:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов поиска спешна помощ от ЕС за бежанците

Премиерът настоява страната ни да бъде третирана като Италия и Гърция, защото също е гореща точка в кризата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел посочи България като евентуална "гореща точка", т.е. да стане разпределителен център за бежанци, подобно на Италия и Гърция. Думите й от пресконференцията след извънредната среща на върха в Брюксел късно вечерта на 23 септември предизвикаха бурна политическа реакция в България, а премиерът Бойко Борисов влезе в режим на обяснения. Той заяви, че думите му от срещата на върха са извадени частично от контекста. Борисов каза, че не е искал България да получи статут на разпределителен център, а е предупредил, че има такава опасност, ако страната бъде залята от бежанци.
България е поискала от ЕС да бъде третирана наравно с Италия и Гърция като страна от първа линия, която посреща бежанския натиск. На неформалната среща на върха в Брюксел в сряда премиерът Бойко Борисов е настоял за същата финансова и експертна помощ, която се дава на другите две европейски държави. На сбирката бяха набелязани спешни решения за справяне с кризата, които ще бъдат гласувани на официална среща на евролидерите през октомври. Едно от тях е подсилване на външните граници на съюза и край на политиката на "отворени врати и прозорци".

Думи на германския канцлер Ангела Меркел и бурната реакция в България вкараха Борисов в обяснителен режим. В началото на пресконференцията си в Брюксел Меркел каза: "Имаше дискусия за изграждането на горещи точки и стана дума, че в страните, които са по външната граница на Европейския съюз, именно Гърция и Италия - но и България изтъкна, че и тя има граница с Турция, нищо че не е в Шенген, - тези горещи точки ще бъдат направени най-късно до ноември". Германските медии пък цитираха Меркел, че "България е обявила готовност" да изгради "гореща точка".

Новината веднага предизвика негативни реакции в България, тъй като досега София се е обявявала против разполагане на подобни центрове на нейна територия. Опозицията в парламента реагира остро. Атанас Мерджанов от БСП се възмути докога ще научаваме новините от Брюксел и че дори идеята да е добра, първо трябва да се обсъди с парламента. Той припомни, че от началото на годината левицата настоява за единна позиция по бежанския въпрос, както и за свикване на КСНС при президента. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че да се правят буферни зони в България е най-безумното и безотговорното нещо, което може да се направи от правителството, и заплаши с референдум по въпроса. Депутатите от три парламентарни комисии пък поискаха изслушване на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Смутено от неочаквания отзвук, правителството включи на режим кризисен пиар и се опита да обясни, че има разминаване в разбирането на понятието "гореща точка" - за ЕС това е разпределителен център, за Борисов - метафора за бежански натиск. От пресцентъра на МС обясниха, че става дума за неточен превод на думите на Меркел. Оттам изпратиха превод не от началните думи на канцлера, а от въпрос по време на пресконференцията. На въпрос може ли България да бъде кандидат за "гореща точка" Меркел е заявила: "Става въпрос за горещи точки в Гърция и Италия. България обърна внимание на това, че също има външна граница с Турция и че също се намира под силен натиск от бежанската вълна. Ние бяхме отворени по темата. Ако България иска да изгради една такава "гореща точка", тогава ще получи съвсем същата подкрепа и съвсем същата помощ от европейските институции и агенции, каквито получиха Италия и Гърция. Но не е било така, че да искаме да наложим насила нещо на България, а България сама каза: "Ние имаме тук проблем. Защо не и ние?", и това е логично".

Борисов също се опита да изясни какво точно е поискал на срещата на върха на ЕС. "На няколко пъти на Европейския съвет, тъй като фокусът беше изцяло върху Италия и Гърция, дори на шега, но то си беше истина, извадих картата на България и региона и им казах: малко ще говорим за географията, защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от тази на Гърция и Турция. Това, че в момента полагаме огромни усилия, командироваме полицаи, жандармерия, армия, гранични войски, не значи, че желанието ни да пазим шенгенското пространство, в което не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет, някак си това се приема за даденост. Зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 000, 200 000 бежанци, тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса България гореща точка ли е, или не е", заяви премиерът видимо ядосан. Според него и в момента има подобни центрове в България, например в Елхово, където се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и се настаняват бежанци. Борисов посочи, че на срещата на върха е показал писмото на турския премиер Ахмет Давутоглу до него, в което се казва колко много имигранти чакат в Одрин и Истанбул, как има няколко милиона в лагери в Турция и още близо 7 млн. потенциални бежанци в Сирия. Затова той е предложил като стъпки за справяне с кризата да бъдат създадени зони за сигурност в Сирия и нейни съседни държави, както и да има сериозен разговор със САЩ и Русия как би могъл да се реши конфликтът в Сирия. Източници на "Сега" разказаха, че по време на срещата в Брюксел Борисов е заявил, че ако ще се отпускат пари за справяне с бежанската вълна, то ще трябва да се дават на всички еднакво, защото и България е външна граница и ще пострада не по-малко от Гърция и Италия.

"От всичко, което казах, на мен ми се пришива: "Борисов иска да вземе бежанци и да си направи центрове". Въпросът не е искам или не, но ако не се случи едно, две, три и четири, неминуемо ще последват пет и шест и те ще дойдат", каза още премиерът. Преди ден той предупреди, че България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти, ако не бъде създадена зона за сигурност в Сирия, която да спре миграционния поток.

ЕС ще създаде още "горещи точки"

Лидерите на ЕС се споразумяха късно вечерта в сряда да съдействат на страните от "първата линия" за създаването на центрове за прием на мигранти ("горещи точки"). Преместването на бежанците и връщането на икономическите мигранти трябва да започне до ноември.

До следващата среща на съвета през октомври трябва да има готови планове както за съдействие на страните, така и за финансирането с 1 млрд. евро на Върховния комисариат на ООН за бежанците, Световната програма по прехраната и други хуманитарни агенции. Фондът за кризата в Сирия също ще бъде увеличен, като от него ще се възползват Ливан, Йордания, Турция и други държави, които са приели голям брой сирийски бежанци. Държавите членки ще трябва да внесат още пари във фонда за Африка. Повишават се средствата за агенциите, занимаващи се с границите на съюза и с бежанците - Фронтекс, Европейската служба за подкрепа на бежанците и Европол. Ще бъдат подпомагани и страните от Западните Балкани, а конференция с тях ще се проведе на 8 октомври.

"Хотспотът" или "горещата точка" влезе в евротерминологията с предложението на Еврокомисията от началото на годината за справяне с безпрецедентната мигрантска криза. "Горещите точки" всъщност са европейски центрове за прием на бежанци, които се разполагат в страни като Гърция и Италия например, които са външни граници на ЕС и са "на първа линия" на бежанския поток, отправил се към Европа. В тези центрове кандидатите за убежище се идентифицират, снемат им се пръстови отпечатъци и се приемат молбите им за получаване на убежище. За управлението на тези центрове помагат Европейската служба за подкрепа на бежанците EASO, Европейската гранична агенция Фронтекс, Европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол, Европейската агенция за сътрудничество в правосъдието Евроджъст.

Служителите в "горещите точки" трябва да отсяват реално търсещите убежище от другите имигранти. Към тези центрове се предвиждат и сгради за временно настаняване на имигрантите. В Италия например има 4 такива "горещи точки" на пристанищата в Сицилия и Лампедуза, като до края на годината ще бъдат открити още 2. Към всяка от тях има лагер за настаняване до 1500 души. В Пирея се изгражда "централа" на европейските "горещи точки".







СНИМКА: БГНЕС
Бойко Борисов се яви непредвидено на конференция за бежанците, за да обяснява, че думите му в Брюксел са били извадени от контекста.
39
4364
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
24 Септември 2015 19:55
Най-сетне хполитиците, сетихте понятието - "гореща точка" не е само регистратура, както и да ни го връткате ...
Още от сега ли давате заявка за предсрочни избори !!! ??? ...
24 Септември 2015 20:05
Е ли трябва това да се случи!!!!
24 Септември 2015 20:09
Трябва най после да призная, че нямам интелектуален капацитет да разбирам какво точно казва инж ген-лейт доктор и минпред Борисов. Докъдето разбрах, иска едни пари за усвояване, ама на каква цена? Да ни нахендри със стотици хиляди или милиони бежанци?
24 Септември 2015 20:11
Щом и Боко почна да измисля глаголни времена и граматически форми, то положението наистина е натопорчено.
.
Баба Ангела натопи Боко и резултатът бяха половинчасови брътвежи, с които тиквата явно много се гордее, щом като се появиха по всичките ни национални радиа и телевизии.

24 Септември 2015 20:13
Ама как хубаво говори когато не са му закопчани ръкавелите . . . Бисер, изумруден
Променя се и религията ако щете - искам да го видя това написано.
Дано и Меркел да го иска писмено и преведено.
http://bnr.bg/post/100605386/borisov
~~~~~~~
Вече в цвят и с аромат
http://bnt.bg/news/politika/premiera-t-oproverga-tva-rdeniyata-che-e-iska-ba-lgariya-da-e-goreshta-tochka-obzor
Какво ли е казано преди "Всеки има своето право . . ." ? Мисля, че беше нещо за началниците и различните им гледни точки, но добрата фея го е редактирала
24 Септември 2015 20:17
Служителите в "горещите точки" трябва да отсяват реално търсещите убежище от другите имигранти.

Това не може да стане в България. Ситото ще се пробие още на втория ден и служителите, подкупени или заплашени, ще започнат да пропускат най-неподходящите хора.
24 Септември 2015 20:21
В момента по държавната национална телевизия, върви негова тирада (на Винету от Банкя) как не са го разбрали правилно, станаха вече 20 мин от както го излъчват.
24 Септември 2015 20:29
извадих картата на България и региона

Само да не е тази от времето на Иван Асен...
24 Септември 2015 20:37
Е ли СМЕ ние гореща точка?
.
Или става въпрос за горещата точка на фрау Меркел, която толкова се е нагорещила, че среднощните горещи вълни, засилени допълнително от часовата разлика обилно заливат наш Боко (забележете, че вече сме в есента - сезона на ТИКВИТЕ)?
.
Резултатът, Душко е предопределен - сочна, омекнала, размирисана Т.К.ВА.
24 Септември 2015 20:41
От тия горещи точки и това демократизиране сме на това дередже,а иначе Боко си е прав човека,ние сме гореща точка от 25 год,първо ни създадоха Демократична опозиция,която после стана и управляваща,а също така развъдиха едни малцинства и ние станахме бежанци в страната си,както сега в Сирия,така и у нас Туркие-то и ФАЩ играят най силна роля в тия процеси,създадените от Новите Османи банди в Сирия и БГ,са си откровенни престъпници,сексуалната експлоатация на деца си е престъпление и у нас и в Сирия,както и грабежите и търговия с хора,ако ти нямаш пари да изхраниш и едно дете а създаваш 15 и после държавата тоест ние ги издържаме си е търговия с деца,демократичните отрочета на ФАЩ в Сирия и БГ са си откровенни предатели.
24 Септември 2015 20:45
Кога ще се научим като не можем да приказваме поне да мълчим умно
24 Септември 2015 20:50
Боко, сега сериозно,
Решението е елементарно,
1. Охранявай границите на държавата така както Конституцията ти повелява и
2. Престани да пускаш сирийци през пропускателните пунтове (тези хора са бежанци само докато са в първата сигурна страна след родината си, т.е. момента на пресичането на Българо-Турската граница престават да бъдат такива).
.
За целта, ще трябва да се откажеш от 6-те хиляди евро на глава имигрант (колко прави 10 милиона умножено по 6 хиляди, смятай или питай Цецо), обаче оставането ти начело на държавата изисква жертви.
24 Септември 2015 20:51
иска едни пари за усвояване, ама на каква цена?


Е там е целата работа (по банкянски казано).
24 Септември 2015 20:53
Няма да се плашите българи. Тя, "горещата точка" е като точката "G". На една е в онова място, на друга симетричното , на трета около сливиците и т.н.
Та в България както вече разбрахте " точката "я няма. Щото никой имигрант не ни е..ва . Като че ли сме прокажени или спинозни. Идват и гледат да отмъкнат кола, я за Германия , я за Австрия.
Последните да му я мислят.
24 Септември 2015 20:54
За целта, ще трябва да се откажеш от 6-те хиляди евро на глава имигрант (колко прави 10 милиона умножено по 6 хиляди, смятай или питай Цецо), обаче оставането ти начело на държавата изисква жертви.

Ем сърби, ем боли...
24 Септември 2015 21:03
Затова той е предложил като стъпки за справяне с кризата да бъдат създадени зони за сигурност в Сирия и нейни съседни държави, както и да има сериозен разговор със САЩ и Русия как би могъл да се реши конфликтът в Сирия.

Публичната фигура трябваше да започне и да завърши с това. Фсяка приказка отгоре се явява контрапродуктивно предобряне.
24 Септември 2015 21:04
Майсторката на баници да не Му е станала лично прес аташе ? Днес припкаше припкаше пред мощните Му телеса... Май това ме впечатли повече от The King's speech
24 Септември 2015 21:53
Майсторката на баници

Мадам В. си го може
Новият сайт на Валерия Велева предлага(ше) "рекламни анализи и коментари"
Към "Епицентър" има и Институт за стратегически анализи. Тошо Тошев оглавява експертния съвет

http://clubz.bg/27377-noviqt_sajt_na_valeriq_veleva_predlagashe_reklamni_analizi_i_komentari
06/09/2015 20:37:46
~~~~~~~
Цялата сага е . . . по време на конференцията "Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност", организирана от "Института за стратегии и анализи". И както ТОЙ си призна много удобно е ли МУ я организираха тази конференция днес, за да може да си каже.
~~~~~~~
Колко ли щеше да струва всичко това, ако беше таксувано по тарифа платен репортаж:
Цена за 30" - 6 968 BGN
А щял "е ли" да е разходът за кампанията по изборите 4-5 мил. BGN?
24 Септември 2015 22:44

По всичко личи, че Бойко е отишъл неподготвен, Бъчварова не е била наясно и поради това не го е информирала адекватно. Външно си е затраяло, може би в очакване на именно такъв поф на премиера и в резултат имаме класически бай Ганьо в банята. "Искаш ли сега като вапор?".
Даже и да не е нарочно, даже и да е желание за изява този човек е опасен за България.
24 Септември 2015 23:12
Зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 000, 200 000 бежанци, тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса България гореща точка ли е, или не е", заяви премиерът видимо ядосан.

Ами и аз съм видимо ядосан че премиера ни се държи като полу-идиот и национален предател. Как ще влязат тези 200 000 бежанци бе дете на природата? С въздушен десант? Не е ли твоя работа да се опиташ да ги спреш и канализираш? Турция се грижи за интересите на България много повече отколкото Борисов и ЕС. Баси докъде ни докараха.
24 Септември 2015 23:49
Бочката е чул че ше дават нЕкви кинти.....и се наредил с голЕм апетит на масата....само дето не видял че вместо на стол е седнал на кол....
25 Септември 2015 00:38
Сигурно повечето си спомняте какво пееше Богдана, докато все още си мислехме, че "Времето е наше!"...
"До кога все така ще я караме? До кога, до кога, до кога..."
То бива, бива, ама цял вол за мезе не бива! Навил си ръкавите Светиня Му като месар и жадно поема "светлина" от седящата до него Мути, защото Той само с отразена "светлина" функционира. Същата работа и с писмото от аркадаша Му Ердоган - "разсъждавали" били за буферни зони в Сирия, та светнал Той своите "народни" friends, че се солидаризира с турската политика... Ашколсун, бравос и машалла! И за пореден път не Го били разбрали и Го били извадили от контекста... Какъв контекст бе, аланкоолу? Предишния ден говори за "10 милЬОна бежанци", които щели да влизат в България, после - ама дайте и на Мен пари за "гореща точка", щото няма що да ги чакаме първо да дойдат, пък после... И така нататък, и подобни изблици на "мисълта". А вънкашният Му, божкем, министър надува тромпета - не щем центрове, йок, не! Шенгения и Росенчо пък реват за европейска солидарност, щото, нали, сме си били шенгенци по дух...
Та - до кога все така ще я караме?
25 Септември 2015 00:53
Ма много хубаво обясни Бочката всичко. И излезе, че ако не е бил Той, тия смотльовци Путин и Обама изобщо немаше да знаят какви да ги диплят.
Обаче най-"интересното" беше как викаше "Марге" на вицечехлата. Това беше уникално... Като всичко, сътворено от Него
25 Септември 2015 01:44
Въпросът не е искам или не, но ако не се случи едно, две, три и четири, неминуемо ще последват пет и шест и те ще дойдат", каза още премиерът.


Това трябва да е описание на някаква мистериозна имагинерно- реална числова редица с особено стохастичен и вероятностен характер. Веднага за доктор хонорис кауза на математическите науки!
25 Септември 2015 01:53
тя дъртата щази кокошка ше дзънне на драги на телефоно у ецебето да му пусне машината за час два и да му напечати една бала евра (без особено солидно покритие от каквото и да е било освен от едно голо и топящо се доверие на световната организация на финансовите злодеи и чудовиша към Европа).. ама после боко щу че праи с таа биомаса фрустрирани арабели у хотспото не се знае точно.
25 Септември 2015 01:55
Ето го интервюто: Натисни тук
25 Септември 2015 04:39
***
25 Септември 2015 05:48
По случай наближаващия му имен ден - да стане на фенер - поне ще има някаква полза от него.
До тук само вреди на България.
25 Септември 2015 07:56
Борисов,
Още на 17 септември (петък беше, вечерта) под "България се мобилизира за голяма бежанска вълна" на 1-ва страница написах следното:

ПлесNick17 Септември 2015 19:42

Бойко, хващай телефона и звъни на онази лелка - да започне да си ги извозва с LUFTHANSA от Турция директно за Берлин!!! А и самите германофили от арабско-африкански произход вместо да си трошат валутата по каналджии могат и сами да си платят чартърни полети, организирани от Търкиш еърлайнз!Berlin direkt!
Това е единственият, ама НАИСТИНА единственият начин страните-членки на ЕС да не се изпокарат необратимо помежду си!!!


2 дни след мен и Давутоглу каза, че Турция ще предостави самолети за да вози бежанците! Вчера и Ангел Джамбазов по БНР изказа същия съвет - Меркел да си ги извозва със самолети! (Нейна работа дали с LUFTHANSA или с Джърман уингс!)

Та, забрави за парите, които евентуално би получила България (по схемата за Италия и Гърция) и на следващия Европейски съвет (вече ФОРМАЛЕН - ще се вземат решения, а няма да си приказвате приказки само) го кажи горното на фрау Меркел !!! Бъди мъж! Така ще ни спестиш много бъдещи главоболия! И ще се присъединиш към групата на Орбан и Фицо! (Тя ще се разраства и в твой интерес е да не си от последните, които ще се присъединят към нея)




25 Септември 2015 08:04
Журналист немецкого издания Die Zeit Мальте Хенк опубликовал в своем микроблоге в Twitter карту на арабском языке, где показано, как пройдут новые потоки беженцев. На предоставленной в лагере сирийских беженцев на греческом острове Кос схеме маршрут мигрантов пролегает через территории Болгарии, Румынии, Украины (Закарпатье) и Польши.

Источник: http://politikus.ru/events/58697-bezhency-prolozhili-novyy-marshrut-v-germaniyu-cherez-ukrainu.html
Politikus.ru
25 Септември 2015 08:24
В този случай Бойко Борисов се изказа адекватно и на място. Не се скри в някаква миша дупка, а проблемите с мигрантите наистина са сериозни. При такива проблеми няма партии и политиканстване, има България. Когато такива проблеми отминат, ще има пак време и за партийните дърления. Дано повече политици го разберат и то бързо.
25 Септември 2015 08:54
Горкия Бате БОЙКО (или ГОЙКО). Как му се иска да лапне още ЕВРА, ама ако зине ще му отиде стола. Как да се справи Горкия ? Хем да лапне парата, хем да остане на стола, който между другото бая се клати.
25 Септември 2015 09:32
При такива проблеми няма партии и политиканстване, има България.

Кога точно го разбра това ? СЕГА, преди малко, още преди 2 години ? Защото това дето всички имахме един враг и една цел е така от 2 години. Но тогава:
1) не можеше само Венета да е касиер;
2) не можеше да се показва всеки 10 мин. по телевизора;
3) не можеше да си вдигне главата, защото обясняваше за магнолиите
. . .
между другото отново е в ход "медийните бухалки"

Обаче "не"медийните бухалки си знаят работата - никога цялото гостуване 1:1, само това, което Румито и новият ПР - Епицентър.бг са позволили

http://btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/bojko-borisov-7-8-mln-bezhanci-se-nadigat-v-sirija.html
25 Септември 2015 09:39
полу-идиот и национален предател.

Не е - той е полу-бог и национал-хибрид
25 Септември 2015 09:48
В този случай Бойко Борисов се изказа адекватно и на място.
А днес каза по БиТиВи, че тези хора са жертва на геополитиката и че трябва двете държави да се разберат, както се разбраха за Иран. Ти да видиш!
25 Септември 2015 09:52
"От всичко, което казах, на мен ми се пришива: "Борисов иска да вземе бежанци и да си направи центрове"


Той наистина не знае какво прави!
Няма ли кой да му обясни, че като е поискал пари за "гореща точка" или бежански разпределителен център, точно това е направил.
Де факто той покани тези милиони бежанци да тръгнат веднага насам, защото от тук ще ги разпределят из Европа.

Ако някой не го озапти да спре да говори, този премиер може да ни докара поредната и може би последна национална катастрофа.
25 Септември 2015 09:57
До края на деня - защото пак е петък и пак е пазарен ден - да очакваме обогатяване на "контекста" Му с ятагани, бягащи преди хиляди години българи и други лакърдии от сорта. Щото хем почва предизборната кампания, хем се е сепнал, че много зигзагообразно се е представил пред Началниците в Брюселс...
25 Септември 2015 11:34
Обишам Го,светинята Му!И как да не го либиш тоз чутовен херой-какъв изказ,Каква мъдрост струи от всяко негово слово,жест, да не говорим за светлий Му поглед!Борисоооооооф,целый народ тебе люби,тачи и милее(и най-паче братя м"ангали)!
25 Септември 2015 16:31
Алфа-Бабуина сега пак пищи за "медии-бухалки". Плаче на рамото на подопечните медии от рода на 24 часа, че отново бил неразбран. Чак започвам малко да го съжалявам. Какво ли е да се движиш от първични инстинкти(пари и авторитети) и да не знаеш какво ще ти избълва плювалника следващият път и как ще го замазваш
Добре че по-голямата част от електората Му дишат през устата и четат само Неговите вестници, та всяка простотия е от ден до пладне. После като ударят последствията някой друг е виновен...и те така си крета каруцата към дерето.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД