:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,499,552
Активни 129
Страници 25,699
За един ден 1,302,066

Аква Божидарика

Търговията с духовното е грозна. Още по-грозна е спекулацията с него
Иван Стамболов-Сула
Строителите на голямата базилика в Плиска сигурно не са се въртели така в гробовете си, когато турците са отнасяли градежа им за вар и строеж на казарми в Шумен, както се въртят сега, когато техните потомци, тези самодоволни джуджета, важно крачат из руините и се надуват като жреци. С исторически патос, надминаващ даже македонския, те разказват за чудодейни извори, от които блика жива вода, за царски кръщенета, за предсказания на слепи пророчици. С треперещи от вълнение ръце те освещават министър-председатели, а министър-председателите пък освещават своите министри в "тайнствени" ритуали, водещи до финансирането на открития на нови чудеса. После започва ширпотребата. Живата вода се бутилира и се предлага на търсещите и жадуващите духовно съвършенство единствено и само в будките на "Лафка". А по случай празника Успение Богородично (Голяма Богородица) вестник "Стандарт" ще разпространи същата необикновена вода, бутилирана в "специални флакони" от известна фирма за парфюмерийни реплики.

Всъщност какво й е необикновеното на тази вода? Божидар Димитров твърди, че тя е "свещена" ("жива" я нарича само в. "Стандарт", за да се харчат по-добре мускалчетата в "Лафка" - очаквайте масови възкресения!). Свещенотата й идвала от някои обстоятелства, като например минералния състав, забелязан още от древните - тези изследователи на минерални състави! - както и от някои конкретни исторически събития - в извора под базиликата почти със сигурност бил приел Кръщението св. Княз Борис I.Дори Хан Аспарух се бил къпалв "чудотворните" (терминът е на "Стандарт") води на аязмото. Изворът бил толкова "свещен", че Митхад паша от страх наредил да се засипе. В наши дни археолозите го откопали, но пак го засипали, за да го консервират. Сега, когато им дали пари да продължат разкопките, откопали го отново и водата пак тръгнала (и вече е до колене, представете си!). Ами кладенците са си такива: закопаеш ги - спират; откопаеш ги - бликват. Ванга обаче била казала, и то в ексклузивно изявление лично за Божидар Димитров и за никого другиго, че бликне ли точно този кладенец, започва възходът на България! Ей, българи! Кладенецът бликна! За всички ще има работни места, но няма да ходите на работа, а ще ходите само да си взимате заплатите! Няма да си връщате кредитите и ще имате неограничени безплатни минути на мобилните телефони! И всяка капачка от бира ще печели награда!

Духовното винаги е загадъчно и привлекателно. Загадъчно, защото не ни е дадено да знаем всичко за световете отвъд нашия, а привлекателно, защото сме духовни същества и по природа се стремим към тези светове. Именно този стремеж експлоатират всички предприемачи още от Делфийския оракул та до телевизионните евангелизатори. Но преди някой да си купи мускалче от "Лафка" или пък вестник заради "живата" вода в него, ми се ще да припомня (с малко неудобство, защото тези неща ги знае всеки) какво значи една вода да е специална в духовен смисъл. Специалната в духовен смисъл вода е светената вода. Княз Борис няма как да е бил кръстен в онзи кладенец, защото светената вода не е природно явление, тя не е от този свят и не извира от него. Светената вода става такава, когато чрез молитва над нея слезе Дух Свети и я промени. Така Дух Свети е слязъл над река Йордан, когато св. Йоан Предтеча е кръщавал в нея Иисус Христос. Всяко следващо кръщение е повторение, пресъздаване на това първо Кръщение. Самото Кръщение е акт на доброволна смърт и повторно раждане, на пресътворяване на човека като единствено възможното мистично средство за победа над неговата греховност. В този смисъл водата на Кръщението е едновременно и гроб, и извор на нов живот в светлината.Водата на Божидар Димитров и на Ванга не е такаваТя е обикновена вода, нищо, че с нея е бил полят Бойко Борисов. Ако искате по-особена, "свещена", "чудотворна", "жива" вода, щом ви харесва този израз, идете в най-близката църква. Там със сигурност имат светена вода и ще ви дадат безплатно.

Търговията с духовното е грозна. Още по-грозна е спекулацията с него. А какво е спекулацията, ако не монополна търговия в особено големи размери и при особено висока норма на печалба? Съвременният човек е практичен. Той иска да е устроен. Да има хубава къща, да има права, да има свободно време, да се забавлява по все по-изобретателни и по-причудливи начини, да е добре с властите и най-накрая да е добре с Бог (или както там е решил да Го нарича), за да е пълно съвършенството му. Разбира се, за да постигне всичко това, времето му трябва да е старателно структурирано и да не се разпилява ненужно. Ето защо е удобно, когато вестниците отпечатват чудотворни икони и дават "жива" вода и когато по телевизора можеш да чуеш за всички "духовни" неща - за бъдещето, за прераждането, за извънземните, за илюминатите и даже за Бог. А когато съвременният човек е неудовлетворен (било защото има капризни изисквания, било защото наистина е нищ и безперспективен), тогава той запълва реалното отсъствие на стойност с присъствие на илюзорна гордост и достойнство - дали ще е потомък на Александър Македонски, дали ще е "великотърпелив народ христоносец" или пък ще кръщава дъщерите си Мелани, Дебора и Памела в базиликата на град Плиска, град, по-голям даже от Аахен и Константинопол (по компетентното историческо свидетелство на Божидар Димитров), това са технически подробности и нямат кой знае какво значение.

Ето на тези нужди на съвременния човек отговарят разпространителите на мускали с "чудотворна", "жива" вода.Но те са само амбулантни търговциНе казвам, че няма да се напечелят добре, но ще вземат само трохи в сравнение с истинската далавера. Защото, когато историята стане фабрика за илюзии, когато стане наркотик, унасящ в сладки сънища, тогава никой няма да пита колко пари се дават за "научна" дейност в т.ч. и на Националния исторически музей под ръководството на Божидар Димитров - този последен вестоносец на безценните "пророчества" на Ванга. Дори ще се намерят възпалени "патриоти" (главно в социалните мрежи), които да кажат, че не се дават достатъчно пари, че малко пари се дават за история и национално достойнство. Къде спи държавата! За какво сме ви избрали! Избрали сме ви да строите магистрали и сложни пътни съоръжения, които да водят до големи базилики с чудотворни аязма! Ако магистралите ви водят към нашата национална гордост, ако притъпяват комплекса ни за малоценност, стройте и не се бойте!

Историята ни е забележителна, но дали сме достойни за нея? Ние с възмущение отхвърляме истината за старите времена, за да я заместим с наивен фантастичен фолклор. В Плиска не виждаме храма, а свободните съчинения, построени върху него от социализма. Не виждаме аязмото в предполагаемия мавзолей на българските монарси от Ранното средновековие, а виждаме кладенец, провидян от Ванга да бликне, за да бъде изкъпан в него Бойко Борисов. И когато умни и образовани хора кажат всичко това, Божидар Димитров се сърди. Нарича ги "на всяко гърне мерудия", "задници соросоиди" и каквото там друго му подскажат културата, образованието и възпитанието. Наистина тези "задници" са печално малцинство и винаги са били такова.Техният глас не е решаващ на избории затова не си струва да бъдат ухажвани. Те не са особено богати и не могат да бъдат партийни спонсори. Те дори да имат пари, няма да си купят мускал с "жива" вода от "Лафка", така че и по тази линия не представляват никакъв интерес. Но не бързайте да отписвате тези хора, г-н Божидар Димитров и всички вие, които приемате "свещеното" му обливане върху главите си. Ако тези хора, колкото и малко да са и колкото и да са тихи в сравнение с крясъците на конюнктурната пропаганда, бъдат отхвърлени с презрение, то това ще се върне върху главата на отхвърлящия, макар и в по-дългосрочна перспектива.

Другата седмица е светлият празник Успение на Пресвета Богородица - първият човек, взет в плът на небесата. Сигурен съм, че ще можем да го отбележим достойно и без "аква Божидарика" от "Лафка". Мисля, че духът ни може да се храни и душата да се утешава от много други по-подходящи места. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
Снимка: Архив "Сега"
На Божидар Димитров (вляво) винаги може да се разчита, за да открие нещо "божествено" и уникално.
СНИМКА: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов "кръщава" финансовия си министър Владислав Горанов със светена вода.
40
7936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
07 Август 2015 19:50
И всяка капачка от бира ще печели награда!

YES !!!
07 Август 2015 20:02
На Бочко първите свади не бяха ли с археолозите, които му пречеха да си строи магистралите? Сега ги "нахрани" чрез Божо и всичко е наред. Нахранването по божовски е равно на мистика, пропаганда и шоу за масите. В добавка пари, за тези които се включат в проекта. Рзултатът е налице - магистрали те вървят, чудеса се копат, археологията в служба и за употреба на властта. Кумунизъм, фашизъм и каквито други тоталитарни похвати се сетите... Важното е ченгетата да са на власт.
07 Август 2015 20:10
ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА
07 Август 2015 20:20
Да бе , а светите ни отци за да служат по-добре на Бога до един бяха агенти на КаДеСе !
Понеже нали Дявола наднича !
А Богохулството е грях , както е грях и споменаването на името Господне без причина !
07 Август 2015 20:35
поръсих смартфона със статията на него и сега очаквам само вдигнати палчета тук
07 Август 2015 20:36
поръсването беше със захар в пясъчен вариант
07 Август 2015 20:39
Дядо Божо е на 69 години и отдавна требваше да го пенционират. Ами Боко? Поредната му излагаци и млатене на празна слама....
07 Август 2015 20:41
Сульо задобрява не с дни, а с часове!

Само една забележка имам. Няма българин дето да се върже на:
За всички ще има работни места, но няма да ходите на работа, а ще ходите само да си взимате заплатите!

Такива чудеса са възможни само в Гръчко.
07 Август 2015 20:48
НПО-то и легиона му да си гледат правата и свободите и да не се бъркат в работата на историци, археолози и БПЦ. Нека народа да реши приоритетите си.
Божо трябва да напръска НПО-тата със водата, белким се отървем от тях.
07 Август 2015 21:04
НПО-то и легиона му да си гледат правата и свободите и да не се бъркат в работата на историци, археолози и БПЦ

Да бе дъ.гъ.е. К'ва е тая паплач, дето само критикува, пък един пръст на Йоан Кръстител не е изровила. Едно левче за пластмасовата "възстановка" на пернишката крепост не е дала. Че и на църквата посяга. Пита защо владиците ходят със златни Ролекси, пък едно сиропиталище няма изградено и подържано от БПЦ с всичките и имоти и доходи.
07 Август 2015 21:28
zdran 07 Август 2015 21:04
НПО-то и легиона му да си гледат правата и свободите и да не се бъркат в работата на историци, археолози и БПЦ
Да бе дъ.гъ.е. К'ва е тая паплач, дето само критикува, пък един пръст на Йоан Кръстител не е изровила. Едно левче за пласмасовата "възстановка" на пернишката крепост не е дала. Че и на църквата посяга. Пита защо владиците ходят със златни Ролекси, пък едно сиропиталище няма изградено и подържано от БПЦ с всичките и имоти и доходи.


Божо си гледа неговата работа. Не седи зад бюрото, а се старае да възстови базилики, църкви, крепости и прочие потънали в руини български исторически паметници.
Добре се справя, щом НПО-то вие на умряло. На НПО-то не му харесва да се възстановяват българските паметници и реликви,
още повече го плашат надеждата на народа и възстановяването на Българските Митове и Легенди.
Как може такива работи? Само Атлантически митове и легенди трябва да рупа българина.
ВАу, Владиката имал златен ролкс. Вай, вай, вай.....
Аз не съм чувал да е бил златен, а че е скъп. Даже може и да не е много скъп, но да речем че е.
И какво от това? Защо българският Владика да няма скъп часовник.? Папата да не носи евтин китайски от Битака?
Плевненлив, Боко и НПОшките какви часовници носят? Ментета?
Мен лично, кой какъв часовник носи не ме интересува. Това са глупости за кухи лейки.
Интересуваме, кой как си гледа задълженията и дали е полезен на страната.
07 Август 2015 21:46
"Ами слушал ли си, казва, за онова лекарство, дето му казват аква дестилата. То е най-евтиното, казва, и го има във всяка кухня, в банята го има и в чайника на Хаджидончовата кръчма даже. Преварена вода се казва то и смесена с малко боя, лекува ревматизъм, пневмония, плеврит, туберкулоза, синята пъпка и всички болести по света. Напоследък и него почнаха да фалшифицират, казва, и го замениха с аква фонтана, или вода направо от чешмата."

Напоследък доста често се налага да се сещаме за Чудомир.
07 Август 2015 21:53
Ако Божо е прокопал няколко км тръбопровод и пуснал в Плиска "чешмяна" вода да се разп'не. Но ако изворът си е автентичен, то няма как да не е свещен за българите.
07 Август 2015 21:53
Един път и аз да се съглася със Сула.
07 Август 2015 22:09
Сула

Котешкото дращене, хапане и изхождане във форума няма как да промени жалките псевдокултурни мутро-чалгаджийски напъни на -те на Боко.
07 Август 2015 22:13
Прогонване на бесове в християнството
В православието обрядът по изгонването на бесове представлява четене на специална молитва, прекръстване на обладания човек с кръстно знамение, напръскването със светена вода, както и опушването с тамян.

"В богословската наука екзорсизъм наричат изгонването на зли духове от човешкото тяло с помощта на определена молитва.
Този обряд е много древен и отвежда до изворите на християнството.
Една от най-старите библейски истории разказва как Исус Христос изгонил от един човек бесовете и ги вселил в стадо овце.
"Как ти е името? ", попитал Спасителят преди това. "Името ми е Легион! ", отвърнали бесовете.
Дарбата да изгонва бесове отначало притежавал само Христос. След слизането на Светия дух върху апостолите, те също придобили тази дарба.
Теолозите твърдят, че именно чрез тях тази способност е преминала след това и сред свещениците, техните последователи.
Преди обряда за прогонване на бесове се препоръчва едно денонощие да се пости и да се четат молитви.
- Обладаният от бесове се страхува от църквата. На службите се чувства зле и често губи съзнание.
Напръскването със светена вода и докосването на кръста могат да предизвикат у него физически страдания. Същото става и когато вдиша тамян.

- Обладаният от бесове не моге да приеме нито едно от християнските тайнства.
Звуците на църковната камбана предизвикват у него главоболие.
- Обладаността може да не е така явна. Може да се появява в системни болки в цялото тяло, загуба на съзнание и лошо самочувствие и извън църквата.
- Спокойният по-рано човек може да стане необикновено избухлив, раздразнителен и дори агресивен, ако в него се вселят бесове.
Да ругае и проклина християнската църква, светиите...
- За обладаване може да се говори и когато преди това равнодушният към алкохол и наркотици човек изведнъж затъне в тези страсти и не може да се спре.
- Обладаните говорят от името на тези, от които са обладани, освен това могат да лаят, да кудкудякат и т.н., отбелязва в. "Астрофеномен"."
07 Август 2015 22:41
В поста ми от 07 Август 2015 22:13 пропуснах.

Всяко съвпадение с реални лица е непреднамерено и чиста случайност!
В случай, че някой се познае.
07 Август 2015 22:42
Интересуваме, кой как си гледа задълженията и дали е полезен на страната.

Може би ще ни осветлиш с някой пример с какво почитаемите архиреи са полезни за страната? Ама какво ли питам. Какво ли може да се очаква от групичка некадърни офицери от ДС, освен да окрадат каквото могат.
07 Август 2015 23:38
zdran 07 Август 2015 22:42
Може би ще ни осветлиш с някой пример с какво почитаемите архиреи са полезни за страната? Ама какво ли питам. Какво ли може да се очаква от групичка некадърни офицери от ДС, освен да окрадат каквото могат.


Това, че ти не знаеш с колко полезни дела се занимава Българската Православна Църква е твой проблем.
БПЦ има официални страници иди и чети. БПЦ не е шоу бизнес, като американските да речем.
Пример, мога да ти дам. Например с бившият ни Патриарх Максим. За който научихме с колко много помия и лъжи са го заливали медиите, чак като почина.
Оказа се, че няма сметки, завещанието му е скромно, живял е скромно и че по голямата част от заплатата си е давал на дом за сираци.
Без някога да е парадирал с това.
Подробности има в мрежата за авещанието му, чети.
Ако визираш Божидар Димитров. Гледам го, че си гледа работата човека, активен е и се старае.
Ама бил се правил на Индиана Джоунс. Защо не? И от такива хора има нужда.
Ти можеш ли да ми дадеш пример от групичката "кадърни" НПОшки, кой и какво полезно е направил за България?
Освен да се занимават с антибългарска дейност, анти БПЦ , гей паради и прочие атлантически ценности.
08 Август 2015 00:02
Обладаните говорят от името на тези, от които са обладани, освен това могат да лаят, да кудкудякат и т.н., отбелязва в. "Астрофеномен"."


А по форуми могат ли да внисат и да се пенят?
08 Август 2015 00:32
Отново слаба статия. И не толкова, защото се плъзга по повърхността на това що е духовно, а защото се опитва да оборва едни вярвания с други вярвания. При това да оборва очевидно жизнени вярвания с анахронични. Все едно един търговец на хероин да плюе търговец на метадон. Все си е безинтересно за ненаркозависимите.
08 Август 2015 00:42
Що се отнася до претенциите за "истинска" история, то е крайно несериозно. Прост поглед върху събития от преди 10 или 25 години, които лично сме преживели го показва ясно. Колкото хора, толкова интерпретации и версии. А какво остава за събития от преди 1000, 2000 или повече години, за които имаме само откъслечни данни. Там е изцяло митология, което обаче не е лошо.

Историята на всяка нация е митология. Въпросът е единствено за съдържанието на тази митология и до какво мотивиране води в съвремеността. Да считаш един от важните моменти за всяка нация, от която пряко зависи развитието й, защото и дава светогледа за себе си и волята за оцеляване, борба и развитие, за ненужни комплекси, е повече от крайно неразбиране на проблема.
08 Август 2015 09:34
За първи път да ми хареса статия на този автор!
Учудващо е, че разни котки дращят срещу писанията на Стамболов, при положение, че написаното е в подкрепа на религията и срещу псевдо историци, политици и пророчици.
08 Август 2015 10:55
Научно погледнато Б. Димитров би трябвало да прати водата за химичен анализ и да ни убеди , че е най-нормално хаш две о. Авторът би бил очарован пред научните факти. Е, Димитров се е опитал да вдъхне малко живец в бързащата по нанадолнището държава. Едва ли може да му се припише престъпление Освен ако не го мразиш по други причини.
08 Август 2015 11:15
се е опитал да вдъхне малко живец в бързащата по нанадолнището държава
Държавате не бърза по нанадолнището. Наблюдаваме свободно падане. Много прилича на падащи отломки от гръмнала совалка, горящи в атмосферата. И разни идиоти ръсят отломките с жива вода, захар, цветчета от магнолия, бе кой квото чул от баба си.
08 Август 2015 11:33
И разни идиоти ръсят отломките с жива вода, захар, цветчета от магнолия, бе кой квото чул от баба си.

При свободно падане това е една от малкото разумни възможности.
08 Август 2015 13:05
***
08 Август 2015 16:44
То от живеца на такива като Божо се търкаля надолу държавата. Ръсене със захар и чудотворна вода ще оправи администрация, съдебна система и икономика. И е истина, че историята е митология. Номерът е кой пише митовете. Лидерите на обществото са важни. Едни ни водят в средновековието. Да се чуди човек кои...
08 Август 2015 18:27
Статията Личи си личната обида от "задници соросоиди". Интересно точно десните най ревът срещу Божо, ами умните и интилигентните , точно това е риъл капитализъм, така се правят пари и Божо ви го показва.
08 Август 2015 19:50
Интересно точно десните най ревът срещу Божо, ами умните и интилигентните , точно това е риъл капитализъм, така се правят пари и Божо ви го показва.


Е, "риъл капитализъм", ама с пари на данъкоплатеца. То за нашенеца май друг капитализъм няма...
08 Август 2015 21:42
точно това е риъл капитализъм, така се правят пари

В едно друго време, в една друга страна такива квак доктори или иначе шарлатани, са ги валяли в катран и перушина - риъл капитализъм
08 Август 2015 22:02
Светослав Терзиев - липсваш ни. Виж какви коментатори на "духовното" се появиха . Те така наричат по-сложните категории /според тях/ - на осветлението казват светлото, на отоплението - топлото. Простичко, по ленински. Та и за "духовното" така. Та къде казваш авторе сме можели да си купим по едно флаконче "духовно"?
08 Август 2015 23:16
Та къде казваш авторе сме можели да си купим по едно флаконче "духовно"?

В "Лафка" младежо, в "Лафка", ама не го казава авторът.
PS А човек,дето пита откъде да си купи духовност, по-добре да не чете такива статии. Да си гледа рекламите.
09 Август 2015 12:31
Kotka -

09 Август 2015 12:36
Аква Божидарика-
09 Август 2015 14:05
Здран,
Да припомним на така духовно извисения автор, че ДУХОВНО е наречие. Наречията са неизменяеми думи (не могат да приемат окончания, не се членуват)[/b], които изразяват обстоятелства (време, място, начин, причина). Терминът наречие означава дума, която стои при глагола (на-реч-ие – от старобълг. "реч" – "глагол"; но наречието може да пояснява и прилагателно име (твърде цветен), други наречия (само сега), съществително име (човекът отпред много бърза).
Господин Сульо, да ви припомним, че познаването и правилната употреба на българския език също са елементи на духовността. Тичайте да търсите духовното, може да го намерите при светлото и топлото.
09 Август 2015 15:31
И е истина, че историята е митология.

Не е истина. Грешите с Неопол-а.
Историята е идеология.
Не се страхувайте да наричате идеологията идеология. Важна е и е много, много нужна.
Неслучайно, когато преди 25 години започнаха да ни превръщат в растения - казвам растения, въпреки че общоприетата цел на промивките и тормозът е "оскотяване". Считам обаче, че такова представяне на вършеното и извършваното върху нас обижда овцете и останалия добитък - двете категории, подложени на най-яростните гонения, бяха държавата и идеологията. Просто те са най-важните и най-нужните за всяко общество.
09 Август 2015 16:17
Историята някои я превръщат в идеология. Но всички я употребяват за индоктринация. Съвкупност от събития и факти, които често се разглеждат от удобната гледна точка. Част се преувеличава (митология), а друга част се пропуска удобно. Резултатът е индоктринация.

А, може да се използва за развиване на критично мислене, изводи и поуки полезни за бъдещето.
09 Август 2015 18:08
09 Август 2015 19:06
Историята някои я превръщат в идеология. Но всички я употребяват за индоктринация. Съвкупност от събития и факти, които често се разглеждат от удобната гледна точка. Част се преувеличава (митология), а друга част се пропуска удобно. Резултатът е индоктринация.

Дай, моля, да не садим на корена ряпа.
Има си хора за целта, даже им плащат за това.
Идеологията по дефиниция е:
организирана система от факти, възгледи и идеи, която е логически последователна, ръководи оценъчните съждения и предоставя указания за действие.
Ето ти всичко, което наричаме история, без да са необходими "индоктринация" и тем подобни
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД