:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът нареди вдигане на местните данъци и такси

Според Бойко Борисов ЕС рязко ще ореже парите за европроектите и ще ги насочи за сигурност
Под предлог, че заради борбата с тероризма и бежанската криза парите за сигурност в бюджета на страната ще бъдат увеличени, премиерът Бойко Борисов нареди на кметовете да вдигнат местните данъци и такси в големите градове. Възгледите си за увеличаването на налозите Борисов разви на конференция "Перспективите пред местната власт в новия програмен период", организирана от гражданското сдружение на ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел". Сред гостите бяха кметове от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС. Заради заплахите от тероризъм Европа също ще бъде принудена да промени курса и да дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми, предупреди още министър-председателят.

Сегашната позиция на Борисов влиза в колизия с обещанията, дадени от кандидатите за градоначалници на ГЕРБ по време на кампанията за местните избори. Те или се пазеха от коментари по темата, или категорично бяха против всякакви увеличения. В програмата си за управление на столицата за периода 2015-2019 г. Йорданка Фандъкова не спомена за увеличение на местните данъци и такси. Такова не присъства и в предизборно декларираните намерения на спечелилия с 85% от гласовете Димитър Николов в Бургас, който е и зам.-шеф на ГЕРБ. Малко преди вота победилият във Варна Иван Портних се похвали, че не само запазил непроменена данъчната тежест на жителите на морската ни столица, но дори намалил някои ставки - такса битови отпадъци с 0.2 промила за нежилищни имоти на физически лица и с 10% налога за определени видове МПС. След като отново встъпи в длъжност като кмет на Пловдив, Иван Тотев обяви, че ще търси възможност за намаляване на някои данъци в града, вкл. за автомобилите, а останалите налози няма да бъдат пипани. Сред изключенията са Сливен, където новият кмет от ГЕРБ Стефан Радев обяви значително увеличение на местните данъци и такси с общо около 60%, а в Пазарджик смятат да предложат увеличение с 20%.

Борисов бе категоричен вчера, че новите реалности са наложили рязко вдигане на средствата за сигурност и отбрана в държавния бюджет и поради тази причина правителството не можело да си позволи да субсидира общините. "Престанете да се правите на добри. Имате дългове, но не искате да си ги съберете в населените места, а идвате при мен да ви извадя парите", обърна се гневно премиерът към кметовете. И изкомандва всеки, чиято община е задлъжняла, да се изправи в залата. Повечето присъстващи скочиха на крака. "Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета", разгневи се Бойко Борисов.

Той даде да се разбере, че първият начин да се облекчи положението в столицата е вдигането на билетите за транспорта. "Абсурдно е метрото в София да е 50 цента, или 1 лв. Като искаш да живееш на бул. "Витоша", на жълтите павета, и да се возиш на метро, не може местната такса да ти е същата като в някое село", заяви той. И допълни, че метрото във Виена и Мюнхен не е толкова евтино. След това премиерският гняв се пренасочи към недоволните от поскъпването на винетките граждани. "С поршета излизат на протест. Само докато запалиш,поршето е изхарчило 12 лв., а протестират за 8 лв. повече за винетка на месец", възмути се Борисов. И даде за пример комунистически Китай, където се плащало по 10 лв. на всеки 100 км по магистралата. Борисов оплака неосъществилата се идея на финансовия министър Владислав Горанов общините да вдигат с до 2% данъка върху доходите. И предупреди кметовете, че ще им иска обяснение какви мерки са предприели да си съберат данъчните приходи, ако дойдат при него да му искат пари за "скъпи градове, където няма безработица, с огромни дотации".

Премиерът предрече тежки времена за общините и заради проблемите на ЕС, който по думите му може да посегне на парите за еврофондове, за да финансира справянето с бежанската криза и борбата с тероризма. Орязването щяло да стане, като се откаже финансиране на лошо изпълнени проекти. "За една запетайка да ни барнат, че не е така, ще следват тежки финансови корекции и дори сваляне на проекти", предупреди Борисов. Но оптимистично заключи, че за момента "сме стабилни, имаме добър капацитет, добре стоим отвън". "Добре ли ги наплаших", обърна се Борисов към министрите, които присъстваха на конференцията - Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева.

--------РЕШЕНИЯ

Местните власти решават в началото на всяка година дали да променят размера на данъците и таксите. В последните няколко години по-често се увеличава такса смет и по-рядко - данъците. В началото на тази изборна година общините масово запазиха налозите си от 2014 г., увеличения нямаше и м.г. спрямо 2013 г. Последният опит на Столичната община да увеличи данък сгради се сгромоляса през 2011 г. Оттогава в София не е променян нито един налог, а кметът Йорданка Фандъкова обеща да не го прави и през 2016 г. Варна, Пловдив, Русе, Бургас в началото на 2015 г. запазиха нивата на местните налози, като обявиха, че ще разчитат на по-добра събираемост и затягане на харчовете.

Единствено в Стара Загора и Ловеч увеличиха такса смет заради по-големите си разходи към държавата за всеки тон депониран отпадък. През 2013 г. по данни на сдружението на общините 10% от кметствата са увеличили местните данъци и такси - сред тях бяха Пловдив, Варна, Добрич, Стара Загора, Горна Оряховица, Ямбол и Балчик.

47
5528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
30 Ноември 2015 19:41
***
30 Ноември 2015 19:41
......
30 Ноември 2015 20:17
Вдигането на данъците е едно, а събираемостта накрая - съвсем друго суфле.
30 Ноември 2015 20:23
Айде сега..Бе нали бат Боко беше приятел с дюнерите???
30 Ноември 2015 20:33
Ма то обещаното не е като даденото.... нали се сещате за вица с циганина на сватба?
Е Тиквата в точно същия циганин....
30 Ноември 2015 20:41
Сега- местните, догодина- останалите. С досегашните данъци не могат да се обслужват новите големи заеми.
30 Ноември 2015 20:47
Който е вземал заеми, той да си ги връща.
30 Ноември 2015 20:58
На нас, дето живеем в панелки, ни е по-трудно да преценим големи ли са, малки ли са данъците ни към общината. Защото са много апартаменти на малка площ и не личи ясно делът на всеки в общинското. Затова искам да попитам някого, който живее в самостоятелна къща с двор в малко населено място. Както личи, хубав отговор би дал Калки, ако се съгласи: Калки, колко е твоят данък и колко е таксата смет за твоя имот? Разбери ме наистина правилно: милионите в България са такива като теб. Затова искам от първа ръка да знам колко дават на общината, та да преценя тя пък какво им дава.

ПП Естествено още по по-полезно ще е повече хора да отговорят: за такава къща с такъв двор данъкът ни е толкова. Едва ли ще е някаква кой знае каква лична данна.
30 Ноември 2015 21:46
Incognito
30 Ноември 2015 20:58

Дали къща или апартамент няма значение - важна е пазарната цена. Цената на инфраструктурата/поддържането около даден имот е пропорционална на пазарната цена на имота. Най-елементарното - земята струва също толкова колкото и под къщата/апартамента. Ако вие си викате майстор в къщата и ви взима Х лева.. ами горе долу толкова ще вземе майсторът и когато го викат да работи и по инфраструктурата. Ако си чистите входа за Y лева.. на месец/година.. ами може да си направите и груба сметка колко ще струва постоянното чистене около къщата или апартамента.

Например според мен трябва да отпадне намалението с 50% на данъка за първи имот. Ако въобще трябва да има някакво намаление трябва да е на база цена.. а не на бройка, щото може да става дума за гарсониера, може да става дума и за 1400 квадрата къща или мезонет. Т.е. би трябвало човек да плаща повече за околната инфраструктура ако има повече.

Това е първата стъпка.. в правилна посока от 25 години. Втората ще е ако се въведе данък и върху земеделските земи и другите имоти които не са в регулация. Третата ще е когато малко по-малко, година след година, данък имоти стане нормален... а какво е нормален? Ами тогава когато няма да има скъпи и неподдържани имоти/огромна част в момента/.. когато няма да има мизерна инфраструктура/навсякъде в момента/ около скъпи имоти, да не говорим за инфраструктурата около по-евтините имоти... трагедия. ...Когато има общинска полиция която е достатъчна и си върши работата. Т.е. общината трябва да има пари за тая полиция - МВР не може да върши тая работа, не мисля, че му е работата - то трябва да се занимава с охрана на национални обекти, с организация.

---
http://mickideas.blogspot.com

30 Ноември 2015 22:03
mick, благодаря за подробния отговор, но той ми изглежда доста теоретичен и извън настоящия момент. Аз бих желал да науча конкретно число: типична селска или крайградска къща на два етажа, да речем, общо 120 квадрата, водоснабдена, с електличество, но без канализация. Дворът е един декар с лице към улицата примерно 30 метра. Имотът се намира в Злокучене или в Банки - все тая. Колко му е данъкът на такъв имот и колко плаща такса смет? Ако някой се притеснява, че ще разберем собствеността му, нека каже за съседа.
30 Ноември 2015 22:05
Дали къща или апартамент няма значение - важна е пазарната цена. Цената на инфраструктурата/поддържането около даден имот е пропорционална на пазарната цена на имота.


Това добре, но и правото на глас в общинските избори да е свързано с изискването да имаш собственост в общината. Така ще отпадне купуването на гласове.
30 Ноември 2015 22:14
заради борбата с тероризма и бежанската криза парите за сигурност в бюджета на страната ще бъдат увеличени

Лъже ! Увеличението е планирано още миналата година. И няма нищо общо, нито с бежански вълни, нито тероризъм. Просто Бойко Борисов клекна и си плаща корупционен данък на американците, като ще им купува таралясниците, които уж нямаше да купува.

Вица е, че ще отгладуваме таралясници за милиарди, които изчезват само за секунди с една ракета по тях...
30 Ноември 2015 22:54
"Дали къща или апартамент няма значение - важна е пазарната цена...."
Не е важна само пазарната цена, а и местоположението на недвижимия/движимия имот - населено място, община. За един и същ имот, с една и съща пазарна цена в две различни общини се плащат различни като размер данъци.
01 Декември 2015 00:16
Сигурна съм, че никой не е гледал/слушал изказването на Борисов, вкл. и писалият дописката. Ако го беше направил, щеше да предаде точно думите му.

https://www.facebook.com/Stoyanov.cz/videos/563535610478225/
01 Декември 2015 05:29
Държавата и общините да се издържат от данъци, такси, глоби, акцизи... Страхотна "пазарна" икономика ни биде спретната, начи.
Пък Той ходИ чак в Китай, да възстановява капиталистическо-социалистическия заводец "Камбана". За да ни произвежда Китай олиото.
А къде да Го командироваме на държавни разноски, барабар с цялата му "пернАта" (никого не обиждам, само цитирам едни други разрушители на съвременна България) свита, за да му набият в банкянско-мутренската кратуна какво значи "разделение на властите".
П-ф-у.
01 Декември 2015 07:18
ТОВА МУ ИЗКАЗВАНЕ Е В РАЗРЕЗ С ПРОГРАМАТА НА ГЕРБ. АБСУРДНО Е, НЕ ЦЕНАТА НА БИЛЕТЧЕТО ЗА МЕТРОТО , А ТОВА, ЧЕ СА МНОГО НИСКИ ДОХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ .ХОДИЛ В КИТАЙ НО НИЩО НЕ РАЗБРАЛ . ТАМ ПРЕСТЪПНОСТ НЯМА , ЗАЩОТО ИМА ЗАКОНИ , КОИТО СЕ СПАЗВАТ.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО , ОБУЧЕНИЕТО ,ТРАНСПОРТА Е С МНОГО НИСКИ ЦЕНИ . ТОКА Е НА СИМВОЛИЧНА ЦЕНА.
01 Декември 2015 07:51
Султанат.
01 Декември 2015 08:38
Правилно. Така се прави. Изборите минаха.

01 Декември 2015 09:22
01 Декември 2015 10:06
Ще се самоцитирам. Старо мнение, може би от 2008-2009 г.:
Винаги съм казвал, че предоставяне администрирането на местните данъци и таксата за битови отпадъци на общините през 2005 г. е следствие на малоумното политическо решение за финансова децентрализация. Последиците от това бяха:
- Намалена събираемост на приходите от общините. Широко прогласената по-висока събираемост е чиста измама. Действителността е много по-различна. Наистина в абсолютна сума приходите от данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци през 2008 г. се увеличиха средно с 50 на сто в равнение с 2005 г., когато ги администрираше данъчната администрация. Но истинските причини за това са увеличената данъчна основа (данъчната оценка) на 216 % спрямо 100 % база през 2005 г. (на два пъти с по 20 % през 2006 г. и 2007 г. и с 50 % за 2009 г.) и в по-малка степен бумът в новото строителство. Същевременно броят на платените партиди на имоти е намалял с над 10 на сто в повечето общини. Освен това, ДА (Данъчна администрация) при издаване на удостоверения за дължими данъци, необходими за участие в търгове, обществени поръчки, банкови кредити и др., принудително събираше и местните данъци. Друг механизъм за по-доброто им събиране бяха прихващането им от надвнесени ДДС, данък върху доходите и др. данъци;
- Увеличени разходи за администриране следствие на:
А) Раздути щатове в общинските администрации. Там където (особено в малките общини) навремето ДА събираше приходите, в т.ч. и републиканските с един касиер – събирач на половин щат, сега за по – малко работа (имам предвид, че не събират патентния данък, ДОД, глоби и др.) общините са назначили инспектор, счетоводител и касиер на пълен щат за администрирането на местните данъци и такси. В предходните години един инспектор и един счетоводител в ДА спокойно обслужваха 3 – 4 малки общини, в т.ч. и за част от републиканските данъци;
Б) Оскъпен процес за печат и изпращане на съобщения. При администрирането ДА отпечатваше в едно съобщение размерите на данъка и таксата, независимо в коя община се намира имота, а днес всяка община изпраща съобщения за имотите на своята територия. Това оскъпява както самия печат, така и пощенските разходи следствие по-големия брой съобщения;
- Различно тълкуване и прилагане на законодателството. В предходните години указанията за тълкуване на законите се спускаха централизирано от ГДД и бяха задължителни за прилагане. Сега всичко е в ръцете на органите за местните данъци към общините, които са силно зависими от конюнктурата;
- Липса на капацитет за администриране. НАП продължава да изчислява задълженията за данъка върху имотите, таксата и данъка върху превозните средства. Дори нещо повече, поддържа програмното осигуряване. Т.е. ДА (сега НАП) извършва разходи за да могат общинските кметове да отчитат голяма дейност;
- Влошено качество на обслужване. В повечето областните центрове ДА даваше възможност плащането на местните данъци да се осъществява за всички общини в обхвата на дирекцията (областта) и не беше необходимо данъкоплатците да пътуват на повече от 50 км. за да платят задълженията си или да правят допълнителни разходи за банкови или пощенски преводи. Напомням за незнаещите, че ДА издаваше безплатно удостоверения за данъчна оценка на имоти, в дирекцията където работя това ставаше в момента на подаване на молбата в 90 % от случаите, а общините въведоха такса от 3 лв. до 10 лв., а някъде и 15 лв., като много стриктно спазват 14 – дневния срок на издаване. В миналото ДА имаше представители във всички общини, което спомагаше при подаване на декларации и отстраняване грешки в тях, издирване на данъкоплатци за връчване на съобщения, наказателни постановления, покани и др. документи. Сега за да се подаде декларация или връчи някакъв документ се налага транспорт и загуба на време, или ползване пощите, при което разходите за тази дейност както за ДА (НАП) така и за данъкоплатците се увеличиха многократно. Да не говорим за това, че някои общини са въвели такса за обработка на имотните данъчни декларации.
От всичко казано по – горе се стига да извода, че децентрализираното администриране на данъци е най – малкото необосновано икономически както от гледна точка на държавата, така и от гледна точка на данъкоплатците.
Даването на по – голяма финансова независимост на общините само увеличава властта на местните велможи и разширява кръга на злоупотребите и откровените кражби чрез обществени поръчки, концесии, търгове и др. Няма друго обяснение за бясното желание на много хора да кметуват или да са общински съветници. За да се наливат толкова пари за купуване на гласове, значи е налице стремежа те да се възвърнат, и то в по – голям размер.
Но да се администрира таксата само в София от НАП е идиотизъм ! Всички данъци трябва да се събират от една институция, в т.ч. и таксата за битови отпадъци, защото при последната плащането от задълженото лице не е пряко свързано с извършването на услугата.
Общините следва да събират такси само за конкретни услуги, при които плащането е основание за извършване на услугата (разрешителни, такси за детски градини и т.н.).
01 Декември 2015 12:09
Колко са тия с големите палати, които нямат Акт 16 и не плащат нищо?
01 Декември 2015 15:08
Герб: "Видими резултати".
01 Декември 2015 15:34
На жълтите павета никой не живее. Неговият мутренски антураж минава с джипове платени от нашите данъци на ходи на заседания на които се ръсят подобни бисери. А данъците в Банкя трябва да се вдигнат, да, и то многократно.
01 Декември 2015 17:08
Данъкът ни за къща в махала в Балкана на площ от около 60 кв. м. и състояща се от полуетаж с неизползваема изба и все още несъществуваща баня и втори цял етаж, състоящ се от стая и две неизползваеми освен за килер за инструменти стайчета (без вода и канализация, не се използва и ток) е 4.44 лв., а данъкът за смет - също 4.44 лв. Полуетажът е на около 30 кв. м., понеже къщата е на скат и отзад е скала.

Може, ъъъ, да греша, но най-вече във втория знак СЛЕД запетаята на сакралната сума от 4.44 лв., не в първия и не в този ПРЕД нея.

Боклука си го връщаме без проблем в София в колата, по молба на други приходящи, които прекарват там повече от половин ден през уикенда, и пълнят единствените два контейнера за смет в махалата - цилиндричен голям и цилиндричен малък.

Пътят до махалата е разбит напълно от съмнителни дървари...

В махалата има около 30 къщи. Познайте колко прави 30 по 10 лв. и дали 300 или дои 3000 лв. са достатъчни за каквато и да било "инфраструктура"...

Бихме платили и 200 лв., но да има поне път и достъп, сметта ще си я връщаме в София, иначе сложихме компостер в двора.

(не сме от село и не сме по потекло оттам, просто купихме къща за уикенда, наесен намерихме и умрели масово лястовичета...)



01 Декември 2015 17:40
***
01 Декември 2015 19:55
Значи това нещо (увеличението на данъците и таксите) ви се случва напълно доброволно. Т.е. вас никой не ви кара насила да си ги плащате, а защото вие така желаете. Бойко е разбрал, че вие желаете да плащате по-големи данъци и съответно ви ги е повишил, за ваше удоволствие. А ако случайно се намери някой (ама не вервам), който да не желае да си плаща данъците. При това в името на закона. Т.е. ако случайно има някой, дето иска да спази сега действащия закон на България; и ако случайно тоя все още не е видял напълно безплатното ноу-хау, което аз (бидейки филантроп почти колкото уважаемия Бойко) съм ви подарил, ето да ви акцентирам пак на него:

Натисни тук

То е удобно и лесно за използване и напълно ефективно.
01 Декември 2015 21:15
При нас вдигнаха данаците почти 2 пъти през 2014 г, та не знам сега колко ще ги дигнат. Почти нищо не са оправили, но си вдигнаха заплатите на общинските съветници.
При мен се получава така плащам около 32 лв за апартамент около 60 кв и толкова за вилата на село, около 40 кв. двор 1 дка.
01 Декември 2015 22:42
Най-накрая! Появиха се конкретни числа, върху които да стъпим. Nafarr, ти плащаш 4 лв. 44 ст. данък, а Буболечка - 32 лв. За къща с двор. Подобни суми очаквах. Хайде сега да си сложим ръка на сърцето и да преценим: срещу 4,44 или дори 32 лв., че и 320 да са, може ли да се поддържат трийсетината метра дължина на улицата? Това означава тя да е асфалтирана, с нормален тротоар, да е изметена, разните му там отводнителни канавки и шахти да са почистени, да има канализация, улично осветление, градинки със сезонни цветя, постоянно обикаляща полиция и всичко като в "белите" държави? Аз не се заблуждавам, че се краде яко от кметовете и техните фирми, но хайде да не се заблуждаваме и че тези символични данъци за нашите имоти ще стигнат за желаните от нас ютилитис. Знам, че сме безкрайно далече от необходимия контрол върху нашите пари - когато ще имаме "уличен комитет", който да следи всеки лев за какво отива и от какво има най-належаща нужда. Бих казал, че подобно самоуправление е иманентно неприсъщо на българина, който чака "отгоре" да му решат проблемите. А знае само да пцуе тия "отгоре". Сега разбирате ли защо швейцарците на редовните референдуми за сваляне на данъците гласуват против? С две думи: срещу десетината лева, които плащам за имота си, аз нямам очи да искам от Златната рибка повече от дървеното корито.
02 Декември 2015 13:53
Incognito
01 Дек 2015 22:42

Най-накрая! Появиха се конкретни числа, върху които да стъпим. Nafarr, ти плащаш 4 лв. 44 ст. данък, а Буболечка - 32 лв. За къща с двор. Подобни суми очаквах. Хайде сега да си сложим ръка на сърцето и да преценим: срещу 4,44 или дори 32 лв., че и 320 да са, може ли да се поддържат трийсетината метра дължина на улицата? Това означава тя да е асфалтирана, с нормален тротоар, да е изметена, разните му там отводнителни канавки и шахти да са почистени, да има канализация, улично осветление, градинки със сезонни цветя, постоянно обикаляща полиция и всичко като в "белите" държави?


Ех! Всичко, като в белите държави! Ех! Но никога и цената на труда, да ни е като в белите държави! Айде сега да си преговорим, какво беше това цена? То е количественото съотношение при размяната на две или повече стоки или услуги. Т.е. това се свежда до количественото съотношение при размяната на два или повече вида труд. И когато ти сравняваш количественото съотношение, на цената на прословутия асфалт в България с тоя в белите държави, ти сравняваш де факто цената на труда в България с тоя в белите държави. Цената на труда в България е ниска. Това означава, че един час труд в България се разменя срещу няколко минути труд в белите държави. И до като това нещо се случва, стойността (реалните стоки) ще изтичат от България. А докато изтичат от България ние никога няма да можем да си вържем гащите. Но поне да можем да си направим сметката. А ние и това не можем.

Как може, ти сега да казваш, че българската икономика трябва да разменя труда си срещу още по-малко от труда на запада, как може да казваш, че трябва да се източва българската икономика още повече, и да правиш сметка, според която трябва да се вземе от нищото. Защото ако ресурсите изтичат от България, държавната власт, която се нарича "българска" и чрез която това изтичане се случва, просто няма откъде да вземе. Тази власт е предала ресурсите на България на разпореждане на западните народи, където да има по-висок стандарт за сметка на колониалните народи. И сега тая държавна власт, дето се нарича "българска" разсъждава, че няма начин, да се направи добре асфалта, без необходимите неща. А защо тя не се сеща, че първото нещо за да се свърши асфалта е трудът в България да има обезпечен един жизнен минимум? Защото ако магаретата дето работят умрат от глад или избягат, тия дето ни говорят за западните цени, пък действат като Хитър Петър, дето си научил магарето да не яде, накрая започват да слизат от Мерцедесите и се превръщат в най-пропадналите просяци. Слава богу, това вече го виждаме.

Уравнението дето тия умници (щях да кажа "тиквеници" и това сигурно щеше да е фатална грешка), не могат да го решат е, че една чистачка в Германия взима десет пъти повече от една чистачка в България, но процентът на данъците които плаща от високата си заплата е много по-нисък от процента на данъците които плаща българската чистачка. Накрая, движейки се в тая посока нашите стигат до гениалното разрешение на въпросното уравнение:
Щом ние имаме нужди, значи имаме и право да вземем от тия които нямат. Защото те нямат никакви нужди, а нашите нужди са много големи.
02 Декември 2015 14:30
... как може да казваш, че трябва да се източва българската икономика още повече, и да правиш сметка, според която трябва да се вземе от нищото.

Боже мой, ама това ли казвам?! Shame on me!

Само че аз казвам нещо друго. Като ще говорим за цени, да съберем цената на една улична ламба заедно с дирека и електриката и да я разделим на четири - най-много толкоз порти ще осветява. После да умножим по четири тия 4 лв. и 44 ст., за да получим годишния приход от имотните данъци. Хайсе сега да видим, къде е Киро на кирия! Ама искаме и асфалт, и канализация, и полиция... изброил съм ги по-горе, но това съвсем не са всичките ни искания. Напълно излишно е да сравняваме цените и заплатите в Германия. Излишно е и да пишем трактати по политикономия. Достатъчно е да си отговорим на въпроса, общинските ни нужди могат ли да се покрият от парите, които бихме дали за едни гащи!
02 Декември 2015 17:26
Само че аз казвам нещо друго. Като ще говорим за цени


Като ще говорим за цени не ми казвай друго, защото ти обясних какво са именно цените - количественото съотношение при размяната на различни видове труд. Ти ми вадиш единствено количественото съотношение между парите без покритие (истинските пари са злато и сребро) и конкретния вид труд по ремонта на пътищата и уличното осветление. А аз ти обяснявам, че цената базира на размяната на две или повече стоки. А парите са само посредник при тая размяна. И не може да ми вадиш само цената на конкретната услуга в пари, пък дори не се сещаш, че тия пари са де факто купони, че това е една променлива мерна единица, на която стойността се определя централно от държавата, че сме във валутен борд, който представлява фиксирана централно цена между два вида пари без покритие, при което едните пари имат привилегии пред другите пари. Защото стойността на еврото е надценена и цялостният банков механизъм прави така, че всеки притежател на евро, когато ги размени срещу левове на българския пазар, да получава повече левове отколкото заслужават неговите евра (защото няма пазарна икономика). И ти си смятай нещо си, обаче аз ти обръщам внимание, че кацата има дупки на други места. И резултатът от тая непазарна операция е че няма. А когато няма значи няма.

Т.е. стигнах до един въпрос: На чия страна е по-голямата природна сила - на това, че асфалтът и осветлението струват еди колко си и тези ресурси трябва да бъдат извадени; или пък на това, че може и тези ресурси да трябва да бъдат извадени, обаче ги няма?
02 Декември 2015 17:39
Ама искаме и асфалт, и канализация, и полиция... изброил съм ги по-горе, но това съвсем не са всичките ни искания. Напълно излишно е да сравняваме цените и заплатите в Германия.


Виж се сега, колко си много безпринципен. Искаме асфалт, и канализация и полиция. И това не са всичките ни искания - т.е. ако те разбирам правилно, имаш и още искания. А какво по-конкретно, кажи, ти попречи на тебе, да кажеш че имаме и искането, заплатите в България да станат като тези в Германия? Или поне да се доближат, да не са така драстично различни? Искай бе, като си почнал да искаш, искай, не се стеснявай.

На което обаче аз ти отговарям - искай, ама нема. Това е положението. И ако има нещо което да е реалистично, да го поискаш, това е да се запушат пробойните на българската каца, които преливат българските ресурси към Германия. Защото колкото повече тези ресурси се преливат към Германия, толкова повече българинът няма да може не само тия неща дето ги искаш да бъдат направени. Българинът вече не може да си върже гащите. Иначе си искай, не ми пречиш. Аз само ти обяснявам. Ти имаш право да не разбереш, че тука не става въпрос за никакво искане. Или пък ако искаш разбери, че единственият начин да започне да има е като бъде зададен основният въпрос за цените в България. И тоя въпрос, включва цената на труда на българите, който пък е в зависимост от това дали има правилна избирателна система, каквато съм предложил. Ако тия дето сега ни управляват решат да оправят нещата и да коригират малко в справедлива посока цените, ще излезе, че може и без правилна избирателна система. Но те не могат. И тъкмо тука е проблема - че когато ни управляват такива, които не могат, те даже може и да искат. Но щом не могат, значи не могат.
02 Декември 2015 17:56
Ама искаме ... и полиция


Съвсем наскоро Лидия Шулева каза по една телевизия, че преди десет години когато тя е била на власт, в България полициейският щат е бил двойно по-малък. Та да попитаме значи, след като е двойно по-голмяма полицията днес, работи ли двойно по ефективно? Няма да бързам да му отговоря на тоя въпрос, без да продължа логиката на Шулева още петнадесет години назад. Т.е. колко беше полицейският щат преди 89та и дали тогава престъпността беше по-голяма отклолкото сега? И отговорът е ясен - тогава имаше пет пъти по-малко полиция и никаква организирана престъпност. Нямаше ги любимите на полицаите дилъри пред училищата, дето зарибяват децата от малки. Нямаше ги и групировките дето държат напълно легално престъпността в различните й сектори, са активното съдействие на полицията.

Между другото, в едно интересно разказче прочетох, как когато Васил Илиев за пръв път минал на рекет в Несебър, след като преди това лично шефът на полицията в Несебър го развел да го представи на собствениците на магазинчета и пр. и след като седнали да ядат и пият, основният тост, дето го вдигали бил "Повече демокрация, по-малко полиция!" От тогава до сега полицията се е уеличила пет пъти. Към това прибави и частните орхранители, т.е. това на което му викат "организирана престъпност". А тя си точно репресивния апарат на държавата, която е нелегална само формално.

... И сега си задай въпроса, до кога ще расте процентно тоя щат на една полиция, която действа де факто срещу народа? До безкрай ли?

... И освен това си коригирай искането. Ти може и да искаш повече полиция, която да е по-неефективна с противообществените прояви, но аз не искам. И не само аз не искам.
02 Декември 2015 21:40
А какво по-конкретно, кажи, ти попречи на тебе, да кажеш че имаме и искането, заплатите в България да станат като тези в Германия?

Ще ти кажа. Попречи ми скромността. Защото работя в чужда фирма, която ми плаща 2500€ на месец нето (разбрали сме за чистата сума, без данъците), ползвам кола на фирмата с шофьор - това рядко, защото работя от къщи, но пък ми доставят храната, за да не губя време. Отделно ми отчитат всеки допълнителен труд вечерта и в почивните дни - тогава ми плащат двойно на час. При това положение естествено, че няма да искам заплатата ми да стане като тази в Германия, защото сега е по-висока. Пък и съм скромен, както казах. Хайде сега, след като знаеш всичко за приходите ми, ми отговори: тия 4 лв. 44 ст., които плащам за данък сгради и още 4 лв. 44 ст. такса смет, какви общински услуги могат да покрият? Но преди да ми отговориш с IV том на "Капитала", ми кажи: когато от 1 януари 2016 ми вдигнат заплатата на 2800€, това ще промени ли приноса ми в общинската хазна? Защото, обърни внимание, исканията ми ще останат същите.

Ти може и да искаш повече полиция, която да е по-неефективна с противообществените прояви

Напротив. Искам по-малко полиция, която обаче да е по-ефективна с противообществените прояви. Например трима полицаи, които по 8 часа да обикалят пред (и отзад) къщата ми. Само че пак нещо не виждам тия мои 4 лв. 44 ст. на година как ще им платят месечните заплати. А ако и те поискат германски заплати? Ко праим?
03 Декември 2015 00:35
Хайде сега, след като знаеш всичко за приходите ми, ми отговори: тия 4 лв. 44 ст., които плащам за данък сгради и още 4 лв. 44 ст. такса смет, какви общински услуги могат да покрият? Но преди да ми отговориш с IV том на "Капитала", ми кажи: когато от 1 януари 2016 ми вдигнат заплатата на 2800€, това ще промени ли приноса ми в общинската хазна?


Няма да ти отговоря с IV том на "Капитала". Ето ти четири реда от Библията:

"12:41 И като седна Исус срещу съкровищницата, гледаше как народът пускаше пари в съкровищницата; и мнозина богаташи пускаха много.
12:42 А една бедна вдовица дойде и пусна две лепти, сиреч, един кодрант.
12:43 И повика учениците Си и каза им: Истина ви казвам, тая бедна вдовица пусна повече от всичките, които пускат в съкровищницата;
12:44 защото те всички пускат от излишъка си, а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот."

Чак сега видях, че си от Франс. Демек избягал си от тука. И както си избягал, говориш за приноса ти към общинската хазна. Много сме били глупави ние, дето все още си седим тука. Като избягаме и ние от България, тогава вече общината без проблеми ще увеличи данъците. Само че кой ще работи? Кой ще работи в общината, в полицията? Когато това стане факт, ти би ли дошъл тука, за да дадеш приноса си, като свършиш работата която никой не иска да върши, да взимаш средно за година, по-малко отколкото във Франция за месец? И да плащаш поне петдесет процента от тия едни 400 лв. като данъци, защото с едни нищо и никакви 4 и 44 държавата кое по-напред да свърши? Май не ми се виждаш да си такъв герой.
03 Декември 2015 01:14
И да плащаш поне петдесет процента от тия едни 400 лв. като данъци, защото с едни нищо и никакви 4 и 44 държавата кое по-напред да свърши?

Я виж, дойдохме си на думата! Че нали с това започнах?

Argumentum ad hominem, а? Беглец-безродник!? Успокой се, не живея във Франция, а инкогнито в България. И твърдя, че не е нормално семейство да плаща на чистачка 50 лева, за да им изчисти къщата, а да дава 4,44 лв. за всички общински облаги. Но за да не бъдем голословни и да си хвърляме доводи от типа "а колко са им на германците заплатите, а??", бих помолил нашите кореспонденти в чужбина да ни съобщят колко биха платили като данък (в заплати) за нещо средно нашенско: къща с пазарна оценка 100 000 ЕВРО и двор един декар с пазарна оценка 50 000 ЕВРО (тука мериме в евро!). Заплатата на собственика е 1000 лева месечно. Взех приблизителните цени от сайт с продажби около София, като изобщо не съм се хвърлял по някакви луксове. Очаквам да чуя: за нещо такова колко заплати ще плати нашего брата в Италия, Германия, Канада или Андора. Ако други цени ви се видят по-реални, коригирайте ги. Много е вероятно също стандартите в чужбина да са други - на нашия декар място да отговаря един акр. Това не променя характера на очаквания отговор. И...?
03 Декември 2015 01:43
В чест на най-великия Премиер - https://youtu.be/pwp1CH5R-w4
Жив и здрав да е! Да не вдига кръвно! Да не стъпва в Правителствена, anymore!
Да ни стриже от ляво и от дясно! Да събира "милиарди" отгоре в бюджета, от контрабанда и т.н. Лаф да става. А дефицитътът да е як. И за бюджета - нищо. Едно голямо мълчание, по великата Цецка! Хем ни го натрисат дебел и четвъртит за следващата година, хем не дават никой да се изкаже! АВЕ!
03 Декември 2015 14:19
И твърдя, че не е нормално семейство да плаща на чистачка 50 лева, за да им изчисти къщата, а да дава 4,44 лв. за всички общински облаги. Но за да не бъдем голословни


Ти СИ голословен! Кое нормално средностатистическо българско семейство плаща на чистачка да му чисти къщата? Ела си вкъщи, наистина, не си стой във Франция! Тука средната заплата е 400 лева. Наскоро някои ни съобщиха че два милиона българи или даже повече живеят с по-малко от двеста лева месечно. Да не разговарям случайно лично с бат Бойко, дето беше казал, че само като запалиш поршето и вече си дал не знам колко си лева, пък ревеш, че малко са ти увеличили винетката. По абсолютно същия начин говори и Москов, за да аргументира рестрикциите с плащането на медицинската помощ, който каза, че когато се катастрофираш с прескъпата си кола, трябвало да си платиш прескъпо за медицинска помощ.
03 Декември 2015 21:29
Човече Божи, с какви по-прости думи да ти обяснявам това, което казвам, та да не ме "опровергаваш" с абсолютно ирелевантни доводи? Какъв Москов те ял, да не съм му говорител? Не се ли усещаш, че камъните, които хвърляш срещу мен, падат в твоята градина? Да, българският народ е беден, но мутрата с палат в Бояна плаща СЪЩИТЕ 4 лв. 44 ст. като бедния. И дори да са 44 лв., че и 440 да са, пак не стигат за нуждите му, които общината покрива (или поне той иска тя да покрива). Сега разбра ли ме? Усещам, че основният мотив за твоите филипики е чековата ми книжка. Добре, признавам: живея във Франция, получавам над две хиляди евро всеки месец, притежавам реституиран хотел с ресторант в Русе, а от баща си съм наследил 50 декара гора в Брацигово и 100 декара лозя в Поморие с винарна. Фирмата за преводи на дипломи и "зелена карта" не я слагам в сметката - тя е дребна. А притежавам и къща с двор в село Герман от софийската агломерация. Тук направи малка пауза, преди да ми скокнеш с разликата между гèрманци и гермàнци, за да ми отговориш на моя въпрос: тия 4 лв. 44 ст., които плащам като данък за моята къща с двор, за кои общински нужди биха стигнали, дори да нямаше кражби? И моля те, изтрий си от аргументацията си всичко, което съм написал преди въпроса си. Повече няма да го повтарям.
03 Декември 2015 23:08
Усещам, че основният мотив за твоите филипики е чековата ми книжка. Добре, признавам: живея във Франция, получавам над две хиляди евро всеки месец, притежавам реституиран хотел с ресторант в Русе, а от баща си съм наследил 50 декара гора в Брацигово и 100 декара лозя в Поморие с винарна. Фирмата за преводи на дипломи и "зелена карта" не я слагам в сметката - тя е дребна. А притежавам и къща с двор в село Герман от софийската агломерация.


Усещам, че искаш да ми разкажеш за всичките си богатства. Това че нямам нищо против обаче, не означава, че ти се удава да ми метнеш някакъв мотив, че ме била интересувала чековата ти книжка. Аз говоря по принцип. Не говоря за конкретни хора. И не съм те питал да си разказваш биографията. Ти сам пожела. Не ми пречиш. Кажи си всичко.
03 Декември 2015 23:33
Явно с теб не може да се говори по същество, затова и няма повече да опитвам. Ти ме захапа, че живея във "Франс" и затова нищо не разбирам за бедните български орачи и копачи. Дори не разбра подигравката ми, че моето имущество не е никакъв аргумент, когато обсъждаме размера на общинските данъци. И понеже усетих, че ти изобщо не разбираш от майтап, те призовах да не гледаш написаното над черния шрифт, а да отговориш само на него. Ама ти си знаеш своето - парите в чуждия джоб.

И какво да очакваме от общината срещу 4 лв. 44 ст. годишен данък, някой нещо ще допълни ли по същество?
03 Декември 2015 23:55
: тия 4 лв. 44 ст., които плащам като данък за моята къща с двор, за кои общински нужди биха стигнали,


До тука каквото ти казах, все едно не ти го казах. Явно имаш свойството да не чуваш, нещата които не ти изнасят. Предполагам и отговорът на тоя въпрос, дето си мислиш, че е чак толкова важен, та само го повтаряш, няма да го чуеш. Нищо - тука има и други хора, дето ще чуят.

Тия четири лева няма да стигнат за никакви общински нужди. Само че на тебе, кой ти е казал, че общината до ден днешен е просъществувала с четири лева? Ти нещо не знаеш да смяташ, и не си чул, че ако дойде един счетоводител в твоята фирма, той ще иска да хване цялата приходно разходна част. И тогава ще започне да смята. Ти какво си хванал, като повтаряш за един единствен човек дето бил платил един единстветн данък от всичките данъци които плаща. При това тоя човек не плаща само ония данъци и такси, които се наричат данъци и такси. Монополновисоките цени на частните акули са също данъци и такси. Така наречената принадена стойност е именно данък, който е определен от монополиста, който се е слял с държавата. А държавата работи за интересите именно на едрия капитал - това е сливане, мафия. Когато частните банки в България, които не са български, издърпват ресурсите от България, това уважаеми човеко е именно данък, който българите плащат на съвсем други национални държави. А в крайна сметка на имперската държава. Ако държавнокорпоративната върхушка прецени, че на българската държава трябва да й бъдат дадени някакви ресурси от тия, които тя е приватизирала, за да може тая държава да продължи да работи за държавно корпоративната върхушка, тези ресурси ще й бъдат дадени.

Как ще й бъдат дадени? Може чрез заеми, които ще бъдат единствено повод за диктат на частните корпорации над България. Може и по други начини - примерно, чрез преки чуждестранни инвестиции,. Но какво ли да ти говоря, за това данъчно перо, което никой не го брои за данък, след като ти не можеш да се сетиш, че приходната част в бюджета на държавата идва от много реки и поточета и без да им знаеш дебит, брой и чет, няма как да кажеш, дали данъците са високи или са ниски. Системата е непрозрачна. Това просто и кратко изречение, разбираш ли го? Ако го разбираше, нямаше да ми го повтаряш тоя глупав въпрос.
Ето, сега нали взеха някакъв колосален нов заем. Това не е ли приход? С тоя приход, кавто направиха, че народът български, да усети, че е взел заем? Защото заемите може и да тежат, когато тоя дето ги е взел започне да ги връща; но веднага след като ги вземе, тоя може малко да си позавърже и гащите, може и да пояде и пие. Може освен всичко друго, да инспирира някакво собствено производство, което е най-доброто решение, разбира се. Но ако има държавници, които са качествени. Но ето го парадокса обаче - взехме заем, паре нема? Айде сега вдигайте данъците. След това ти ми се вторачваш в едни четири лева и питаш, стигат ли? Как четири лева, бе пич? Сънуваш ли нещо?
04 Декември 2015 00:01
Сънуваш ли нещо?

Май вече - да!
04 Декември 2015 11:12
Ето ти тука един малък пример, за това, че България плаща данък към запада под формата на ел. енергия. След това дефицитите на реални ресурси в България, са използвани като пореден претекст, да се вземе поредния заем, поради който народът няма да вземе, а пак ще даде. От милиард и триста милиона само по въпросния заем, само по главницата (а ти ми говориш за някакви си 4 лв. - шейм он ю)!
Т.е. веднъж имаш плащане на данък и втори път имаш данък на данъка. Рекет на рекета! С този данък българите спонсорират високия жизнен стандарт в западните държави. След което тия дето са седнали да ядат на тая шведска маса, викат на тоя организиран грабеж "ура". Обаче когато утре, им дойде момента да плащат за яденето, друга песен ще запеят - точно според поговорката "Кога са яли - пеяли, кога плащали - плакали."

Натисни тук
04 Декември 2015 11:27
Но ти не се притеснявай, за дето аз се аргументирах по-добре от тебе и българите са съгласни с мене. Защото живеем в страната на чудесата и на абсурдите. Българите може и да са съгласни, че в случая аз съм безспорно правия а не ти, но те ще те подкрепят тебе. Защото българите може и да не им харесва да им орязват порциона, но те много искат, да си плащат. А най-много искат да си плащат данъците и рекета. Българите са мазохисти. Докато живеят в България, те постоянно говорят срещу собствения си корен. И щом им падне да избягат във Франция и да поживеят малко там, по френски, на френска заплата, та ако ще и като чистачи на пенсионерски задници, веднага започват да поучават менторски другите българи, как да станат и те по-цивилизовани. "Във Франция е така, в Швейцария - също.", казват ни съобщават те. Мазохисти. Нека ги боли! Колкото повече, толкова по-добре! Ето, даже ги поздравявам с една песен, която много обичат:

https://www.youtube.com/watch?v=V3P-3x33Z5k
04 Декември 2015 11:36
Българите са мазохисти.

Са? Май ти пишеш от Франция. Тъкмо щях да се съглася - така е. Но щом Слави Трифонов е включен в аргументацията, давам заден.
04 Декември 2015 11:50
заглавие:
Премиерът нареди вдигане на местните данъци и такси


Премиерът няма право да нарежда на общините кво да вдигат, защото чл. 141. от конституцията гласи:

(1) Общината има самостоятелен бюджет.
(2) Постоянните финансови източници на общината се определят със закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в границите, установени със закон.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Общинският съвет определя размера на местните такси по ред, установен със закон.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Държавата чрез средства от бюджета и по друг начин подпомага нормалната дейност на общините.

Извод: Някой не знае, че премиерът няма право да нарежда на общините. Дали незнаещият е премиерът, авторът на заглавието или и двамата е трудно да се каже.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД