:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,934,172
Активни 76
Страници 9,169
За един ден 1,302,066

С камбанен звън и молебен Светият синод отива на съд

БПЦ иска всички да се молят, за да се запази собствеността на "Св. Александър Невски"
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
***
Църквата ще използва нетрадиционни за съдебната практика методи за въздействие върху Върховния административен съд (ВАС).

Светият Синод на БПЦ нареди камбаните на всички софийски храмове да "бият тревожно" между 9 и 9.30 ч. в понеделник, докато тече дело за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски". Църквата ще се яви като страна по него, след като сдружение от Батак заведе дело за отмяна на решението на Министерския съвет, с което собствеността на храма се прехвърля на Синода. То бе взето в края на миналата година от служебното правителство на Георги Близнашки. На делото ще присъстват всички митрополити, както и патриарх Неофит.

"Пред сградата на ВАС ще бъде отслужен молебен, в който БПЦ призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" като собственост на БПЦ", пишат от църквата. Веднага след молебена започва тревожният камбанен звън.

Според жалбоподателите Веселин Станков и Страхил Керелов от баташкото дружество "Будител" кабинетът е нарушил закона и решението му трябва да се обяви за нищожно. В жалбата си те се позовават на Закона за държавната собственост, според който държавата може да прехвърля безвъзмездно само имоти частна държавна собственост. От дружество "Будител" твърдят, че правителството незаконно е деактувало собствеността от публична в частна държавна собственост и след това я е прехвърлило на църквата. Според Станков и Керелов "Св. Ал. Невски" е "всенародна публична собственост". Освен това те твърдят, че храмът не е променял предназначението си за трайно задоволяване на обществени нужди от национален интерес. "Той не е обикновен православен храм за молитви, сватби и кръщенки, а много повече - национално съкровище, национален символ и храм-паметник", се твърди в жалбата. "От момента на освещаването на храм-паметника през 1924 г. никой не е оспорвал правото на БПЦ да ползва по предназначение, управлява и се грижи за опазването и поддръжката на храм-паметника според православната догматика. Но предвид състоянието на рушащия се храм, църквата се е грижила явно само да прибира приходите от него", пишат в жалбата си двамата.

ВАС вече е дал ход на делото и е заседавал веднъж. Дружество "Будител" е с патриотична насоченост, води дело за музея-костница в Батак, която бе прехвърлена на Пловдивската митрополия.
16
3013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Декември 2015 19:07
Стефчовци
04 Декември 2015 19:28
Попщината у нас, както и много други елементи на обществото ни за съжаление, се върна на нивото, на която е познаваме от стиховете и прозата на Ботев.
04 Декември 2015 20:19
Не мисля, че е законно бог да се меси в работата на съдебната власт! Това нарушава конституционното разделение на властите, а нали все за реформи говорим и упражняване на влияние върху съда - сега цел народ да се моли на господ да наруши закона! Що за нахалство!
04 Декември 2015 23:26
Затова ли калимявките не щат лев да дават за ремонт на храма?
05 Декември 2015 09:09
Къде ти религиозно- пропагандната фракция на ДС с аудитата и бентлитата ще изпусне централен имотец.
05 Декември 2015 09:30
Тая непонятна наша църква, в която скапаните митрополити - бивши агенти на ДС се возят в луксозни лимузини, а свещениците по провинцията умират от глад с минимални заплати, платени в свещи!
Тая наша света църква, която само знае да прибира лакомо тлъсти наеми и такси от различните си обекти - собствени и държавни!
Тая българска православна църква, що не дава и стотинка за поддръжка на имотите си и те се рушат като от бомбардировка - отидете и вижте как падат църквите по селата, и даже, тия, които са им "подарени" от разни пребоядисани в реформаторско синьо бивши червени подлоги...
Тая общност от "калугери и попове... и православни скотове", които винаги са се чувствали над закона и извън държавата, и които не искат и да чуват да финансов отчет или контрол, дори от министрество на финансите, дъравния финансов контрол и прокуратурата!
ТИЯ искат само да вземат, за да експлоатират до унищожение - истина, от която най-ни боли истински вярващите православни като нас...
05 Декември 2015 11:30
Ако църквата ще стои над закона, каква е разликата между нас и Ислямска държава? Колко попове изпраща годишно българската православна църква, за да се грижи за над милион български емигранти в процес на интеграция и дезинтеграция в чужбина? Божието - Богу, а държавата да си събере вересиите!
05 Декември 2015 12:32
БПЦ
05 Декември 2015 17:25
С камбанен звън и молебен Светият синод отива на съд

Само по себе си, без контекст, това заглавие наистина КЪРТИ!

П.П. Моля, не го сменяйте, щото много малко радост остана напоследък за душите на форумците при тез събития по света.
05 Декември 2015 17:43
Църквата ще използва нетрадиционни за съдебната практика методи за въздействие върху Върховния административен съд (ВАС).

Върху самия съд може и да хванат дикиш. Ама върху председателя-милицийунер на тоз съд – не виждам как може да стане!
06 Декември 2015 04:17
Църквите са били и ще бъдат собственост на църквата.Те са строени с техни пари и дарения от народа.Така,че държавта нема право да ги кофискува като Рилския манастир и да прибира доходите от него след като държавата не е дала един лев.Ако държавата построи некакав музеи с държавни пари може музея да бъде държавен и тя да прибира печалбата.Досега не съм видел държавата да е построила църква некаде но съм видел държавата да събори църкви или да ги превърне в склад като тази черква в Мошино--Перник.Добре,че некакъв американец с лични средства я превърна отново в храм.Бех в нея и ми хареса.
06 Декември 2015 04:17
Църквите са били и ще бъдат собственост на църквата.Те са строени с техни пари и дарения от народа.Така,че държавта нема право да ги кофискува като Рилския манастир и да прибира доходите от него след като държавата не е дала един лев.Ако държавата построи некакав музеи с държавни пари може музея да бъде държавен и тя да прибира печалбата.Досега не съм видел държавата да е построила църква некаде но съм видел държавата да събори църкви или да ги превърне в склад като тази черква в Мошино--Перник.Добре,че некакъв американец с лични средства я превърна отново в храм.Бех в нея и ми хареса.
06 Декември 2015 04:21
В центара на двора е посадено дърво от маиками за мое здраве.И още е там живо с плодове.
06 Декември 2015 11:09
В центара на двора е посадено дърво от маиками за мое здраве.И още е там живо с плодове.
само да попитам ти ли си новия собственик на витоша ню отани?
06 Декември 2015 11:22
Пловдивският идиот е приватизирал нещо в Батак? Нищо чудно

Тези катили не могат да бъдат връзката с бога. Нямаме нужда от такава църква. Защото институцията я правят служителите й.

Абе защо получават пари от държавния бюджет? Те правителствена структура ли са?
И ако не са правителствена структура, бизнес организация ли са?
И ако не са нито бизнес, нито правителство, с какво се различават от едно НПО?
06 Декември 2015 17:55
КРИВОсъдие на КРИВОславие око не вади!

Казусът САН КИРИКО

"САН КИРИКО" е Творческата База на UIA =Международния Съюз на Архитектите и на IAA =Международната Академия по Архитектура, щаб на световното Биенале (Триенале вече) INTERARCH по архитектура.

Съюзът на Архитектите в България САБ десетилетия наред удържаше половината =50%, =1/2, от всеки творчески хонорар -за разлика от СБХудожници, които, милите, се препитаваха без такава удръжка и даже имаха субсидии- и възложи на арх. Любомир Шинков и НИПК да укрепи свлачището над Горно Воден откъдето се беше изсулило едно паянтово манастирче (само църквицата е била върху по-свестни темели, та се крепеше, донякъде).

Харчът по укрепването на терена надвиши разноските по постройките, нека знаят които помнят "оригинала"; но най-важното е, че всичко ТОВА ИЗЛЕЗЕ ИЗЦЯЛО ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРСКИЯ АРХИТЕКТ без нито стотинка църковни пари, нито държавни субсидии.

Под претекст, че в документите и договорите за предоставяне на развалините на самосрутилия се паянтов метох (лудница, после ОБОРИ - абе я вижте хала на хилядолетния девически манастир в Белащица: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1512235 и http://www.novinar.bg/news/manastirat-sv-georgi-kraj-belashtitca-se-rushi_NTE1Nzs2MA==.html) от БПЦърква нямало специфична благословия, че се отстъпва самото (изсипано) място, пловдивската митрополия завежда искове против САБ да им отнеме новопостроените палати. (А наименованието САН КИРИКО -така опростено за международна употреба- беше сложено просто от “уважение” към традициите; груба грешка -уви- в която се вкопчи църковникът и го разработи със Св. Св. та да плаши народеца). КРИВОсъдие на КРИВОславие ОКО НЕ ВАДИ при Режима БоБо с партийната душевност на ГЕРБ (=САРБ = Селянки за Американско Развитие на Българистан, все тая).

Блоковете с апартаменти в Тракия (Люлин, Младост) са върху земя, която не е тяхна, тя е общинска, държавна, но имотите са собственост на СЕМЕЙСТВАТА, вложили средствата за да станат СГРАДИТЕ, и тази собственост е СВЕЩЕНА, "дядо" попе! Не можеш ти да зинеш да лапаш чуждото! СветоТАТство е!*)

Пловдивската архитектурна колегия още от легендарния арх. Чинков (излежал за вицове) не обича да премълчава на такъв сурат и скоро го ръкополага за мУтрополит. Богомилите, а и Ботьов и Андрешко доказват, че скептичният българин се води за носа само донякъде, и алчните, арогантни фарисеи ако се освестят може да осъзнаят, че БеПеЦето БЕШЕ (м. свършено глаголно време; Турско, Византийско, Германско, Съветско ...) представителна и единствена за тукашните земи. Пловдив е извечно център на българския католицизъм: Мария-Луиза почива в Св. Лудвиг не случайно.

След Зевс и Тангра и Кришна, след баптистите, пентекосталистите и мормоните в 21 век идват едни ТелеЕВАНГЕЛИСТИ, пастири свикнали на "паства" -сборища от по 14,000 глави наведнаж за по-весело; носещи на ръката си Патек-Филип не само в неделя, които на БатеБоБо вместо да му се умилкват да ги повози на правителствения Фалкон до Йерусалим за огънче могат да го поканят на по-голяма яхта за по-едър риболов; и които няма да чакат някой да им "гласува" епархия даже без монашески стаж в истински манастир (е не, макар и не чак в Света Гора, те там надушват тестостероните още от пристанището), че да си назначават блондинка за "игуменка" на несъществуваща обител.

Те идват, отче. Не разчитай на езикова бариера; по ГЛОБАЛИЗАЦИЯ ТЕ са спецовете.

Избираемите и назначаеми държавни функционери имат задължението да стоят ОТДЕЛНО ОТ ЦЪРКВИТЕ, (да "спазват дистанция", разделение между държавата и религиите по конституция както във всяка цивилизована -нефундаментална- нация); да си мируват без да привилегироват никоя от тях вместо друга за сметка на ДАНЪКоплатците, особено БеПеЦето която и без поощрение е угоена, търгува имоти из чужбините без мярка и не представлява ДУХОВЕНСТВО, а Апарат с материалистична "квази-духовна" мотивировка. Държавата е и на агностиците, на атеистите, както и на друговерците данъкоплатци.

Колко романтична беше епохата, когато българският поп беше само безполезно, но безобидно и добродушно пиянде ...

БП"Ц”, която ръкополага "мУтрополит" без даже да е бил МОНАХ няма морална преднина в днешна България (и в "епархии" из чужбина -вж великденския в-к КУЛТУРА бр.15/2011). Народът и законодателят следва неотложно да им отнемат разпорежданията с народните недвижимости, градени от нашите деди за нашите внуци от които сме ги взели назаем: те са там допуснати да се препитават като СЪДЪРЖАТЕЛИ, НЕ “ПРИТЕЖАТЕЛИ" временно, както сме всички ние на света; и нека не забравяме, че за всички нас идва ВИДОВДЕН. Особено за престъпните нотариуси, които регистрират продажби, заменки и афери на “църковно”.
-------------
*) "Свето-тат .." = означава крадец от светиня, според Николай Райнов (отлъчен от църквата след отлично завършване на духовната академия; де да имахме сега такива Пастири, а то - мУтрополити апаратчици грухтят пред олтара ...) и е най-долната степен на морално падение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД