:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 125
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ципрас най-много сближи България и Гърция

Кое е по-голямо зло - да си беден или да обедняваш
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ноември 2005 г. Тогавашният гръцки премиер Костас Караманлис с президента на Румъния - Траян Бъсеску и българския му колега - Георги Първанов в Атина. Двамата президенти гостуват в гръцката столица по случай гръцкото съгласие България и Румъния да влязат в ЕС.
Спорът кой е по-добре - бедният българин или обедняващият грък - може да продължи безкрайно. Колкото коментатори, толкова мнения и аргументи. Но нека видим какви са икономическите факти и как са се развивали двете съседни балкански държави през последното десетилетие.



Популизмът и отказът от реформи имат своята цена,



коментира Институтът за пазарна икономика, като сравнява развитието на Гърция и България през периода 2005 - 2014 г. Това, което десетте години очертават, е следното: България расте, но бавно - защото се опитва да бъде финансово дисциплинирана, без да прави сериозни реформи. Гърция неспасяемо пропада - защото се опитва да надхитри и кредиторите си, и икономическите закони. И през целия период имитира промени и готовност за реформи.

Преди десет години - през 2005 г., Гърция се намира в златната среда на ЕС като стандарт на живот. Брутният вътрешен продукт на човек от населението с отчитане на покупателната способност е 92% от средното на съюза. За България този показател по онова време е отчайващо нисък - само 36% (или 64% под средното за ЕС).

10 години по-късно двете държави са се сближили значително - главно заради сриването на икономиката на съседите и по-малко заради нашите постижения. През 2014 г. гръцкият БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност е паднал до 72% от средното за ЕС, а българският се е повишил до 45%. Коментарът е излишен, нали? За това време Гърция увеличи в пъти сумата на дълговете си и буквално изяде стотици милиарди евро. България се стремеше да се простира според чергата си. Гърция, макар и член на еврозоната, с пренебрежение тъпчеше критериите от Маастрихт и изискванията на Пакта за стабилност и растеж. Става дума най-вече за двете основни правила за финансово благоразумие - бюджетният дефицит да не превишава 3% от БВП и държавният дълг да не надхвърля с повече от 60% мащабите на икономиката. Гърция, както е известно, не се свенеше да приключва години наред с двуцифрен бюджетен дефицит, а дълговата топка се превърна в лавина и надмина 170% от БВП. През същите 10 години България почти стриктно се придържаше към критериите за финансова стабилност и дори след рекордната емисия на дълг тази година остава далече под тавана от 60% от БВП.

През 2005 г. дългът на България бе 27% от БВП. През 2014 г. почти няма промяна - 28%. И макар че се очаква тази и идната година процентът да порасне още малко, страната ни си остава отличник на фона на повечето страни от ЕС. Гръцкият урок обаче идва съвсем навреме, за да покаже какво се случва, когато година след година демагози проповядват, че бюджетната дисциплина вреди на икономиката, харченето е полезно, а късогледи правителства, петимни за власт, инжектират доходите и икономиката с убийствени дози дългов допинг. Може и да има ефект - но за кратко, а пораженията са дълготрайни.

През 2005 г. правителственият дълг на Гърция е точно колкото икономиката й (100% от БВП). През 2014 г. вече е 177%. Което е равносилно на неплатежоспособност. "Унизителните" изисквания на кредиторите днес са само следствие, причината за неволите на гърците са техните собствени



правителства, водили безумна финансова политика



През 2010 г. Атина дължеше "само" 100 млрд. евро, а 5 години по-късно сумата е над 320 милиарда. От 2008 г. досега БВП на човек в България е нараснал с около 8 процентни пункта, в Гърция се е сринал с 25%. Икономически съседите ни днес са на нивото си от 1999 г. Съседката е христоматиен пример, че наливането на пари в една икономика не води автоматично до просперитет на населението и че има огромна разлика между неразумно харчене и смислени инвестиции. Кризата от 2008 г. оголи корените на проблемите. Някои схванаха посланието, други - не. Гърция е само една от многото членки на ЕС, за която се роди новото понятие фокстерити (fauxterity) - политика на фалшиво остерити (austerity, което на народен език превеждаме като "затягане на коланите").

Няма данни истинското затягане на коланите да е убило естонската, ирландската или латвийската икономика. Фактите показват тъкмо обратното - Ирландия, която беше потънала също като Гърция в дългове и рецесия, мина на строга финансова диета и днес е сред най-бързо растящите икономики на ЕС.

А след излети стотици милиарди нови заеми вижте къде е Гърция днес - всяко четвърто дете живее в бедност и близо 3.9 милиона гърци са в риск от бедност или социална изолация. Данните са на ЕЛСТАТ - държавната статистическа служба на Гърция. През 2005 г. със съседите имаме еднаква безработица - 10%. През 2014 г. безработни са 11.4% от българите и 26.5% от гърците. Данните за заетостта са още по-показателни (виж графиката).

Какво искат от Гърция нейните кредитори днес? До болка познати и у нас промени - като намаляване на разходите за чиновниците, запушване на пробойните в пенсионната система, данъчни реформи и подобряване на събираемостта, либерализация на затворените професии, реформи в трудовото законодателство, приватизация и прочее. Ако върнете лентата - примерно в 2011 г. или още по-назад, ще прочетете абсолютно същите изисквания и препоръки към Гърция. Ако те се бяха случили през последните петилетки, съседите днес щяха да се борят не с фалита, а за по-добри икономически резултати.

От 1997 г. България почти неотклонно поддържа финансова дисциплина, до голяма степен благодарение на валутния борд, който си има железни правила и допуска печатане на пари само при изхабяване на банкноти, не и за решаване на фискални проблеми. Гърция също не печата евро, но бидейки част от еврозоната, дълги години се радваше на евтини заеми и лесна финансова подкрепа от европейските партньори. Е, видяхме резултатите - и сега, и през 2012 г., когато кредиторите отписаха от гръцкия дълг сума, равняваща се на бюджета на Чехия за няколко години например.

Затова да не говорим за гръцката гордост, достойнство, революция и други бла-бла - няма нищо революционно в това



да браниш с цената на фалит привилегии



и няма нищо достойно в това да искаш някой да ти дава тонове бали с пари и да не искаш да ги връщаш, а вместо това да искаш още.

А колкото до премиера Ципрас - как се нарича състоянието на човек, който тропа по масата и претендира за милиарди от кредиторите си, после ги нарича рекетьори, след това пак влиза в преговори с тях и обещава чинно да прави каквото му кажат, за да получи пари. Триполярно разстройство?

Дори с нерешителните и половинчати мерки, преди Ципрас да дойде на власт, Гърция бе тръгнала към излизане от блатото - в края на 2014 г. икономиката й най-сетне започна да расте. А после дойде СИРИЗА и натика страната обратно в блатото.

"Тласкат ни към насилствена българизация", драматично се провикна наскоро гръцки депутат. Като че ли някой ги е насилвал да вземат колосалните заеми!

От наша гледна точка пък страшно е друго - някой да тласне България към гърцизация. Ние няма накъде да обедняваме.



В ЦАРСТВОТО НА БОНУСИТЕ

В държавния сектор на Гърция са измислени над 137 вида бонуси, съобщи икономистът Георги Найденов. Ето десетте най-странни:

- добавка за подгряване на автомобил (ОТЕ) - 690 евро месечно за 420 души

- добавка за измиване на ръце (в жп компанията) - 420 евро месечно,1987 души

- добавка витло (пристанищни работници) - 840 евро месечно, 653 души

- добавка антена (ИСАП) - 1120 евро месечно, 329 души

- добавка за разнасяне на папки - 290 евро месечно, 6800 души

- добавка за приемане и предаване на автобус - 450 евро месечно, 1100 души

- добавка за пристигане навреме на работа - 310 евро месечно, 1790 души

- добавка за ефективно приключване на дела (министерство на правосъдието) - 595 евро месечно

- добавка за работа с факс - 870 евро месечно, 657 души

- добавка за ползване на ведомственото кафене - Национално петролно дружество, 120 евро месечно за всички служители.



Явор Алексиев, ИПИ
Сравнение между България и Гърция
34
4460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
15 Юли 2015 19:34
Кое е по-голямо зло - да си беден или да обедняваш

Не мога да отговоря на чак толкова екзенстенциален въпрос, но знам, че България е от обедняващите
15 Юли 2015 20:10
За статията
15 Юли 2015 20:28
Оставам с впечатление че балтийските страни и Ирландия са цъфнали и вързали, чак налъмите им цъфтят. А ръста на емиграция от тези страни?
За статията:
15 Юли 2015 20:44
Статията е общо взето добра. Но част от данните са на ЕЛСТАТ - например че всяко четвърто гръцко дете е в бедност. ЕЛСТАТ изобщо дават ли някакви верни данни?
15 Юли 2015 20:54
Гърчолята да ни опростят репарациите със задна дата, иначе ги мятаме
15 Юли 2015 21:38
***
15 Юли 2015 21:41
Хубава статия, и, както е написала авторката - коментарът е излишен, защото числата казват всичко!
15 Юли 2015 21:52
Браво на авторката!
Нека сега "гръкоманите" да почнат да я оборват.
15 Юли 2015 21:58
Понеже се повтаря мантрата за скандалните "добавки" ще ми се да изкоментирам някои:
"Добавка за идване навреме на работа". Ако беше наречено "глоба за закъснения" (а то е същото) нямаше да е ефектно.
"Добавка за миене на ръце". А това не е ли компенсация за лоши, нехигиени условия на труд?
Вероятно така е с повечето "добавки"
15 Юли 2015 21:58
Авторката може ли да предскаже как ще завърши един нов референдум в Гърция ?
Щото с прогнозите й и резултатите от проведения , получи се едно такоз.....
Ципрас отвори очите на българите как се търгува с еврозелките и воюва за интересите на една нация.
При все ,че беше обречен .
Но след него иде Варуфакис, Подемос в Испания .
В България ? След погрома на Сатанишев над лявото в България , много вода ще трябва да изтече.
15 Юли 2015 22:08
Статията искрено ме разсмя с неумелият си опит за манипулация с числата, вземайки само крайните. Уж проследява развитието на двете страни, пък го пропуска, като числа по години.

А тези числа говорят, че Гърция расте, докато едни "хубави хора" в САЩ не предизвикаха една "хубава" глобална финансова криза, а едни "още по хубави хора" прилагайки неолиберални политики на остеритет, но ни и по отношение на щедростта за спасяването на банковите печалби и хонорари на брокерите им, превърнаха финансовата криза и в икономическа.

Гърция расте до 2009 г., когато едни "умни хора" решиха да я "спасяват" (всъщност да спасяват печалбите на кредиторите), наложиха й неолиберални реформи на икономии, свиха търсенето и гръцката икономика с близо 27% за 5 години. Вследствие на което гърците станаха по-бедни, дългът, въпреки и абсолютно намален, нарасна процентно , спрямо спадащият БВП и стана още по неизплатим.

За България даже няма смисъл да говорим. Достатъчно е да припомним една статистика от преди няколко години, когато бе изнесено, ча при 40 милиарда спестявания на граждани (тогава), само 7% имат някакви спестявания, а само 0.7% имат над 5000 лв.. Сега сигурно е още по-зле.

С България въобще не можем да сравняваме, тъй като при само 53 % заетост на населението в работоспособна възраст от 21 до 65 г., 2 и половина мимиона пенсионери с пенсия 300 лв., съпоставима с битовите сметки прибирани от ЕРП-тата и ВиК-тата, при масова заплата далеч под средната от 700 лв. , то България на практика е без пазар. Какво развитие и каква друга перспектива, освен на евтина работна ръка и износ на "кръвен данък" към "началниците".
15 Юли 2015 22:13
Нео, дълго е да те опровергава човек, ще кажа само, че логиката ти в първата част издиша, а за България - прав си, че с такава демографска структура и манталитет България трудно би могла да има просперираща икономика. Та даже е чудно, че все пак вървим нагоре. А иначе и на мен не ми харесва, че напредваме много бавно, но такъв е "матриалът".
15 Юли 2015 22:29
Първата ми част е за световната финансова криза, тръгнала от САЩ и превърната от неолиберални политики в икономическа. Кое не е вярно ? За числата на Гърция - кое не е вярно ?

Политиката на остеритет води до свиване на търсенето, а от там и на икономиката, със съпътстващите "благинки" на увеличена безработица, бедност, престъпност, несигурност и т.н..

Тази политика е повече от глупава, защото поради станалата огромна концентрация на собственост и социална поляризация, печатницата за пари дори не може да преодолее дефлацията.
15 Юли 2015 23:05
Pадвайте се на статията ! /Впpочем тази вечеp какво сложихте на масата? Имаше ли узо ке мезе? Сиртаки?/
15 Юли 2015 23:58
През 2014 г. гръцкият БВП на глава от населението по паритет на покупателна способност е паднал до 72% от средното за ЕС, а българският се е повишил до 45%. Коментарът е излишен, нали?

Не, не е излишен. Вижте защо:
Не спорим, че българският БВП на глава от населението по ППС е нараснал с 9 пункта.
Отминавам като труизъм, че практически цялото нарастване на показателя се дължи на намаляването с 560 000 на въпросните глави. През 2005 г. сме 7,74 млн., а през 2014 - 7,18 млн., тоест сме по-малко с 8 пункта и целият "растеж" съгласно избраното от ИПИ сравнение е всъщност нула, дори само заради това. В скоби, гърците са си все толкова - 11,13 млн.

Но така избраният показател скрива истината, че обедняваме.
Първо, защото националното богатство не се мери с БВП.
За това си има специални показатели, които така се и наричат - национален доход, брутен и нетен, БНД и ННД. БНД се изчислява като от стойността на БВП се извадят първичният доход, платим от резидентните единици на нерезидентните единици /сумарно, за последните 10 години е около 300 млн. лева/ и първичният доход подлежащ за получаване от резидентни единици от "Останал свят", сиреч това, което плащаме на чужденците за инвестициите им. ННД е равен на БНД, минус потреблението на основен капитал.
За последен път, нашият БНД бе по-голям от БВП през 2004 г., оттогава е по-нисък. Ето данните на НСИ:
Сумарен БВП за периода 2005-2014 г.г. - 667 842 млн.
Сумарен доход, платен на Останал свят - 41 117 млн.
Сумарен БНД = 667 842 - 300 - 41 117 = 626 425 млн.
Сумарно потребление на основен капитал - 10 496 млн.
Сумарен ННД = 626 425 - 10 496 = 615 929 млн.
След 2004 г. националният ни доход намалява с 8 пункта спрямо БВП.
Второ, реално сме обеднели не с 8, а с минимум 13 пункта.
И данните на ИПИ, и цитираните от мен данни на НСИ, са в текущи цени, а за оценка на реалното ни обедняване, поне ориентировъчно следва да се вземе предвид промяната в стойността на лева. Работата е там, че както най-големите спадове на БВП, така и най-големите плащания към "Останал свят" бяха в периода 2005 г.-2010 г., а левчето тогава беше доста по-скъпо от периода 2010 г.-2015 г., затова и реалната разлика между БВП и БНД е доста по-голяма от 8 пункта. За ориентиране: през 2014 г. БВП бе 80,282 млрд. в текущи цени, 75,745 млрд. в цени от 2010 г. и само 55 млрд. в цени от 2005 г.

Накратко, за гърците не зная, но след 2005 г. ние безспорно обедняваме.


16 Юли 2015 00:16
Нео, дълго е да те опровергава човек, ще кажа само, че логиката ти в първата част издиша, а за България - прав си, че с такава демографска структура и манталитет България трудно би могла да има просперираща икономика. Та даже е чудно, че все пак вървим нагоре.

Ами опитай да го "опровергаеш" кратко.
А на мен ще ми бъде интересно да науча какво наричаш "нагоре"
16 Юли 2015 00:27
П.С. Ще ти дам жокер:
За мен например "вървим нагоре" е нещо такова
България: БВП 1945 г. = БНД = 7,447 млрд. долара Гири-Хамиш 1990, БВП 1988 г. = БНД = 56,903 млрд. долара, ръст от 7,64 пъти, 764%, темпове на растеж по 6%, по 9%, по 12% годишно
16 Юли 2015 06:25
Статията
България неотклонно върви нагоре в класацията на най-богатият клуб . В скоро време стига 50%. С труд, труд и пак труд.
Гордите елини са на път да ни срещнат сривайки се главоломно надолу поради глупост , глупост и пак глупост.
Кой каквото сам си направи....
16 Юли 2015 06:46
буквално изяде стотици милиарди евро

Авторката какво има предвид? Че гърците са взели банкнотите и са почнали да ги дъвчат ли? Винаги ми става интересно когато журналистите използват "буквално" в дописките си.
16 Юли 2015 07:58
Откакто Ципрас е на власт форумният социалистически елит счете Гърция за братска комунистическа държава. Следствието е, че ни насаждат тезите:
- Гърция не е зле, ние сме в пъти по-зле;
- Гърция може и да е зле, но виновни са империалистите, които са им пробутали заемите;
- Гърция няма да се споразумее с империалистите и ще се примоли за подаяния на Путинова Русия;
- ние също трябва да последваме гръцкия пример и да се примолим да ни приемат под крилото на цъфтящата руска икономика, защото сме под европейско робство...
Затова аргументирани статии като тази стряскат родните комунисти-форумисти.
Далеч съм от мисълта, че Европа е образец. Но проблемът в Европа е на първо място изградената социална система, която издига в култ социалната сигурност, а не желанието за труд.
16 Юли 2015 09:00
Lazarus
16 Юли 2015 09:50
Възможно е да са им ниски заплатите по техните щатни таблици и посредством тези бонуси да ги компенсират донякъде. Прав е Неверния Тома за възможно допълване към заплатите заради нехигиенни условия на труд.
16 Юли 2015 10:14
Статията е слаба. И то не защото цитира сороския ИПИ, а защото не разкрива истинските причини на гръцката дългова криза. Колко е главницата и колко са лихвите по гръцкия дълг? Даже това не разбрах от статията...
Истинските причини за натрупаните стотици милиарди дългове най-вероятно са следните:
- 30-35% са отишли за купуване на военна техника, 80 млрд от Германия (Сименс и т.н.) и още 30 млрд от други държави,
- скъпи проекти за милиарди от които е крадено яко, инфраструктурни и др. (пример - Олимпийските игри в Атина 2004 - 13 млрд),
- Около 30% са приусвоени (т.е. - откраднати) от гръцките министри и олигарси,
- Нереално високи социални плащания, - 13, 14, 15, 16-а заплати, високи пенсии в хиляди евро за куцо и сляпо, безумни бонуси за "добър ден" и т.н.
Кой е виновен? Народът го е казал отдавна - не е виновен който яде зелника а този, който му го е дал.
16 Юли 2015 10:23
"Добавка за идване навреме на работа". Ако беше наречено "глоба за закъснения" (а то е същото) нямаше да е ефектно.


И според теб, от цялата администрация само 1790 души отиват навреме на работа и затова им дават допълнително към заплатата?
Другите закъсняват кой с колкото му скимне и за наказание получават само това, за което са се подписали в трудовия договор?
Да ти имам логиката...
16 Юли 2015 10:35
ManfromUtopia, не е много сложна идеята, ама да ти я обясня с примерче, че да я разбереш и ти. Значи, пишат ти ОМЗ със 100 лева по-малко от това, което са решили да ти дават и ти слагат 5 лева бонус, ако дойдеш навреме на работа. Звучи по-хубаво от 5 лева глоба ако закъснееш, а резултатът е същият. Предполагам, много по-добър, отколкото при нашта администрация, където трябва да закъснееш няколко пъти, шефът да ги преброи, да напише доклад, неговият шеф да те покани да напишеш обяснение и после да те накаже със забележка, щото в Кодекса на труда глоби няма.
16 Юли 2015 12:24
Като цяло слабичка статия.
Кои управляваха в Гърция и натрупаха гръцкият дълг?
На първо място това е правителството на Караманлис управлявало от март 2004 до октомври 2009. Партията на Караманлис е Нова демокрация и е член на ЕНП. Къдетo ЕНП стъпи, трева не никне, същото е и в България. След провала на Нова демокрация, идва ред на социалистите от ПАСОК да се опитат да оправят бакиите на десните управлявали преди тях чрез правителството на Папандреу управлявало от октомври 2009 до ноември 2011 година. Бакиите обаче са голями и не се оправят лесно и гърците го сменят предсрочно и започва периода на правителства на националното единство, но духът е вече изпуснат от бутилката и това е причината гърците да изберат Сириза и Цапрас, които сега ще излязат виновни за кризата в Гърция. Това е типичният похват на провалилите се политици - да стоварят вината за провалите си на следващия след тях политик. Това го знаем и от ставащото в България.
16 Юли 2015 12:47
A защо като са толкова хубави реформите, всички държави за пример страдат от демографска криза, защото младата и квалифицирана работна ръка масово отлита за по- задлъжнели държави (например USA), а оставащата работна сила не се възпроизвежда качествено с орязаните доходи. Ако крайната цел на реформите и икономическата стабилност е създаване на безлюдни територии- успехът е несъмнен и върви с прекрасно темпо! Ако е осигуряване на по- ефтина квалифицирана работна ръка на по- задлъжнелите държави за сметка на дисциплинираните, като първите не се налага да плащат за квалифициране- успехът също е несъмнен!
16 Юли 2015 15:27
"Унизителните" изисквания на кредиторите днес са само следствие, причината за неволите на гърците са техните собствени



правителства, водили безумна финансова политика
Самостоятелно, нали? Сами са решили да купуват западни оръжия, например...
16 Юли 2015 15:29
А защо Гърция има самочувствие на мамино детенце? Да ни би да е разглезена от незаслужени подаръци? Или пък от безпринципно прощване на кражби и насилия към комшийчетата.
16 Юли 2015 15:39
2005 - 2014 г. Това, което десетте години очертават, е следното: България расте, но бавно - защото се опитва да бъде финансово дисциплинирана, без да прави сериозни реформи.
За какво ние да се напъваме. Властта си е у нашите другари 100%. Това е важното и сладкото. Няколко милиарда плюс минус няма значение. Ако се разбързаме най-много някой скучаен да седне на масата. Нашата маса. Това не бива да се допуска.
16 Юли 2015 15:47
Lazarus 16 Юли 2015 07:58
Откакто Ципрас е на власт форумният социалистически елит

Фоумният социалистически кво???
За останалото си прав, Лазаре!
16 Юли 2015 16:10
Юлиана Бончева
Lazarus
16 Юли 2015 18:27
От това ,което прочетох става ясно че германци и французи спасяват собствените си банки раздали тези безумни кредити на съседите ни. Мерките, които препоръчват, няма да спасят Гърция, а просто ще я затрият. Справка -България.
16 Юли 2015 19:03
През 2005 г. дългът на България бе 27% от БВП. През 2014 г. почти няма промяна - 28%. И макар че се очаква тази и идната година процентът да порасне още малко

Когато пишман-икономистите твърдят, че Слънцето изгрявало от Запад(ната демокрация), винаги трябва да се проверяват данните.. Какво дава нашата статистика за евростатистиката:
Година БВП (млн.лв) Дълг (млн.лв.) %
2005 - 62475.395 - 10760.436* - 17.22%
2006 - 66517.802 - 9183.580** - 13.81%
2007 - 71112.440 - 10359.718 - 14.57%
2008 - 75204.749 - 9480.814 - 12.61% - Въвеждане на плоския данък и БВП пада, нищо че Героги Ангелов ни продъни ушите за ползата от плоското мислене;
2009 - 71435.535 - 9991.580 - 13.99%
2010 - 71903.670 - 11453.352 - 15.93%
2011 - 73328.802 - 12290.669 - 16.76%
2012 - 73689.719 - 14388.035 - 19.53%
2013 - 74475.151 - 14731.140 - 19.78%
2014 - 75745.303 - 22694.333 - 29.96% - мостовият кредит от 1.5 млрд. евро е погасен с нови кредити от 3,9034 млрд. евро и към месец май 2015 г. държавният дълг е 12.3077 млрд. евро или 24123 млн. лв. и около 32%.
Чакам Manrico и Рigeon2 да кажат, че българите сме яли и пили на корем през последните 12 месеца, раздавали сме ваучери за храна, гориво и ракия и сме вдигнали дълга с 50%. Да не се окаже, че пилите и ялите са двама квестори, три-четири прокурора, пет-шест пишман-банкери и една дузина още по-пишман одитори?

*"Към края на 2005 г. размерът на външния дълг е 5391 млн. евро, което в сравнение с 2004 г. представлява намаление с 1193.7 млн. евро в номиналното му изражение и с 8.5% в съотношението му спрямо БВП." - Обзор на правителствения дълг 2005, изд. Министерство на финансите.
** "В края на годината номиналният размер на външния държавен и държавно гарантиран дълг достига 4685.5 млн. евро, което в сравнение с 2005 г. представлява намаление в абсолютно изражение със 705.5 млрн. евро. Редукцията на външния дълг се дължи на реализираното отрицателно нетно финансиране, в т.ч. и вследствие на извършените операции по предсрочно погадяване на дълг през годината. Съотношението външен дълг/БВП бележи намаление от 6 пр. п. в сравнение с 2005 г. и възлиза на 18.7%." - Обзор на правителствения дълг 2006, изд. Министерство на финансите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД