:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България рязко смени позицията си за бежанците

Външният министър Митов отрече квотите и подкрепи сухопътна операция срещу „Ислямска държава“
СНИМКА:ЕПА/БГНЕС
Външният министър предлага да се разграничат бежанците от икономическите мигранти.
България направи рязък завой от досегашната си позиция за бежанския проблем и ситуацията в Сирия. След заседанието на Съвета за външни работи в Брюксел външният министър Даниел Митов се обяви категорично срещу квотно разпределение на имигрантите. На същото мнение са и Румъния, Дания, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Не е ясно дали позицията на Митов е съгласувана с правителството. Вчера премиерът Бойко Борисов не отговори на този въпрос на "Сега", а според източници от Министерския съвет въпросът ще бъде обсъден днес на оперативно заседание на правителството.

Само два месеца по-рано българското правителство се съгласи да приеме 1816 бежанци от Гърция и Италия. Сега обаче Митов е на мнение, че квотите "не са начинът, по който можем да се справим с този проблем". "България вече е заявила, че дори и да има квотна система, ние отдавна сме приели достатъчен брой бежанци, съпоставено с нашия БВП, и на глава от населението ние сме поели своя ангажимент. Други държави - членки на , има още много какво да направят по тази тема, но да обсъждаме квоти е вече абсурдно", заяви той.

"Това са просто палиативни мерки, с които се преразпределят тежестта и отговорността, но в същия момент трябва да обръщаме внимание на защита на външните си граници и на корена на проблема - това е именно конфликтът в Сирия", посочи дипломат №1. Той беше категоричен, че Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме, и то само бежанци. "Разграничението между икономически мигранти и бежанци трябва да бъде направено. Второто основно нещо е да се започне да се работи по възможно най-бързия начин за създаване на програми за връщане или репатриране. За да може да стане ясно, че хората, които имат нужда от помощ, ще я получат, но всички останали - трябва да бъдат връщани обратно", посочи още Митов.

Втората промяна в позицията на българската дипломация е по отношение на ситуацията в Сирия. Само до преди месец София възприемаше турската позиция, че в Сирия трябва да бъде създадена зона за сигурност, където хората да бъдат близо до родните си места. Тя беше защитена по време на извънредното заседание на Европейския съвет за кризата с бежанците в края на септември. След вчерашната среща на външните министри на ЕС обаче Митов се обяви за провеждане на сухопътна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

"Вече повече от година се нанасят подобни въздушни удари, без т. нар. "Ислямска държава" да е унищожена. В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как т. нар. "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобен вид намеса", заяви Митов. Той посочи, че сега важният въпрос е как точно ще се организира тази сухопътна операция. "Затова трябва много по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност, да решат този въпрос. Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на т.нар. "Ислямска държава" без категорична военна намеса е невъзможно", допълни външният министър.



СЪД

Унгарският парламент разреши вчера на премиера Виктор Орбан да оспори в съда квотите на ЕС за разселване на бежанци. Решението бе прието със 141 гласа "за", 41 "против" и един въздържал се. Министърът на правосъдието Ласло Трочани съобщи, че Европейският съд ще бъде сезиран в началото на декември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френският държавен секретар по европейските въпроси Харлем Дезир (вляво) и белгийският външен министър Дидие Рендерс разговарят преди началото на срещата на дипломатите номер 1 на страните от ЕС в Брюксел.
3
2691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Ноември 2015 21:43
Митов и още двама по връо, клечат на отделна "елха" - дано сме сетили това хпалажение ...
18 Ноември 2015 09:53
Последните няколко външни министри на РБългария се назначават от метрополията, така че не можем да очакваме да защитават интересите ни ....
18 Ноември 2015 10:44
тоя сега какво ,рубладжия ли стана
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД