:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,385
Активни 127
Страници 15,176
За един ден 1,302,066

Прокуратурата предупреди за наводнения от опасни язовири

78 водоема са в лошо състояние, речните корита са задръстени, а виновните са безнаказани
СНИМКА: MO
Така изглеждаше с. Бисер, когато стената на язовир "Иваново" се скъса и го заля. Няма гаранция, че бедствието няма да се повтори.


Наводнения заплашват отново страната заради хаоса и пълната безотговорност по отношение на язовирите, предупреди Върховната административна прокуратура (ВАП) на фона на задаващите се валежи. Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки, установи последната проверка на прокурорите. Става дума за 2743 водоема, от които 268 са без ясен собственик.

Резултатите са стряскащи - стените на водоемите продължават да са в лошо състояние, а речните легла задръстени от растителност и боклуци. Няма наказани арендатори, нито нарушители, изхвърлящи отпадъци в реките. Прокуратурата насочва критиката си към басейновите дирекции, които не упражнявали правомощията си.

Нарушения при управлението на язовири са открити в цялата страна. 78 язовирни стени са в лошо състояние. Бройката съвпада с обявените през миналата година безстопанствени водоеми. На 47 от водоемите, които са в района на басейнова дирекция "Дунавски район" с централа в Плевен, липсва измервателна и контролна апаратура. В област Сливен има 8 язовира в предаварийно състояние, а 4 са в неизправно техническо състояние. В Ямболско са открити технически проблеми при 17 язовира. В същата област 17 участъка от речни легла с затлачени. Варненската апелативна прокуратура е дала 22 предписания за аварийни планове след проверка на 128 язовира. В област Бургас няма актуални аварийни планове за 24 язовира, като за един от тях изобщо няма никакъв план. Тамошната басейнова дирекция не е направила нищо и по въпроса със замърсените речни легла. "Въпреки установените системно допускани нарушения, не се ангажира административно-наказателната отговорност на виновните лица. Те продължават да извършват същите нарушения", е установила прокуратурата.

През миналата година имаше две големи наводнения, при които загинаха хора - във варненския кв. Аспарухово и в гр. Мизия. И за двата случая обаче наказани няма. Преди няколко месеца експертизата за потопа в Мизия стигна до извода, че собствениците на язовири по течението на р. Скът, която заля града, нямат вина, а причина за бедствието бил дъждът. В заключението си експертите от БАН записаха, че такъв валеж не бил виждан от хиляди години. Те установиха, че речното корито на р. Скът в Мизия е в състояние да пропуска от 60 до 90 куб. м вода в секунда, без градът да се наводни. От 3 до 5 август м.г. обаче оттам са преминавали от 387.5 до 1000 куб. м в секунда.

Миналогодишните наводнения бяха само част от серията бедствия, при които през последните няколко години редовно загиват хора, а стотици губят домовете си. След скъсване на стената на водоема край село Бисер през 2013 г. загинаха 11 души. Тогава започнаха спорове чий е той - на военните или на общината. До днес наказани за този случай няма. В началото на тази година пък сериозни наводнения имаше в района на Хасково и Харманли.

Както през м.г., така и сега, едни от основните проблеми са липсата на контрол и размитите отговорности на държавните органи. След последните бедствия правителството ненадейно прехвърли цялата грижа за водоемите на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която се занимава предимно с асансьорите. За целта трябваше да бъдат назначени 120 души.

Вчера от ДАМТН обясниха, че не са получили доклада от проверката на прокуратурата и не знаят за какво става въпрос. "Ние все още не отговаряме за контрола на язовирите, това задължение влиза в сила от 1 януари. Засега нямаме нищо друго освен един устройствен правилник за начина на работа", каза пред. "Сега" главният секретар Валентин Чиликов.

Почти 55 от язовирите се стопанисват от дружеството "Язовири и каскади", което е под шапката на НЕК. От електрическата компания обясниха, че няма проблем с поддръжката на водоемите и всяка година за тях се влагат средства за поддръжка и профилактика. В последните няколко години дружеството е реализирало редица мащабни проекти, свързани с рехабилитацията на язовирни стени и други обекти. Сред най-значимите са ремонтите на язовирите "Александър Стамболийски", "Копринка", "Студен кладенец", "Ивайловград", "Калин" и др.

Не е ясно какво е състоянието на над 150-те язовира под шапката на "Напоителни системи" - дружество на земеделското министерство. До редакционното приключване на броя от там не отговориха на въпросите на "Сега".
10
3313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
26 Ноември 2015 19:31
Абе там нямаше ли една кака министерка, дето да казва такива неща, ами цацата да се изхожда
26 Ноември 2015 20:12
Прогнозата за времето дежурен прокурор ли ще спуска?
26 Ноември 2015 21:28
Доставено от ГЕРБ!

Idiocracy - гледайте го бе хора, гледайте го. И да не ви хареса - ще се посмеете, а които го разберат ... ще го разберат!
26 Ноември 2015 21:58
Идиокрация, или Властта на идиотите, както е преведен на български, е забележителен филм. Струва си гледането за да видиш какво се получава, като стоиш апатичен настрана.
26 Ноември 2015 23:07
Институциите не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Към днешна дата язовирите и реките са все така опасни, но никой не взима мерки, установи последната проверка на прокурорите.

Не разбирам: кого предупреждава прокуратурата за опасни язовири? Мен? Защо сама не се заеме с "институциите, които не са си взели поука"? Искам да кажа - прокуратурата да предаде на прокурора всички ония, които не взимат мерки. Тук има юристи, да ми обяснят, моля.
26 Ноември 2015 23:40
Прокуратурата предупреди за наводнения от опасни язовири

Отдавна имах едни съмнения, че г-н Доган - главният хидролог на Републиката, съветва Прокуратурата. Сега вече има има и доказателства.
27 Ноември 2015 09:22
Откога прокуратурата отговаря за язовирните стени?
За безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори няма ли предупреждение?
А за зимни гуми?
27 Ноември 2015 10:07
виновните са
безнаказани

що за неологизъм и какво значи - че някой изобщо не може да бъде наказан или че не е наказан в момента?
27 Ноември 2015 10:51
Прокуратурата най-напред да изясни КОЙ е виновен за Бисер!
Щом две инстанции си прехвърлят отговорността, значи истината е някъде там...
27 Ноември 2015 13:27
Верно идиокрация. Колко още трагедии трябва да станат, за да се направи нещо както трябва?
Как пък един не излезе и да каже: това е ремонтирано, друго е поправено, трето е построено ново ...........При предишните наводнения 2008 или 2009 имаше някакви мероприятия-тук-там се почистиха речни корита, тук-там се построиха някакви псевдо-предпазни стени...и се окрадоха едни пари......
И от тогава нищо. Ето - има водоеми, които не се знае кой ги стопанисва. Докога в България всичко ще се прави ей-така-коклото да не е без хич???
Идиоти сме и идиоти ни управляват.

Прокуратурата предупреди

Кво предупреждаваш-отиваш и го тикаш в ареста
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД