:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,494,549
Активни 126
Страници 20,696
За един ден 1,302,066

Парламентът одобри окончателно държавната субсидия за частните училища

Всяко пето дете в частно училище ще учи безплатно, решиха депутатите
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ не се включи в дебата за финансирането на частните училища.
В полупразна пленарна зала и след едва 50-минутни дебати парламентът прие един от най-важните и спорни текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. С 89 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се" депутатите разрешиха окончателно частните училища и детските градини да могат да получават държавна субсидия, както държавните. В замяна на това обаче те се задължават да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата, както и да приемат 20% от децата безплатно. Промяната се очаква да влезе в сила от 2018 г., но срокът предстои да бъде гласуван с преходните и заключителните разпоредби.

Според промените, предложени от ГЕРБ, частните училища могат да получат от държавата по около 1400 лв. за всеки свой ученик, колкото са отредени и за държавните школа. За целта ще трябва да подадат заявление по ред, определен в държавния стандарт за финансиране на институциите, който тепърва ще се пише. След като частното училище получи държавни пари обаче, ще може да извършва дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата - например транспорт, охрана, храна и т.н.

Депутатите приеха предложението на Бойка Маринска от Реформаторския блок училището да се задължи да приема 20% от учениците безплатно, макар че някои недоволни от текста народни представители от ГЕРБ се надяваха квотата да бъде по-малка. Прието бе и в този процент да се включват деца с изявени дарби и такива със специални образователни потребности, без да се уточнява те какъв дял трябва да заемат, нито пък да е задължително всички деца със специални потребности в дадено училище например да са с безплатен прием. Депутати настояваха в тази квота да се добавят и социално слабите ученици, но това не беше прието. Редът и правилата за прием на щастливците без такса ще се определя в правилника на съответната институция, т.е. на практика от директорите. Предложението дойде отново от реформаторите, с което се отмени приетата на 2-ро четене в комисия разпоредба общите условия за прием да се разпишат в държавния стандарт.

Промените бяха отхвърлени от партньорите на ГЕРБ във властта - АБВ и Патриотичния фронт, както и от "Атака" и БСП. Всички бяха категорични, че при сегашната бедност и социални неравенства държавата не бива да дава от ограничения си ресурс на частните училища. "Държавата финансира публичния транспорт, но не и личните коли на всеки от нас", аргументира се Мариана Тодорова от АБВ. Според нея новата мярка ще доведе до отлив на ученици от държавните училища, ще се отрази на качеството на образованието и ще дестабилизира системата. "Няма лошо всеки, който има възможност, да си запише детето в частно училище. Но защо държавата трябва да плаща за този избор, след като той има достатъчно средства да го издържа?", попита Янаки Стоилов от БСП. "Този закон за кого го правите? За тези, които така или иначе имат, за да получат по нещо от държавата с много подвеждащия аргумент "ние към всички сме равни". Как сте равни, като самата ситуация не е равна", възмути се той. Колегите му от БСП попитаха защо текстът се приема без никаква финансова обосновка и оценка на въздействието.

Шефката на просветната комисия Милена Дамянова, която е и вносител на закона, не сметна за нужно да се аргументира пред депутатите. В защита на фундаменталната промяна се изказаха само Бойка Маринска и Снежана Дукова от ГЕРБ. Те повториха тезата си, че модерното разбиране за образованието е парите да следват ученика. По думите им ако всички частни школа поискат държавно финансиране, това ще струва между 11-13 млн. лв. годишно, които са разчетени в държавния бюджет. "Вие давате ли си сметка колко пари влизат в държавата като излишъци?", обърна се тя към депутатите. "Какво ако в Северна България няма например частни детски градини. Ами след приемането на закона вече може и да си направят", коментира тя. "Тъкмо тук е проблемът. Днес частните училища ще искат 13 млн. лв., но утре парите ще станат много повече. Те ще се вземат от онези над 400 училища у нас с под 200 деца, които са недофинансирани и които ще трябва да затворят", отговори й Стоян Мирчев от БСП.

ОТПОР

От Асоциацията на частните училища коментираха, че остават против заложения 20% безплатен прием. Според тях това е безумие, което вместо да намали таксите на частните ученици, както бяха първоначалните им обещания, ще увеличи годишните такси с по около 1300 лв. Освен това според тях ограничението е дискриминационно и ще доведе до корупция и напрежение в частните училища.

"Депутатите си правят сметка без кръчмар", коментира шефката на асоциацията Милка Славчева. По думите й държавната субсидия покрива само задължителното обучение, но не и останалите разходи, нужни за пълна издръжка - за свободно избираеми часове, извънкласни дейности, материална база, транспорт, охрана и др., които възлизат към 6000 лв. годишно. "Кой ще плати таксите на децата, приети да учат безплатно? Несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители", коментира тя.
СНИМКА: БГНЕС
"В някои държави от ЕС частните училища получават държавно финансиране, в други - не. България трябва да реши този въпрос сама, а не закачайки се за един или друг пример", заяви Янаки Стоилов от БСП.
28
6684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
03 Септември 2015 19:39
По думите й държавната субсидия покрива само задължителното обучение, но не и останалите разходи, нужни за пълна издръжка - за свободно избираеми часове, извънкласни дейности, материална база, транспорт, охрана и др., които възлизат към 6000 лв. годишно. "Кой ще плати таксите на децата, приети да учат безплатно? Несправедливо е да се товарят с допълнителни такси останалите родители", коментира тя.


Всъщност тук е смисълът на идеята. Искаш кръжоци/клубове - плащаш, искаш модерна химическа лаборатория - плащаш, искаш стаи с интерактивни дъски - плащаш. Така всъщност се дава възможност на децата на заможните да се образоват с парите на всички данъкоплатци, но със свои пари ще се образоват качествено. Другите деца само ще се образоват - некачествено.
Постепенно броят на частните училища ще се увеличава, ще бъдат с по-модерен интериор, а старите училищни сгради ще ги затварят и ще ги правят цехове за шивачки. Или ще преструктурират системата - по едно държавно училище в Мизия, Тракия и Македония, за прошляците.

03 Септември 2015 19:39
"Вие давате ли си сметка колко пари влизат в държавата като излишъци?",


Тая е голям феномен!

Иначе, относно безумния закон бил приет -
03 Септември 2015 19:57
...."модерното разбиране за образованието е парите да следват ученика"...Което значи за Сульо диплома, за Пульо - две и всички завършили средно образУвание след това с виШу....
03 Септември 2015 20:06
Прието бе и в този процент да се включват деца с изявени дарби и такива със специални образователни потребности, без да се уточнява те какъв дял трябва да заемат
Този новоговор, "специални образователни потребности" какво ще рече - бавноразвиващи се, деца на "наши" хора или деца на бежанци и "интегриращи се" етноси?
03 Септември 2015 20:13
"Вие давате ли си сметка колко пари влизат в държавата като излишъци?"
Като влизат толкова "излишъци", защо държавата не е финансирала училищата, за които е отговорна!? И не разбрах, откъде следва, че държавата трябва да гарантира печалбата на частен предприемач? Ако частното училище формира печалба, ще връща ли субсидията или още иска по-голяма, защото печалбата не е "евро-антлантическа" като на банките?
03 Септември 2015 20:46
"Вие давате ли си сметка колко пари влизат в държавата като излишъци?"

Този въпрос може да се отправи и към лакомите пенсионери, изпълзяли на припечина...
03 Септември 2015 20:52
Apolitichen
"И не разбрах, откъде следва, че държавата трябва да гарантира печалбата на частен предприемач? Ако частното училище формира печалба, ще връща ли субсидията или още иска по-голяма, защото печалбата не е "евро-антлантическа" като на банките?"
Ей сега ще дотърчи някоя манерка да ти обясни защо държавата е мащеха, пазара -регулатор и т.н. , но щом трябва да се издои държавата в името на евроатлантическите ценности - илиза пред скоби.
03 Септември 2015 22:31
И не разбрах, откъде следва, че държавата трябва да гарантира печалбата на частен предприемач?
Всички, подчертавам всички радетели за т.нар. "пазарна икономика" имат един любим клиент - Държавата!

Правят по над 80% приходи от държавни поръчки и в същото време се тупат в гърдите колко са "частни".

Това са частни болници, частни строители, частни фармацевтични фирми, частни търговци с горива, сега и частни училища.

Е, ако има нещо по-лошо от социализЪма на Бай Тошо, то това е днешната българска "пазарна демокрация".

Пожизнен Премиер-Слънце, цялата икономика - на държавна ясла, повсеместни кражби, медиите - в ръцете на едно семейство, Ц.Ц. слухти навсякъде и т.н.

04 Септември 2015 07:49
Чия ли собственост са частните училища!?
04 Септември 2015 08:50
Докато един директор на държавно/общинско училище за всеки похарчен публичен лев трябва да прови процедура по обществена поръчка, колегата му в частното не е длъжен, така ли ще е и с парите от субсидиите? Как ще ги разделят - кои какви са?
04 Септември 2015 08:51
Частните училища как са регистрирани - като Училища, или Търговски дружества?
04 Септември 2015 08:52
Всички, подчертавам всички радетели за т.нар. "пазарна икономика" имат един любим клиент - Държавата!
Много точно. Ние кандидатствахме за проект по ХОРИЗОНТ2020. Вие не можете да си представите колко малки и средни предприятия от цяла Европа, които би трябвало да създават обществен продукт, кандидатстваха за бюджетни пари, с нас университетите. Те бяха много повече.Между другото много от тях съществуват на основата на такива програми.
Сега пък частните училища, които са си едни фирми, ще им набутат държавни пари. Това само Танев и ръбовете от РьБь могат да измислят.
04 Септември 2015 08:55
Този новоговор, "специални образователни потребности" какво ще рече - бавноразвиващи се, деца на "наши" хора или деца на бежанци и "интегриращи се" етноси?

Както някога се дефинираха "Приридно надарени деца" - помните ли, че имаше такова училише - за деца на родители от Висшия ешелон; дете на някой в парламента учи ли в държавно илиобщинско училище? Ами те за тях си се грижад, да не би за Нас?
04 Септември 2015 09:15
То и сега го има това училище.

Но все пак поне сутрин трябва да сме оптимисти и иновативни, така че:

На основание на мотивите за приемането на този закон - наличие на голя-а-а-ам-ам-ам-ам излишък, плащането на данъци от родителите и склонността на парите да следват и търсят криещият се ученик,

предлагам на второ четене да се урегулира законно плащането от страна на държавата на частните уроци,

както и те да се направят задължителни,

така че хем да отговорим на технологичните предизвикателства на 21 век, хем да осъществим някакъв контрол над децата, докато бабите им са на работа, така че да не си мислят за глупости!
04 Септември 2015 09:32
Шефката на просветната комисия Милена Дамянова, която е и вносител на закона, не сметна за нужно да се аргументира пред депутатите. В защита на фундаменталната промяна се изказаха само Бойка Маринска и Снежана Дукова от ГЕРБ. Те повториха тезата си, че модерното разбиране за образованието е парите да следват ученика.
Тази не смята да отговаря ни на запитвания ни на писма адресирани део нея. Въобще това бяха тези, които се бореха със задкулисието.
04 Септември 2015 09:41
"С 89 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се" депутатите разрешиха окончателно частните училища и детските градини да могат да получават държавна субсидия, както държавните."
Броя, броя... и все излизат 109 гласа. Нямаше ли правило решения да се взимат при наличие на поне 121 "народни представители" (50%+1)?
04 Септември 2015 09:57
И накрая, естествено, всички са недоволни, освен вносителите.
Лично според мен е рано за подобна мярка - на този етап тя действително би могла да доведе до отлив от държавните училища и допълнително влошаване на качеството в тях. Просто средната класа ще си издърпа децата в частните училища.
Но, както е разписан законът, едва ли ще завалят заявления от частните училища. Те явно вече са си направили сметката. Така че цялата работа - типичн опо герберски - е много шум за нищо.
04 Септември 2015 09:58
Този новоговор, "специални образователни потребности" какво ще рече - бавноразвиващи се, деца на "наши" хора или деца на бежанци и "интегриращи се" етноси?

Ами ще рече например деца в инвалидни колички, умнико!
04 Септември 2015 10:40
Всъщност какъв е проблемът с финансирането на учениците в частни училища? Разходите не се увеличават за държавата, ако тези 1400 лева за един ученик отидат за заплащане на учители в частно училище няма да отидат в общинско или държавно, но там няма да има и толкова учители защото ще са отишли в частните. Кои държавни училища ще западнат и няма да имат прием - СМГ, английските, немските, френските, испанската??? Май няма да са те, а тези общински образователни вертепи, където изперкали даскалици се занимават основно с "усвояване" на проекти, с екскурзиантстване по света за "обмяна на опит" и "усвояване на добри практики" , а образованието и възпитанието на децата са най-най-последната грижа.
Вярно е и че законът в този си вид е крайно некадърно направен и е пълна трагедия. Като започнат опитите за прилагането му ще си блеснат всички заложени простотии.
04 Септември 2015 14:40
Дежурния
04 Септември 2015 10:40
Всъщност какъв е проблемът с финансирането на учениците в частни училища? Разходите не се увеличават за държавата, ако тези 1400 лева за един ученик отидат за заплащане на учители в частно училище няма да отидат в общинско или държавно, но там няма да има и толкова учители защото ще са отишли в частните. Кои държавни училища ще западнат и няма да имат прием - СМГ, английските, немските, френските, испанската??? Май няма да са те, а тези общински образователни вертепи, където изперкали даскалици се занимават основно с "усвояване" на проекти, с екскурзиантстване по света за "обмяна на опит" и "усвояване на добри практики" , а образованието и възпитанието на децата са най-най-последната грижа.


Душа, че нали за да стигнеш до елитните гимназии, трябваше да минеш през "общинските образователни вертепи"? И всички учители в тези вертепи ли са ненормални престъпници и използвачи? Изобщо замисля ли се седесарският мозък какъв продукт изкарва наяве?
04 Септември 2015 14:57
Така всъщност се дава възможност на децата на заможните да се образоват с парите на всички данъкоплатци

Че богатите не са ли данъкоплатци?
А и става дума за субсидия, която така или иначе се полага.
Не става дума да се субсидира един ученик в частно училище с повече паро отколкото в държавното?
Къде е проблема?
04 Септември 2015 15:02
И не разбрах, откъде следва, че държавата трябва да гарантира печалбата на частен предприемач?

Кой говори за гарантирана печалба?
Аз плащам данъци и моето дете има право на субсидия от Х лева.Къде ще си я ползв си е негов въпрос!
04 Септември 2015 15:35
Да бе детето имало право на субсидия и ще си я използва където ще?! Ти да видиш?! Субсидията е за учениците в държавните училища, за които отговаря държавата?! За какво отговарят частните училища и пред кого?! Имам предвид качество на образованието???
04 Септември 2015 15:40
Не е вярно. Субсидията е за всички ученици.Особено за тези с родители-данъкоплатци.
Къде ще си похарчи ваучера ученика си е негова работа.
Субсидията е на ученик, не на училище.
Обратното е безумна дискриминация.
04 Септември 2015 15:43
За какво отговарят частните училища и пред кого?! Имам предвид качество на образованието???

Пред държавата в лицето на Закона, МОН с неговите наредби, гегионални инспекторати и т.н.
Или искаш да кажеш, че там мматури не се провеждат и учебният процес не се поодчинява на държавни правила?
Хайде посмали!
04 Септември 2015 15:44
Архангел
04 Сеп 2015 14:57


Цитатът не завършва изречението ми, а именно в неговия край е смисълът на поста ми.

Но колегите са прави, питайки как ще се формира печалба за частното училище, след като се регламентира за какво ще се искат пари за обучението.

Освен това сега много учители, които работят в държавни училища, работят и в частни, защото там заплащането на час е по-високо. А ако владеят език, имат специализации и участия в международни проекти и преподават предмет на чужд език, заплащането на учебен час е двойно в сравнение с държавно или общинско училище.
04 Септември 2015 16:08
Архангел

04 Септември 2015 15:40

Не е вярно. Субсидията е за всички ученици.Особено за тези с родители-данъкоплатци.
Къде ще си похарчи ваучера ученика си е негова работа.
Субсидията е на ученик, не на училище.
Обратното е безумна дискриминация.


Тая субсидия да не би да се събира само от теб? Колко годишно от данъците ти отиват в тия 1500лв? От колко данъкоплатеца държавата взема за да се събере 1500лв? Какво става с мнението на хората, които дават остатъка от парите, които ти искаш да отидат там където пожелаеш?
Я колко петимни са пазарниците да се разполагат с чуждите пари.

Извади си сам таксата за частното училище, и тогава прати детето ти да ходи където си щете. Аз искам данъците събрани от мен да са за държавни училища, за обща полза, а не за прищевките на тези дето така или иначе и сами могато да поемат образованието на детето си.
04 Септември 2015 17:22
Проблемът е, че българските управляващи не работят за развитието на страната си. Защото доказано е, че няма проспериращо общество без всеобщо, достъпно и безплатно до необходимият минимум образование във всеки етап от развитието на съответната държава.
Проблемът е, че търговците превзеха всички храмове на обществото - образованието, науката, здравеопазването, културата.....
Не чакайте, богаташките дечица, получили всички екстри от родителите си и от обществото, че ще се втурнат да работят за благото на България.
Просто те ще са по-конкурентно способни на глобалния пазар! Те ще са послушните и талантливи изпълнители на щенията на свръхбогатите 5-10 % - на господарите на многомилиардното човечество.
А нашите компрадорски мекерета работят всеотдайно затова. А България - кучетата да я ядят!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД