:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,489
Активни 133
Страници 7,280
За един ден 1,302,066

"Гражданска отговорност" ще може да се сключва и за 3 години

Не е ясно дали и с колко ще поскъпне застраховката от догодина
Ралица Агайн
Срокът на валидност на застраховката "Гражданска отговорност" и обхватът на щетите, които тя покрива, се разширяват. Увеличава се и покритието й за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта". Това предвижда проектът на новия кодекс по застраховането, който беше приет вчера от Министерския съвет и предстои да бъде внесен в парламента. Въпреки разрастването на обхвата на застраховката не се очаква скок на цената й.

По застраховката "Гражданска отговорност" вече ще се изплащат обезщетения за щети, причинени от влошаване на здравословното състояние на шофьора в момент на движение. Застраховката ще важи и за одрасквания от отварянето на врати, когато колата е спряна. Обезщетения ще се получават и ако колата се счупи по време на движение и това причини вреди. Предложенията са направени от Комисията за финансов надзор (КФН), но са одобрени от бизнеса, обясниха преди време от комисията. Според зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която отговаря за надзора над застрахователите, системата досега е била крайно несправедлива и не би трябвало пострадало веднъж лице да плаща и нанесените щети.

Договорите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще станат по-гъвкави и ще може да се сключват за по-дълъг период от време. Максималният срок на полиците ще бъде 3 години. Сега те са едногодишни. Срокът от 1 година остава, но при желание клиентът може да поиска по-дългосрочна застраховка, а цената ще се определи още преди сключването на договора.

Заедно с полицата по "Гражданска отговорност" от догодина шофьорите ще получават и сертификат "Зелена карта", без да им се събира допълнителна такса. Освен във всички страни от ЕС, Андора, Швейцария и Сърбия шофьорите ще може да пътуват само с "Гражданска отговорност" без доплащане в страните, които членуват в системата "Зелена карта". Такива са Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна и Черна гора. Новият кодекс изрично дава яснота за тези ситуации, защото много компании имат по-висока цена, ако колата излиза в страни извън ЕС.

Засега не е ясно дали се очаква скок на цените на застраховката след въвеждането на новите правила от началото на 2016 г. От КФН заявиха пред "Сега", че цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите. Според компаниите не би трябвало да има поскъпване заради голямата конкуренция на пазара. Очаква се Народното събрание да гласува кодекса след лятната си почивка.

НАЗАД

Новият кодекс озадачи бизнеса със забраната за сключване на "Гражданска отговорност" онлайн. Мотивите на КФН са, че така има възможности да се направят грешки при попълването на данните, което пък може да направи договора за застраховката невалиден. От бизнеса изразиха остро недоволство срещу текста и настояват пазарът у нас да се развива заедно с европейския, където онлайн застраховането е честа практика.
15
3763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
05 Август 2015 21:00
Пък ако се сетят да направят полицата и двуезична. Или поне в частта й, където се обяснява, че важи на територията на страните от ЕС и ЕИП.
06 Август 2015 09:11
Застрахователни лобисти правят закони в интерес на застрахователите. За какъв пазар става дума след като застраховката е задължителна??? Имам мотопед 50 кубика. Карам го само през летните месеци. Спомагам за намаляване на задръствания и не заемам паркомясто. Стимулират ме със задължителна 1 годишна застраховка, която е повече от половината на застраховка за автомобил. Законите за застраховането убиват пазара и продължават да крепят застрахователи от мутренски тип, които отдавна биха фалирали ако имаше пазар. Какво пречи да има и ефтини застраховки не включващи хилядите условия, които и без това никой не ползува. Разбирам да се въвеждат данъци в полза на държавата и съгласно някаква политика за обществени цели, но данъци в интерес на частни компании си е недопустим и престъпен лобизъм.
06 Август 2015 09:55
Две неща:
1, ГО трябва да е на лице (шофьор), а не на автомобил. "Гражданска" е в името. Ерго гражданинът отговаря. А не е "Автомобилна".
2, Не само тригодишна застраховка да има, но и тримесечна. На принципа на винетките поне да е. Кому е нужна едногодишна застраховка ГО, ако управлява само лятото (примерно) автомобила си.
Та в горните две посоки трябва да се работи.
Иначе както е сега:
1, Добре, е че и Босна, Македония, Черна Гора, Турция влизат вътре.
2, Като обаче много хора не управляват автомобил извън БГ, то защо да не е диференцирано заплащането (премията)? Оправдават, се че вдигат премията по ГО, защото в ЕС били много по-големи обезщетенията. Следователно, ако в БГ има произшествие и са много по-ниски тези обезщетения, то тези които само тук си управляват МПС-тата да плащат по-малко.
Основното е да се определи следното: застрахователният сектор и нормативните актове свързани с него ще улесняват хората или идеята е да се подпомагат застрахователните компании? Като това се определи е лесно да се коригират нормативните актове.
06 Август 2015 10:24
Tudor,

това че в България е избрана да се нарича Гражданска няма нищо общо с гражданите, а към кого се носи отговорност. Оригинала е TPL / Third Party Liability. Там на кого на името да е тогава полицата- на пострадалия ли? Хайде стига с тия упражнения, че трябва да е на човека. При една катастрофа или нанесена щета повечето гледат да се изсулят като пръдня из гащи, въпреки че в България досега бонус малус не е имало и последсвия за причинителя няма. Колите струват по 1000 лева. Значи блъскам, зарязвам колата и като ме намерят като собственик казвам че не съм карал аз. Пострадалия да го д..ха. Застраховката е на човека, нали така? Или поне си представи, че си от пострадалата страна и трябва да намериш/докажеш причинилия ти вредата. Кое е по-лесно> по контрлен номер на автомобила или по не ти знам името?
06 Август 2015 11:05
Срокът от 1 година остава, но при желание клиентът може да поиска по-дългосрочна застраховка, а цената ще се определи още преди сключването на договора.

Това не го разбрах...
Не разбирам и защо няма ДЗИ, след като държавата направи ГО задължителна?...
06 Август 2015 11:15
И още:
Google създаде отделна компания за автомобили

Основната идея е колите да са безпилотни - тогава на чие име ще е застраховката?
06 Август 2015 11:17
Lufthans,
Добре, приеми, че не е откъм шофьора, а откъм пострадалият. Плащаш не ламарини, а щети на Гражданин. А че идвало от Third part...., то може отвсякъде да идва. Отговорност кой носи - ламарината или шофьора?? А кой е причинил щетите по тялото (недай си Боже смърт) на пострадалият? Колата сама или някой я е управлявал? Хайде стига с това да търсим по-лесният начин на застрахователите. Всеки автомобил си има собственик, а всеки собственик знае на кого го е дал да управлява. Колата сама не се управлява. Поне докато дойдат колите на Гугъл в бъдещето. Но говорим сега. Защото, ако е по твоята логика - ами да правим влогове на името на автомобили в банките щом те ще плащат. Имаш книжка - управляваш автомобил. Ерго имаш отговорността да се застраховаш, ако евентуално причиниш нечие страдание. Жена ми е лекар - прави си всяка година застраховка за професионална отговорност, ако погрешно увреди някой пациент. Уви и това може да се случи. Дори и най-големите "джигити" не искат да утрепят или наранят някой на пътя. И с това превключвам на следващо ниво - споменатото от теб бонус-малус. Ми да ги въведат. А аз, ако имам книжка, но не управлявам кола как ще ме третират? Давам си колата на роднина, колега и той прави катастрофи. И като видят, че моята кола се дъни ми дават един голям малус. Защо? Затова трябва да я направят персонална. Виж ми последният абзац - първо да се реши кого ще обслужват нормативните актове - ще улесняват хората (съвестните) или зоб за компаниите да има?
06 Август 2015 11:20
Lufthans
Това със застраховка само за месеците, през които се кара (както например моторите май-октомври) го има и другаде, но е свързано с регистацията, с номера на мпс-то. Има номер - има застраховка, няма номер - няма застраховка.
Друг е въпросът, че мпс-та без номер нямат работа по обществените улици и площади, и трябва да се прогонват със заплаха с масивни глоби.
А и бонус-малус е свързано и със срока, в който някой е имал мпс, на негово име. Въобще сложна работа. Все по-трудно ще стане да не се плаща по ГО. Номерът с къоравата баба ще минава още годинка-две.
06 Август 2015 11:27
А аз, ако имам книжка, но не управлявам кола как ще ме третират? Давам си колата на роднина, колега и той прави катастрофи. И като видят, че моята кола се дъни ми дават един голям малус.

Не ти дават малус, а ти вземат от бонуса. Твоят колега/роднина може да си купи кола или да си вземе под наем. Защото иначе всеки може да взема коли и да прави каквото му скимне с тях. Нали е чуждо! Чувството за отговорност към ближния не е измежду силните у българина. Той не искал, ама ... После от кого ще вземат парите за нанесените от него с твоята кола щети, ако е от тия 50% българи, които нямали спестявания? А и да има спестявания, колко ще са те и ще стигнат ли за издръжката на семейството и лечението на инвалид вследствие на ПТП, предизвикано от същия роднина или колега с твоята кола? Междувременно тия неща се измерват в милиони евро, тъй като са последствия за цял живот. Май беше по-хубаво да не беше му давал колата си.
А ако имаш книжка и нямаш кола - съответно нямаш и бонус. Нямаш и застраховка ГО за МПС. И си живееш спокойно.
Шефът на автомобилния клуб ADAC като излезе на пенсия, се оказа, че никога не е имал собствена кола и трябва да плаща 225% като "млад" шофьор. Пък той е карал цял живот коли. И един застраховател му се смили и му даде бонус от 225 на 125%, та започна със 125%, човекът, докато връстниците му отдавна бяха на 25%.
06 Август 2015 15:07
Nickolas,
примерът ти е чудесно онагледяване за това за което аз говоря. Този човек е управлявал все автомобили, въпреки, че не са били негови. И ако е имал лична застраховка е щял да бъде третиран по друг начин. Както винетките - купуваш винетка за определен срок и караш. Така си купуваш и ГО. Па дори и да се води (все още) на автомобил. Защото от твоят пример излиза, че наказват човека само защото не е имал собствена кола. Сега ние бонус-малус ще правим като поощряваме добрите шофьори и наказваме по-лошите или ще е според това каква движима собственост има?? Пак да се потретя - за кого се прави всичко това? Да се улесняват съвестните шофьори или за повече приходи на застрахователните компании?
Друг пример - имам две коли. Следователно и на двете трябва ГО да направя според сегашното състояние. Мога ли да ги карам и двете едновременно?? Не. А ще ми направят ли отстъпки застрахователите и да ми дадат да платя по половин премия? Явно не. Е за какво говорим тогава? Всички катастрофи стават с участието на водач. Колата сама не върви.
Купувам си годишна винетка, защото ми е по-изгодно и карам често и в провинцията. Какво пречи ГО да е на водач? И аз пак бих си взимал годишна застраховка ГО, защото знам, че карам редовно. Но ако не карам (а имам кола), защо да плащам ГО тогава? Винетка купувам ли, ако не карам в провинцията? Ей такива едни неща ми се въртят в главата...
А иначе съм съгласен изоставени коли да няма по улици и тротоари. Защото и да не карам моята кола (представи си, че имам, но карам и служебна) си плащам данъка в общината и я стягам преди да ида на ГТП. Така че може да си стои паркирана цяла година пред блока и няма сама да тръгне. Карам служебната. Е в такъв случай за какво е ГО на таз кола пред блока? По-скоро кестените падат върху нея и щети търпи тя.
А примерите, че някой си купил кола за 1 000 лева, па участвал в ПТП и побягнал.... Тинтири-минтири. Тогава съвсем други неща са ти на главата. А и има свидетели, има друга страна, полиция. Така се бяга от местопроизшествие. Днес съм решил да ударя някой и да бягам през полето.
06 Август 2015 17:19
мпс-та без номер нямат работа по обществените улици и площади, и трябва да се прогонват със заплаха с масивни глоби
Отдавна опявам, че пешеходошматките и колоездачите нямат работа на уличното платно без да имат ГО и валиден технически преглед (ходят на кокили опс на токчета или без спирачна система). Това са най-опасните участници - 50% от тежките катастрофи са заради тяхно участие - мятат се на уличното платно кат луди. Също увреждат имущество на трети лица - чупят огледала, драскат броня, а някои опитват и опит за убийство с дупчене на гуми, рязане на маркучета. Не може здравната осигурителна система да е солидарна, а застрахователната пътна система да е в тежест само на едните участници. Размерът на полицата може да е различен, но всеки участник би следвало да има застраховка.
06 Август 2015 17:21
Тодор, има много за дискусия и обясняване, но сега съм възпрепятстван технически. Друг път.
06 Август 2015 17:22
Да се чете tudor.
06 Август 2015 17:33
Ще се опитам да напиша още нещо. Тудор, по-вероятно е да стане това, което аз разказвам, отколкото това, което ти се иска. Звучи малко грубо, но ние живеем десетилетия с тия правила, а при вас сега ще ги въвеждат. Даже няма как да завърша и с "ще видим", защото това е сигурно като "амин" в църквата. Приятен ден.
06 Август 2015 17:43
Няма нужда от откриване на топлата вода. Да го направят както е в западните страни на ЕС. ГО е на автомобил /не е на шофьра!/ , но ставките са различни съобразно много неща - стаж , произшествия , марка на колата , кубатура , дори това дали има гараж или е на открито. ГО може да върви интегрално заедно с КАСКО-то . Плащането е месечно през текущата сметка. Така както се плаща тока , телефона и т.н. В момента в който си продадете колата или я извадите от движение - веднага ви се спира ГО ! Не се набутвате и месец. Коректните задтрахователи на запад дори ви връщат остатъка от месеца , ако вече е дръпнато...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД