:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Назначенията във ВСС могат да обезсмислят постната реформа

ДПС ще се опита да събори в КС независимостта на колегиите
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като депутатите събраха 180 подписа под промените в конституцията, те бяха внесени в деловодството на парламента. Проектът влиза на първо четене в началото на септември.
Въпреки указанията на Венецианската комисия и ПАСЕ прокурори да не назначават съдии и обратно, парламентът ще може да го прави и така да обезсмисли разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Промените в конституцията няма да ограничат политическите партии в избора им какви хора да вкарват в двете му камари. Реално във всяка от тях ще могат да попаднат всякакви магистрати, адвокати и научни работници.

Това става ясно от стенограмата на председателския съвет на лидерите на партии в сряда. На него бяха лансирани промените, по които в крайна сметка се постигна консенсус. Въпросът се повдига от депутата от БСП Янаки Стоилов. "Това съотношение, в което съдиите и прокурорите ще бъдат представени - било то като отделни колегии, напълно изключва възможността да бъдат избирани юристи, които са адвокати, преподаватели", казва той. Стоилов припомня, че ограничението двете колегии да се състоят само от прокурори или съдии, може да доведе до проблеми. "Нека да припомня, че първият ВСС беше разтурен заради това, че не е дадена възможност в него да участват представители от всички юридически професии", казва той.

Шефът на НС Цецка Цачева обаче бързо го успокоява, че няма такова ограничение. "Извинявам се, че ви прекъсвам, г-н Стоилов, парламентарната квота е 11 човека, 6 съдии, избрани от общото събрание. Двамата големи - председателят на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, и 6 човека от квотата на парламента, където няма изрично условие това да са само съдии", казва тя.

"Вие не предвиждате да са само съдии", заявява Стоилов. "Няма такъв текст... Могат да бъдат учени и така нататък, но това е друга тема", отвръща Цачева. В същия дух се изказва и премиерът Бойко Борисов. "Това не би трябвало да ви притеснява, тъй като от парламентарната квота на двете колегии ще отиде такъв вот", обяснява той.

Източници на "Сега" уточниха, че вносителите на промените са отчели този проблем, но смятат, че това не може да се ограничи, защото щяло да бъде обявено за противоконституционно. Те щели да разчитат на това, че парламентът няма да назначи прокурори в съдийската колегия и обратното, защото ще стане скандал. За адвокатите и научните работници нямало проблем.

-------ЗАПЛАХА

ДПС разчита разделението на ВСС на камари и правомощието да назначават и уволняват да отпадне след тълкуването на Конституционния съд. "Ние заявяваме, че бихме били съгласни в основното тяло на закона за първо четене да влезе този радикален вариант с много ясен ангажимент на този състав, че окончателното гласуване на този вариант за реално овластяване на двете колегии да се случи след отговора на Конституционния съд - дали този подход е конституционосъобразен или не", заявява Лютви Местан. ДПС разчита КС да размести и квотите, по които се формира ВСС, и да наложи свой вариант.



"Историческият компромис" за конституцията бе внесен в НС със 180 подписа

Компромисният проект за промени в конституцията бе внесен ритуално вчера в деловодството на парламента с подписите на 180 депутати. Въпреки постигнатото съгласие, парафи под "историческия компромис" отказаха да положат деветима депутати от АБВ, както и групите на БСП и "Атака". Амбицията на управляващите да демонстрират консенсус породи комични ситуации. До последно депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) отказваше да се подпише под проекта, тъй като "представлява отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква". Малко по-късно обаче депутатът бе спешен от партийния си лидер Меглена Кунева да се яви в НС и да се присъедини към вносителите. Както сам обясни, това станало след натиск от премиера Бойко Борисов. "Съгласих се да положа 180-ия подпис, но държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Все пак ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи", обясни Делчев. Между първо и второ четене той и колегите му от Реформаторския блок ще внесат отново отпадналите от последния вариант конституционни промени, предвиждащи явно гласуване във ВСС, както и възможността съдилищата да сезират Конституционния съд.

От АБВ пък заявиха първоначално, че ще сложат само един подпис под проекта - този на председателя на ПГ проф. Борислав Борисов. Лидерът на формацията Георги Първанов обясни, че на първо четене групата ще гласува "за", но на второ ще бъде против, ако не се промени квотното съотношение в двете колегии на ВСС. Нещо, за което настоява и ДПС. "Самият факт, че успоредно с подписката се отправя питане до КС в тази част, идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно", коментира Първанов. Въпреки гръмките декларации, от АБВ сложиха два подписа под законопроекта в името на бройката, тъй като трябваше да компенсират отсъствието на един депутат от БДЦ.

Подозрения предизвика и подписът на Делян Пеевски (ДПС) под законопроекта, тъй като по информация на депутати от левицата той бил в чужбина от 10 дни.

Най-вероятно промените ще бъдат разгледани от същата парламентарна комисия, която бе съставена за нуждите на отменения вече първоначален проект. Това ще стане след 24 август, когато изтича конституционно установеният едномесечен срок. "Реалистично е първото четене на законопроекта да се състои в пленарната зала в началото на септември", обясни председателят на НС Цецка Цачева.

22
3183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
24 Юли 2015 18:51
Пееф командва КС. Така квото реши — тва ша е.
24 Юли 2015 20:43
Микат му поднесохте конституцията на тепсия де ви бе акъла?
25 Юли 2015 03:52
Ндам. Исторически компромат.
25 Юли 2015 08:56
Може ли некой юрист от форума да обясни* в какво се състои тая реформа и каква е разликата между предишната и новата система? Питам, щото аз мен това е гъста мъгла.
----
* с по-прости думи
25 Юли 2015 09:15
Може ли некой юрист от форума да обясни* в какво се състои тая реформа и каква е разликата между предишната и новата система? Питам, щото аз мен това е гъста мъгла.
----


Аз не се наемам да обясня това недоразумение като съдебна реформа, така че да видиш разликите между сегашната и новата система (в положителния смисъл), но може би трябва да го обясни някой, който наистина ги вижда и който може да ти посочи реално очакваните ефекти за правораздаването. Щото това е крайната цел уж.
Това не е реформа, още по-малко съдебна, а елементарен начин за по-мащабно овладяване на съдебната власт от политиците чрез парламента.
Не случайно се сдушиха по този въпрос ръбове, гербери, депесари, патриотари (да не пропускам някой от шайката) и прочие сволоч, които допреди година се плюеха и обвиняваха в най-големи грехове, липса на морал и почтеност. Сега всички вкупом станаха морални, почтени и отговорни.
Ей го, отгоре Кардозо вече се възмущава за Пеевски, че щял да има влияние и след реформата, ама сега вече му бил крив КС, а не ВСС, щото вече е "реформиран", няма как да е крив
25 Юли 2015 09:52
Подозрения предизвика и подписът на Делян Пеевски (ДПС) под законопроекта, тъй като по информация на депутати от левицата той бил в чужбина от 10 дни.

Дори и в чужбина Делян Пеевски не спира да милее за, ъ-ъ-ъ...реформата! Бравос, е това е коалиция на желаещите.
25 Юли 2015 10:04
Риформата
http://m.vbox7.com/play:f300fbc8c6
25 Юли 2015 10:04
Meto ot Interneto, 25 Юли 2015 08:56
Може ли некой юрист от форума да обясни* ...
----
* с по-прости думи

25 Юли 2015 10:12
Защо се хилиш бе, другарке Джиджи?
25 Юли 2015 10:18
Риформата
http://m.vbox7.com/play:f300fbc8c6

Перфектна илюстрация!
25 Юли 2015 10:21
Назначенията във ВСС могат да обезсмислят постната реформа.
ДПС ще се опита да събори в КС независимостта на колегиите.
ДПС разчита КС да размести и квотите, по които се формира ВСС, и да наложи свой вариант.

Само ако ДПС и КС бъдат „оставени” да направят това безпрепятствено!
Между първо и второ четене Реформаторският блок ще внесат отново отпадналите от последния вариант конституционни промени, предвиждащи явно гласуване във ВСС, както и възможност съдилищата да сезират Конституционния съд.
25 Юли 2015 10:28
Защо се хилиш бе, другарке Джиджи?

Сори, Meto, но изобщо не се „хиля” на теб!

Сега излизам, като обещавам да обясня тук следобед за какво точно иде реч.
25 Юли 2015 10:41
*
25 Юли 2015 13:00
Тия промени, в тая Конституция, ще бъдат приети със златния подпис на Прас? Мерси.
25 Юли 2015 13:31
, в материала е отговора на твоя въпрос от преди два дни.
25 Юли 2015 15:43
Meto ot Interneto, 25 Юли 2015 08:56
Може ли некой юрист от форума да обясни* ...
----
* с по-прости думи

Защо се хилиш бе, другарке Джиджи?

Сори, Meto, изобщо не се „хиля” на теб!

Просто ми стана смешно за „обяснението на юрист (не само във форума!) с по-прости думи”. И се сетих за следната случка.

Преди време превеждах в Института на правосъдието на група съдии от Федералния съд на Германия. В рамките на европейска програма, озаглавена „Обучение през целия живот”, трябваше да видят как върви този вид обучение при нашите магистрати. Стигна се до съдържанието на съдебните решения, изискването те да бъдат мотивирани, както и какъв език да се използва при написването на мотивите – специализиран (т.е. технически) или разбираем за обикновените граждани, за които всъщност са предназначени.

След като обаче една мастита съдийка заяви, че тя не можела да си позволи да „слезе” до нивото на обикновен гражданин и щяла да продължи да използва силно специализиран език, шефът на делегацията – достолепен германски професор, не се стърпя и каза следното: „Време е българските юристи, но най-вече юристки, да разберат, че трябва да контактуват с клиентите си естествено, на разбираем за тях език. Време е да превъзмогнат високомерието си, защото то не върши работа никому. А ако желаят да избиват комплексите си със заучени високопарни фрази и тясно специализирана лексика, могат да правят това с останалите си колеги, които имат същия проблем.[/b]”

Мето, толкова за „обяснението на юрист с по-прости думи”. За това се смеех. А колкото до това, „в какво се състои тая реформа и каква е разликата между предишната и новата система”, нека да обясни някой друг. Защото от три дни правя само това, и то без да съм юрист. Вече наистина се уморих.
25 Юли 2015 15:55
Време е българските юристи, но най-вече юристки, да разберат, че трябва да контактуват с клиентите си естествено, на разбираем за тях език. Време е да превъзмогнат високомерието си, защото то не върши работа никому. А ако желаят да избиват комплексите си със заучени високопарни фрази и тясно специализирана лексика, могат да правят това с останалите си колеги, които имат същия проблем.”

Извини ме моме, незнам какво си превеждала и какво точно е казал достолепният германски професор но това чудовище "немски служебен език"(Beamtendeutsch) е по натруфен и неразбираем ужас от това да говориш и разбираш латински без да си го изучавал.
25 Юли 2015 16:00

Извини ме моме, незнам какво си превеждала и какво точно е казал достолепният германски професор но това чудовище "немски служебен език"(Beamtendeutsch) е по натруфен и неразбираем ужас от това да говориш и разбираш латински без да си го изучавал.

Не знам за служебния немски, но въпросният професор не е ли редно, преди да дава съвети на нашите "юристки", да бъде ангажиран да консултира изготвянето на общоевропейските правни актове?
По-неразбираемо и кухо писмо не знам дали някога е съществувало, откак има писменост.
Нашите съдебни актове в сравнение с техния стил и изразност, са направо като детски приказки.
25 Юли 2015 16:02
Нашите съдебни актове в сравнение с техния стил и изразност, са направо като детски приказки.

25 Юли 2015 16:12
Извини ме моме ...

Момко, ние контактувахме на английски език, така че в случая „немският служебен език” няма място в разговора.

Освен това изказването на професора беше по отношение на „мастити и устати български юристки”, на които се беше наслушал в продължение на цяла седмица! И му беше писнало. Затова даже наруши донякъде добрия тон. Verstehst du
25 Юли 2015 16:12
Може ли некой юрист от форума да обясни* в какво се състои тая реформа и каква е разликата между предишната и новата система? Питам, щото аз мен това е гъста мъгла.
----
* с по-прости думи
Най-просто преди бяха 24 корумпирани, сега ще бъдат 2 Х 12 корумпирани. Както е казал Огнян Герджиков: "Напънала се планината и родила мишка". Създаването на инспектората е добро, ама много е важно какви функции и права ще му се дадат. Ако съдиите и прокурори продължават да не са отговорни пред никого за решенията си- нищо няма да излезе. Някои демокракъци силно вярват, че с тази съдебна реформа ще цъфнем (заедно, обаче, с Божовата свещенна вода от Плиска). Ама аз съвсем не виждам как ще стане това.
25 Юли 2015 16:35
Любопитко
Извинявам се, но не успях да отговоря, както бях обещала, на поста ти от 10.21 ч. сутринта в статията за Гроздан Караджов. Прибрах се, започнах да отговарям тук, където бях обещала на първо място, но в това време въпросната статия беше изтеглена. Сори!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД