:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дълговете на държавните предприятия надхвърлят 9 млрд. лв.

Дупката в бюджета расте по-бързо, отколкото по време на кризата, сочи анализ на ИПИ
За поредна година от Института за пазарна икономика пресметнаха какво ще струва на всеки българин издръжката на държавата през следващата година.
Политическата криза и честите смени на правителства са задминали икономическата криза по негативни ефекти върху публичните финанси. За последните 3 години по консолидирания бюджет на държавата са натрупани дефицити на касова основа в размер на 7.4 млрд. лв. срещу 5.3 млрд. лв. дефицит за периода 2009 - 2012 г. Вместо да се подобрява, картината се влошава, като на фона на политическите трусове е развита явна пристрастеност към харченето с лека ръка. В същото време дълговете на държавните предприятия надхвърлят 9 млрд. лв.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика, изготвен по повод на проектобюджета за 2016 г. и готвената актуализация на бюджета за тази година. За поредна година институтът предложи вчера своя версия за проектобюджет на държавата със занижени разходи и нулев дефицит.

2015-а е поредната година, в която виждаме пристрастеност към разходите. Вместо България да се възползва от по-добрата икономическа конюнктура и да намалява разходите, с актуализацията на бюджета се предлага увеличение на дефицита, коментира Десислава Николова от института. Според нея няма икономическа причина да се трупат дефицити и нов дълг, след като няма рецесия. Резултатът е ръст на разходите с 1.7 млрд. лв. по консолидирания бюджет за 2015 г. Сериозна част от допълнителните разходи идва от наддоговорени проекти по еврофондовете. Недопустимо е да се разбира постфактум за необходими допълнителни средства за 1 млрд. лв., коментира икономистът Георги Ганев.

Ръстът на разходите от 2015 г. "по пантофи" се пренася и за 2016 г., като върху него има добавка от допълнителни 300 млн. лв., изтъкнаха от ИПИ. Според института проектобюджетът за догодина е разочароващ, защото е видно отстъплението от реформи, а обещанията за намаляване на дефицита в средносрочен план се дават без конкретни ангажименти как ще се случи това. От ИПИ изтъкнаха като рискови за бюджета предвидените 600 млн. лв. приходи от концесията на летище София, които може и да не постъпят реално, както и скритите дългове на държавните предприятия.

Към деветмесечието на 2015 г. скритите дългове на сектор енергетика са 4.85 млрд. лв., като това е над половината от дълговете на държавните предприятия. По последни данни - към края на 2013 г., общите дългове на контролираните от държавата дружества са 9 млрд. лв. От финансовото министерство са отказали по-актуални обобщени данни за задълженията с мотива, че част от тях може да са били вече публикувани. Сред реформите, които не са проведени, от института посочиха сектор сигурност и отбрана и съдебната система, където България изпъква с много прокурори и съдии на глава от населението и неоптимизирана структура на съдилищата. Притеснителни според ИПИ са и дълговете на НЗОК и болниците.



АЛТЕРНАТИВЕН БЮДЖЕТ

Според ИПИ проектобюджетът за 2016 г. може лесно да излезе на нула, защото се доближава като разходи до одобрения бюджет за 2015 г. в първоначалния вариант, преди актуализацията и отпускането на дисциплината. От института предлагат предвиденото и неслучило се орязване на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10% да се заложи за 2016 г. С 10% могат да се орежат и разходите за текуща издръжка. Сериозно редуциране на разходите може да има и от прехвърляне на 2% от сегашните 8% вноска за здраве към фонд извън НЗОК.



ПРОЦЕДУРА

Европейската комисия очаквано обяви вчера решението си да не започва процедура срещу България заради отчетения след корекция свръхдефицит за 2014 г., в размер на 5.8% от БВП. Както "Сега" писа, Евростат завиши отчетения дефицит над 2 пъти - от 2.8 на 5.8% от БВП, защото включи в сметките приходите и разходите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Така кризата с КТБ се отрази и на бюджета, като до този момент ефектът оставаше извън него. Въпреки надхвърлянето на позволения праг от 3% дефицит на сектор "Държавно управление" наказателна процедура няма да има, защото отклонението е с еднократен характер и е следствие от необичайно събитие, са решили в ЕК.
 Десислава Николова
16
3481
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
17 Ноември 2015 20:03
Играта на Черен Петър продължава с пълна сила. Следващото правителство да му мисли какво ще прави с тази гореща карта. И българите покрай него.
17 Ноември 2015 21:33
ГЕРБ пази Държавния сектор да не му се случи някоя реформа, Държавния сектор пази на избори ГЕРБ да не падне от власт. А заедно най-обичат да вземат заеми защото частния сектор връща заемите им без да мърмори. Ако държавния сектор не постигне производителност като в частния ще завлече българите в небитието.
17 Ноември 2015 21:47
Тя па една производителност на частния - феноменална.С приходите от нея започнахме покупката на американски холдинги и английски футболни отбори.
17 Ноември 2015 22:12
aladar 17 Ноември 2015 21:33
ГЕРБ пази Държавния сектор да не му се случи някоя реформа, Държавния сектор пази на избори ГЕРБ да не падне от власт. А заедно най-обичат да вземат заеми защото частния сектор връща заеми без да мърмори.


Не е баш така. Някои частни фирми добре се облажиха покрай герберуването. Накратко, елитни гербери и седесари консумират взетите заеми, а българите ще изплащат взетите заеми. Разделение на труда.
17 Ноември 2015 22:57
Не че нещо, ама дълговете на частните предприятия са 30 млрд евро.

Частните стопани са значително по-добри...

18 Ноември 2015 06:55
Да де, ама с тия 30 милиарда частните стопани създават 90% -95% от икономиката на България
18 Ноември 2015 07:18
volog
18 Ноември 2015 06:55


Сигурен ли си? Освен ако парите от бюджета и ЕС дадени на частните фирми ги имаш за частни...

Щото частна фирма работеща с държавни пари основно... си е направо на държавна хранилка.
18 Ноември 2015 08:02
От 8 часа работен ден питайте по колко часа се работи в държавните фирми и в частните фирми. И една и съща работа от колко човека се върши в частна и в държавна фирма. Ако производителноста на държавните фирми е като на частните, заплатите в държавните ще са над 2 пъти по-високи от сега и така ще дръпнат и заплатите в частния сектор нагоре.
18 Ноември 2015 08:08
Че те парите от бюджета пак са над 95% от частни източници!
Парите от ЕС са на техните и нашите данъкоплатци, в множеството си частни субекти.
Държавата и мафията са на частна хранилка. Или по-скоро държавата е един сифон към мафията, щото там нищо не остава освен едни дългове.
18 Ноември 2015 08:44
Волог, парите на всички т.нар. големи "частни" предприятия по света са изцяло от държавно-дългов произход.

И ако не усвояват българския държавен бюджет, усвояват европейския. Ако не усвояват дори европейския, усвояват американския. Без изключения. Провери баланса на произволна компания и бързо ще се убедиш. Най-вече в Меката на частните компании - САЩ.

Приходите на водещите им военно-технологични компании например са 80% от държавни поръчки на правителството, а останалите 20% - от други правителства. Така са и останалите.

Средните и малки "частни" риби пък са на хранилка към големите като под-под-под изпълнители.

В България една значителна част от "частния" бизнес просто усвоява държавен бюджет и на 90% зависи от него. Само си представи какво ще се случи с тоя "частен" бизнес, ако държавата и общините за 2 години спрат обществените поръчки и субсидии. Само затварянето на НЗОК веднага пряко ще лиши всички частни болници от минимум 70% от приходите им, да не говорим за строителните фирми, за които държавата измисли "безплатното" саниране, за да им спаси кожата.

А тия от ИПИ да направят още една касова бележка - колко би му струвало на данъкоплатеца липсата на държава.

И да не забравят да напишат отдолу следното "Който не храни собствената си държава, храни чужда!"

18 Ноември 2015 09:08
Ти си намерил какво да ми дадеш за пример: военно-технологична компания.
Миналия месец ходихме с баща ми за изследване за рак: частен лекар, частна болница и си платихме в кеш.
НЗОК нищо не пое.
А и в дилемата "дали да се храни своя или чужда държава" , да разбирам ли, че мълчаливата презумция е, че държавата е на хранилка?
Липсата на държавата и в момента ни струва много. Липса в най-основополагащата й дейност: правораздаването. Не случайно откакто Румъния се зае с това, разликата в доходите стана 1/3, а те сега са най-бързо развиваща се икономика в Европа. Така че, да, липсата се плаща ежедневно. Дотам, че хората сами предпочитат да хранят чуждите държави.
18 Ноември 2015 10:55
aladar

Ако умееш да четеш финансови отчети, моля те направи си труда да прочетеш отчетите на държавната 'Ел Би Булгарикум' и на частните 'ОМК', 'Данон България', 'Сердика', ... ти си избери. После може пак да си прочетеш коментара - форума дава възможност за редактиране.

Малко опростен изглед за оценка на ефективността:
Данни за 2012-та:

Ел Би Булгарикум ЕАД София - Брой Наети 82 | Оборот 13 567 хил. - държавна

частни:
Меггле България ЕООД Шумен - Брой Наети 100 | Оборот 10 760 хил.
Би.Си.Си.Хандел ООД Велико Търново - Брой Наети 163 | Оборот 12 393 хил.
Мизия Милк ООД Търговище - Брой Наети 175 | Оборот 13 137 хил.
Жоси ООД София - Брой Наети 143 | Оборот 9 440 хил.
Филипополис РК ООД Пловдив - Брой Наети 141 | Оборот 11 532 хил.
Данон Сердика АД София - Брой Наети 490 | Оборот 98 870 хил.
Обединена Млечна Компания АД Пловдив - Брой Наети 455 | Оборот 49 271 хил.

Накратко по ефективност единствено Данон Сердика е близо по производителност на държавната компания, но за 2013-та и 2014-та година тренда беше негативен за Данон и положителен за Ел Би.
18 Ноември 2015 11:30
За ЛБ булгарикум - ''На фирмата е предоставено правото да предоставя в чужбина права за производство на българско кисело мляко, заедно с автентични български закваски.'' защото държи патентното право за производство на българската бактерия лактобактериус булгарикус.

За монополистите по-добре да не говорим понеже при тях всичко е изкривено. Ако и частни фирми имат право/разрешение/ да изнасят в чужбина закваски с лактобацилус булгарикус щеше да има почва за сравнение.

http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/za-kompaniyata/istoriya/
18 Ноември 2015 11:38
Ако някой може, да сравни класически държавен монополист - Мини марица изток. Колко въглища с колко човека копаят сравнени с аналогични открити мини в Германия, Чехия и Полша. Ако географски бяхме близо до тях никой нямаше да купува българските въглища.

Друг пример от същия район. Колко ел. енергия с колко човека произвежда държавната ТЕЦ 2 сравнена с частните ТЕЦ1 и ТЕЦ3
18 Ноември 2015 15:28
Друго си е частния монополист викаш ... ЧЕЗ, ЕВН, ...
18 Ноември 2015 16:54
Скоро ще правят да можеш да купуваш ток от когото си искаш.
Държавния монополист обикновенно няма печалба заради ниска произвадителност и държавния бюджет нищо не хваща от дивидент. Обратно на него частния монопол има свръхпечалби които влизат в джоба на частника. Пример за частен монополист е СОДИ Девня. Ще ви стане лошо ако знаете колко печалба заминава за Белгия.

Ето я касовата бележка на ИПИ но четлива

http://ime.bg/images/phpThumb.php?src=/var/images/Belejka_2016.png&w=730
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД