:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,345
Активни 113
Страници 11,587
За един ден 1,302,066

Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата

Пациентите плащат от джоба си 80% от разходите за медикаменти
ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. "Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите. Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивират се те.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. Предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

През 2012 г. в България около 6.3 млрд. лв. са били изразходвани за здравеопазване, като едва 51% от тях са публични разходи. Останалата част са частни разходи на пациентите. "Лекарствата представляват не само непропорционален дял от разходите за здравеопазване (38% от общите разходи в сравнение със средни стойности в ЕС от около 25%), но и бремето на покритите разходи със собствени средства също е прекомерно, вероятно възлиза на 81% от общите фармацевтични разходи. Най-тревожно е, че бързото нарастване на разходите се извършва без видими подобрения в резултатите в здравеопазването и за сметка на равнопоставеността на населението", отбелязват от Световната банка.

Самият фармацевтичен пазар у нас се разраства силно през последните години, като фармацевтичната промишленост е сред най-бързо растящите сектори на икономиката ни. През 2011 г. българският пазар е оценен на 2.1 млрд. лв. - увеличение от 12% в сравнение с 2010 г., и с още 10.5% до стойност 2.32 млрд. лв. през 2011-2013 г. През 2018 г. се очаква сумата да надхвърли 3 млрд. лв.

Начинът, по който България определя кои лекарства ще се плащат с публични средства и на какви цени, не е оптимален. За да се поема даден медикамент у нас, той трябва да се плаща и в 17 други страни от ЕС, като в България той влиза на най-ниската цена в сравнение с тях. "Това сравнение обаче може да бъде значително повлияно от пазарните стратегии на производителите", отбелязват експертите. Т.е. това са официални цени и не отразяват наличие на отстъпки за чуждите фондове, а също и разумно съотношение качество-цена, както и че по-високата цена някъде може да бъде компенсирана с тесни показания и стриктен контрол върху използването.

"Сегашните механизми за вписване и ценообразуване почти или съвсем не осигуряват съотношението качество-цена за нови лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, при което някои цени се сравняват неблагоприятно със страни с далеч по-висока платежоспособност. Няколко скъпоструващи лекарства, които допринасят значимо за бързото нарастване на разходите, едва ли ще бъдат икономически ефективни в България и следва да бъде (пре)договорена цената им, с изрични ограничения в употребата им, а в някои случаи може би дори със спиране на инвестициите (изключване от списъците)", препоръчват от банката.

Оттам смятат, че е крайно време у нас да се въведе т.нар. оценка на здравни технологии, при която се изследва именно ефективността на лекарства и медицински изделия и съотношението цена-качество, т.е. оправдано ли е срещу даден ефект да се плащат дадени публични пари. Експертите препоръчват на първо време България да ползва оценки на здравни технологии, правени в други страни. "НЗОК би могла да започне, като просто адаптира резултатите от такива анализи в Обединеното кралство (или Белгия, Франция или която и да е друга страна с добре функциониращи процеси в тази област) и да ги използва, за да промени условията за вписване и за информация при (пре)договарянето на цени на съществуващи лекарства. Предоговарянето на цените само на четири лекарства - nilotinib, rituximab, pazopanib и pemetrexed - с цел доближаване до цените в Обединеното кралство би могло потенциално да намали разходите с около 10.8 милиона лв. Като се приложи обаче ОЗТ методът и като се намалят цените на само 4 от първите 5 лекарства (по разходи на НЗОК) до цени, които се доближават по сходна степен на ефективност на разходите до тези в Обединеното кралство, би могло да се генерират спестявания до 21 млн. лв.", отбелязват от СБ.

От здравното министерство коментираха, че до края на август ще има проекти на две наредби - за условията и реда за извършване на оценка на здравните технологии и за изменение и допълнение на наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.РЕЦЕПТИ

Банката препоръчва и промяна в рецептите - вместо търговските имена на лекарствата лекарите да изписват т.нар. INN - международно непатентно наименование, срещу което стоят по няколко търговски марки. Така пациентът сам ще избира кое лекарство да получи, т.е. ще може да си прави сметката колко да доплати за него. Трябва да има рестрикции и върху предписването - ограничаване на диапазона или количеството на лекарства или обстоятелствата, при които те могат да бъдат предписвани; изискване към лекарите да се придържат към предварително определени национални насоки за това; налагане на бюджети за предписване, които насърчават или изискват от предписващите да се съобразяват с разходите за лекарства.
36
5157
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
23 Август 2015 19:01
Не виждам смисъл да се дават каквито и да било пари на "държвата".
23 Август 2015 19:36
понеже сме най-бедни, за сметка на това ДДС върху лекарства, храни и стоки от първа необходимост е най-висок
23 Август 2015 21:43
На бас,ч е ако с енамали или премахне ДДСто цените няма да мръднат!
И ще се намери пак някой виновен-сушата, кишата,международното положение, но цената няма да мръдне.
Просто търговците ще си приберат разликата.
С кафето как беше като се махна акциза? Падна ли цената? Да дааа!
23 Август 2015 21:50
ДДС е най-лошият данък. Най-много се скатава, краде, и най-много оскъпява. И най-лесно се източва бюджета с него. Да не говорим, че е много висок. Освен това е несправедлив. Богатите плащат по-малко от бедните, а богатите най-много услуги потребяват от държавата.

Освен това ДДС увеличава неравенството, щото по-бедните трябва да плащат ДДС за да стигнат богатите/богатите може и да не са го платили, може и да са купили по 2 имота за лев, 2 коли за лев и т.н./
23 Август 2015 22:10
Архангел 23 Август 2015 21:43
На бас,ч е ако с енамали или премахне ДДСто цените няма да мръднат!
И ще се намери пак някой виновен-сушата, кишата,международното положение, но цената няма да мръдне.
Просто търговците ще си приберат разликата.
С кафето как беше като се махна акциза? Падна ли цената? Да дааа!
Не знам за другите марки , но на "Нова Бразилия" вдигнаха цената
23 Август 2015 22:37
На бас,ч е ако с енамали или премахне ДДСто цените няма да мръднат!

това не може да бъде оправдание за високото ДДС
23 Август 2015 23:08
kaily
23 Август 2015 19:36
понеже сме най-бедни, за сметка на това ДДС върху лекарства, храни и стоки от първа необходимост е най-висок

Така е в Страната на окончателно победилата Мафия. Куче да вържеш, ще избяга. Но не и овца...
24 Август 2015 00:37
Трябва да се намали ДДСто на всички стоки до по-приличен процент: 10-15%, и чак тогава да се правят изключение за различни стоки. Това, че търговците си прибирали разликите са Горанови обяснения. Ще кажеш, че държавният бюджет не се източва от вскъде - че той е основната копанка за мафията.
24 Август 2015 01:00
Ха-ха, тъкмо вчера Б.Б. се похвали, че данъците ни били ниски, коментирал някъде демографската криза и казал, че всичко ни е ОК - данъците ниски, стабилност, само хората да се поуспокоят и ще започнат и да раждат !?!
24 Август 2015 02:13
Предоговарянето на цените само на четири лекарства - nilotinib, rituximab, pazopanib и pemetrexed - с цел доближаване до цените в Обединеното кралство би могло потенциално да намали разходите с около 10.8 милиона лв.

Напразно плащаме пари на тия пишман-косултати от Световната банка!
Първо, по либертаската логика, цената е търговска тайна. Сиреч, тоя специалист, дори и да е видял конкретен договор, тая цена не е знае.
Второ, точно на тия четири продукта, цената на производител в UK е по-висока. Освен че продуктите са под предоставен от държавата монопол (патент и data exclusivity), разходите на производител като подържане на представителство, медицински префставители, патентни адвокати, държавни такси са по-високи в UK.
Трето, "качеството на продукта" при лекарствата няма връзка с цената - качеството на лекарството или отговаря на европейските стандарти или не е лекарство, не е на пазара.
Четвърто, в идеята да се изписват INN има хляб, но за горните четири продукта няма смисъл - и с INN, и без INN продавачът е само един, в продължение от десет до 25 години. Но фармацевтичните компании, притежатели на търговски марки ще възразят бурно - разходите, които са направили за представяне (реклама) на продукта си, са за търговската марка, а не за INN-а. И никой няма право да злоупотребява (подменя, заменя с INN, изопачава) с тяхната търговска марка. Сииреч за да се ползва INN трябва да се изключи регистрацията на търговска марка за лекарства, да се заличи клас 5 на Ницката класификация (международно споразумение).

Аз се чудя - вместо да се въведе електронно здравно досие, от където да е видно и за осигурителя, и за НЗОК какви и за какво са направени разходите, се търсят всякакви екзотични начина да се "усвоят" едни допълнителни пари. И да, с ДДС или без ДДС, цената на лекарствата няма да се промени съществено - ДДС-то върху суровините и услгите (логистика, складиране), което сега се приспада от дължимото ДДС, ще бъде включено в цената. Тоест на 10 лв. понижението няма да е два лева, а под един лев. И няма гаранция, че фирмата няма да прехвърли ДДС-то върху хранителните добавки (витамини, нешестета, подсладители) към цената на лекарствата. Повечето помощни вещества се използват и при лекарстата, и при хранителните добавки. Напр. ДДС-то на 10 тона царевично нешесте може да отиде към цената налекарствата или към добавките, ако ДДС-то се прихваща, но без да се промени/намали цената на лекарствата. Не че не може да се провери, но злоупотребите ще дойдат най-вече от търговците, доставчици и дестрибутори.
24 Август 2015 03:38
А на книгите (които в определени случаи на Запад са с нулеви ставки)? А на учебниците? А на храните
24 Август 2015 03:49
А на книгите (които в определени случаи на запада са с нулеви ставки)? А на учебниците? А на храните
Познай. Словото може да е интегрираща канава, а може и да е дезинтегрираща - който, както си плати.
24 Август 2015 04:16
Хамеле, и ти ли бачкаш?
Добре, словото на Вазов, да речем, не е по вкуса на НСР. А политкоректните ни учебници? А храните - щото в същия този Запад ставките им също са диференцирани.
24 Август 2015 04:18
Хамеле, и ти ли бачкаш?
Стига толкоз за днес. ЛН!
Както казва един приятел - тва са часовете на нашата свобода.
24 Август 2015 04:23
тва са часовете на нашата свобода


Лека!
24 Август 2015 06:10
Колкото и да бъде намалено ДДС на лекарствата, увеличението с 500% на цените през първия мандат на Борисов не може да бъде компенсирано.
24 Август 2015 07:52
тва са часовете на нашата свобода

И месецът на нашата свобода - да си вземем отпуск, за да си пишем на спокойствие книгите и статиите, Хамел, бих добавила аз .
Мъ к`во ли разбираме ний с тебе, черпаклиите, от свободи, ненормирано работно време и пр. такЪви непазарности, в сравнение със саниращите предприемачи, мафиото-политиците, ремонтиращи магистрали и пътища, и прочеето благодетелно-цветущи бизнесмени на общински и държавни поръчки.
По темата - като потърпевша от 2012 г. си плащам като поп всички лекарства, необходими за лечение на състояние след исхемични инсулти (2 на брой), понеже
1) Някои от жизненоважните лекарства не се поемат от здравната каса;
2) Поеманите от здравната каса са с такова намаление, че ми е по-изгодно да ползвам отстъпките на аптеките, отколкото на НЗОК;
3) Лекарствата за хипертония и инсулт, като основни общественоопасни заболявания, понеже убиват основния процент от населението, ако и да са изписани от лекуващи специалисти, не са безплатни. Хора с 200-300 лв. пенсия не са в състояние да си ги доплащат, а без тях са обречени (съсед почина по тази причина).
4) Понеже Бог е милостив и нямам видими увреждания, не ми се полага и пенсия, та продължавам да си работя като напълно здрав човек, само дето без лекарства - 4 вида на брой дневно (плащани от собствения ми джЕб), нито съм здрав човек, нито пълноценен "работник".
4)!!! На оперираните онкоболни в Бургас им се искат по 20 лв. за смяна на превръзка всеки път. В частни кабинети. Останалото, дето им се иска, башка!!!! Както разбирате, масата онкоболни не се казват Цветелина Бориславова, част от тях са пенсионери, има и самотни хора - бях потресена - понеже за няколко окръга има само един онкодиспансер, докато се грижех за майка си, че приятел на тежкоболен без близки от Сливен беше дошъл до Бургас, за да получи обезболяващи!!!
"Авторите" на "здравната реформа", законите и подзаконовите актове в България в министерските съвети, НС, НЗОК и пр. са откровени убийци на българи.
24 Август 2015 08:09
.
24 Август 2015 08:41
ДДС на лекарствата е част от пенсионната реформа. Целта е да се намали броят на пенсионерите. Какво разбира Световната банка!
(Намаленият ДДС за хазарта е за да се увеличи броят на печелившите.)
24 Август 2015 09:39
За кво ви е ниско ДДС на лекарствата, важното е, че ТУРИЗМЪТ е със 7 % ДДС – като сте болни, ходете на море, да се поизкъпете в ла*ното море и да забравите всякакви болести.
24 Август 2015 09:39
За кво ви е ниско ДДС на лекарствата, важното е, че ТУРИЗМЪТ е със 7 % ДДС – като сте болни, ходете на море, да се поизкъпете в ла*ното море и да забравите всякакви болести.
24 Август 2015 09:53
А на книгите (които в определени случаи на Запад са с нулеви ставки)? А на учебниците? А на храните

А данък недвижими имоти кога ще стане нормален? За апартамент в областен град 70-100 евра годишно? А селска къща-дори под 10 евра!
После се чудим защо строителите държат с години заключени апартаменти и не ги пускат на пазара, цените стоят високи, а балонът се надува ли надува...
Отделно дето всички искат в град с 2000 души население болница на ниво на университетска, с ядреномагнитни резонанси и хирурзи от всички направления. Естетствено шосета, мостове, училища и градски транспорт. Не става,братоци!
24 Август 2015 10:00
На оперираните онкоболни в Бургас им се искат по 20 лв. за смяна на превръзка всеки път. В частни кабинети.

Не е само в Бургас и не е само на онкоболните. Мой роднина го оперираха много тежко и трябваше всеки втори ден да идва сестра да го превързва у дома му. 20 лева. Ако ще!Ако ли не да си взема такси и да ходи на личния лекар!
24 Август 2015 11:23
Как започнаха да си приличат някои професии! Лекарите са като митничари или катаджии, фармацевтите, като наркоразпространители, полицаиите и бандитите са си едно, открай време...
24 Август 2015 14:26
.
24 Август 2015 14:36
Не знам дали ме разбираш.

Разбрах, че много разбираш от нужници! А аз, наистина не знам как да сменя Системата и на - мрънкам!
24 Август 2015 15:08
.
24 Август 2015 15:22
Това ми е много познато - "Да се, да се...", ама кой "да го"?. Теб те е еня за лекарите, мен за хората с моята професия. Но ние вреди, каквито причиняват некомпетентни и безгрижни лекари не причиняваме, а и не изнудваме!
24 Август 2015 15:38
Като се спре антидокторската истерия. Като се научите да уважавате висококвалифицирания труд на лекарите...


Това, уважението, е много кофти работа, не можеш нито да си го изпросиш, нито да си го изискаш, нито даже да го купиш, макар че докторите са помияри по дух, обикновено (а и са гладни), и не обичат да купуват, предпочитат да просят и още повече нема уважение....
24 Август 2015 15:53
.
24 Август 2015 16:01
А от мен сеирджийство , вие сте на зор , не аз.
Драго ми е да радвам хората, но все някак се оправяме, за което поднасям извинения.

Мне ответ подвернулся:
«Извините, что цел!
Я случайно вернулся,
Вернулся, вернулся, вернулся,
24 Август 2015 16:01
Цената на кафете полека се качва вече половин година!!! Колкото до лекарствата: отговорът на моята аптекарка е, че взимам такива лекарства, цените на които се увеличават. Другите всъщност намалявали...разбрахте ли?!
24 Август 2015 16:10
Типично българче на 100% - сеирджия с мнение.
24 Август 2015 16:11
.
24 Август 2015 16:16
В България е популярно "Бъдете живи, докато сте здрави!"
Ти бъди здрав!
24 Август 2015 17:32
Ne samo na kafeto: wseki den na wsichko se pokachwa cenata - s po 10 st., 20, a nqkyde i lewche! Towa e spasenie niama! Zatova BG. po korupcia sme na parwo miasto !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД