:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Размествания в кабинета скараха Реформаторския блок

Радан Кънев поиска отстраняването на образователния министър и се усъмни в подкрепата на ДБГ за съдебната реформа
Радан Кънев
Смени в кабинета изправиха ДСБ и ДБГ пред тежък конфликт. Нарочени за подмяна засега са двама министри - на образованието Тодор Танев и на правосъдието Христо Иванов. Оставката на Танев се иска заради уволнения на тъмносини активисти, разкри в сряда бившият шеф на МОН в кабинета "Станишев" и член на ДБГ Даниел Вълчев пред БНТ. Вълчев не пощади и правосъдния министър, като обяви, че нито един закон не е внесен от ведомството му за 1 г. и че КПД-то му е ниско. Няколко часа по-късно депутатът от партията на Меглена Кунева Димитър Танев потвърди думите на Вълчев и уточни, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е бил човекът, който още в неделя е поискал Тодор Танев да бъде сменен. Не се разбра дали са били обсъждани техни заместници.

"По повод свалянето на доверието от министъра на образованието това ни беше съобщено на заседанието на Изпълнителния съвет и това беше позиция на лидера на ДСБ. Той дойде от заседание на ДСБ и каза, че това е решение на тяхната партия", обясни Димитър Танев. На въпрос дали от ДБГ са доволни от правосъдния министър той отговори само: "Нека да не коментираме сега конкретни имена, нека да си вземем съответните решения на партийните формати".

Кънев реагира остро на казаното от Даниел Вълчев за правосъдния министър и направо обяви, че са от различни страни на барикадата по съдебната реформа. От думите му стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е оставил на реформаторите да се разберат за съдбата на собствените им министри. Лидерът на ДСБ каза, че политическо решение за подмяна на министри не е взето, но призна, че темата е обсъждана, без да посочва за кои шефове на ведомства става въпрос. "Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в държавата. Чува се и на улицата, ако се налага. И най-малко го разбирате от проф. Даниел Вълчев. Какво сме коментирали на председателския съвет на блока е отделна тема. Не съм аз човекът, който изнася подобна информация. Боя се, че проф. Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там, без да е председател на партия, но нека да не коментираме. Не искам да влизам в лош тон", обяви Кънев. Той призна, че е имал разговор с премиера и позицията на Борисов е била, че "работа на РБ е да оцени министрите си и ако иска да предлага подобни промени, отново да го прави блокът".

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов - един от младшите партньори в дясната коалиция, коментира пред "Сега", че Кънев има мандат от ДСБ да преговаря с останалите десни партии за смяната на министъра.

Радан Кънев потвърди също, че е имало случаи на уволнени кадри на ДСБ в образователното ведомство. И многозначително посочи, че "екипът, който управлява МОН, има много тежки резерви" към своя шеф.

За Христо Иванов Кънев бе категоричен, че той е "единственият гарант на съдебната реформа и че без той да бъде част от кабинета, реформа няма да има". И дори намекна, че без Иванов и неговата "подкрепа към правителството би била напълно безсмислена".

--------ПОТУШАВАНЕ

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева се опита да тушира конфликта между двете партии. "Не съм забелязала да не можем да работим заедно с ДСБ. Това, че ДБГ винаги е искало да има конкретни институционални отговори по всички въпроси, включително и през органите на РБ, не е изненада", успокоително каза вицепремиерът. Според нея Даниел Вълчев "нито за момент не е поискал оставка" на който и да било министър. А специално за Христо Иванов подчерта, че "трябва да му се помогне и това правя в момента".
 Даниел Вълчев
3
3907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
03 Декември 2015 21:34
Я подметни на Вълчев - рече Агоп на Киркор - че тая седянка не се разваля лесно като учителската. Забравил е завалийката.
04 Декември 2015 08:22
Натискът на опозицията обърка още повече неустойчивите елементи в РБ, отклонява ги от партийната линия и ги прави лесна плячка на демагогската пропаганда.Наред с това,както вече бе забелязано,една част от средите на трудещите се градски и селски семейства,започна да клони към ГЕРБ,който ясно им сочи перспективите на развитието на България.
04 Декември 2015 18:03
Танев е пълно недоразумение и пълен поз(ь)ор.
Даниел Вълчев - проклет да си, сине майчин, че развали седянката! И ти, и Орешаркси, и Съси!
Христо Иванов - човекът си го бива отвсякъде и страхотно изнервя слугите на мафията в прокаратурата и съда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД