:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прелет над печата

В контекст

Знаете колко е важен контекстът. Винаги, когато публична личност каже простотия, се оказва, че думите са извадени от контекста.

Във вестниците контекстът се оформя от пространственото разпределение на журналистическите материали. Журналистически - условно казано.

"Телеграф" например в неделя няма гола жена на трета страница и пише за култура. Има два материала за литература - "Царят приветства БГ писателка" и снимка на Недялко Йорданов, който представил нова стихосбирка. До тях, в унисон, други две културни дописки - "Таблет скара Николета, Алисия и Валери" и "Ненчо: Вече не сме гаджета с Йоанна".

Ако сгънем килима на времето и приближим настоящето ни до възрожденското минало, тъкмо на такава страница би се появила декларацията на Петко Славейков, че се отказва от литературна и обществена дейност. Хем светско, хем културно.

"Стандарт" пък си умира да слага световни величия в български контекст. Чели сме в миналото някакви странни сведения, че Дикенс бил ходил в Бургас. Сега пък докарали Стив Джобс тука - хрумването не е тяхно, а е от продукцията на БНТ, но "Стандарт" повече от охотно тиражира приумицата на БНТ: "Стив Джобс идвал на форум в България. Създателят на "Епъл" акостирал у нас през далечната 1985" - във Варна. Доказателство: "Кадрите от архива на БНТ показват в близък план лицата на участниците. От тях се вижда президентът на Пепси... който е близък приятел на Джобс. Зад него стои млад мъж, който е на възраст точно около тази на Джобс през 1985-а и много прилича на него". Всъщност мъжът малко прилича и на прелитащия, който обаче в ония години не е бил на възраст "точно около". Кадърът и ракурсът са такива, че лицето може да се курдиса на всеки млад мъж от ония години.

"24 часа" пък обича да поставя българи в световно-политически контекст: "Бай Пейко Михов от Стара Загора направил за ден ловни ботуши на Брежнев". Ама на Сталин не успял да съшие кавказки, явно не го е заварил. Толкоз по контекста на СССР!
1209
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД