:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румъния конфискувала над 440 млн. евро на обвинени в корупция

Президентът Клаус Йоханис прие оставката на главния прокурор, който се оттегли заради незаконен кортеж
-------------
Румъния е конфискувала през миналата година активи на рекордната стойност от над 440 млн. евро от лица, обвинени в корупция, съобщи Лаура Кьовеши, която оглавява Националната агенция за борба с корупцията в страната, пред агенция "Блумбърг". На съд заради съмнения за вземане на рушвети са изпратени министър-председател, петима министри и над 20 депутати. Въпреки изключително добрите резултати, постигнати от румънската агенция за борба с корупцията, Лаура Кьовеши заявява, че не е доволна от това, че са възстановени едва под 10% от щетите, нанесени на страната. Според нея е необходима по-усърдна работа. Под ръководството на Кьовеши агенцията предприе активна борба срещу корупцията в Румъния, подобна на кампанията "Чисти ръце" в Италия от 90-те години. В редовния си доклад за Румъния ЕК открои успехите на страната в борбата с корупцията.

Освен за корупция много високопоставени държавни чиновници са заподозрени и в злоупотреба с власт. Най-пресният случай е свързан с бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Габриел Опря, който заради тези обвинения подаде оставка в началото на ноември м.г. След като се оттегли, той се върна в парламента като депутат от Националния съюз за прогрес на Румъния, на който е лидер. Вчера румънският Сенат отне имунитета на Опря и по този начин разреши срещу него да започне наказателно преследване по обвиненията, че незаконно е използвал полицейски кортеж от мотори. В хода на проверката срещу Опря, която започна след смъртта на полицай от кортежа, се появи и името на румънския главен прокурор Тибериу Ницу. За него също има съмнения, че е бил незаконно ескортиран. Във вторник той обяви, че подава оставка заради разразилия се скандал, но категорично отрича да е извършвал закононарушения. Президентът на Румъния Клаус Йоханис прие оставката му. И. д. главен прокурор ще бъде досегашният първи зам. главен прокурор Богдан Лику.

Габриел Опря, както и Тибериу Ницу отричат да са извършили нещо нередно. В интервюто си за "Блумбърг" Лаура Кьовеши заявява, че "на този етап" Ницу не участва в делото срещу Опря.

7
2645
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Февруари 2016 19:59
Кьовеши, Йоханис - все типични румънци...
03 Февруари 2016 20:16
Румъния конфискувала над 440 млн. евро на обвинени в корупция


България колко конфискува ?
03 Февруари 2016 20:49
За нас - само нови публикации
https://www.freebg.org/?p=422
03 Февруари 2016 21:48
Кьовеши, Йоханис - все типични румънци...

То и ние си имаме вносни сънародници , но те са дали на света думички като рушвет , далавера, бакшиш, келепир. Щом сме ги усвоили така добре не е било само робство. Имало е и обмяна на опит.
03 Февруари 2016 22:11
Искам да съм румънец!
П.С. както върви, максимум до 20 години мизерното, безволево и некадърно племе на юг от Дунава ще сме
04 Февруари 2016 08:11
Румъния конфискувала над 440 млн. евро на обвинени в корупция


Аз си мислех, че първо трябва да бъдат осъдени за корупция.. ама... явно там вече са минали в ново измерение. Обвинението им е достатъчно за да се разправят с когото си поискат.
04 Февруари 2016 08:40
В Румъния има корупция, има и конфискации. В България подобни неща не са възможни. При толкова честни управляващи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД