:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежа вю

Който реформи опита, в трета глуха полита

Безпардонното отстраняване на просветния министър Тодор Танев показва, че няма никакъв шанс в образованието да се случи нещо читаво
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Двама бивши министри с реформаторски дневен ред, които бяха пожертвани с лека ръка. Участието на РБ във властта става все по-безпринципно.
Стабилният кабинет на Бойко Борисов опрасква трети министър заради статуквото. Премиерът отстрани просветния шеф проф. Тодор Танев по възможно най-грозния начин - без да му го съобщи лично, преследвайки съвършено различни политически цели. Самият Танев, който може да бъде упрекван за много неща, в случая плати цената на страха и некадърността на четирима министри преди него. Отстраняването му бе грозно подпомогнато и от кръгове в Реформаторския блок, които отдавна имат апетити към това министерство. Най-лошото е, че с обезглавяването на Министерство на образованието точно в този момент шансовете всичко в сектора да се обърка главоломно нарастват.

Оставката на Танев е



индулгенция за истинските виновници за програмите



Ако има нещо безспорно в скандала около новите учебни програми за II, VI и VIII клас, които бяха използвани като повод за отстраняването на Танев, това е, че той нямаше как да се размине. Тодор Танев като министър има малшанса да прилага изцяло нов закон, който се бави години наред и бе приет преди броени месеци. Законът изобилства от недомислици, но Танев може само да го изпълни и то в спешен порядък - и с новия учебен план, и с промените в новите учебни програми.

Не така постъпиха предшествениците му на поста. Днес премиерът Бойко Борисов обвинява Танев, че министерството предприема необсъдени с обществото промени, но всъщност времето за дебати отдавна мина. Новите учебни програми, за които днес има скандали, са писани през 2012 г., при първия кабинет "Борисов". Тогава министър бе Сергей Игнатов, а ресорен зам.-министър, отговорен именно за учебните програми, бе Милена Дамянова - сега шеф на просветната комисия в НС и пръв критик на Танев. Програмите бяха писани с пари от еврофондовете по проект с общ бюджет 10 млн. лв. и в нито един момент нито думичка от тях не излезе извън кръга на работните групи от учители и университетски преподаватели, привлечени да ги съставят. Вместо да се опитва да проведе един достатъчно широк дебат още на ниво съставяне на програмите, министерството предпочете да мълчи и да чака довършването и приемането на вездесъщия законопроект за училищното образование. От дебата се изплаши и министърът на образованието в кабинета на Пламен Орешарски Анелия Клисарова, която след шумен скандал с програмите по литература предпочете да ги свали и пренаписва. Сега време за пренаписване няма. А прословутата думичка "съжителство" в темата за традициите и бита на християни и мюсюлмани от програмата за 6-и клас, която разбуни духовете, присъства като цел и в настоящата програма, а като формулировка преповтаря дословно тази от подготвените с парите от ЕС проектопрограми от времето на ГЕРБ. От проекта на ГЕРБ е и терминът "завоевание".

Разбира се, Танев също има вина за случващото се. Програмите можеше да се представят много по-внимателно и пълно, за да не възникват пожари с едно или друго разместване на материал. Танев има принос и за част от проблемите с новия учебен план, но и там вината е колективна. Тези теми по дефиниция са буре с барут и е изключително нечестно този, който върши работата, да излиза виновен, а снишилите се - да оцеляват.



Танев е чужд сред свои, реформата продължава



Оставката на Танев даде повод да бъдат припомнени и отделни негови абсурдни изказвания, срещу него се изля поток от грозни обиди. Истина е, че някои от странностите на министъра трудно могат да се забравят - то не бяха университети за възрастни, свитъци към учебниците и т.н., но срещу тези залитания могат да се посочат и достатъчно смели постъпки на министерството - като позицията по назначаването на временен ректор на академията в Свищов или проектът за промени в закона за висшето образование със сериозно обвързване на пари и качество. Дори и да отречем всичко това и да приемем твърдението, че от проф. Танев министър не става, въпросът защо изобщо е бил номиниран и кой носи отговорност за това остава. Танев всъщност е вторият министър на Реформаторския блок, който пада от приятелски огън. Нещо повече - около него се разрази изключително грозен вътрешен кадрови скандал със закани от рода на "докато се върна, този да не е министър", а апетитите към овакантения пост и вървящата с него оперативна програма са направо отблъскващи. Долу-горе по същия начин се разиграха нещата и при отстраняването на правосъдния министър Христо Иванов.

Лошото е, че и в образованието, както и в правосъдието, занапред не се задава нищо добро. Премиерът маха не само Танев, очаква се с постовете си да се простят ключови кадри в ресор средно образование. Това се случва в момент, в който се пишат стандарти за прилагане на закона за училищното образование, и на фона на вече изоставаща подготовка на новите учебници за 1-и и 5-и клас. Трусове могат да се чакат и във висшето образование - МОН ще трябва да отстоява трудни промени в приема на студенти. Който и да е новият министър, образованието ще е турбулентна зона и системните проблеми със сектора, за които сега говори премиерът Борисов, ще продължат.

14
4051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
29 Януари 2016 19:26
Безпардонното отстраняване на просветния министър Тодор Танев
не беше никаква изненада предвид начина, по който последният се изявяваше като министър.
Браво на Борисов!
29 Януари 2016 19:45
Колко пари получи просветата за новия период? Милиард и половина ли? Ясно! Всичко друго е бля-бля. Става ли въпрос за едни парички, не съжителство, ами всичко върши работа.
29 Януари 2016 19:48
Който реформи опита, в трета глуха полита


Не щем реформи от некадърници и калинки.
Специално пък в образованието ако толкоз много напинят нещо да реформират, най-първо да върнат образователната система до 1989г, и после да я мислят. Ама не калинки.
Да върнат старата система поне за 4-5 випуска от 1 до 11 клас, т.е. поне 15 години нищо да не пипат.
29 Януари 2016 19:52
Не знаех, че реформа значи да се подмени историята на България и да се обезверят съвсем българските граждани - изведнъж се оказва.. че българите едно време сме си съжителствували с турците мирно и кротко.

Утре очаквам.. изнасилените вече да се наричат просто ухажвани.. или нещо от този род.

То бива промяна на историята ама чак пък толкова не бива. Убива се държавата ни.

Не виждам защо трябва да се пренаписва историята? Утре като дойдат други на власт - пак ли ще я пренаписваме? Така и така вече станахме добри съседи с турците.. защо трябва да ровим назад? И да объркваме всички българи? Или то вече българи няма да има ще има овце за стрижене.. опс граждани на света..
29 Януари 2016 20:05
най-първо да върнат образователната система до 1989г, и после да я мислят. Ама не калинки.
Да върнат старата система поне за 4-5 випуска от 1 до 11 клас, т.е. поне 15 години нищо да не пипат.

Просто да я върнат и да не я пипат.
29 Януари 2016 20:46
Реформа е промяна. Но дали подсъзнателно не се добавя "положителна". Щото, както виждаме, има и разрушителна... И не само в просветата - в здравеопазването, отбраната, социалното дело...
--------------
Сайтът на Генек
29 Януари 2016 20:56
абе какво значи на български "безпардонен"? думата вече явно е влязла в родния ни език, всички я използват.
29 Януари 2016 23:48
Танев е израелски кадър.
Статията и
29 Януари 2016 23:54
абе какво значи на български "безпардонен"?
безцеремонен
30 Януари 2016 07:17
Поздравления за статията! Таня Петрова. Образованието е едно от най-дълбоките и гнилите блата в България. Всеки опит за модернизация и промяна среща яростна съпротива на всички нива и с всички средства. Видяхме го и в случая с мин. Танев.
30 Януари 2016 09:48
Много голям дял за уволнението на Танев имат и журналята - непрекъснато пишат глупости и са като хиени - един като започне, всички се нахвърлят и почват да ръфат! Имам чувството, че изпитват някаква наслада от това ръфане. А като чета статиите им е пълно с граматически и правописни грешки. Според мен проф.Танев беше добър министър, но това си е мое мнение - не съм срещнал аргументирано обяснение за уволнението му.
30 Януари 2016 10:29
който реформи опита...


Не е съвсем така, онзи с пръстовите отпечатъци, ваксините и врели-некипелите как на приятелите си обяснил, на гражданите - нема какво, още си е министър. Принципа на отстрелването явно е друг.
30 Януари 2016 19:42
Да ме извинява авторът, но статията не струва! Нищо добро не се направи от Танев в министерството и нищо съществено. Пребиваването му на поста ще се запомни с ред недомислици и скандали. Лошото е, че това е общо взето управленческия капацитет на седесариата и едва ли ще излъчат някой по-свестен! А образователната система се нуждае от прости и ясни правила по които да работи, но за да ги има трябват ясни цели на образованието и премахване на лобитата на издателите от решенията. А и реформите не трябва да се провеждат заради самите реформи, нито заради спечелването на някой друг транш от евросубсидиите!
31 Януари 2016 08:36
Не е проблемът във качествата на уволнените министри.Слагат един читав човек за правосъден министър но му казват да не пипа нищо.После го уволняват че не е направил реформа.Пълен абсурд!Следващия решава да пипне нещо дето по принцип е недодялано и за нищо не става и е по добре да го изхвърли направо но той решава да го използва.Пак грешка.Уволняват го.Поведението на властта наподобава на отстъплението на военна част водеща непрекъснати ариергардни боеве.Захвърлят и унищожават всичко което не могат да носят.Ранените си даже не могат да носят а и не искат...доубиват ги на място.Единствено липсата на цялостен поглед върху нещата ни пречи да видим каква е целта на това отстъпление до къде смятат да отстъпват и как точно си мислят че ще се спасят.Но за обръщане на хода на битката не може и да се мисли.Тежко положение...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД