:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,762,783
Активни 92
Страници 5,745
За един ден 1,302,066

Кабинетът предлага минималната заплата да е до 55% от средната

Размерът й ще зависи още от инфлацията и линията на бедност
Минималната заплата да е между 35 и 55 на сто от средната за страната и да се определя на базата на няколко обективни показателя. Това предвижда проект на Министерския съвет, който в момента работна група към социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите.

Критериите, от които ще зависи минималното възнаграждение, са размерът на средната заплата за страната за последното тримесечие, линията на бедност, индексът на потребителските цени за съответната година спрямо предходната според заложеното в бюджетната прогноза.

По данни на НСИ за третото тримесечие на тази година средната заплата е 882 лв., което означава, че минималната трябва да е до 441 лв. според предлаганата методика. Плановете на кабинета са минималното възнаграждение да стане 420 лв. от 1 януари. Нетният размер обаче - след приспадането на осигуровките и данъците - не трябва да е под прага на бедност. С увеличаването на минималната заплата на 380 лв. от 1 юли нетният й размер стана 298 лв. и за първи път изпревари линията на бедност с 12 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал поискаха минималните заплати да се договарят по икономически дейности между браншовите работодателски и синдикални организации. Според техния модел за страната трябва да важи най-ниската от всички договорени нива, а Министерският съвет да утвърждава договорените размери по икономически дейности, вместо да ги определя.

От АИКБ заподозряха, че кабинетът всъщност иска запази административно определяне на минималната заплата заради това, че си запазва правото да определя месечен и почасов размер за страната. "Административното определяне на минималната работна заплата почива на порочната презумпция, че увеличавайки я, се постига общо увеличаване на доходите "по вертикалата". Всъщност, това довежда главно до загуба на работни места сред най-нискоквалифицираните работници и до проблеми с доходите в "долната" половина на квалифицираните работници и служители", коментират от бизнеса. От асоциацията напомнят, че миналата година бизнесът и синдикатите са изпратили пет варианта за механизъм за определяне на заплатата, в които влизат производителността на труда, нуждите на пенсионната система, темповете на нарастване на минималния осигурителен доход, икономическите дейности, професиите, регионите, исторически и прогнозните данни за минималния осигурителен доход и т.н.

СРОКОВЕ

Всяка година до 30 юни министърът на труда трябва да покани за разговор национално представените работодателски и синдикални организации и да им представи какви са намеренията за размера на минималната работна заплата през следващата година. До 15 октомври социалните партньори да се разберат, а ако до 30 октомври няма постъпило предложение, министърът сам ще предлага в срок до края на ноември каква да е минималната заплата.
7
3256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
22 Юли 2015 21:12
И се вдига депутатската, министерската и т.н. ...
--------------
Сайтът на Генек

22 Юли 2015 21:24
еееее...Генек...та това е целта на упражнението Защото аз от край време предлагам- депутатската заплата да е 3-4 минимални, или 2 максимални пенсии
22 Юли 2015 21:30
Кабинетът е без това за нищо не става, нека предложи отмяна на Гравитацията. Но едва ли 90% от калинките тама знаят какво означава това.
22 Юли 2015 21:52
Предлагам този кабинет да престане да предлага каквоти и да било освен оставката си.
23 Юли 2015 11:40

И се вдига депутатската, министерската и т.н. ...

Може и да греша, но депутатската заплата е на база на средната за страната, а средната е доста субективна и недоказуема. Грешката при определяне на средната заплата за страната може да е и плюс минус 200-300 лв.,и свободно може да се манипулира. Затова депутатската заплата би трябвало да е на база минималната, която е с точност да 1 ст., ама дпутатите не са толкова шашави. Освен това средната заплата не представлява интерес за никого, освен за стъкмистиката. Всички работодатели определят възнагражденията на база минималната заплата.
23 Юли 2015 12:15
Що не сметнем 35% от средната колко е? Като нищо ще приемат тая шашмалогия и после може би не от първия път, но на второто определяне даже и ще намалят МРЗ-то по "обективни" показатели като напр. преизчисляване на ефективност на труда през стойност вместо през бройки произведени стоки и услуги.
23 Юли 2015 17:40
Наистина минималната работна заплата трябва постоянно да се вдига,защото стандарта на живот в РБ е много нисък.Т.е. доходите са много ниски,държат се изкуствено ниски.Съотношението ЕС/България за производителност на труда е 5:1,а за заплати е 10:1, т.е. заплатите се държат два пъти по-ниски, отколкото би трябвало да са./под ЕС разбирам Германия, Белгия, Франция/.Наскоро стачкуваха за по-високи заплати социалните работници/взимащи чисти пари около МРЗ/.Доколкото знам унизително ниски заплати за задълженията и отговорностите, които имат взимат и служителите на Столичен инспекторат.Това е положението в управляваната от ГЕРБ наша Родина.Синдикатите мълчат, защото и те са част от мафията, завладяла и разпределила всички сфери на икономиката,обслужването, търговията и т.н..Мълчание, робия, мизерия,потъване надолу,а политиците, мафиотите, измамниците забогатяват все повече и повече.Докога ще бъде така?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД