:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

И щуротиите на ЮНЕСКО няма да помогнат да има фолклор

С интерес, по-скоро научен, наблюдавам как се разгражда обичайната ценностна система на българина и се превръща в сивота, смята професор Георг Краев
Проф. Георг Краев
Георг Краев е роден на 30 ноември 1947 г. в София. Бил е научен сътрудник в Института за фолклор при БАН (1975-1990), редактор в програма "Христо Ботев" на БНР, директор на Столичната библиотека. Преподавател е в Нов български университет, в който от 2008 година е професор.

-----

- Доколко се интересуваме от фолклора в днешно време?

- До никак. Големият проблем, и съжалявам, че трябва да навляза в политическите дебри на соцкултурата; но тази соцкултура във висока степен е виновна за превръщането на обичая, който ние заменяме с чуждата дума традиция, в зрелище. С други думи - в художествена самодейност. Докато Западът започна, най-вече след Втората световна война, активно да разгъва възможностите за манипулация чрез попкултурата, то соцкултурата го вършеше с художествената самодейност. И това стана под хитрата шапка за "изявата на таланта" - "Единство, творчество, красота." Да, имаше състави, но те пък имаха главен художествен ръководител. И той си беше откровен манипулатор, най-често дълбоко неразбиращ същността на изключително сложното явление, наречено пак с хубавата чуждица фолклор. Ние, незнайно защо, предпочитаме нея вместо хубавото българско "народно умотворение". И оттук започват големите беди. Създават се прочутите ансамбли, които, строго погледнато, са модерна форма на артистичен живот, но са подобие, нещо "а ла", на онова, което се нарича народно умотворение. Те са парафолклорно явление, т. е. минали са покрай него и леко са го забърсали. Подобно на всичко онова, което става в България след Освобождението, и така красиво е описано в комедийката "Криворазбраната цивилизация".

- Тогава защо продължаваме?

- Продължаваме със стари фолклорни форми по простата причина, че при едно унищожено селско стопанство не може да има повече фолклор. Има някакви негови градски форми, но те отново са парафолклор, а не класика. Това, че нямаме село, не е само наш, а световен проблем. Всичките тия форми на съхранение, на автентичност, на не знам какви си измишльотини, особено щуротиите на ЮНЕСКО за запазване, само съхраняват неща за посещения на туристи. Правим-струваме, но човечеството все около парите се върти. Големият проблем и хубавото всъщност на днешното време е, че когато говорим за фолклор, разни нещица продължават да битуват в своите параформи. Което си е много добре, тъй като по един или друг начин напомнят онзи сантиментален и типичен за българина начин на мислене за онова "невероятно красиво минало, когато"... Тази носталгия идва и от непрекъснатото хленчене: "Това днес ми е лошо", "Онова ми е лошо". За това обаче отново е виновна манипулативната култура на соца, който живееше на две равнища. Де юре всичко беше съвършено, а де факто - нищо. Не случайно спецификата на мисленето е изкривена на родените и отгледаните при социализма, а сега опитват да решават проблемите в училище - дали да се учи това или онова? А не се поставя въпросът: "Как да прочетем наново нашето минало?" И не е въпросът, че положението на народа е станало невъзможно. Е, добре, станало е такова, но как е вдигал сватби "невъзможно", как е вярвал в Христа "невъзможно"?

- А в какво е мъдростта на фолклора? Защо го смятаме за мъдър?

- Много е мъдър. Мъдростта му не е книжовна. Големият проблем е, че го четем, а той няма нищо общо с писмеността, защото е устно творчество. Цялата съветизация на изучаването на фолклора е оправдана от идеологическа гледна точка на манипулацията на соцкултурата и дълбоко неразорана нива от гледна точка на сегашните демократични изисквания към българина. Попитайте което и да е дете от което и да е средно българско училище защо планината Витоша се казва така и защо на нея има Копитото, защо друга планина е Люлин, защо в София има квартал Подуяне. Няма да ви отговори, защото няма кой да му го обясни.

- Тоест равнището на народното познание спада, така ли?

- Проблемът е малко по-различен. Няма народ, а има: "Роден съм в Разградско.", "Роден съм в Шоплука", "Роден съм еди-къде си" и чак някъде на трето място е "Роден съм в България." т. е. образът на страната се предлага чрез регионалното, но регионалната култура е напълно унищожена в наши дни. При соцкултурата София беше сърцето на родината, но и център на света, Варна беше морска столица, Търново - старата столица, Благоевград - столица на самодейността. Тези много важни емблеми бяха напълно унищожени по простата причина, че не умеят да функционират по начина, по който са замислени, защото са безсъдържателни. Това означава инженерите на културата и най-вече тази странна организация, наричаща себе си Министерство на културата, да се грижат не да влязат в "Лувъра", а в сърцето на българина, който е напълно деетнизиран. Неговите представи за българското са книжовни и във висока степен - манипулирани. Най-важното е устността - умението да се говори български с българска реч. Вижте нашите деца как мрънкат, когато трябва да говорят пред камера. С интерес, по-скоро научен, наблюдавам как се разгражда обичайната система на българина и се превръща в сивота.

- Имате предвид цялостната ценностна система ли?

- Този въпрос е безкрайно сложен. За коя ценностна система иде реч? За онази преди XIV в., за онази между XIV и ХХ в., за онази през Третото българско царство, при социализма или за сегашната? Няма я. Няма харта за това какво ще се случи с България, или както казват моите приятели сурвакарите от Перник: "след като ни помете демокрацията". "Това ценно ли е, или е безценно?" "Колко години от живота ни ще трябва да отидат за тая ценност", "В какво ще бъде изразена?" Ще ми бъде много интересно един политик да ги изреди. Първа е тая, втора е оная, трета е друга. Всяко нещо е период и преход. Нашите са безкрайни, защото няма обредност, която да ги превърне в минало, и то такова, което да бъде "нашето минало".

- А по-умни ли са старите българи от днешните?

- Определено. Не само по-умни, а и по-разумни. Те са знаели какво е подредба и са живеели подредено към общността. За държава започва да се говори далече след 1878 г. Ние не знаем какво българинът е разбирал под държава, защото нямаме нито едно проучване за това. И искам да попитам каква е разликата между борбата за власт и борбата за България и защо днешните деца не учат именно това?

- Защо има толкова нееднозначни оценки за фолклора?

- Той не може да бъде оценен. Големият проблем е лекотата, с която се отричаме от него в името на това да бъдем - нямам представа какви. И защо трябва да бъда такъв, а не онакъв. Демонстрацията "Имаш право на говорене" е една от големите глупости, с които отново ни манипулират. Какво от това, че имам право на мнение. Няма пиетет към старината. Ние и за социализма говорим с отвращение, а не би трябвало, след като той вече е станал и е част от нашата история. А тя е висоти и низини. Да, на мен най ми харесва периодът на Иван-Асен II, но пита ли ме някой? Така че, когато говорим за мъдростта на българите, тя е в цялата тази безкрайно сложна йерархия на доброто старо класическо патриархално общество.

- Какво във фолклора ви се струва най-интересно?

- Няма неинтересно. Всичко е невероятно.

- А най-неизследваното?

- О-о-о, то няма изследвано. Ако някой се е опитвал да го прави, то е по социалистически. Има огромен натрупан материал, но той е събиран по интелигентски и се прави жалостив опит да се каже, че тоя народ е интелигентен. А той е нормален. Българинът дели времето на празник и на делник. В делника работи и няма време за щипане на моми. Той има "горница" - "работя", и "долница" - "веселя се". Интелигенцията много трудно може да преглътне тая долница по простата причина, че я смята за просташка. Много големият проблем е, че фолклорът не познава свободното време за разлика от индустриалното общество. Сложнотията в България е в това, че сега нито едното го има, нито другото и всичко е полусамодейност. Иначе нямаше да празнуваме 14 февруари хем като Свети Трифон, хем като онова палаво момче Валентин. Ако имахме културна индустрия и свързаната с нея попкултура, то тогава тя щеше да възпроизвежда образите на виното и в крайна сметка да стигне до "жени и вино, вино и жени". Но както казват руснаците, когато човек е глупав, то е задълго. С други думи, всички ония, които се занимават с инженерство на културата, се правят на "европейци" - нещо което не знам какво е. На кой европеец точно се правят? Англичанин, немец, италианец, румънец, грък? И защо тия, последните двама, не ги смятаме за европейци, ами само за съседи? Тия неща трябва да бъдат изучени от науката етнология, но за тази наука няма пари.
 Георг Краев
30
5171
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
29 Януари 2016 20:23
на не знам какви си измишльотини, особено щуротиите на ЮНЕСКО
29 Януари 2016 20:46
Претенциозно и неискрено.
29 Януари 2016 21:15
Само знам, че българския фолклор е съществувал хилядолетия и без професори като горния.
29 Януари 2016 21:33
Много отрицания прочетох "не е това", "не е така", "не сме такова"... но много малко или хич "как е", "какви" сме, къде е "неповторимото на българина", "откъде да започнем".
29 Януари 2016 21:40
Много объркан тоз чиляк...Соцкултурата му е виновна, че не рзбирала правилно фолклора и неправилно се занимавала с него ( занимавала се е, ама манипулативно, не трябвало така, комуниустите са виновни) Е добре, соца го няма четвърт век вече, айде занимайте се правилно с фолкора в НБУ, съхранете го, разберете го, популяризирайте го, щото във вакуума на фолклора влиза Азис...Иначе приказките са като на " велик " интелектуалец, излязъл от село, ам не стигнал до града.
29 Януари 2016 21:50
НБУ ... Достатъчно.
Почти до един са там грантовите юнаци , обилно обясняващи либералните ценности по график в медиите .
29 Януари 2016 21:58
Защо така лъха едно нечисто чувство от тия негови отговори? Остава един вкус, много неприятен. Не е от неприятните неща дето ги говори, навикнали сме на песимизми и катаклизми, нещо друго е, но не мога да го изразя.
29 Януари 2016 22:02
Този фолклорист го познавам лично близо 40 години и от просто любопитство следях кариерата и похожденията му. До 89-та той си беше (заслужено) един обикновен научен сътрудник в Институт по фолклора на БАН. Смяната на обществената система и на хората, които държаха на научното ниво в Академията, му дадоха шанса да направи "кариера". Вероятно си спомняте, че беше изгонен от директорството на градската библиотека заради непристойни подмятания и задявки на млади мъже. Интервюто по-горе е нагледен пример за напълно сбъркана логика и непоследователно мислене. Да ви призная, чувствам срам, че подобни люде у нас се наричат професори.
29 Януари 2016 23:54
Бокофф
30 Януари 2016 00:04
айде занимайте се правилно с фолкора в НБУ, съхранете го, разберете го, популяризирайте го


Нагледен пример за балкантуристкия подход към фолклора.
30 Януари 2016 01:40
И кво каза? Нищо и половина. Основното е да ни набият в тиквите, че ЮНЕСКО върши щуротии - ерго, Бокова не става за ООН.

А днешният фолклор в какво се състои? Създават ли се спонтанно трудови, любовни, сватбарски, патриотични песни и танци? Игри? Нови легенди и митове? Грънци... май и грънци вече не се създават.

Върви, бе Георге, из народа да го вдъхновяваш и възпламеняваш! Стига е зяпал в телевизора. Стиска ли ти?
30 Януари 2016 10:27
***При соца фолклорът започваш да се учи от детската градина. Учеха децата на народни песни и хора. После във всяко училище си имаше кръжоци по народни танци. Всяко училище си имаше състав. А на тоя тъпанар соца му виновен, че днешните дерьмократи ми възхваляват педерастиите на Азис. Мръсен манипулатор!
30 Януари 2016 15:30
По шаловете ще ги познаете... (какво беше казал оня камериер за "парада- прайд", като го попитал лорда за какво е - ами п.дераси сър).
30 Януари 2016 15:43
Интервюто казва нещо, което си знаем. Т.нар. българско фолклор е мъртъв, превърнат е в музеен експонат, той не част от живота и бита ни. И това е естествено в държава, в която се обиждаме на "селянин", защото т.нар. "народна култура" по същество е селска култура. Какъв "фолклор" в една страна, където селото е унищожено.
Не го познавам Краев и не му знам наклонностите и не ме интересуват, но е смешно че хомосексуализмът му (ако има такъв) се коментира, а не съдържанието на интервюто. Впрочем носталигии по времето, когато "фолкорът" се изучавал "още от детската градина" най-добре показват правотата на Краев. "Попфолк", "рап", "рок", и прочее субкултури никой не ги изучава в България, но са много по-живи и са далеч по-значителна част от битието и житието на хората, отколкото "изучавания още от детската градина фолклор".
30 Януари 2016 16:36
Представяте ли си да ви завлече някой по събори из тракийските села и да видите как селандурите се придепцали, строили пред чешмата и току избичат едно ансамблово изпълнение, все пак нали от такива изяви се е вдъхновявал Филип Кутев, или?
30 Януари 2016 18:24
Мисля че фолклорът е чалга надживяла времето си. Няма значение дали се е зародила на мегданя или в пиано-бар. От тук - фолклор ще има винаги.
30 Януари 2016 20:05
Днес гледах шоуто на Нешка по БНТ2 и ето това е надграждане в областта на фолклора. А тоя дето говори за "щуротии на Юнеско"си е безроден простак.
30 Януари 2016 21:55
Надграден фолкхит: https://www.youtube.com/watch?v=4icuYSzXfR8



30 Януари 2016 22:16
Днес гледах шоуто на Нешка по БНТ2 и ето това е надграждане в областта на фолклора. А тоя дето говори за "щуротии на Юнеско"си е безроден простак.


Но това, което Нешка Робева показа не е фолкор. Рекламата на Кори за Баница "Фамилия" е повече фолкор отколкото шоуто на Нешка. Иначе и Мехмед II надградил Св. София, ама резултатът е джамия, а не черква.
30 Януари 2016 22:40
Човек като си заживее в собствените фантасмагори и почва да клепе я като Краев , я като бонго-бонго. Ако бяха малко по в час щяха да знаят , че от доста години има бум на интереса към фолклора - огромно , ама огромно количество млади и не толкова , посещават групи за народни танци , масово се организират "хоротеки" и прочие. Дори имаше подобни префърцунени пасквили , заклеймяващи тая "селяния". Така че на фолклора му нема нищо и оценките на разни фръцльовци ич не го касаят.
30 Януари 2016 22:52
По шаловете ще ги познаете...


Оня ден видях по една телевизия и Кутев така запасан чак до носа с шал.
31 Януари 2016 09:26
Може и да не му е приятен вид и изказ но казва верни неща
31 Януари 2016 10:48
Г. Краев - типичен пример на човек от "новата номенклатура", т.е. борец срещу "старата номенклатура". Според моите спомени, кариерата му (тази след 1990 г.) се дължи на чисто политически фактори (СДС и прочее), надявам се че това е ясно. Отнася се и за такива лица като, например, злощастно известната г-жа Кастрева.
31 Януари 2016 10:58
Апропо, не може да се занимаваш с фолклор и да се казваш Георг. Това е противоречие contradictio in terminis. Но в живота е така - огромно количество случайни хора се занимават със случайни неща.
31 Януари 2016 11:19
Ммм даа,
Не ми харесваше соцфолка. Един такъв изкуствен.Крепи го само националната ни носия.
Автентичността, която извира от сърцето се губеше.Сега има едно ново мъжко хоро , което играят по сватбите бъгаромохамеданите .Малко е повлиян от ирландците , но ти проиграва сърцето. Иде от извора.
31 Януари 2016 15:17
Може би трябва да кажа мнението си по-ясно. Настоящата статия не е толкова за фолклора, колкото против кандидатурата на шефа на ЮНЕСКО за Генерален секретар на ООН.
31 Януари 2016 15:44
Както се казва Георг действа по принцип "Кашу маслом не испортишь" Е малко подгорела кашата Но иначе вярно го каза Едно време дискутирахме за Копривщица Интересни неща каза и тогава преди фолклористите да си нарекоха етнолози

31 Януари 2016 19:56
Ако бяха малко по в час щяха да знаят , че от доста години има бум на интереса към фолклора - огромно , ама огромно количество млади и не толкова , посещават групи за народни танци , масово се организират "хоротеки" и прочие.


По света има стотици представления на Софокъл, но гръцката трагедия е мъртва. Толкоз.
Група стари войници, които подхванат "Щом на гарата пристигне", е фолклор. Това https://www.youtube.com/watch?v=e4BRq_qGGYs не е. Това: https://www.youtube.com/watch?v=MKbk_pngQAM също не е фолклор, а "авторска песен с народни мотиви". Кой разбрал, разбрал.
01 Февруари 2016 10:10
"Впрочем носталигии по времето, когато "фолкорът" се изучавал "още от детската градина" най-добре показват правотата на Краев."

Носталгиите не са изцяло по социализма, а по онова време, когато имаше стойностни хора, хора с ценности, хора, честни, трудолюбиви, почтени, хора за пример. Имах родители, дядовци, баби, съседи, сред тях съм израсъл, такива хора са ме възпитавали. Сега къде са тези хора? Малко останаха такива.Това е моето мнение.
01 Февруари 2016 10:55
"Правим-струваме, но човечеството все около парите се върти."

С това съм съгласен. То това е и причината в световен мащаб - разработва се нещо само ако падне суха пара от него. Иначе няма интерес.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД