:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството планира високи нива на дълга и догодина

Буфер от 2 млрд. лв. се залага заради предстоящата оценка на активите на финансовата система
След като натрупа рекорден дълг през тази година заради кризата с КТБ, България залага високи нива и за 2016 г. Догодина страната ни ще пласира до 5.3 млрд. лв. нов дълг на вътрешните и външните пазари. Близо 2 млрд. лв. от него са презастраховка заради предстоящата оценка на активите на банките, пенсионните фондове и застрахователните дружества. Тази сума ще се използва, ако се появи нужда да се осигури подкрепа за възстановяване и преструктуриране на проблемни кредитни институции. Ако не се наложи парите да се използват, те ще останат във фискалния резерв и ще отидат за покриване на дефицит през 2017 г.

Това стана ясно при дебатите по бюджета за идната година. Лимитите за дълга бяха сред малкото текстове от Закона за държавния бюджет, по които се стигна до дискусия по същество. От коментарите стана ясно, че предстоящата оценка на активите на финансовия сектор ще бъде основното предизвикателство пред публичните финанси догодина.

И през 2016 г. по-голям дял от новия дълг ще бъде външен. По тригодишната програма за емитиране на външен дълг догодина ще могат да се вземат до 3.9 млрд. лв. Извън тази сума държавата си отваря вратичка за друг външен заем в размер на 300 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за осигуряване на съфинансиране на проекти по новите оперативни програми. Около 813 млн. лв. ще бъдат емитирани на вътрешния пазар.

Липсата на предварителна информация какви плащания ще се покриват с планираните нови заеми очаквано породи критики от страна на БСП. За разлика от предходни години мотивите към държавния бюджет за 2016 г. не съдържаха подробни данни как е достигнат обемът от 5.3 млрд. лв. "По закон с дълг могат да се покриват ограничен вид плащания - дефицитът и предстоящи падежи по стари заеми. За 2016 г. е планиран дефицит в размер на 1.8 млрд. лв., а предстоят падежи за близо 1.3 млрд. лв., или общо 3.1 млрд. лв. За какво ще се използват останалите средства", попита депутатът от БСП Янаки Стоилов. В отговор финансовият министър Владислав Горанов не опроверга числата и призна, че в размера на дълга е заложен буфер.

"Вярно е, че в размера на дълга има буфери и ако погледнете текстовете, ще видите, че те не са скрити", коментира Горанов. Той изтъкна, че нито един лев от новия дълг или други налични средства не могат да се ползват извън утвърдените разходи по бюджета, но призова да не се осуетява желанието на държавата да не изпадне в ликвидна криза като през 2014 г. "Предстои ни безпрецедентна оценка на активите на цялата финансова система - банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества. Не е благоразумно да оставим държавата без буфери. Ако се окаже, че няма нужда да използваме тези средства, те ще послужат за финансиране на салдото през следващи години", коментира Горанов. В отговор на питане дали подготвя публиката за негативен сценарий при оценката на активите Горанов репликира, че изхожда от принципни съображения. "Не бива да се спекулира с темата", допълни още финансовият министър.

С отчитането на новите заеми към края на 2016 г. общият държавен дълг не бива да нахвърля 26.6 млрд. лв., решиха депутатите. За тази година лимитът е 24.5 млрд. лв., като вече стана ясно, че този таван няма да бъде достигнат. Общо новите заеми през 2015 г. са за 7.3 милиарда лева, а със Закона за бюджета бяха разрешени до 8.1 млрд. лв. Към края на октомври държавният дълг е възлизал на 23.144 млрд. лв. През ноември бе поет нов дълг в размер на 244.3 млн., а за декември са планирани търгове на книжа за 165 млн. лв. В същото време вчера настъпи падеж по книжа, емитирани в края на миналата година, в размер на 400 млн. евро, което води до намаление на дълга. Ако няма други размествания, към края на годината дългът ще е около 22.8 млрд. лв.



7
2628
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Декември 2015 20:58
Нещо не ми е ясно ! Според този анализ например:

През октомври банките спечелиха нови 111,5 млн. лв


http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bankite-s-vtorata-nai-visoka-pechalba-za-2015-g-206959/

Каква е целта на тези"стрес тестове"?
Какви са тези буфери?
Готви се поредния милиарден купон за наша сметка ...
04 Декември 2015 09:52
Прав си за купона!
Ще "сготвят" поредната банка и ще обединят други
04 Декември 2015 10:51
Димитър Радев:

"Банковата система като цяло е стабилна. Търговските ни банки са с висока ликвидност.
Бюджет 2016:

Близо 2 млрд. лв. от него са презастраховка заради предстоящата оценка на активите на банките, пенсионните фондове и застрахователните дружества.
04 Декември 2015 12:52
Какви буфери? Нали някои партньори твърдяха, че банки могат да фалират само ако БСП е на власт.
04 Декември 2015 12:58
и тоя дълг ще иде при хората, нали?
А не при банките-андрешковци?
04 Декември 2015 14:41
Тия дни всички газети гръмко огласиха, че печалбата на банките през 2015 гони милиард лева. Като й тури Горановчето 10-те мизерни процента данък печалба ще останат 900 млн.лева, или 450 млн. евро, които веднага след приключване на финансовата година в банките ще запеят вкупом онази песничка на Pet Shop Boys - Go west! Бегом печалбичке на запад - да пълниш гушата пеликанска на италианската майка на Булбанк, на гръцката - на ОББ, на унгарската - на ДСК, и так далее!!!!

А в това време Горановчето ще е извудило вече т.нар. народни представители да му гласуват буфер от 2 млрд.лева в бюджета за 2016 щото трябвало да се осигури:
...презастраховка заради предстоящата оценка на активите на банките


КАКВА НАГЛОСТ!!!!
Ми нали директивата 2014/59 и транспонирането й в забавения с цяла година Закон за възстановяване и преструктуриране на банки имат като ЯДРО на ФИЛОСОФИЯТА си именно САМО акционерите на банките, и евентуално клиентите й, НО НЕ И ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, да поемат върху себе си всякакви проблеми при неблагоприятен резултат от AQR-то, и въобще Ђ- при проблеми било ликвидни, било дупко-капиталови!!!!

ГОРАНОВ, ти си ПРЕСТЪПНИК, бе ей!!!!
04 Декември 2015 14:45
Бързо, бързо, бързо, че Коледа идва и трябват бонуси и 13 заплати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД