:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 143
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

РБ си измисли алиби да остане във властта

Реформаторите поискаха предоговаряне на коалиционното споразумение, но ГЕРБ категорично отхвърли тази възможност
Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Николай Ненчев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Борислав Великов прочетоха кратко изявление след края на заседанието на партиите от Реформаторския блок. Блокът остава в управляващата коалиция, но иска ново коалиционно споразумение. Цветан Цветанов от ГЕРБ отхвърли такава възможност и публично се очуди как любимият министър на премиера Борисов - Петър Москов, може да остане в правителството, щом ДСБ е вече опозиция.
Искането на ДСБ Реформаторският блок да напусне правителството и парламентарното мнозинство очаквано не намери подкрепа сред останалите партии в дясната коалиция. След тричасово общо заседание вчера ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД обявиха, че няма да излязат от властта. В замяна на това настояват за предоговаряне на сключеното с ГЕРБ коалиционно споразумение. От партията на Бойко Борисов веднага отказаха. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който продължава да е в ПГ на РБ, но декларира, че е в опозиция, пък излезе с нова радикална идея. Той поиска оставка на Борисов и правителството му и сформиране на нов кабинет в рамките на това НС, обаче не намери разбиране дори у партньорите си от РБ. С това парадоксите не свършиха. Неформалното разцепление на блока няма да се отрази на позициите на тъмносините - ДСБ остава част от дясната коалиция, а Кънев - съпредседател на ПГ.

Блокът запазва и доверието си в министрите си Божидар Лукарски (на икономиката), Тодор Танев (на образованието), Даниел Митов (на външните работи) и Николай Ненчев (на отбраната). Нотка на критика се усети към партньорите на РБ - ГЕРБ, АБВ и ПФ. "Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство", записаха в позицията си от РБ. Но в духа на обявената в понеделник декларация на ДБГ за определяне на съвместни приоритети с ГЕРБ за следващите шест месеца от 2016 г. реформаторите декларираха, че започват преговори с партията на Борисов за преглед и оценка на постигнатото досега.

От обясненията на съпредседателя на ПГ на блока Найден Зеленогорски (ДБГ) стана ясно, че причината за позицията на блока е опасението, че при предсрочен парламентарен вот няма да влязат отново във властта. "Най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство. Не вярвам, че България и нашите избиратели искат точно това", обясни той. Затова реформаторите решили, че по-реалистичният вариант е да подкрепят правителството и паралелно с това да поискат ново споразумение с ГЕРБ, тъй като "голямата коалиция скърца". Зеленогорски увери, че няма да има проблем да се осигури подкрепата на ДСБ за повечето реформи, въпреки че може да има моменти, когато тъмносините ще гласуват опозиционно. "Оттук насетне трябва да си прецизираме и механизма на взаимодействие и на взимане на решения. Очевидно механизмът ни не отговаря на реалностите", призна заместникът на Кунева.

Радан Кънев обаче смята, че партията му ще е опозиция. "Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството. Ние нямаме министри", бе категоричен лидерът на ДСБ, въпреки че шефът на МЗ Петър Москов продължава да твърди обратното. Кънев даде да се разбере, че вариантът ДСБ да излезе от РБ е актуален, но има поне три месеца - до март, да реши окончателно. Тогава ще заседава Националното събрание на партията. А самият той не виждал причина да напусне ПГ.

-----ОТКАЗ

ГЕРБ няма намерение да актуализира коалиционно споразумение с реформаторите. Това се разбра от коментар на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. "Смятам, че това е несъстоятелно. Всичко това, което сме направили преди една година, сме се ръководили от рационалните интереси. Днес не смятам, че трябва да коментираме емоционалните изказвания на когото и да било. Когато сме направили взаимните компромиси, за да направим стабилно правителство, за да можем действително да стабилизираме държавата, е несериозно да излезеш и да си тръгнеш", обясни той, цитиран от "Фокус".

-------ОСТАВКИ

Областният управител на Сливен Димитър Сяров, който е член на националното ръководство на ДСБ, обяви, че напуска поста. "Не може да приемем ревизирането на постигнато вече съгласие", написа той във "Фейсбук" по повод съдебната реформа. Във Варна пък пред оставка е зам. областният управител Цветомир Петров. Той отказа да обяви бъдещото си, но среди от ГЕРБ съобщиха, че са информирани за отказването му.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Меглена Кунева заяви, че твърденията за разпад на РБ много я натъжават. "Аз не съм чула все пак никой от РБ да говори за напускане”, добави тя.
9
3156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
15 Декември 2015 19:39
След като веднъж са клекнали, бай Ганьо Борисов ще поиска да смъкнат и гащите.
15 Декември 2015 20:03
На всички тия демократи- гащите им са кесиите .
15 Декември 2015 20:12
Ние нямаме министри", бе категоричен лидерът на ДСБ, въпреки че шефът на МЗ Петър Москов продължава да твърди обратното.

сценарий 1:
Знамето: Ние нямаме министри.
Москов: Аз съм министър.
Знамето: Ти си ебатиминистъра.

сценарий 2:
Знамето: Ние нямаме министри.
Москов: Ами аз?
Знамето: Ти пък кой си?

15 Декември 2015 21:17






Козяшки и сороски марионетки . Некадърни !
15 Декември 2015 21:39
Този "блок" има грешка още в зачеването си. Тук простата аритметика не върши работа. Обединението се прави отдолу нагоре. Освен това някои от лидерите на т.н. партии имат нарцистично разстройство на личността (NPD). Единствено, което може да ги обедини са икономическите интереси т.е. келепира.
16 Декември 2015 05:36

В текста под снимката се мъдри очарователната думичка "очуди". Верно, че става въпрос за Цецо, но все пак...
16 Декември 2015 07:57
Прочетено във ФБ: "Миглена Кунева е човешкото изражение на мигрената".
16 Декември 2015 21:22

Думичката Очуден продължава да стои под снимката. Също и в хартиеното издание.
Изглежда наистина са уволнили коректорите в газетата
16 Декември 2015 21:46
Авторът се престарава - днес е дума за преформатиране на добронамереното съучастие в хуправлението ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД