:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Местан, ДПС и "Атака" направиха Кунева министър по милост

Депутати предупредиха, че бламирането й ще разклати кабинета
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Меглена Кунева обяви след избора си, че българското образование трябва да излъчва не просто стабилност, то трябва да има силна тяга напред.
Меглена Кунева стана министър на образованието след натъманяване на кворума и пламенни речи, че евентуалното й бламиране ще разтърси кабинета. Вицепремиерът ще влезе в МОН благодарение на отсъствието на петимата депутати на Лютви Местан и самия него, деветима от ДПС и шестима от "Атака" от пленарната зала. Така бе осигурена минималната преднина от 7 гласа в нейна полза. Зад Кунева застанаха 80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от БДЦ и 3-ма независими. "Против" бяха 35 от БСП, 21 от ДПС, 1 от РБ, 2 от ПФ, 5 от "Атака" и двама независими. Сред въздържалите се бяха 6 от РБ, 13 от ПФ, 3 от БДЦ и 9 от АБВ.

Нито една от парламентарните групи, които заявиха ясно, че са срещу номинацията й, не бе в пълния си състав, което позволи на мобилизираните поддръжници на Кунева да надделеят. "За мен е подозрително, че 10 от 30-те представители на ДПС отсъстваха от залата. Подозрително е, че я нямаше и почти половината група на "Атака". Нямаше ги и хората около Лютви Местан. Ако те бяха в залата и бяха гласували "против" или "въздържал се", каквито бяха заканите им от трибуната, кандидатурата на Кунева нямаше да мине", коментира в кулоарите независимият Георги Кадиев. На призива му в пленарната зала към ДПС да проявят принципност единият от временните съпредседатели на партията Четин Казак саркастично отговори, че "мярката за принципност в политиката е: с която партия си влязъл в парламента, с нея да излезеш". А Станислав Станилов от "Атака" неубедително обясни, че "времето ни изненада и не всички ще бъдем тук" за гласуването.

Самият вот беше поставен под въпрос в началото на пленарното заседание. Излезлите в опозиция ДСБ поискаха изборът на нов министър да се отложи заради отсъствието на премиера Бойко Борисов. АБВ настоя номинацията на Кунева да се оттегли, но и двете искания не бяха приети.

Последвалият дебат продължи малко над два часа и вместо върху кандидатурата на Кунева се съсредоточи върху приетия в края на 2015 г. Закон за предучилищното и училищното образование, внесен от ГЕРБ, и възможността за предсрочни парламентарни избори заради напрежението в управляващата коалиция.

Изненадващ синхрон в изказванията си демонстрираха бившите и настоящите шефове на ДПС. Изгоненият от партията неин екслидер Лютви Местан на практика зае страната на правителството и Кунева. "Няма никакво съмнение, че ако предложението на премиера не се одобри днес, то изходът от парламентарната и правителствената криза, която ще последва, ще бъдат предсрочни парламентарни избори. С гласовете си "против" и "въздържал се" вие ще бламирате не Кунева, а самия премиер", обърна се той към депутатите от мнозинството, които не подкрепят Кунева. Прогнози за предсрочни избори и загриженост за стабилността на управлението демонстрира и ДПС. "Ако продължавате по този път, наистина ще убедите българското общество, че тази формула на управление няма дълго да продължи, че няма бъдеще. Без каквото и да е участие на опозицията, ще създадете условия за пролетни парламентарни избори", предупреди Четин Казак.

----ПЪРВИ ДУМИ

Меглена Кунева отказа да говори за намеренията си и се задоволи с общи фрази. "Българското образование трябва да излъчва не просто стабилност, то трябва да има силна тяга напред. Това става с визия в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. В момента всички реформи, свързани с образованието, са въпрос на кураж. Ако загубиш кураж, губиш всичко", заяви Кунева.

МОН внезапно стана апетитна хапка заради парите от Брюксел

В системата на образованието ежегодно се разпределят милиарди левове, но досега просветното министерство не се смяташе за богато. Разходите му за 2016 г. възлизат на 445.5 млн. лв., но голяма част от тях - 223.5 млн. лв. за т.г., са разходи за финансиране на държавните училища и министерството просто превежда сумите в зависимост от броя ученици. Извън този бюджет МОН прехвърля като първостепенен разпоредител около 456.6 млн. лв. към бюджетите на вузовете (383.3 млн. лв.) и БАН (73.3 млн. лв. ).

С новия програмен период и успеха на България да защити отделна оперативна програма за наука и образование ведомството внезапно се оказа сред ресурсните, а апетитите към него нараснаха неимоверно. Общият бюджет на оперативната програма, която ведомството ще разпределя до 2020 г., възлиза на 1.37 млрд. лв. заедно с националното съфинансиране. Това е доста под парите по програми като тази за развитие на селските райони - с 2.3 млрд. евро бюджет само по линия на ЕС, но обемите са респектиращи на фона на отпусканите досега пари в системата.

Солидна част от сумата - 560 млн. лв., е предвидена за изграждане на научна инфраструктура и научни изследвания. За сравнение бюджетът на фонд "Научни изследвания", който доведе до грандиозни скандали и оставката на министър в предходния кабинет на ГЕРБ, за 2015 г. бе 18.7 млн. лв.

Апетитите към МОН в момента са именно заради парите за наука, коментират депутати. След броени дни - в края на февруари, предстои отваряне на две конкурсни схеми за разпределяне на 350 млн. лв. Очаква се на 22 февруари МОН да обяви процедурата за подаване на проекти за изграждане на 4 центъра за върхови постижения с бюджет от 200 млн. лв. и за изграждане на други 8 центъра за компетентност - с бюджет от 150 млн. лв. За апетитните суми вече се водят регионални войни. Наливането на пари в подобни центрове извън пряката субсидия ще служи като стимул за развитие на икономиката и лобитата кой и къде да получи средства вече са в ход. По оперативната програма предстоят и други апетитни процедури - 20 млн. лв. ще се налеят в обучения на учители, предстои схема за 25 млн. лв. за обучение на възрастни.

УЧЕБНИЦИТЕ

Големи апетити има и към пазара на учебници. Държавата предоставя безплатно учебниците до VII клас на всички ученици, тоест този пазар е гарантиран, като всяка година се правят допечатки.Тази тема става гореща заради новия училищен закон и вървящите с него нови учебни програми и учебници. Просветното министерство вече обяви конкурс за нови учебници за 1-ви и 5-и клас, конкурси предстоят да се правят и за 2-ри, 6-и и 8-и клас. В момента държавата отпуска за един комплект за 1-ви клас субсидия от 56 лв., като не е ясно дали тази сума няма да бъде преразгледана при новите конкурси. При настоящото ниво на субсидията и 66 000 първолаци, колкото се очаква да има наесен, пазарът за 1-ви клас би възлязъл на около 3.7 млн. лв. Субсидията за комплект за 5-и клас е 115 лв., или тук залогът при същия брой деца би възлязъл на 7.6 млн. лв. Бившият просветен министър Тодор Танев в прав текст заговори за корупция и непозволени връзки между издатели и служители на МОН, които пишат програмите и впоследствие оценяват проектите.

Новият министър избяга от горещия картоф за учебните програми

В несигурните часове преди гласуването на парламента Меглена Кунева избяга от горещата тема за новите учебни програми. При политическите си совалки във вторник вечер тя обяви три свои приоритета, от които обаче не става ясно дали ще бъдат пренаписани проектите за нови учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас, които разбуниха обществото и станаха формалния повод за оставката на проф. Тодор Танев. По този въпрос единственият й коментар беше, че важните текстове трябва да останат.

Сериозен проблем на новите програми е отпадането на цели епохи и теми от учебното съдържание. Кунева все още не коментира как ще измъкне програмата от този капан. По думите й ключово в обсъждането на програмите е да има диалог и консултации със всички заинтересовани страни, "за да не излиза, че се правят на тъмно, и това да създава излишно обществено напрежение". Още по-спешен е въпросът с учебниците за 1-ви и 5-и клас, които може да не са готови на 15 септември. Кунева тук коментира, че е важно да се намери скоростно решение.

За втори спешен приоритет бяха посочени промените в Закона за висшето образование. Те практически са извън ръцете на министъра - предстои второто им четене в пленарната зала. МОН обаче ще трябва да подготви до 30 април т.г. план-приема за университетите вече по новите правила - на база на качеството на обучението и съобразени с пазара на труда и приоритетите на държавната политика.

Като трета непосредствена задача Кунева определи ускоряването на дейностите по ОП "Наука и иновации за интелигентен растеж". Голяма част от работата и тук вече е свършена от сегашния екип.
23
4945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
03 Февруари 2016 19:09
извинявам се, но колкото Местан е "направил" Кунева министър, толкова и Кънев. Последният също не присъства, а дори не е споменат в материала. Барем от кумува срама.
03 Февруари 2016 19:38
УжасТ!

Каза да стискаме зъби.

За всичко останало - щяла да види.

Ще работи "комуникация", "координация" и "напасване". И "позициониране", и "енергия", и "интелигентен растеж" и случване, "попиване на звука в магистралите"...

03 Февруари 2016 19:40
Пак шизофрения - хем образованието ще е стабилно, хем ще има реформи... Тая така живее - противоречиви и празни формулировки обикалят из кухината й...
---------------------
Сайтът на Генек
03 Февруари 2016 20:12
„Подозрително е, че я нямаше и почти половината група на "Атака".”
Няма нищо подозрително. Да не би да им е за първи път да про******рат в парламентарната зала. След това лидерът им звучи различно,както преди това в кулоарите.
03 Февруари 2016 20:49
Матон, като по-бавен пак не разбрах. Защо отсъствието на Местан да е "игра с кворума", а това на Кънев не е? Още повече опозиционните дсбари гласуваха въздържал се.
03 Февруари 2016 21:52
Сега вече няма начин да не пише из учебниците че бедните турци са били под българско робство. Узнавам че вече първата вноска от 5.9 милиона евро им е гарантирана.

Честито!
03 Февруари 2016 22:02
Този "избор" има потенциала да разруши стабилността, която е мотото на това управление.
И наистина, защо Р. Кънев (следователно част от РефБлок) не е между "заклеймените". Да не би Местан да е по-важен от Радан?

03 Февруари 2016 22:03
Ех, Танев, Танев... Ся паметник нерукотворный теб ще да издигнат, не ще погинеш във паметта народна. За тебе дитирамби ще се леят, кога със новия министър те сравнят....
03 Февруари 2016 22:26
Каза да стискаме зъби.

Това е само за заблуда, да си мислим, че е Маргарет а не Моника.
03 Февруари 2016 22:43


Да, бе, да.

Все я е помислил някой
03 Февруари 2016 23:40
Атака назначили Борисов, Орешарски, Пеевски, сега и Кунева.
Много са мощни тези 11 атакисти бре, уволняват, назначават, управляват държавата.
25 години командват и не смогват да я съсипят и то благодарение на здравите сили от БСП, НДСВ, ГЕРБ, СДС и т.н. политически КВОРУМ.
Пък ако са 130 какво ли ще става, Магда Ташева от раз пожизнен генсек на ООНто, мей би?

04 Февруари 2016 04:31
Кунева ГЕРБ
бсп(к)
04 Февруари 2016 08:08
Е сега вече образованието съвсем цъфна и върза...
04 Февруари 2016 08:29
Имаме сделка! Щастлив възглас от едно познато телевизионно шоу? Не, от парламента. Накрая пореден позор за България. Първите й думи: Аз съм изход за българското образование, ще правя от него "силна тяга напред". И първият виц в мрежата: "Танев тури в учебниците съжителството, тая ще свали Питагоровата теорема, щото не е хармонизирана с европейското законодателство". Едно ново образУвание възседна образОванието. И едно... ресурсно министерство. Честито на Даниел Вълчев! Да живее задкулисието!
04 Февруари 2016 09:29
Не знам какво медиите разбират за Министерството на образованието и науката (МОН). Това министерство е много тежко. Те се подхлъзнаха по линията на началното и средно образование и учебниците за това образование. Но големите скандали миналата година станаха за това, че министър Танев, заедно с Управителя на Фонд научни изследвания Николай Христов провалиха конкурсната сесия за проекти и прибра 18 милиона от фонда. Сега обвиняват фонда за провала на сесията, въпреки, че той беше оркестриран от Танев и затова тази година щели да дадат по-малко пари na фонда, само 15 милиона.Имено във висшото образование и науката са нужни реформи. Обаче кукувицата Миглена Кунева не разбира нито от начално и средно образование, нито от висше, нито от наука. Тя не познава и хората, които работят в тези области. Така, че тя ще разчита на същите кадри и всичко ще си остане по старому. И скандалите отново ще се появят.
Наш Боко се интересува само от магистралите и метрото и правителството да е стабилно. Другото е оставил на ръбовете от Ръ Бъ. А те за чеп на бъчва не стават. Когато Кунева се провали, той ще прехвърли вината на тях.
Тя има огромни грехове и към образванието и към България.
1. Когато влизахме в ЕС тя не договори пари за образованието. Румънците взеха.
2. Договори изключително ниски квотиза индустрията. Така ние се оказа, че можем да произвеждаме само 2000 тона захар, а другата захар от която се нуждаем да внасяме от чужбина. Същото и за други области в индустрията.
3. Тя договори изклюително ниски квоти за селскотпо стопанство и с това практически съсипа зеленчуко и овощарското производство.
4. И накрая, но не на последно място тя съсипа енергетиката ни, като закри 3-ти и 4-ти блок без никой да е искал това ( с изключение на царот, за да намери сина си за строежа на Белене).
А глупостта да се ссравнява Кунева с Татчър е безгранична. Маргарет Татчър беше научен работник- химик спектроскопист (мисля, че беше в IR спектроскопията). Затова са я назначили за образователен министър. А нашата кукувица има само юридическо образование.
Тя е сложена там ръбовете да сложат ръка на големите пари.
04 Февруари 2016 09:39
Съдбата не на образованието, а на децата, които то трябва да учи, ще е същата като на ядрената ни енергетика. Държат образованието и науката във финансов колапс, а чужди дарители диктуват съдържанието на учебните програми и темите на научните изследвания. От доста време не се ползват с финансова подкрепа научни изследвания в областта на събитийната история, например, а целево се финансират такива от "битовата" история, за "съжителството". Така ако искат да оцеляват нашите историци трябва да изучават съдбата на жените в султанския харем. От цялата тази организирана престъпна спрямо нацията дейност ще има ясен резултат: децата и внуците ни ще знаят как са живели жените в султанския харем, но няма да знаят кой и как унищожи ядрената ни енергетика. А за тази, истинската история, ше знаят само приготвените и снасяни от медиите пропагандни щампи, идеологеми и откровени лъжи. А не от науката и училището.
04 Февруари 2016 10:08
Навсякъде по горе става дума за ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ от проекта Борисов.Култ към неговата личност,стабилност за сметка на липса на реформи!Както стана ясно,няма и опозиция!А какво е капитализъм без опозиция?Дървено желязо,нищо друго.
04 Февруари 2016 10:39
"Това е само за заблуда, да си мислим, че е Маргарет а не Моника."
Или -Никол, както рече Кадиев.
04 Февруари 2016 10:39
"Това е само за заблуда, да си мислим, че е Маргарет а не Моника."
Или -Никол, както рече Кадиев.
04 Февруари 2016 14:47
Не става ясно от текста как е гласувала опозицията от ДСБ.
04 Февруари 2016 15:24
Mrx++, letec55

1. Когато влизахме в ЕС тя не договори пари за образованието. Румънците взеха.


Дори само заради това тя не би трябвало да стъпва в България, камо ли пък да заема подобна длъжност!
04 Февруари 2016 15:28

letec55
04 Фев 2016 09:39




04 Февруари 2016 16:12
МОН е апетитна хапка не заради парите от Брюксел, а заради новите приоритети на Козяк. Кунева, колкото и да е безсмислена като личност, е сред тежката артилерия на Козяк, което говори колко важно е за нашите оттатъкокеански господари да ликвидираме драматичното изоставане от украинците в мисията "промиване на мозък". Ние българите изоставаме с цяло поколение от украинците в зомбирането на младите. Затова е продължаващия вече четвърт век натиск за "реформи в образованието".
Види се Кунева е избраната за тази мисия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД