди." Императорът изпратил [заповед] в малоазийските теми да се събере войската и дошъл до Версиникия [неустановено със сигурност, може би до дн. Елхово], а Кардам дошъл в Гористия Авролева [неустановено със сигурност, вер. в Странджа] и понеже се страхувал, останал в гората. Императорът пък, като насърчил войската си, отишъл чак до Голия Авролева [неустановено със сигурност, може би в най-източните части на Сакар], призовавайки [Кардам] към сражение в продължение на 17 дни. Този обаче не се осмелил, но се завърнал като беглец в страната си . . .

През месец март, седми индикт [=799 г.], князът [Акамир] на славяните от Велзития [в Тесалия или в Македония] . . . поискал да изведе синовете на Константин [V Копроним, които били заточени в Атина] и да постави един от тях за император. Щом научила това, императрица Ирина изпратила при патриция Константин Серандапих неговия син Теофилакт, който бил спатарий и неин племенник, ослепила всички [синове на Константин V] и осуетила заговора им срещу нея . . ."

Из "Летописи" на Теофан Изповедник (758/760-818)



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=759730

(Възраждането на българската имперска идея)

20
28803
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
15 Юли 2015 20:11
и у цялото българско общество




Опитвам се да си представя котригурите и оногондурите като "общество".
15 Юли 2015 20:20
Понеже император Константин VI Багрянородни едва се спасил в тая битка (вж. втората част на текста), то имаме всички основания да предположим, че заедно с императорската палатка българските воини завладели също и знаците на императорската власт

домовата книга и ключа от ел.таблото на двореца.
15 Юли 2015 20:49
Иван Петрински
15 Юли 2015 20:52
Котка -
---------------------------
Сайтът на Генек
15 Юли 2015 20:54
Оооо, чак сега видях откритието за индианския господар Черното стъкло - Караджам, погрешно наричан Кардам...
Ма нали бързам да поздравя Котка...
---------------------
Сайтът на Генек
15 Юли 2015 21:17
Името на господаря Караджам е още едно потвърждение, че слънцето на Дуло отново е засияло над земята, след кратко затъмнение. И вече не трябва да го поглеждаш господаря с незащитено око. Също както японския Микадо. Което ни дава основание да предположим, а това означава, че можем да сме сигурни, че японската владетелска династия е едно друго древно разклонение на рода Дуло. Косвено потвърждение можем да видим в името на господаря Акихито, което изразява отношението българите Дуло към завладените от тях небългари, като казва, че за тях са кулинарен хит киселото мляко и други български биологично преработени храни.
15 Юли 2015 21:53
генек
15 Юли 2015 23:11
Крайният изход на битката е известен.


Половината византийска войска била избита, другата половина се издавила, а останалите попаднали в плен.
16 Юли 2015 02:56
Доколкото подразбирам, лайтмотивът на поредицата статии касаещи ранните периоди на българската държавност е "имперската идея". Недоумявам защо тя непременно трябва да е свързана с Константинопол? Считам за неоспоримо, че значима част от българите за известно време са били много важна част от една в пъти по-обширна империя, доминирана за съществен времеви период от племенен съюз носещ името Дулу (е не звучи съвсем като Дуло, ама...). Осколките от римската империя през този период реално я превъзхождат, почти единствено с прекомерен, бих казал до известна степен дори сибаритски, лукс (добре, че овреме се е появило Християнството, за да съхрани някакви семенца от отминалото величие)...Дали пък изкушението съдържащо се в този лукс, за нещастие не е подменило една истински перспективна имперска идея, за някакво "опаковано в целофан" л...?
16 Юли 2015 06:16
Ако навремето им е стигнал акъло да спретнат един Евразийски Съюз вместо да се избиват като диваци - османлиите не биха имали никакъв шанс. И вместо светът да говори сега английски можеше да е по-различно.
16 Юли 2015 07:07
хикса е изчерпал темата
16 Юли 2015 12:03
Рожденото име на известния християнски светец може да се възстанови като Иван Боила, а като добавим и родното му място - селото Марикат в провинция Витиния в Мала Азия (вж. Изображението), то българският му произход е вече извън всякакво съмнение.


Не разбрах откъде дойде това, че св. Йоаникий бил всъщност Иван Боила. А това, как селото в Мала Азия било доказателство за български произход, надвишава всичките ми фантазии. Това само за определен период ли се отнася или важи и до днес?

Искам да обърна на неоспоримия факт, че Мустафа Кемал Ататюрк е несъмнен българин, защото както знаем той е от Солун, а извън всякакво съмнение в Солун живеят само българи (осъзнати или не). Още от Куберово време поне, та като се мине през Солунските братя и се стигне до Солунските гемиджии. Това, че на Ататюрк голямата любов била българка, е само черешката на тортата от доказателства.
16 Юли 2015 12:27
селото Марикат в провинция Витиния в Мала Азия


Това наистина е много интересно откритие. Цезар е бил нещо като консул във Витиния...няма начин да не е набиколил китните български села там.
16 Юли 2015 21:32
Рожденото име на известния християнски светец може да се възстанови като Иван Боила, а като добавим и родното му място - селото Марикат в провинция Витиния в Мала Азия (вж. Изображението), то българският му произход е вече извън всякакво съмнение.


Изображението показва, че от дълбока древност българските земи са от двете страни на Мраморно море. Мизи и Мизия е имало и на Балканите и в Мала Азия. Същото е с тините или витините от провинция Витиния. И най-паче дарданите, чието име носи протока Дарданели...
17 Юли 2015 01:47
VOCI 16 Юли 2015 06:16
Ако навремето им е стигнал акъло да спретнат един Евразийски Съюз вместо да се избиват като диваци - османлиите не биха имали никакъв шанс
Ордите на Осман фамилия не биха имали никакъв шанс, ако не бяха им помогнали западняците. Косвено. Два века по рано, ордите на Четвъртия кръстоносен поход разсипаха Константинопол -- защитникът на Югоизточна Европа срещу исляма. Константинопол никога повече не се съвзе и след два века мъка отново падна -- този път в ръцете на Осман фамилия. Малко по-рано падна и Югоизточна Европа, балабар с България
18 Юли 2015 08:45
Някои от пишещите са напълно прави,воювайки по между си арменци и византийци(а те са като братя в културно,ментално и всякакво отношение)българи и византийци(а като знаем процентното съотношение на траките спрямо прабългарите пак говорим за сродни култури) и използвайки тези нискокултурни диваци като наемници византийците им дават възможност да се развият и укрепнат,като в крайна сметка в средището на цивилизацията се установява един кървав и назадничав режим-Османите,които губят значение(много,много интересно за кого губят значение и кой контролира търговията документирано в Стария Завет от около 8век преди новата ера) чак когато португалците откриват нов път на коприната 15 век,отвратителното е че всичко се повтаря отново,Русия-Нова Византия се разпада на много части,осколките от България и по точно политиците управляващи ги(България,Македония,Сърбия)воюват по между си а Запада отново в съюз с Сунитския ислям подготвя собствената си гибел заради кратковременни изгоди.За разбиването на тоя порочен кръг може да се надяваме само на природен катаклизъм.
18 Юли 2015 12:45
Участвали ли са еврейската секта караити-българи в Шимбал Украина и Крим според Шломо Санд?
21 Юли 2015 10:25
Един твърде спорен исторически документ напоследък разбуни духовете, Джагфар Тарихи - Не е спорен ами е фалшификат. Защо се цитира изобщо.
22 Юли 2015 01:06
песимист 18 Юли 2015 08:45 Много добро прозрение и гледна точка. Напомня писаното в Библията " Каквото е е било. И каквото е било ще бъде"
Но един от най-светите духове, живяли на Земята, превъплатил се в българската пророчица Слава Севрюкова (Ванга е казвала че Слава е по-добра от нея) казва и следното "Всеки може да измени това, което го очаква в бъдеще" цитирам по памет, т.е. всеки може да измени кармата си .
Така че, ако не се вземем в ръце, армията на Осман фамилия, през 21 век -- около 20 пъти по-голяма от нашта армия, рано или късно ще се задейства, въпрос на време и политически удобен момент. Ние, обаче, не правим нищо. Режем бомби и снаряди, режем оръдия, които могат да фъргат бомбите и снарядите . Вместо да търсим начин да предотвратим бъдещото нахлуване на Османците в землището ни, ние си играем на войници -- търсим опасности на север -- от Русия, в Африка, в Ирак и "громим тероризма далеч от границите, да не дойде у нас" -- поредния проблясък на родната политикано-военна "мисъл", заложена в основите на военните разбирания и градежа на армията ни. Армия, изграждана не за народа и държавата му, а за външни работи, експедиции, за владеене на размирни места по Земята, в интерес на глобалните господстващи фамилии и инструмента им -- САЩ и НАТОто му
22 Юли 2015 11:08
Като стана дума, че Ататюрк е българин, не е зле да се хвърли един поглед и на това https://www.radioislam.org/ataturk/jewish.htm
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД