:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 646
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и ДПС намекнаха за нова формула във властта

Борисов и Местан дадоха да се разбере, че Реформаторският блок може и да изпадне от правителството
Снимки: БГНЕС
Николай Колев-Босия замеря отново парламента с домати по случай началото на новия парламентарен сезон. Босия бе оправдан в началото на август за трети път от Софийския районен съд по обвинение в дребно хулиганство, защото хвърля домати по Народното събрание. Според съдиите това не е хулиганство, а граждански протест. Според Босия съдията Николай Василев му казал, че може да хвърля и обувки.
Реформаторският блок се очертава преодолимо препятствие в съвместния път на ГЕРБ и ДПС, стана ясно на старта на новия политически сезон. При откриването на есенната сесия на Народното събрание вчера лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан един след друг направиха намек за несигурното бъдеще на Реформаторския блок във властта, с което затвърдиха подозренията, че партньорството им ще бъде легализирано. Премиерът намекна, че бъдещето на РБ в управлението зависи от това как ще се представи на изборите, а Местан направо заяви, че е необходима нова формула на властта без "ултранационалистически и рекетьорски примеси", което собствените му депутати разтълкуваха пред "Сега" като Патриотичния фронт и РБ. В неделя самият лидер на ДСБ Радан Кънев обяви: "Не трябва да отхвърляме и голямата опасност ГЕРБ и ДПС да управляват заедно", а политолози отдавна предупреждават, че всъщност ГЕРБ и ДПС са гръбнакът на управлението.

Изказването на Борисов дойде след среща с двамата съпредседатели на парламентарната група на РБ - Радан Кънев (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ). От срещата знаково отсъстваха другите двама партньори на ГЕРБ в парламентарното мнозинство - ПФ и АБВ. След разговорите Радан Кънев се похвали с постигнатите договорености по законодателните приоритети и за по-добра организация на работата на мнозинството. Борисов обаче наблегна на това, че резултатите на двете политически сили на вота през октомври ще покажат дали коалиционното управление е стабилно. "Резултатът на ГЕРБ и РБ, броят на кметове, общински съветници, мнозинствата в тях ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството. И обратното, ако се представим слабо, това би бил един лош сигнал за работата му", посочи премиерът. Така намекна на партньорите си, че се търси повод за промяна на конфигурацията.

Изказването му не разтревожи особено реформаторите. Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов беше категоричен пред "Сега", че резултатите на двете политически сили ще бъдат броени общо и това ще бъде реалният индикатор за състоянието на правителството към момента на изборите. Проблемите на десните обаче са очевидни - блокът за малко не се разцепи, след като миналата неделя ДСБ, БЗНС и НПСД заявиха готовност да отидат на избори без СДС и ДБГ. И едва на 1 септември успяха да подпишат споразумение за общо явяване на вота. Тепърва се очакват разпри около уточняването на много кандидатури за кметове, по които има несъгласие между отделните партии в коалицията. За разрешаването на такива спорове СДС предложи абсурдно сложна процедура - своеобразен арбитраж.

Атаката на ДПС срещу десните дойде от парламентарната трибуна. Лидерът Лютви Местан се обяви за нова формула на управлението, която фактически да изключи от него РБ и ПФ. По думите му коалицията остава нестабилна заради липсата на идейна спойка между участниците в нея по ключови теми - пенсиите, социалната политика, националната сигурност, украинската криза. "Ако след месец, когато обсъждаме данъчните закони, се наложи ДПС да спасява плоския данък заради категоричната позиция на две от партиите в коалицията за преминаване към прогресивна скала на облагане, това управление трудно може да претендира, че е стабилно", даде пример Местан. "За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов ясен европейски и евроатлантически профил на властта - изчистен от ултранационалистически, рекетьорски и прочие ретроградни примеси", заяви Местен. "Сега" се опита да се свърже с него, за да уточни кои точно са примесите, но неуспешно. Депутати от движението обаче коментираха, че под "рекетьори" следва да се разбират партиите от Реформаторския блок, които непрекъснато се опитвали да извиват ръцете на Борисов по различни въпроси, като съдебната реформа и антикорупционния закон на Кунева. От ДПС доволно отбелязаха, че засега Борисов успявал да устои на натиска на десните. През пролетта на 2014 г. отново под мотото за евроатлантизма и европейските ценности ДПС развали отношенията си с БСП. Същата есен се стигна до предсрочни избори. Сега това може да бъде използвано за промени в правителството.



ТУК СЪМ

На въпрос дали са верни слуховете, че ще се оттегли, депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви: "Питайте тези, които са ги пуснали" и добави: "Ами ето, тук съм", съобщи БГНЕС. Спекулациите за напускането му започнаха покрай внезапното осветяване на бизнеса му. Преди няколко месеца Борисов заяви, че ДПС ще стане нормална партия за преговори, ако Пеевски напусне парламента.



КОНСУЛ

Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев ще стане консул в Солун, съобщиха "Дневник" и Медиапул, цитирайки свои източници. Кандидатурата е била обсъдена вчера на оперативно заседание на кабинета, но засега няма официално съобщение. През март Писанчев напусна ДАНС след напрежението с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Солун е традиционна спирка за бивши шефове на контраразузнаването. След като напусна ДАНС през 2009 г., първият директор на службата Петко Сертов също беше назначен за консул в Солун.
27
7486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
02 Септември 2015 19:31
Ма верно ли така са "намекнали"? Или само поредни добри пожелания?
02 Септември 2015 21:36
Нови парламентарни избори ли ще има?

С риск да бъда бан-ирана, което няма да е честно:

https://www.youtube.com/watch?v=Grr1DdoriZw
02 Септември 2015 21:44
Браво на Андрешко - вече не попържа на майка и непобараните се завръщат ...
02 Септември 2015 21:44
От цялата статия ми идва само едно на ум:
А бе, някой знае ли къде е Петко Сертов ?
02 Септември 2015 21:46
Писар - в Солунското представителство на БМФ ...
02 Септември 2015 22:32
Лютви Местан се обяви за нова формула на управлението, която фактически да изключи от него РБ и ПФ.

Кой всъщност е тоз чиляк, че да решава дали да има нова формула на управлението в България?!
Конституционност на партия ДПС
След приемането на новата Конституция на Република България през 1991 г. възниква спор около казуса доколко съществуването на партията не противоречи на Глава Първа, чл. 11, ал. 4 от Конституцията, който гласи: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.“ [6] На 8 октомври 1991 г. група от 93 депутати от Великото народно събрание завеждат дело в Конституционния съд на Република България по този въпрос. На 21 април 1992 г. Конституционният съд излиза с решение, което отхвърля искането ДПС да бъде призната за противоконституционна [7]

Полузаконно регистрираната партия ДПС получи незаконно признаване от Конституционния съд
Конституционно дело № 1 от 1991 г.

Присъствали - 11 души (от 12).

http://constcourt.bg/contentframe/contentid/1736

Искания (заведени първоначално от 93 депутати от ВНС на 8 октомври 1991 г и допълнени в последствие от 53 депутати от 36-тото ОНС):
1. Да се установи и обяви противоконституционността на ДПС поради:

а) вписването й в партийните регистри като организация с неполитическа цел - в разрез с чл.12 ал.2 от Конституцията.

б) етническата и религиозна основа на партията - в разрез с чл.11 ал.4 от Конституцията.

в) дейността й - като насочена към обособяване на турскоезичното и мюсюлманското население в затворена, отделена от българската нация общност, към развиване и насърчаване на отделни видове автономии, които в крайна сметка водят до административна (и политическа) автономия - в разрез с чл.44 ал.2 от Конституцията.

2. Да се обяви за незаконен изборът на народните представители, избрани с листата на ДПС.

В крайна сметка Конституционния съд отхвърля исканията и прекратява делото за противоконституционност, което е одобрил на 29 декември 1991. Искането по т.1.б (противоконституционност съобразно чл.11 ал.4) е подкрепено от 6 съдии и отхвърлено от 5 (съставът на Конституционния съд е от 12 души, но на заседанието са присъствали 11). Повече от половината от присъствалите съдии са подкрепили противоконституционността на ДПС!

По закон решение на Конституционния съд се приема при мнозинство 50% от всички съдии + 1, следователно 7 гласа са необходими за вземане на решение. При подкрепа от 6 души не може да се вземе решение за признаване на противоконституционност, но не може да се вземе и обратното решение - то също не е подкрепено от 7 съдии (а само от 5!).
Оповестеното решение на Конституционния съд е в противоречие с чл. 147 ал.1 и чл.151 ал.1 от Конституцията на Република България и с чл. 15 ал. 2 от Закона за Конституционния съд. Вместо да се отхвърли искането за противоконституционност на ДПС трябваше да се обяви невъзможност за вземане на решение.


Съдиите:
Младен Данаилов,
Нено Неновски,
Милена Жабинска,
Любен Корнезов,
Пенчо Пенев и
Александър Арабаджиев

са подписали решението с особено мнение по т. 1 и т. 3 от диспозитива, което е приложено към делото.


http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/dps.php
02 Септември 2015 23:07
Не го вярвам. Това е самоубийство за ГЕРБ.
03 Септември 2015 00:11
Ако Бубачко направи тая простотия, директно подарява следващите избори на Раданчо.
03 Септември 2015 03:48
Когато и да напусне РБ това управление , все ще е късно.
http://e-vestnik.bg/23623/boyko-borisov-obedinitel-kak-sabra-v-edno-sds-i-bsp-i-nastapi-rezhim-na-plutokratsiya/
03 Септември 2015 04:35
РБ влезе в Парламента с изтръскано доверие от брашнения чувал и след поведението си, ако очаква нещо ... няма какво да се коментира. Будали да гласуват за ГЕРБ има достатъчно при липса на нещо свястно, което да създаде дори сянка на съмнение, така че никакво самоубийство не е това за ГЕРБ - едно посолство гласува, народа просто пасува - даже и с общо 15% от гласовете на имащите право да гласуват, амбасадата няма да има против (само ще плаши повече с мечки, та белким слушкаме и не се опитаме да си поиграем на демокрация наистина). И сега, дето се вика, ме мъчи въпроса "Кой?" и въпроса "Къде са койовците?".
03 Септември 2015 07:11
Поредното глупаво внушение и то на първа страница. Когато думи се вадят от контекста,, винаги може да се правят всякакви заключения. ББ казва, че от резултатите на изборите ще стане ясно дали управлението е добро или хората не ги искат-извода на Сега, е че той се заиграва с ДПС. Това ми прилича на: Тиму викаш куме Иване, той бърза за....
03 Септември 2015 07:39
Гледай да не го изпревариш...
03 Септември 2015 07:50
Докато ДПС бъде "балансьор" и разпределя порциите - ще "поръчва" и Боко , ще "поръчва" и Радан , ще поръчва всеки , който не им играе по зурната !
Докато не се създаде читава партия без крадци , кретени и корумпирани боклуци - България ще потъва , гюбрето ще изплува !
Докато медиите са на определени хора , които да манипулират населението и да го разделят на червени , сини , зелени , пембени и ДА ГО ЗОМБИРАТ - НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ !
03 Септември 2015 08:12
ГЕРБ и ДПС управляват заедно и сега.
След изборите вероятно ще го легализират под някаква форма, в името "на спасението на България... стабилноста" и подобни.
ДПС искат легитимност, искат власт и не им пука от ГЕРБ и "матряла". И го налагат.

За съжаление на политическата сцена няма фактор който може или иска да спре унищожаването на България.


03 Септември 2015 09:00
Което отда-а-авна беше ясно на повечето граммотни люде тук.

Ловки,
Като знам любовта ти към ГЕРБ и ненавистта ти към ДПС...

????
03 Септември 2015 12:07
OldTen,03 Септември 2015 07:11
Поредното глупаво внушение и то на първа страница.

Чок觧, 03 Септември 2015 07:50
Докато ДПС бъде "балансьор" и разпределя порциите – ще "поръчва" и Боко, ще "поръчва" и Радан, ще поръчва всеки , който не им играе по зурната!


Значи ДПС трябва да престане да бъде "балансьор"!!!

А как може да стане това? Юристите във форума Няма ли как това дело за противоконституционността на тази партия да бъде възобновено и използвано по някакъв начин,тъй като ДПС е била незаконно призната от Конституционния съд още преди 24 години (вж. горния ми пост)!!!

Трябва най-сетне да сложим кръст на късата си памет и да станем малко по-паметливи!
03 Септември 2015 12:12
Май на пук ще трябва да гласуваме за РБ или ПФ, за да стопираме сближаването ГЕРБ - ДПС.
03 Септември 2015 12:27
Май на пук ще трябва да гласуваме за РБ или ПФ, за да стопираме сближаването ГЕРБ - ДПС.
03 Септември 2015 14:24
Май на пук ще трябва да гласуваме за РБ или ПФ
Първо гласувай за електронното гласуване, а после не му бери грижа....
03 Септември 2015 14:35
Чоки, кой създаде ДПС и по чия заръка, кой влезе в открит съюз с тях, кой се целува с тях, кой създаде олигарсите, кой направи заменките, кой прие сегашната конституция...да продължавам ли? Отговори си на въпроса и ще разбереш кога ДПС ще бъде забранено.
03 Септември 2015 14:36
За Джиджи иде реч.
03 Септември 2015 15:18
***
03 Септември 2015 16:17
Който се е коалирал с ДПС добро не е видял. Вижте Филип Димитров, НДСВ и БСП. Къде са сега?
03 Септември 2015 18:17
Филип Димитров никога не се е коалирал с ДПС!
03 Септември 2015 19:11
OldTen, 03 Септември 2015 14:36
За Джиджи иде реч.

Чок觧, 03 Септември 2015 07:50
Докато ДПС бъде "балансьор" и разпределя порциите – ще "поръчва" и Боко, ще "поръчва" и Радан, ще поръчва всеки , който не им играе по зурната!

Джиджи, 03 Септември 2015 12:07
Значи ДПС трябва да престане да бъде "балансьор"!!!

Джиджи само пита юристите във форума (щото не е юрист!) дали не може да се използва нещо от делото, заведено през 1991 г. пред Конституционния съд (КС) срещу противоконституционността на ДПС. Тогава поради отсъствието на един конституционен съдия КС взема решение в противоречие с Чл. 147 (1) и Чл.151 (1) от Конституцията на Р. България и Чл. 15 (2) от Закона за КС и отхвърля иска. Трябвало е да се обяви невъзможност за вземане на решение, за да може евентуално да се направи нещо (и аз не знам какво!), за да не може тази „партия” да ни разиграва като маймуни повече от 24 години!!!

Не четете внимателно, бе, дарлинги! Вижте горните ми два поста, в които думичката „забранявам” не съществува. Въпреки че, ако зависеше от мен, бих забранила таз „партия” одма – без изобщо да ми мигне окото!

Алоуууу, къде са ЮРИСТИТЕ ВЪВ ФОРУМА!
03 Септември 2015 19:20
Не го вярвам. Това е самоубийство за ГЕРБ.


Може да е вярно. Но формулата да е различна.Мечтае си Местан , нови формули не значи еднакви.
08 Септември 2015 00:14
Аз все си мисля, че най-незаконна партия у нас беше СДС.Пръкна се като фондация, а по тогавашния закон не можеше да се прави фондация от някакви си нелегитимни партийки.От БСП им създадоха възможността да се явят като политическа организация, и така скалъпиха новия ЗПП. БСП е също така нелегитимна партия, защото се извежда като наследница на БКП от Бузлуджа, а в същност е една забранена още на 02 април 1924 г. от ВКС, защото е престъпна организация, бъкана с разбойници, нагаждачи и алчни за власт и пари празни дърдорковци. С една дума тази кръгла маса от1990 г. беше едно недомислие, оказала се ефективна само за легитимирането на бсп и толкова.Някакви си селчовци от Горно Нанадолнище си въобразиха, че са рицарите на крал Артур и създадоха шантавата кръгла маса...?!И Лилов и Желев са селски хитреци, на страхливци...нагаждачи.Пфу!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД