:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмите не желаят вече да плащат "политическите разходи" в цената на тока

Подкрепата за ВЕИ, когенерациите и американските тецове може да доведе до загуба на 107 000 работни места
Снимка: БГНЕС
Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев (вляво) разговаря оживено с шефа на КРИБ Кирил Домусчиев (вдясно), преди да обявят исканията на работодателите. Ако властта не даде знак, че се е вслушала в тях, ще последва национален протест.
Бизнесът отново ще протестира срещу новите цени на тока. Протестът ще е на 30 септември в София, ако дотогава КЕВР не промени решението си за поскъпване на електроенергията за фирмите с около 15-20% от началото на август. Това обявиха вчера от национално представените работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

Недоволството на бизнеса е заради увеличената с над 100% такса "задължение към обществото", която се плаща от фирмите на свободния пазар. Приходите от нея отиват за покриване на дефицита в НЕК. Според анализ на компанията "Ърнст енд Янг", цитиран от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, реалният ефект за бизнеса ще бъде потресаващ. Новата цена може да погуби годишна продукция в реалния сектор за над 10 млрд. евро. Тя ще коства отказ от инвестиции за 212 млн. евро на година и ще доведе до загуба на около 107 000 работни места.

Домусчиев цитира и друг аспект от доклада - България е на второ място в ЕС по размер на "политическите разходи в цената на тока", а ситуацията води фирмите към загуби и фалити. Става дума за решения, взимани на политическо ниво, за сключване на определени договори или за преференции за отделни производства. "Това е нашата голяма причина да нямаме доверие на този състав на КЕВР", добави и председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Още преди одобряването на новите цени работодатели, мениджъри, синдикати и работници организираха серия от протести - на улицата излязоха хиляди хора, а фирмите спряха работа за час.

Работодателите поставиха 5 искания, с които да се преодолее очертаващата се криза. Първото е цените на тока да се върнат на нивата отпреди 1 август, т.е. да няма увеличение на добавката "задължение към обществото". Нужна е и пътна карта за реформи в енергетиката. "Настояваме за законодателни промени и промяна на последната поправка в Закона за възобновяемите енергийни източници, която разширява отново изкупуването с преференциални цени на енергия. Настояваме за разкриване на информацията за собствениците на ВЕИ-та", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. "Искаме оставката на г-н Иван Иванов, защото непрекъснато говори неистини в публичното пространство. Искаме и независим международен одит в енергетиката", каза Данев.

"Демагогията за това, че у нас в цената на електроенергията досега потребителите са плащали много повече, отколкото индустрията за "задължение към обществото", е една дебела, дърта, циганска лъжа. Казаха, че намаляват от 53 лв. на 38 лв. на мегаватчас таксата за бита, което е намаление с 15 лв., но цената за бита падна с 16 ст. на мегаватчас. 16 стотинки равни ли са на 15 лева?", попита шефът на АИКБ Васил Велев. "Ето защо такъв човек като Иван Иванов не може да бъде председател на комисия. И обобщи ситуацията: "С това решение КЕВР казва на крадците: "Спокойно, продължавайте да крадете, намерили сме кой да плати сметката, а именно българската индустрия".



ПРОКУРОР

Два сигнала до главния прокурор за злоупотреби в огромни размери ще внесат работодателите. Първият е свързан с американските централи "Марица-изток" 1 и 3 и това кой, как и защо е подписвал тези неизгодни договори. "Това е нещо, което прокуратурата и държавата трябва да търсят - кой е престъпникът, защото не са виновни тези, които в момента се възползват от тези договори, а тези, които са ги подписали", обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Вторият сигнал е свързан с това кой и защо е позволил лавинообразното включване към мрежата на зелените централи.



ИСКАНИЯ

До 1 октомври т. г. министърът на енергетиката трябва да представи в КЕВР пълна информация за икономиите в сектора, които да позволят цената на тока за бизнеса да поевтинее. Това са поискали работодателите в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Те настояват правителството да внесе в Народното събрание проект за отмяна на последната поправка в Закона за енергетиката, която дава право за включване на нови ВЕИ мощности от животинска тор. Отговор от премиера няма.
21
4759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
10 Септември 2015 20:31
Да се създаде Борса за Тока.
На пазарен принцип.
Да го видя тоз' бизнес колко струва и колко ще плаща?
Никъде по света, цената на тока за производствени мощности е по-евтин от този за домакинството.
10 Септември 2015 20:33
а да плащат политически мизерни заплати и 10% данък печалба желаят, да?
10 Септември 2015 20:35
Отговор от премиера няма.

И какъв отговор очакват като не задават правилния въпрос - за магистарлите, спортните зали и пр.
10 Септември 2015 21:29
Ако Б. Данев, Велев и сие имаха по един стадион Б.Б. щеше да им даде по няколко милиона и да мирясат.
След тия протести на 30 септември, очаквам пак да се налеят държавни пари в частните мегаломански проекти на Гелосания.
10 Септември 2015 22:25
кой е престъпникът, защото не са виновни тези, които в момента се възползват от тези договори, а тези, които са ги подписали", обясни шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Иван Й. Костов от софийското с. Драгалевци.
За сведение на Кир. Домус. - в цялата система на енергетиката се краде на едро и по много. За това трябва да се пита цацаров. Ако бяха само т.нар. американски ТЕЦ-ове - с мед да ги намажеш...
11 Септември 2015 00:13
В енергийна борса, ако нещата отразяват в чист пазарен вид разходите за ел. енергия, цените ще са според няколко принципа:
- колкото повече е консумацията и колкото по-високо е нивото на напрежение, към което е присъединен консуматорът, толкова цената е по-ниска.
Пример: металургичен завод с електропещи присъединен на ниво високо напрежение /над 110 000 V/
- колкото е по-малка консумацията и колкото по-ниско е напрежението /220 V/, толкова цената е по-висока.
Пример: вила в планината, която се ползва събота и неделя
- маха се косвеното субсидиране цената на парното за големите градове през цената на тока произвеждан от отоплителните централи, щото така цЕлата държава подпомага топлещите се на парно в няколко големи града, а те пък недоволни, откачат си радиаторите и се крадат взаимно.

Може още да се пише, ма едва ли такива като Бобърчо ще вдянат....
11 Септември 2015 00:43
Може още да се пише, ма едва ли такива като Бобърчо ще вдянат

Ъхъ.
На запад немат вили и къщи на село в планините.
Па които имат, плащат луди пари за ток, нали щото?
Даже имат право на избор, какъв ток да си купуват.
Когато в БГ ти цъфнат 20 - 30 продавачи на ток, които ще се изядат помежду си, за да те спечелят за клиент, чак тогава ще разбереш за какво иде реч.
Но за да имаш производствени мощности, трябва да имаш и "cojones" да си плащаш тока.
Не случайно 80% от западната индустрия е на газ, ама дали сега ти ще ме разбереш - не се знай.
Да не говорим, че големите фирми си имат собствени соларни системи (тотално независими от националната ел.мрежа) за захранване с ток на офисите, барабар с компютрите, осветлението, климатиците, хладилниците и некоя друга кафеварка.
11 Септември 2015 01:14
Бобърче, далеч си от материята, няма да споря с теб. Никой не се самозахранва с фотоволтаиците, а продава тока от тях на преференциални цени. Просто защото така е по-изгодно. Купува си тока от ЧЕЗ на 20-30 ст. за кВтч за климатиците и компютрите, а тока от фотоволтаиците продава на 57 ст. Не пиши за неща, които не разбираш. Все пак съм в бранша, вЕрвай ми...
11 Септември 2015 01:14
Демагогията за това, че у нас в цената на електроенергията досега потребителите са плащали много повече, отколкото индустрията за "задължение към обществото", е една дебела, дърта, циганска лъжа. Казаха, че намаляват от 53 лв. на 38 лв. на мегаватчас таксата за бита, което е намаление с 15 лв., но цената за бита падна с 16 ст. на мегаватчас. 16 стотинки равни ли са на 15 лева?", попита шефът на АИКБ Васил Велев.

Демагогията действително е една дебела циганска лъжа. Таксата " задължение към обществото" представлява около 1% от цената на електроенергията, следователно 15 лева действително са около 16 стотинки на мегаватчас. Е*ем ти сметките, е*ем ти "бизнеса"...
11 Септември 2015 01:22
А, и още нещо. Тия 20-30 търговци на ток, които ги бленуваш, отдавна ги има. Един от тях е жената на Георги Кадиев, дето тия дни е в медиен оборот. Но никой от тях няма да се занимава с теб, щото си дребен консуматор по пазарните принципи. Прочети повече, преди да пишеш глупости...
11 Септември 2015 06:09
Все пак съм в бранша, вЕрвай ми...


Разкачи се от електрическата верига, за да спестиш
За 25 години спестяваш 243 701 евро


Специално за теб другарю.
Жми сюда:

http://cincodias.com/cincodias/2015/05/28/empresas/1432809255_533058.html


Снимки на офиси с автономно захранване на електричество от соларни панели, златен разбирачо:
http://cdn.buscoempresas.es/uploads/1/6/6/16654.src.jpg
http://refrinoticias.com/wp-content/uploads/2010/12/p445_img0.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/90/aa/77/90aa778e2dd6fd81eb5301a0c72a61f1.jpg
http://www.greenenergy-latinamerica.com/Gallery/slider/635341516703857637_valmetal-slider.jpg.ashx?width=980&height=428&crop=auto


А за женкята на тов.Кадиев не ми говори.
Такива, като нея изнасят ток извън България.
Когато се въведе БОРСА ЗА ТОКА, и нещата станат както в белия свят, ще я видиш как ще тръгне от врата на врата и тя да продава.
Нещо повече, другарю.
В нормалните страни даже имаш правото на избор, какъв ток да купуваш - зелен със всичките му разновидности + такъв от газ-генератор, АЕЦ(обикновено вносен),
ВЕЦ и какъвто още се сетиш.
Но да знаеш, стане ли това в България - сите зельони изгореха.
Търсете си пазар извън България.
Защото при едно либерализиране на пазара, ще нахлуят и чужди фирми.
Всеки потребител ще може да си купува ток, кеф му от Румъния, Сърбия, та ако щеш и от Италия.
А сега ти ми вЕрвай.
Ония знаят да правят бизнес и как да печелят клиент.
11 Септември 2015 06:28
Фирмите с капиталистическа организация вече не искат да хранят фирми със социалистическа организация.
11 Септември 2015 07:18
Еххх, ама стига сте пискали де. Веита, та Веита, те били виновни. Стига! На Иво Прокопито му почервеняха бузките от срам.
11 Септември 2015 08:01
Бобърче, има една сграда в София на Риск инженеринг, дето половината покрив е фотоволтаици, вградени в стъклопакети. Обаче нищо от техния ток не храни офисите, всичко се изкупува от ЧЕЗ. А офисите си купуват тока от ЧЕЗ от трафопост..
Размножат ли се търговците и почнат ли да чукат по вратите да предлагат, ще ти е по-скъпо, помни ми думата. Ще трябва да се храни повече офисен планктон, рииш ли... И икономисти на ток ...
11 Септември 2015 09:08
Другарю, всеки месец имам поне по 50 брушури от 50 различни продавачи на ток в пощенската си кутия, в Мадрид.
И договорите са двегодишни.
Тия моабети за офисни планктони ги разбравяй на врабците на село.
Немаш си на представа, на какви гимнастики, оферти и отстъпки са готови, да те привлекат за клиент.
Айде, лек ден и умната!
Топлата вода не сме я измислили аз и ти.
Просто много станахте гяволите в България.
Но всичко това е до време.
Това му е хубавото на Животя!
11 Септември 2015 09:38
На запад немат вили и къщи на село в планините.
Па които имат, плащат луди пари за ток, нали щото?
Даже имат право на избор, какъв ток да си купуват.


Обаче имат си и постоянна такса която плащат независимо, дали консумират или не. Освен това - колкото повече ток консумира един абонат, толков по-ниска му е и цената на кв/ч. Нещо както е абонамента при GSM операторите.

При нас всичко е наобратно - няма постоянна такса, колкото по-малко консумираш толкова ти е по-ниска единичната цена.

После се чудим защо сметките не излизат.
11 Септември 2015 09:39
Казано по друг начин - цената за вили и къщи с много малка консумация, на отдалечени места трябва да имат високи такси и високи ед. цени. За да могат да си избият постоянните разходи по поддръжка на трасетата. А не както е в момента - консумиращите да им плащат разходите.
11 Септември 2015 09:44
Ако някой си мисли че когато пазарът се либерализира цените ще тръгнат надолу, да си помиски пак! Цените ще се качат, и то значително, и за бита, и за тези смешници. Ако не е ясно- вижте цените на горивата.
11 Септември 2015 09:48
Когато в БГ ти цъфнат 20 - 30 продавачи на ток, които ще се изядат помежду си, за да те спечелят за клиент, чак тогава ще разбереш за какво иде реч.

Ами те в БГ цъфнаха 20-30 банки, ама не виждам да се избиват в името на клиента.
Цъфнаха и 10-ина вериги бензиностанции, ама така се изяждат за клиенти, че цените им до стотинка равни.
Цъфнаха и няколко мобилни оператора и те като гледам как се изяждат за клиенти.
11 Септември 2015 11:50
Бобърче ! За всичко сте прав уважаеми.Но вероятно живеете в друга реалност и за това там се получават нещата а тук няма да се получат.И сто търговеце да има конкуренцията ще е в началото докато се изяждат един друг.После неколцината останали ще встъпят в картелно споразумение и нещата ще спрат до там.Щото картелите в България трудно се разбиват а и чрез акумулираните в тях огромни парични средства и корупционният натиск от тях е огромен.В това отношение ние тук сме направени от много слаб материал и лесно подаваме.Единственият начин да се направи по добър материал за управленци е да се копира китайският опит.Там освен че съдят яко на различни срокове затвор разните корумпета ами от време на време и ги разстрелват.И също внимание заслужава най новият им почин.ЕДНОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ до местата за лишаване от свобода за висши държавни чиновници и техните семейства.Там те се срещат със вече осъдените бивши свои колеги и обилно споделят опит.Сега чувам че екскурзиите ще бъдат със преспиване.И никой предварително няма да знае на другия ден дали ще отпътува или ще поостане.Това ще има мощен възпитаващ ефект. Дано се намери някой който да го внедри и у нас.
12 Септември 2015 09:31
Фирмите не желаят вече да плащат "политическите разходи" в цената на тока


Това са политически фирми - ше си плащат за това, че им са дадени политически пари да "въртят" бизнес. Без парите на партията раздадени по едно време всички досега щяха да си пасят патките на село или да вадят картофи.
Да поставим въпроса по друг начин, без да ви принуждаваме, даваме ви възможност за демократичен избор - или ще плащате каквото трябва или си заминавате на село. За вашите места на ръководители и "собственици" на предприятия от "бизнеса" чакат по 20 души за място. Избора е изцяло ваш другари "бизнесмени".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД