:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Омбудсманът обвини топлофикациите, че се обогатяват с милиони

Парите за юрисконсулт всъщност отиват за дружествата, а не за юристите им
Омбудсманът Мая Манолова обвини топлофикационните дружества, че се обогатяват с милиони за сметка на получавани от тях "юрисконсултски възнаграждения" по хилядите дела, които водят срещу неиздължили се абонати. Тя продължи разкритията си как един дълг се увеличава с хиляди от такси и възнаграждения по съдебните и изпълнителните процеси, за които "Сега" съобщи в понеделник.

Таксата "юрисконсулт" на "Топлофикация София" води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани, обяви вчера Манолова по bTV вчера. Според нея за едно обикновено заявление до съда, което топлофикациите изпращат, има до 300 лв. такси и по този начин дълговете нарастват. Тя показа и документи. "Ако абонатът не плати тези 300 лв., срещу него започва производство за събирането", поясни тя и посочи, че така се стига до частен съдебен изпълнител, където също се начисляват такси и отново възнаграждение за юрисконсулти. Така дълговете нараствали в хиляди проценти.

Манолова провела среща с ръководството на "Топлофикация-София". "Ръководството ми обясни, че не могат сами да се откажат от такса заради това, че са общинско дружество", поясни тя и заяви, че ще ангажира общинския съвет, правителството и министъра на енергетиката с проблемите, ще организира и кръгла маса. "Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", обясни тя.

Омбудсманът показа справки от съда. "654 дела е завела "Топлофикация-София" само за 10 дни", каза тя и поясни, че в резултат на тези дела фирмата е получила 196 200 лв. от такса "юрисконсулт". Според Манолова през 2015 г. "Топлофикация-София" е завела 15 000 дела срещу клиенти, от които би трябвало да получи 4.5 млн. лв. от възнаграждения за юрисконсулт. Още толкова биха се събрали от такива възнаграждения, ако тези съдебни дела станат изпълнителни.

Според говорителя на "Топлофикация-София" Елизабет Павлова не става дума за схеми, а за действия в синхрон със закона. Всъщност и самият омбудсман не отрича, че това е позволено от закона. "Топлофикация-София" има собствена правна дирекция, която се занимава със събирането на просрочените задължения и не работи с външни фирми и адвокати, твърди Павлова. "Ние не посочваме размера за възнаграждението на юрисконсултите, сумата се присъжда от съда", заяви тя пред "Сега". Основанието е в Гражданския процесуален кодекс - чл. 78, ал. 8. Там е посочено, че "в полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт". По този начин съдилищата присъждат възнаграждение за юрисконсулт толкова, колкото биха посочили и като адвокатски хонорар. Адвокатските хонорари пък имат специална тарифа със задължителен минимум.

Парите за хонорари на юрисконсулти не отиват за юристите на дружествата, а за самите фирми, признават от топлофикациите. Те не могат да обяснят на какво основание заприходяват въпросните средства, след като и в съдебните актове и в закона изрично се посочва, че парите са за възнаграждения. Дружеството има разходи по делата, по събиране и обработване на първичните документи, за различни проверки, опитват да обяснят ситуацията от топлофикациите.



ПРОЦЕДУРА

92% от клиентите на "Топлофикация-София" са коректни - или нямат просрочено задължение, или са с просрочени задължения от порядъка на няколко месеца, и срещу тях не се водят дела, заяви Павлова. По нейни думи, преди да се стигне до дело се минава през много стъпки. Първо, всеки месец абонатите получават сметки, от които се виждат колко дължат. Чак ако някой има поне две неплатени вноски, се предприемат действия, като първото е абонатът да се търси по телефона, за да му бъде казано, че дължи. Ако не бъде намерен или не плати, му се праща писмо, с което му се предлага при затруднение да сключи споразумение и да разсрочи дълга. Ако и тогава няма действие, човек от топлофикация отива на място. Ако се окаже, че абонат е в чужбина или е починал, се търсят негови близки, за да се предупредят. Чак тогава се пристъпвало към действия чрез съда.



КАЗУС

Преди 2 г. столичанинът Роберт Йорданов плаща над 1500 лв., след като баща му умира и той решава да продаде апартамента му. Затова изненадата му е огромна, когато неотдавна получава призовка, че заради по-малко от 9 лв. дълг отива на съд. Версията на "Топлофикация" е, че собственикът не се е информирал за последната си сметка и тъй като не оставил координати за връзка, и след 2 г. му било заведено дело. "Не правим разлика между малки и големи длъжници, за нас няма значение дали дългът е за 1 лв. или за няколко хиляди", заявиха от топлофикацията. Абонатът обаче твърди, че е проверил и му казали, че не дължи нищо.
3
2148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Декември 2015 10:16
За да продаде апартамента на баща си, т.н. гражданин Х с вероятност 100% е получил справки от "Топлофикация", Софийска вода и ЧЕЗ, че не дължи нищо. Това са документи, които се изискват и от адвокатите и от нотариусите. Т.е. играта е доста груба...
09 Декември 2015 11:32
Стьига бе,верно ли това?Не мое да бъде в тЪз правовЪ д'ръжава!!
09 Декември 2015 13:03
3 часа дежурен на хоризонта се не види да обясни как топлофикацията не е на згуба, щото печели яко от виртуалната икономика, ако и да губи туй онуй от реалната.
92% от клиентите на "Топлофикация-София" са коректни

Я глей ти, преди година беха по-малко от 50% коректните май...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД