:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Професори по право: Произвеждаме брак

Проф. Сашо Пенов
Деветте юридически факултета в България са прекалено много, а финансирането на образованието по право не покрива реалната издръжка на един студент. Това мнение доминираше на дискусията, организирана от Министерството на правосъдието в петък по повод предложените промени за промяна на държавните изисквания за специалността "Право", съобщи "Правен свят". Идеята е да има единен държавен изпит, повече практическо обучение и засилване на обучението в областите обществени поръчки, права на човека, застрахователно право и др. Факултетите ще могат да въвеждат каквито искат приемни изпити.

"Всяка година адвокатурата провежда на два пъти приемни изпити и едва 25-30% от явилите се успяват да издържат. Има юридически факултети с 0% успеваемост", заяви председателят на Съюза на юристите Владислав Славов.

Бившият председател на парламента и преподавател по търговско право в Софийския университет проф. Огнян Герджиков възрази срещу качеството на юридическото образование в някои от факултетите в страната. "В провинцията нивото е изключително ниско. Сега произвеждаме огромен процент брак. Не искам да бъдем съучастници в производството на брак", категоричен бе той.

Деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Сашо Пенов отправи сериозни критики срещу начина, по който се изчислява издръжката на един студент по право. "Един студент по национална сигурност струва 5000 лв., един спортист - 3000 лв., а един юрист - 1200 лв. Реалната му издържа е 693 лв. на година, докато в Европа е 8000 евро", възмути се професорът по финансово право. Ниските възнаграждения на преподавателите и асистентите не помагали за качеството на преподаването, защото според него те нямали самочувствие. Това принуждавало повечето от тях да преподават специалността в няколко факултета едновременно. Относно критиките за слабата практическа подготовка, получавана основно в СУ, той бе категоричен, че е задължително всеки юрист да получава добра теоретична подготовка. "Правото не е занаятчийство, то е умствена дейност", каза той пред "Сега".



МЯРКА

Министерството на образованието няма намерение да закрива юридически факултети, но чрез финансирането им ще ги отсее, обясни зам.-министърът на образованието проф. Николай Денчев. "Идеята ни е субсидирането да е според броя на успешно завършилите студенти и в комбинация с въвеждането на единен държавен изпит ще направи безсмислено обучението на студенти, които няма да завършат и няма да получат реализация", каза той.
 Проф. Огнян Герджиков
3
2050
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Ноември 2015 20:27
Хм, интересно. "Брак" магистрати решават човешки съдби ...
01 Ноември 2015 20:29
Само прависти - брак?
Всичко е заради това, че парите следват студента... Не може да се очаква друго. Държавна поръчка за държавните юристи, а който иска юристи за себе си - да си поръчва и да плаща. Така ще отпаднат една камара фрий и прекалено либерте университети...
02 Ноември 2015 09:02
Кажете кои са с 0% успеваемост, та да сме по-информирани!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД