:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът "откри" защо България отблъсква инвеститорите

Мерките за улесняване на бизнеса се отлагат за 2016 година
Снимка: Пресслужба на ЕК
Добре че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер лансира мащабния си проект за "раздвижване" на инвестициите в ЕС и че комисията препоръча всяка държава членка да вземе мерки и да премахне пречките пред бизнеса, та и България се сдоби с "анализ на проблемните области".
Поредно правителство е на път да попари надеждите на бизнеса за бързо смаляване на кошмарната бюрокрация и решително свиване на корупцията. Кабинетът "Борисов" вчера прие анализ за пречките за ръст на инвестициите и списък на 10-те най-проблемни области, които се нуждаят от промени.

Според анализа в Топ 10 са трудното и скъпо "връзване" на сгради и съоръжения към мрежите за ток, вода, газ, ходенето по мъките, наречено "издаване на строително разрешително", честите промени на закони, наредби и правилници, слабостите на правораздаването, мудни и корумпирани държавни и общински чиновници, трудната комуникация между институциите, губенето на много време за изпълнение на данъчните задължения, липсата на квалифицирани кадри.

Това несъмнено са големите пречки за инвеститорите, но нямаше нужда правителството да възлага и да приема поредния анализ, който не казва абсолютно нищо ново. Достатъчно е да се прегледа кой да е от годишните доклади на "Дуинг бизнес", които Световната банка редовно публикува - там проблемите за правенето на бизнес отдавна са назовани. И работещите у нас родни и чуждестранни фирми не само отдавна са назовали болните области, но и от години предлагат решения. Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал вече традиционно връчват на всяко ново правителство своя списък с най-необходимите и неотложни промени за намаляване на административното бреме за бизнеса. Но вместо незабавни действия министрите започват да възлагат анализи и губят ценно време. Така е и сега. След като вчера прие анализа, кабинетът "Борисов" тепърва ще прави междуведомствени работни групи, които ще търсят решения в 10-те проблемни области. Те ще трябва да представят конкретни мерки догодина - до 31 януари 2016-а. Мерките за улесняване на инвестициите ще включват и промени на закони, което води до дългомесечни обсъждания в изпълнителната власт и в Народното събрание. А това означава, че преломът в подобряване на бизнес средата вероятно ще се отложи за 2017 г.

Анализът не е публикуван, а медиите научиха за приемането и съдържанието му от лаконично съобщение на правителствената пресслужба. От този текст се подразбира, че кабинетът е анализирал пречките пред бизнеса "по команда" от Брюксел - във връзка с амбициозната програма за инвестиции в ЕС за над 300 млрд. евро, по-позната като "плана Юнкер". "Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия "Инвестиционен план за Европа", която е основен елемент на цялостната стратегия на ЕС за насърчаване на заетостта, икономическия растеж и инвестициите", се посочва в прессъобщението.



.



13
4734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
05 Август 2015 20:21
Бочко не си ли пази списъка от 60 мерки от предишния мандат? Бързичко забравя...
05 Август 2015 21:22
Докато ни АНАЛИзарат отвън, все ще сме на това дереже.
05 Август 2015 23:32
Това несъмнено са големите пречки за инвеститорите, но нямаше нужда правителството да възлага и да приема поредния анализ, който не казва абсолютно нищо ново.


Как да е нямало нужда от анализа? Трябва да се предадат едни пари на едни добри хора, които ако се налага са и анализатори. Как да стане предаването ако не се поръча тоз анализ? Да ги карат да крадат ли?
06 Август 2015 00:54
Пак откриха топлата вода. При4ините се знаят отдавна, хората са посочили и начините за премахване на пречките. Но правителството няма намерение да решава проблемите, а да ги анализира, синтезира, пронумерова, прошнурова и класифицира. Важното е ден да мине друг да дойде. Имитира се дейност, имитират се реформи, имитира се желание за работа, имитира се добронамереност, имитира се всичко. Направо сме като в предаването "Като две капки вода".
06 Август 2015 06:26
Е похвално за правителството че е оценило собственният си коефициент за интелигентност на близък до нула и се е допитало до някой "мъдър" добре платен консултант-хидроинженер да ги осветли по някой до болка познати въпроси
06 Август 2015 06:26
Е похвално за правителството че е оценило собственният си коефициент за интелигентност на близък до нула и се е допитало до някой "мъдър" добре платен консултант-хидроинженер да ги осветли по някой до болка познати въпроси
06 Август 2015 09:10
какво са открили, бе?! Да не са се видяли в огледалото?!
06 Август 2015 09:10
Стига с тези анализи и стратегии, бе, действайте!
06 Август 2015 09:26
България гони инвеститорите защото успя да профука доверието което е ключово за инвеститорите. Да профукаш доверие трябват поне 10-15год. упорит мафиотски труд. Спечелването обратно е мисия още по - тегава. Най-често невъзможна.
06 Август 2015 10:01
За да свържа нивата си с ел. мрежата с цел поливане ми искат да построя трафопост за около 80 000лв. Просто уникално. Един стълб ми го продават за 12 000 лв. Цената на документите и подкупите е колкото за трафопоста.
06 Август 2015 11:17
Браво, открили са топлата вода.
Съществуват специализирани фирми, консултанти, които по поръчка проучват и ти дават доклад за инвестиционният климат в дадена държава. Някои държави го имат като безплатна услуга към посолствата си, но обслужват само свои поданици.
Тази услуга струва пари, но си заслужава правителството да плати, за да види кои са действителните проблеми. То е цяла наука и е гарантирано, че българското правителство няма да се справи само.
06 Август 2015 11:56
Какви откриватели се оказват от коалиция БОСТАН+патерици ще кажеш, че досега никога не са били в управлението на държавата на национално и общинско ниво.
06 Август 2015 17:30
Боко отново откри топлата вода и колелото едновременно.Как да има инвеститори в държава рекетъор ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД