:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За пръв път галерия излага "Сюрреализъм по време на социализъм"

Революционното за времето си увлечение на Иван Петков-Турката по авангардното течение му струва скъпо
Репродукция: "Лоранъ"
Иван Петков-Турката, "Вавилонската кула", 1979 г.
Галерия "Лоранъ"

29 септември-25 октомври



Сюрреалистичните си платна Иван Петков-Турката създава между 70-те и средата на 80-те години на миналия век - епоха, в която социалистическият реализъм е "правилната" форма на художествен изказ у нас, а естетическите търсения "а ла Салвадор Дали", иронизиращи утопиите, са изцяло несъвместими с идеологическата пропаганда на властта. Ето защо провокативният автор е отхвърлен от официалния културен живот. Дори самостоятелната му изложба, организирана през 1981 г. в периферното пространство на Дома на киното, скандализира социалистическата власт и е закрита преждевременно. Въпреки че сюрреалистичните послания на художника са заклеймени като заплаха за идеологията, тогавашният директор на Софийска градска художествена галерия Атанас Нейков оценява идейната дълбочина и художественото майсторство в творбите на Иван Петков-Турката и купува за фонда на галерията картината "Семейство".

Сега столичната галерия "Лоранъ" посвещава на 70-годишнината от рождението на художника настоящата експозиция, събрала максимално пълна колекция от работите му - над 20 творби от най-значимия период на твореца. Събитието е свързано с осветляването на творчеството на значими за българското изкуство автори, останали поради различни обстоятелства слабо познати на широката публика.

Изложбата се открива на 29 септември и ще остане в салона на "Оборище" почти месец. Част от картините са иззети някога от фонда на Държавна сигурност, а после откупени от колекционери. Един от акцентите е именно придобитото от Атанас Нейков платно "Семейство". Картините на Иван Петков са в техния запазен автентичен вид, избрани и представени от Красимир Илиев, изкуствовед в Софийска градска художествена галерия.
Репродукция: "Лоранъ"
Иван Петков-Турката, "Кучетавърът" (Страдание), 1979 г.
2036
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД