:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,358,011
Активни 73
Страници 15,597
За един ден 1,302,066

Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути

Здравният министър вдига заплатите на спешните медици в София-област, за да потуши протеста им
Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория, става ясно от проекта. Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант". Сигналът за задух също може да бъде три степени. При загуба на съзнание и силна болка в гърдите случаят е най-критичен. При болните от астма или сърдечна слабост, кашлица или хълцане пациентът получава жълт код. Най-леки са случаите на пациенти с изтръпване на крайниците вследствие на задух или с остро катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Стандартът все още е на фаза проект. Според данни от 2011 г. при 58 на сто от случаите спешният екип се е отзовал в рамките на 20 минути, при 27% - до половин час, а при останалите 15 на сто от обажданията хората са чакали над 30 минути. Неотдавна пък зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща всички линейки да достигат до всеки болен в което и да е населено място за най-много 20 минути, като начерта срок до 2020 г. Няма да има пациент, който да не може в рамките на 30 мин. да бъде обслужен от екип на "Бърза помощ", обяви зам.-министърът. България ще получи от ЕС 85 млн. евро за ново оборудване и линейки.

СТИМУЛ

От септември заплатите на служителите от Центъра за спешна помощ в София-област ще бъдат увеличени, след като областната структура се слее с тази на столицата. Това каза пред Би Ти Ви шефката на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. Колко ще е увеличението, не стана ясно. В центъра зрее бунт заради предложението на министерството за обединение.

По думите на Георгиева в момента спешните медици от София-област получават много по-ниски възнаграждения в сравнение с колегите им в другите центрове. Тя обясни, че лекарите ще получават допълнителните си средства едва след като се редуцира административният персонал, което всъщност е целта на промяната.
76
3988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
26 Август 2015 01:00
На телефоните ще се наложи да сложат лекари, хем по неколко с различни специалности на всеки, иначе ще е невъзможно и даже трудно.
26 Август 2015 04:26
Поредната идиотия на ПетърМос, клоняща към престъпление.
Много реформаторско - някой дистанционно ще определи например един инсулт в коя категория е, дали пациентът може да чака, колко да чака, дали линейката да пристигне веднага или след два часа!

И какъв спешен случай ще е, ако линейката пристига след 120 минути?
26 Август 2015 04:44
Бе като гледам то спешни случаи не останаха?! Следващата реформа ще е: линейките да пристигат след 2 дни?! Вярно е, че заради т.нар. лични доктори хората са принудени за всяка глупост да звънят на Спешната помощ. И някой трябва да ги премахне и да връщат пак поликлиниките, където човек може да се прегледа по всяко време като си запази час. Тез чиновници-печалбари са се набълбукали с прекалено много пациенти. Часове не дават. По домовете не ходят. Огромни опашки, на които се чака с часове. Защото Касата иска всеки месец, че и на определени дати да се изписват лекарствата с намаление, което си е чиста глупост и ощетява пациентите с таксата и транспортните разходи и те се трупат през кабинетите и пречат на болните да се доберат до лекаря. Не личен доктор, а никакъв доктор!!!!!!!! Всички реформи в здравеопазването са малоумие след малоумие. Но дали е случайно и са толкоз прости онези, дето ги правят? Уви, не. Я им вижте джобовете, частните клиники, дето си ги направиха с "ниските" си заплати. Обрат и Дръжавата и всички нас. Все повече пари за здравеопазване и все по-малко услуги. Това с линейките вече е върха!!!!!!!!!! Или имат още подобни идеи??????????
26 Август 2015 07:22
Няма ли най сетне, някой министър, да свали лекарите от мястото до шофьора в линейката, където се вози като пътник, поне през половината време от дежурството си и да постави там парамедик, който да интубира и хваща венозен път и транспортира болния до медицинския център, където с апаратура и лаборатория да бъде обслужен от лекар? Бързата помощ не е предназначена за мерене/сваляне на кръвно и температура по домовете, а лекарите не са навигатори на водачите на линейки.
26 Август 2015 08:09
Работата е ясна.До 120-тата минута ще пристигне екип на "Бърза помощ",за да констатира,че случаят е бил спешен.Виновни обаче ще бъдат анонимниците от 112 - няма да са преценили случая.Поредното размиване на отговорност.От сега може да прогнозира,че при това положение ще има много по-вече бити "бързаци".
26 Август 2015 08:20
.
26 Август 2015 08:32
Хм, две възрастни (кой ще се юрне да спасява по спешност 80-годишни, знаят само търсилите спешна помощ за свои близки на тази възраст) съседки падаха, удряха се по главите и потичаше ужасяващо количество кръв без никакви сериозни черепно-мозъчни травми всъщност - така става, казваха фелдшерите, силно са кръвоснабдени тез места. Та през тез 120 минути, ако случайно се намери някой сердоболен съсед или децата им успеят да прилетят от работните си места навреме (ако има някой да им съобщи), преливане на кръв от вена във вена ли трябва да правим животоспасяващо, пита се. Ми да мине всеки български гражданини безплатен курс по оказване на спешна помощ, да го снабди държавата с всичко необходимо за тази цел, та да се облекчи управленския животец на екземпляри като Москов. И без туй Дянковите хеликоптери, стана 5-6 години вече, се съсипаха да фъркат на всеки пет минути и да спасяват, просто мира нямаме от тях.
26 Август 2015 08:40
.
26 Август 2015 08:54
Така е, Мукта. Но аз, като почитателка - донякъде - на Просвещението, мисля, че матр`иалът подлежи на образоване и възпитаване (поне що се отнася до разбирането му за обществените отношения, отговорности и пр.). Туй, дето тече вече четвърт век - в политкоректни учебници и образователни програми, в публичното политическо говорене, от медиите (оттам тече все по-тъмножълтокафява гнус) това "образова" и "възпита" и в такива "ценности" и "граждански" дух. Няма го Тодор Колев, да го попитам стигнахме ли ги вече американците, или ги надминахме в специфичното българско манталитетно усилие всеки път да се пишем "по католици от папата". От всеки пореден "папа". Който и какъвто и да е той.
26 Август 2015 09:00
Имам, уви, преки лични впечатления как точно и в какво "обучи", "възпита" и "образова" и какви "ценности" формира у младите си поколения т.нар. българска демокрация. От година на година сривът - интелектуален, духовен, нравствен, манталитетен е все по-осезаем. За масата говоря. Иначе - винаги има по някоя групичка "бели врани", расли като по чудо в друга семейна среда, заради които си струва да се харчи човек в крепенето на "разумное, доброе, вечное". Все по-изтъняващ слой.
26 Август 2015 09:23
.
26 Август 2015 09:24
Муки, аз като лекарски син (майка ми е на 92 години и още поставя диагнози), лекарски съпруг (на психиатър с 33 години стаж на едно място) и лекарски чичо (9 семестър) си позволявам да не се съглася, че вината е само и предимно в лекарския, фелшерския и сестринския състав. В организацията е, по мое странично мнение.
26 Август 2015 09:26
Колега , те повечето лекари не могат да интубират и хващат венозен път , ти искаш парамедици... Нивото у нас е катастрофално ниско. Матрялат е под морското равнище. От къде да ги вземат тия "парамедици" ? Кой ще ги обучи и подготви ? И накрая - колко ще им се плаща за тежката работа ? Не става.

Е, не е чаак толкова зле положението, колкото ти изглежда от далечна Франция. В наше село, в спешната, има трима фелдшери, които доста добре си разбират от работата. Единият, Николайчо, дори се ползва с по-висока репутация сред местните от докторите (и те са трима) и когато някой закъса нощем, се обажда нему, а не на доктора. Верно, взема човекът 5-10 лв на ръка, ама помага.
Спешната помощ пък е заета преди всичко да търчи по цигански къщи из околните села и да раздава безплатни хапчета за температура, за корем или глава.

Идеите за категоризиране на спешните случаи изглеждат дебилни, но имат и сериозно основание - у нас се вика бърза помощ за всичко, за инфаркт или за настинка или клизма. Права е annetaz по-горе, която търси вината у личните лекари, които би трябвало да поемат по-леките случаи, но не желаят да си развалят пашалъка. Към тях доктор Пепи трябва да насочи пламенния си взор.
26 Август 2015 09:29
които би трябвало да поемат по-леките случаи,
...по-леките спешни случаи? ...защото тук иде реч за спешна медицинска помощ!
Няма как личните лекари да поемат спешни случаи, нищо че по силата на някаква наредба трябва да са на разположение на пациентите си 24/7.
26 Август 2015 09:36
Всеки си знае мястото , не филосоства и не се "бори с неправдите". Ако има неправди /има , и то не малко/ , има си бюрократични механизми за борба с тях , които горе-долу функционират.

А пък у нас всеки си въобразява, че ги разбира нещата повече от политиците, чиновниците, лекарите и треньорите на футболните отбори взети накуп. Напоследък е толкова модерно да се говори за пряка демокрация, за власт на народа и улична борба с неправдите. С възторг се приема "бюрократични механизми" като нахлуване на заседание на Общински Съвет и силово налагане на решения ...
Да се чуди човек накъде да се обърне
26 Август 2015 09:41
Мукта, обучението на парамедиците не е толкова голям проблем.Не е проблем и интубирането и хващането на вени, тези неща също се учат.Проблемът е в нежеланието на управниците да престанат да използват Бърза помощ, за безплатни прегледи по домовете на хора, които не желаят, или нямат възможност да отидат до спешен център, или при личния си лекар.Има и един специфичен етнос, който почти изцяло асоциира здравеопазването с Бърза помощ.Затова адекватна реформа в сектора ще има едва тогава, когато лекарите останат много по-малко от линейките, не че и сега не са по-малко, но не е достатъчно..явно, щом продължават с глупостите.
26 Август 2015 09:42
...по-леките спешни случаи? ...защото тук иде реч за спешна медицинска помощ!

По-леките случаи, при които сега се звъни на 112. Казал съм го по-горе. Проблемът, за който говоря е, че когато някой се почувства зле в 23 часа и реши, че не може да изчака до сутринта, не се обажда на личния си лекар, а на спешната, независимо от оплакванията си.

ПП. Може и да има такива лични лекари някъде из Българията, които поемат среднощни обаждания и тичат. Аз не съм чувал. В София на места има организирани дежурства на групи лични лекари, но в по-малките градове, където са двам-трима това е трудно осъществимо.
26 Август 2015 10:02

По-леките случаи, при които сега се звъни на 112.
Простете невежеството, но кой ще определи дали един случай след 23 часа е лек или тежък? Пациентът? Телефонистът?
Твърдя, че общопрактикуващите лекари не могат да установят това, даже ако се отзоват на повикване. И причината не е незнание.
26 Август 2015 10:17
но кой ще определи дали един случай след 23 часа е лек или тежък

Никой не може да каже със сигурност по телефона, не винаги е възможно и при домашно посещение на лекар.Оптималният вариант е, когато на някого внезапно му прилошее, по най- бързия начин да бъде транспортиран до медицински център с необходимия персонал и оборудване.Всички други действия- като разпит по телефона и разделянето на случаите на червени, жълти и зелени, са израз на организационна некомпетентност и ще си останат за сметка на пациентите.
26 Август 2015 10:20
И ще заварват колегите си от погребалната агенция…
-------------------
Сайтът на Генек
26 Август 2015 10:24
Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант".

А каква е вероятността за наличие и на вътрешни кръвоизливи при наличието на рецидивиращо външно кървене, ако и да е ограничено? Използването на антикоагуланти не е безобидно и появата на кръвоизливи не трябва да се подценява (imho).
26 Август 2015 10:38
Простете невежеството, но кой ще определи дали един случай след 23 часа е лек или тежък? Пациентът? Телефонистът?


От личен опит мога да кажа, че масовите случаи са от типа "мъжът ми/жена ми вдигна кръвно, взе си лекарствата, но не спада", "Бабата не е ходила от 3 дни, боли я корем", "детето има висока температура" "детето е с болки в корема". Най-често това е вечер и в почивните дни. Повечето от тези хора искат преглед на място в дома и изписване на рецепта. Може, но това е лукс, за който трябва да плащат и това не е работа на спешна помощ.
Има и други - един - два пъти седмично карат пациенти наистина в тежко състояние, с кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, които са изхождали или повръщали кръв поне от два-три дни и не са потърсили лекар.
26 Август 2015 10:47
Простете невежеството, но кой ще определи дали един случай след 23 часа е лек или тежък? Пациентът? Телефонистът?
Твърдя, че общопрактикуващите лекари не могат да установят това, даже ако се отзоват на повикване. И причината не е незнание.

Май се заяждаме ?

Ще опитам още веднъж, за последно.
Онова, което ОПЛ не може да го установи, няма да може (в преобладаващата част от случаите) и лекарят от спешната. Както и обратното - лекарят от спешната да не може да постави правилна диагноза, а ОПЛ да може. (Лирично отклонение: Аз, преди години с остри болки в корема. Неделя. Отивам в УМБАЛСМ "Пирогов", щото последните две букви означават 'спешна медицина'. Преглед и успокояващо - 'нищо ти няма, гастрит, пий хапчета, е ти мине'. Не минава. Във вторник отивам при моята ОПЛ, която за две минути отсича - възпаление на жлъчката, веднага обратно в "Пирогов". Пак там, този път със скандал и заплахи, докато ме видят на ехограф и веднага да ме пратят на операция.)
Идеята ми е проста, макар и явно трудноразбираема - ОПЛ да бъде първата инстанция при търсене на медицинска помощ. Винаги може да се врътне един телефон на личния доктор, да се опишат симптомите и той да реши дали случаят е за него или за спешна. Най-добре би било ако самият ОПЛ повика спешна - той вече ще е готов с предполагаема диагноза, а и ще носи някаква отговорност за фалшива тревога, но това,последното, са розови мечти.
26 Август 2015 10:59
Винаги може да се врътне един телефон на личния доктор, да се опишат симптомите и той да реши дали случаят е за него или за спешна.

На личния лекар по телефона не бих се обаждал в извънработно време.Обикновено личните лекари сключват договор със спешен център, или се обединяват в групови практики, с дежурен на повикване за извънработно време и почивни дни.
26 Август 2015 11:12
Май се заяждаме ?
зашо да се заяждаме, също личен опит -> в 2:00 през нощта, без причина регистрирам кръвно налягане 210/120, това сериозно ли е по вашата скала?
Имам алтернативата да се обадя на личния лекар (състудентка и приятелка на съпругата ми) или на 112 (където се очаква да бъдат специалистите), не правя нито едно от двете - защото не ми е за първи път, впръсквам Изокет и след половин час кръвното спада.
Надали това самолечение е правилно, последствията можеха да бъдат различни.
Та кой, как и кога ще определи дали един случай е лек, среден или тежък?
----
Фиксирането върху едно извращение - практиката на някои категории наши съграждани - възрастни хора, цигани или живеещи в обособени райони, да злоупотребяват със спешната медицинска помощ - и правенето генерализирани изводи считам за грешно.
----
Въпросът няма да се реши със забрани за посещение на линейки в циганските квартали, нито с въвеждане на категории на спешните случаи, допада ми предложението по-горе лекарите да слезнат от линейките, да се увеличат спешните центрове, и най-вече да се подготвят кадри специално за спешни случаи (ще посоча факт : сестрите-акушерки завършват полувисше медицинско образование със степен бакаравър), тези 86 милиона евро да се инвестират в техника и оборудване (линейки, носилки, апаратура) и в образованието и заплатите на работещите в тази система.

26 Август 2015 11:42
масовите случаи са от типа "мъжът ми/жена ми вдигна кръвно, взе си лекарствата, но не спада", "Бабата не е ходила от 3 дни, боли я корем", "детето има висока температура" "детето е с болки в корема"

Простете, ако греша, но Вий не сте ли действащ лекар?! Може би на някоя друга, недотам хуманномедицинска школа - мениджърско-пазарно-неолиберлно-нам`к`васи, сте възпитаник?!
В таз ултрамодерна школа не са ли Ви научили неспадащо високо кръвно, болки в корема и висока температура на к`во могат да се дължат и до к`ви последици могат да доведат, ако човек не се обърне навреме към лекар?
Ако в България 50 % от практикуващите медици и тези, които определят философията и политиката на здравеопазването и профилактиката, са кат` Вас, нищо чудно, че изпълзяхме с ускорени темпове на първите места по смъртност и чак ООН се произнесе, че сме с най-тежки демографски перспективи.
26 Август 2015 11:43
да се увеличат спешните центрове


Какво според теб значи "спешен център" ?
26 Август 2015 11:44
Та кой, как и кога ще определи дали един случай е лек, среден или тежък?

Примерът с хипертоничната криза не обяснява и не илюстрира нищо, аз също имам подобни и прибягвам до препоръчани ми от кардиолог медикаменти.
На въпроса вече отговорих два пъти. Лекарят. Подозирам, че според Вас единствено близките на болния са компетентни да оценят към коя категория спада конкретният случай, с което Ви внушение няма да се съглася.
Ако имате някаква друга идея - предложете. Но на безсмислено повтаряне на същите въпроси едва ли ще реагирам.

ПП. Виждам, че се оформя и една друга концепция - всеки с оплаквания да бъде извозван до лекаря в някакъв 'спешен център', където да му бъде оказана компетентна медицинска помощ. Абсурдността на тази идея е очевидна.
26 Август 2015 11:53
Лирично отклонение: Аз, преди години с остри болки в корема. Неделя. Отивам в УМБАЛСМ "Пирогов", щото последните две букви означават 'спешна медицина'. Преглед и успокояващо - 'нищо ти няма, гастрит, пий хапчета, е ти мине'. Не минава. Във вторник отивам при моята ОПЛ, която за две минути отсича - възпаление на жлъчката, веднага обратно в "Пирогов". Пак там, този път със скандал и заплахи, докато ме видят на ехограф и веднага да ме пратят на операция.


И аз съм забелязал, че спешната помощ в провинцията е на доста по-високо професионално ниво от тая в Пирогов.
26 Август 2015 11:54
Подозирам, че според Вас единствено близките на болния са компетентни да оценят към коя категория спада конкретният случай, с което Ви внушение няма да се съглася.
Предложил съм, четете, аз обаче не намирам Ваше предложение, само леки заяждания и подмятания.

Задявката Ви за близките на болния оставям на Вашата съвест, съвсем случайно е, че около мен има достатъчно лекари, дай боже всекиму.

И аз смятам, че само лекар-специалист, не общопрактикуваш лекар може да прецени моментното състояние, но надали такъв ще вдига телефона при обаждане на 112? Или телефонистката ще решава дали веднага или след два часа да изпрати линейка, какво предлагате?

-----

..."спешни центрови", вероятно не се изразявам професионално, имам предвид здравнии заведения, които приемат "спешни случаи", със съответното оборудване и специалисти - по мои спомени освен "Пирогов" такива има във Военна болница, Токуда и вероятно МА?
Естествено, има такъв спешен център и в градския психодиспансер , ако ви потрябва.
26 Август 2015 11:59
всеки с оплаквания да бъде извозван до лекаря в някакъв 'спешен център', където да му бъде оказана компетентна медицинска помощ. Абсурдността на тази идея е очевидна.
Моля обяснете (абсурдността).
26 Август 2015 12:12
Разбрах идеите.

Значи така. Човек с подут корем и болки следва посред нощ да се обади на някаква служба, да речем - тел. 112 и да заяви извозване до място където има лекари-специалисти, защото нито неговият ОПЛ, нито евентуалният пътуващ с линейка лекар не са специалисти. Осигуряват му транспорт и го откарват до най-близката многопрофилна болница. В моя случай - на 30 км. (Забележете - аз съм привилегирован, защото имам център с линейки на 3 км от дома ми). В болницата преглеждат пациента, установяват, че има газове, дават му хапче 'дегазин' и линейката го откарва обратно.
Междувременно някой умира от инфаркт, докато чака линейката да се върне.

26 Август 2015 12:14
..."спешни центрови", вероятно не се изразявам професионално, имам предвид здравнии заведения, които приемат "спешни случаи", със съответното оборудване и специалисти - по мои спомени освен "Пирогов" такива има във Военна болница, Токуда и вероятно МА?Това, което си описал е спешно отделение на болница - по принцип освен гореспоменатите всички областните болници и повечето общински болници и някои частни имат такива. Те не са в системата на спешната помощ, а са част от болниците. Няма нужда от никаква специализация на лечебните заведения в областта на спешните състояния.

"Спешен център" или "филиал на спешния център" всъщност са спешните екипи, линейките и помещенията за почивка на персонала. Те нямат диагностични звена, нито специалисти като кардиолози, невролози, , педиатри, хирурзи и т.н. Те нямат собствени помещения, легла за караткотрайно наблюдение, няма как да докарат пациент и да проведат диагностика и лечение - това се върши в болницата. Работата на екипите на спешна помощ е да стабилизират и транспортират пациента до най-близката болница. Точно затова не е необходимо да бъдат викани за високо кръвно, висока температура, счупен пръст и т.н. Такива пациенти трябва да бъдат закарани от близките до спешното отделение на болницата.

Още нещо - правилното е "лечебни заведения", а не "здравни заведения"
26 Август 2015 12:25
В болницата преглеждат пациента, установяват, че има газове, дават му хапче 'дегазин' и линейката го откарва обратно.


Линейките на спешна помощ НЕ откарват пациенти обратно до дома им. Болничните линейки го правят и винаги срещу заплащане. Е, има и таксита, предполагам също платени.
26 Август 2015 12:33
Weed, приемам всички езикови забележки, не съм лекар.
....
Разбирам, че предложението на г.н калки е първо да бъде запитан всеки общопрактикуващ лекар за мнение дали даден случай е спешен или не.
Следва извадка от действащия медицински стандарт, както и информация за медицинската специалност "спешна медицина", в разни наредби са посочени изискванията към лечебните заведения, които имат (искат да имат) "спешен център". Тези документи дават отговор на някои тук възникнали колизии.

НАРЕДБА № 45 ОТ 26 АВГУСТ 2010 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "СПЕШНА МЕДИЦИНА"
Издадена от Министерството на здравеопазването - Обн. ДВ. бр.68 от 31 Август 2010г., изм. ДВ. бр.92 от 23 Ноември 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.32 от 8 Април 2014г.

§ 1. Лекарите без специалност, работещи в структурите по спешна медицина, посочени в този стандарт, са длъжни в срок до една година от влизането му в сила да предприемат действия по започване на специализация по спешна медицина или по друга медицинска специалност.МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "СПЕШНА МЕДИЦИНА"

Раздел I. Общи положения
Глава 1. Основна характеристика на медицинската специалност "Спешна медицина"
1. Дефиниция, основни цели и задачи на специалността "Спешна медицина"
1.1. С термина "Спешна медицина" (СМ) се определя медицинска специалност с преобладаваща терапевтична насоченост, която обхваща дейности от почти всички клинични медицински специалности в частта им относно спешността в извънболничната и в болничната медицинска помощ и която чрез различни диагностични и лечебни дейности обслужва широк контингент пациенти, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.
1.2. Медицинската специалност "Спешна медицина" може да бъде практикувана в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, в лечебни заведения за болнична медицинска помощ и в други лечебни заведения по чл. 10 от Закона за лечебните заведения.
1.3. По своята същност специалността "Спешна медицина" е интердисциплинарна специалност, което налага в този стандарт да бъдат дефинирани две основни понятия, които определят нейния предмет, цел и задачи, а именно: "спешно състояние" и "спешен пациент".
1.3.1. В съвременната медицинска наука и практика като "спешно" се определя всяко нововъзникнало или съществуващо болестно състояние, което ако не бъде диагностицирано и лекувано незабавно, води до смърт или тежки, необратими морфологични и функционални увреждания на жизненоважни органи и системи.
....
1.3.2.1. Обществено определение - спешен е всеки пациент, който счита себе си за такъв и е уведомил за това центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), който със специализиран, случаен или собствен транспорт или "на крака" е влязъл през входа на спешното приемно отделение (СПО).
1.3.2.2. Медицинско определение - спешен е всеки пациент, при който е налице нововъзникнало или съществуващо болестно състояние, за което, ако незабавно не бъдат предприети медицински дейности, може да доведе до смърт или до необратими морфологични и функционални увреждания на жизненоважни органи и системи.
1.3.2.3. Съвкупното прилагане на двата принципа за определяне на понятието за спешен пациент предполага, че всяко лице, отговарящо на общественото определение за "спешен пациент", следва да се счита за такъв до момента, в който по обективен начин се докаже, че не са изпълнени медицинските критерии за наличие на "спешно състояние".
1.4. Основната цел на специалността "Спешна медицина" е да бъде излекувано или прекъснато развитието и задълбочаването на "спешното състояние" при пациента, водещо до смърт или тежки, необратими морфологични и функционални увреди на жизненоважни органи и системи.
...
...
3. Изисквания за професионална компетентност за практикуване на специалността "Спешна медицина"
3.1. Дейности в областта на медицинската специалност "Спешна медицина" могат да осъществяват лекари с призната специалност по "Спешна медицина", които притежават съответните теоретични познания, практически опит и умения.
3.2. Придобиването на специалността "Спешна медицина" се осъществява по реда на Закона за здравето ....


В същия медицински стандарт, действащ от 2014, има описания на центровете за спешна медицианска помощ, спешните отделения с посочени изисквания за квалификация, оборудване и прочие.
26 Август 2015 12:45
Да не би досега служител/к/ите от 112 да не са сортирали повикванията по спешност? Опитват се горките, според знанията и настроенията си. Невинаги успяват. Пък и ако започнат да разпитват надълго и нашироко какво точно му има на нуждаещия се, ще увеличат времето за реакция. А и могат ли да разчитат на компетентни и обективни /от приятели и роднини?!/ обяснения?
Най-добре е да извадят лекарите от линейките, да сложат вместо тях парамедици, което би позволило със същите пари да се поддържат повече екипи. А в спешните центрове да се оценява всеки конкретен случай. И ако линейката е разкарвана без нужда - глоба и плащане на разходите.
26 Август 2015 12:52
Линейките на спешна помощ НЕ откарват пациенти обратно до дома им.

По принцип е така, съгласен съм. Но в моя конкретен пример - център за спешна помощ в Ябланица, Ловешко - линейката, след като е закарала пациента до болницатав Тетевен или Луковит се връща обратно в Ябланица. Така че ако инфарктът е, да речем, в с. Орешене, 30-те километра обратен път си остават.
Разбирам, че предложението на г.н калки е първо да бъде запитан всеки общопрактикуващ лекар за мнение дали даден случай е спешен или не.

Е, това определено е заяждане. Естествено, не всеки, а личният ОПЛ на пациента. Моят, например, има пълно досие на всичките ми прегледи при кардиолог, с всичките медикаменти и препоръки и би могла да даде някаква по-компетентна оценка при една хипертонична криза. Аз поне й вярвам.

Стандартите по спешна медицина не са скрижали, неподлежащи на промяна. Пък и едва ли са най-доброто, ако погледнем какво е дереджето на спешната ни помощ.

Хайде, бъдете здрави, че да не се налага на практика да проверяваме чия идея е по-правилна. Не всеки има късмета на проф.д. да има подръка у дома по една сюрия лекари. И не всеки живее в голям град.
26 Август 2015 12:56
Имам един такъв въпрос - колеги, наистина ли смятате, че със законодателни кръпки, ще се промянят философията и практиката на мед. служби, на правоохранители, на общини, на образователни учреждения? Наистина?
26 Август 2015 12:59
Не всеки има късмета на проф.д. да има подръка у дома по една сюрия лекари
Битието определя съзнанието. И аз нямам проблеми, но не е там работата, ако имаме претенции за социално ангажирани люде. И професори и големи доктори са под ръка. Но не е там работата.
26 Август 2015 13:03
наистина ли смятате, че със законодателни кръпки, ще се промянят философията и практиката на мед. служби, на правоохранители, на общини, на образователни учреждения? Наистина?

А с какво, според теб ?
26 Август 2015 13:06
А с какво, според теб ?
Това не е отговор на въпроса ми.
Впрочем, имаме си Конституция, нали? И там, някъде в началото й, е записано, че РБългария е социална държава. Как се проектира този императив в/у законите ни?
26 Август 2015 13:09

А с какво, според теб ?
Написах го по-горе, ще повторя - 1) с целево финансиране на "спешните", за всичко, достатъчно пари, заплати, оборудване, обучение, не само за големите градове; 2) с организация - сегашната, въпреки разписаните изисквания не струва; 3) с възстановяване авторитета и статута на лекарите като съсловие и на "спешните" в частност.
...
Вече чувам коментари, че това може да стане само със законодателни промени, санкции и прочие - мое мнение е, че не може.
За сведение - попадна ми информация, че от 1150 лекари, работещи в спешната система, около 1/4 до 1/3 имат предписаната специалност.
26 Август 2015 13:12
за всичко, достатъчно пари, заплати, оборудване, обучение, не само за големите градове;
Камарад, камарад! А пари има!
26 Август 2015 13:16
А с какво, според теб ?
Това не е отговор на въпроса ми.

А това пък е бягане от отговор.
26 Август 2015 13:19
А пари има!
...има, нали ЕС давал 86 милиона евро, това не са малко пари ако се използват по предназначение (за начало може и да стигнат), след това правилно определяне на бюджетите (не на принципа "каквото остане" ... а сега ми кажи плува ли корабче ... сащата работа и за другите сфури, дето си ги цитирал, нихната.
PS - Нали си от Варненция, в МУ Варна има специалност "Спешна медицина".
26 Август 2015 13:19
3) с възстановяване авторитета и статута на лекарите като съсловие и на "спешните" в частност.

Е, те това ако обясните как ще се получи ... ?
26 Август 2015 13:22
А това пък е бягане от отговор.
С всичките извинения на света - бихте ли си развил мисълта? Да помогна, ако приемате - задавам въпрос - насреща - въпрос (оставяме настрана правилото, че на въпрос не се отговаря с въпрос). Внасям пояснения (поради добротата си мислех, че няма нужда от тях). И накрая - вместо отговор - "От болната - на здравата" - виж цитата.
26 Август 2015 13:24
Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути

Преди малко повече от 2 години брат ми почина от инфаркт в дома си в София. Живееше на 3 минути пеш от една от големите болници в столицата.
Веднага са звъняли за линейка, пристигнала е след 30 мин. Вече е било късно. Само са констатирали края.
Докато са чакали линейката снаха ми, интелигентна и оправна жена, се е опитавала да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане и е поддържала някакви жианени функции известно време, но 30 минути са били твърде, твърде много за спешен инфарктен случай на сравнително млад и жизнен човек, спортувал през целия си живот.


26 Август 2015 13:26
Нали си от Варненция, в МУ Варна има специалност "Спешна медицина".
ПАри има бе, камарад! Не може некви уруспии да си пекат кълките, а хората да нямат пари да си смъкнат кръвното. Тем паче, че непрекъснато им го дигат!
26 Август 2015 13:26
Е, те това ако обясните как ще се получи ...
ноу хау, не споделям, давам жокер > простичко е > со кротце, со пари и с малко кютек, вярно ще отнеме известно време след изцепките на ЦветЦвет, но е постижимо, даже в рамките на останалия ни живот.

Цецо, Цецо - сега си представи това което г.н калки препоръча -> обаждане на личния общопрактикуващ лекар, който има пълно медицинско досие (в кабинета си, не у дома) > указания от ОЛИ-то > и прочие ....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД