:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,774,478
Активни 54
Страници 17,440
За един ден 1,302,066

Таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от 2019 г.

НАП започва да разпределя служебно младежите без фонд за втора пенсия
Таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от средата на 2019 г. и най-високата пенсия ще стане 40% от максималния осигурителен доход. Дотогава най-високите пенсии ще са ограничени на 35% от максималния доход. Според бюджетната прогноза максималната сума за осигуряване няма да се увеличава в следващите три години и ще остане 2600 лв., колкото е в момента. За всички пенсии, които НОИ ще започне да изплаща от януари 2019 г., се предвижда таванът да отпадне. Това решиха депутатите при окончателното приемане на второ четене в социалната комисия на пенсионната реформа. Депутатите и социалният министър обявиха, че промените със сигурност ще бъдат гласувани в пленарната зала преди лятната ваканция на Народното събрание.

От увеличаването на тавана на старите пенсии разходите на НОИ ще се увеличат с 12 млн. лв. само за шестте месеца на 2019 г., е записано в мотивите към измененията в Кодекса за социално осигуряване. От 1 юли т.г. най-високата пенсия стана 910 лв.

Депутатите решиха и създадения от тях проблем с вноските на младите хора, които за първи път са започнали работа тази година. Парите за втора пенсия на тези, които не са избрали универсален фонд, в момента стоят по сметките на НАП и не им носят доходност. По данни към края на април става дума за над 5000 младежи. С влизането в сила на промените в социалния закон НАП ще трябва да ги преразпредели служебно в един от деветте фонда. При започване на първа работа лицето има 3-месечен срок да избере къде да се осигурява. След тези 3 месеца следва служебно преразпределение.

Депутатите дадоха възможност и на пенсионираните военни, полицаи, магистрати да прехвърлят парите си от универсалните фондове в НОИ и да поискат преизчисляване на пенсията си. В момента всички те трябва да чакат да стигнат годините за пенсия на трета категория, за да започнат да получават втора пенсия. Средната възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност" за м.г. е 52 г. и 8 месеца, което означава, че те трябва да чакат над 10 г. за достъп до втората си пенсия. Всички, които се осигуряват в професионален фонд - работещите тежък труд - също ще имат право да се прехвърлят изцяло към НОИ. Това обаче ще е еднократно, за разлика от работещите масовата трета категория, които ще могат да се местят веднъж годишно, докато стигнат пет години преди възрастта за пенсиониране.

Средствата на избралите да се осигуряват само в държавния фонд ще се прехвърлят в Сребърния фонд. Там няма да носят доходност. Няма да може да се прехвърлят директно пари от фонда към НОИ. Средствата в Сребърния фонд ще се влагат в депозити и в "други сметки", като ще се инвестират само за извличане на доходност.

Военните, полицаите и др. ще могат да се пенсионират, без да напускат работа, като това влиза в сила със задна дата от 1 юли. В срок от шест месеца обаче съответните ресорни ведомства трябва да изготвят промени за диференциране на длъжностите на служителите си. След тези промени най-вероятно ще има ново ревизиране на възрастта за пенсиониране. Депутатите приеха, че от догодина тя ще е 52 г. и 10 месеца. За всички, които изпълнят единственото условие за пенсиониране за тези служители към момента - 27 г. стаж, от които 18 г. специализиран, тази възраст няма да важи до края на 2018 г.
14
7940
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Юли 2015 18:50
От увеличаването на тавана на старите пенсии разходите на НОИ ще се увеличат с 12 млн. лв. само за шестте месеца на 2019 г.,


Или 24 млн.лева годишно. А партийната субсидия възлиза на 150 млн.годишно. Ако я намалят само с 1-2 лева ще осигурят справедливост. и то не чак през 2019 г.
24 Юли 2015 19:53
има печатна грешка....2019 година трябва да се чете 2119 година
24 Юли 2015 20:24
komar1
24 Юли 2015 19:53
24 Юли 2015 20:26
24 Юли 2015 20:53
Ако не 2019, през следващата-3019
24 Юли 2015 20:55
Военните, полицаите и др. ще могат да се пенсионират, без да напускат работа, като това влиза в сила със задна дата от 1 юли
някой ще ми разтълкува ли това?? Защото аз го разбирам така= военният се пенсионира, остава на работа и започва да получава и заплата, и пенсия едновременно
25 Юли 2015 03:49
Защото аз го разбирам така= военният се пенсионира, остава на работа и започва да получава и заплата, и пенсия едновременно


Не разбираш, и др.
25 Юли 2015 08:10
НАП започва да разпределя служебно младежите без фонд за втора пенсия

Как е по-правилно да се каже - НАП или НОИ
25 Юли 2015 08:14
някой ще ми разтълкува ли това?? Защото аз го разбирам така= военният се пенсионира, остава на работа и започва да получава и заплата, и пенсия едновременно

Правилно го разбираш. Това май беше опит за предложение с цел омекотяване на предвидените нови условия за пенсиониране.
П.П.
Боже, ама то минало - пък аз го наричам опит
Не вярвах, че ще мине, да не говорим със задна дата.
Има ли юристи в този парламент или и техните знания, както нечии съвести са в една известна каса?!
И същите тия пипат Конституцията!!!
25 Юли 2015 09:48
Защото аз го разбирам така= военният се пенсионира, остава на работа и започва да получава и заплата, и пенсия едновременно

Май е точно това. Но някъде четох, че нямало да е масова практика, а само по предложение на шефовете на видовете въоръжени сили, за "незаменими" специалисти. В бългрски условия да се разбира "за свои хора и за най-усърдните с езика".
25 Юли 2015 09:54
Май е точно това. Но някъде четох, че нямало да е масова практика, а само по предложение на шефовете на видовете въоръжени сили, за "незаменими" специалисти. В бългрски условия да се разбира "за свои хора и за най-усърдните с езика".


Не, това е основният текст (по чл.69, ал.1 КСО) и касае условията за пенсиониране на военнослужещите като цяло. Кои са военнослужещи определя ЗОВСРБ.
Това, за което говориш, е за лица, непопадащи в категорията по ал.1, но които ще имат същите права и условия на пенсиониране - според чл.69, ал.10 (нова).
Давам линк към законопроекта:
Натисни тук
25 Юли 2015 10:27
Давам линк към законопроекта:
Натисни тук

Натискам, ама нищо не става :-)
От доста време не им работи скрипта с линковете, копни пълния адрес като текст, ако обичаш.
25 Юли 2015 11:44
Работи, но във форума. Не работи под статиите.
25 Юли 2015 12:58
Както винаги най-големите грижи се полагат за военни и полицаи. На тях се крепи цялата държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД