:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР ще имитира реформа, за да спре полицейските протести

Сега действащите полицаи и чиновници ще запазят привилегиите си. Намаление на обезщетенията при пенсиониране ще има само за бъдещи служители
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Последният опит за радикална реформа в МВР изкара полицаите на улицата.
За трети пореден път в последните четири месеца правителството ще се опита да ореже обезщетенията при пенсиониране в МВР. След като в края на миналата година полицаите се разбунтуваха и излязоха на улицата, този път властта предлага смекчена реформа. Полицаите ще запазят всичките си привилегии, като единствено ще се намали отпускът им с 5 дни. Администрацията формално ще бъде преназначена, а реформата на практика ще важи само за новоназначените. Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за МВР, публикуван за обществено обсъждане.

Промените предвиждат администрацията на МВР да бъде преназначена по Закона за държавния служител, но да се пенсионират по сегашния ред, т.е. с 20 заплати накуп. Така обезщетенията, които се полагат при прекратяване на договора, няма да бъдат платени сега, а при пенсиониране. Всички бъдещи служители обаче ще получават 12 брутни възнаграждения в края на кариерата си.

Обезщетения сега ще вземат само хората, които ще преминат на работа в бъдещото държавно предприятие. Става дума за служители, които се занимават с регистрации на коли, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи на МВР. Идеята на тази промяна е, че новата структура ще се финансира от таксите, които ще събира, няма да тежи на общия бюджет, а МВР няма да се занимава с "несвойствени функции". Тези служители ще бъдат преназначени по Кодекса на труда, според който максималното обезщетение при пенсиониране е 6 заплати.

Все още не е ясно дали новите промени няма да предизвикат поредния бунт в МВР. Полицаите излязоха на улицата в края на миналата година, когато финансовият министър Владислав Горанов се опита да ореже придобивките им със Закона за държавния бюджет. Тогавашните промени обаче бяха далеч по-радикални. Предвиждаше се орязване на обезщетенията за абсолютно всички служители от 20 на 10 заплати, както и отпадане на надбавката за прослужено време. Чрез нея служителите добавят по 2% към заплатата си за всяка година, но не повече от 40%. В сега предлаганите промени прослуженото време се запазва. Намаляват се обаче отпуските от 30 на 25 дни.

След неуспешния опит за реформа на Горанов ръководството на МВР предложи втори вариант за промени, който също предвиждаше намаляване на обезщетенията наполовина и засягаше новоназначените и тези с по-малък стаж. Тогава се появи идеята на чиновниците да бъдат изплатени обезщетенията и след това да се преназначат по новия ред. И този проект обаче не видя бял свят. Сега рискът е от масово напускане на хора, които така или иначе имат право на 20 заплати при пенсиониране. Ако това се случи, МВР отново ще трябва да иска допълнително пари от бюджета, за да се разплати с тях.

Не се знае как ще реагират и синдикатите в системата. Те вече обявиха, че са против всяко орязване на социалния пакет. От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) дори казаха, че в мотивите към законопроекта е записано "откровена спекулация, за да не кажем лъжа", че те са се съгласили с орязването на обезщетенията. "СФСМВР категорично заявява, че не само никога не се е договаряла и приемала подобна мярка, но и нееднократно е декларирала пред политическото и професионалното ръководство и широката общественост, че ефективната реформа и качествената услуга "сигурност" изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и предвиждане на инструментариум за повишаване мотивацията на служителите и че реформа чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но и създава риск за националната сигурност", пишат от организацията.

9
4719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Февруари 2016 19:44
В по.ицията и сега винаги има свободни места. Старшини и при новите условия сигурно ще се намерят, ама няма да са особено качествени, а за по-учените позиции да не говориме. Никой няма особено желание да е на разположение 24 часа, 365 дни, за да се занимава с боклуци. Докато ги имаше тия привилегии, в полицията влизаха млади хора, които още не знаят накъде да хванат в живота и тия, които ставаха за нещо по-добро, като се поориентират за какво става въпрос и повечето напускаха, ама имаше някои все пак, които не рискуваха да почват отначало и оставаха, без класове и ранно пенсиониране, още повече няма да имат стимул да се задържат.
04 Февруари 2016 20:30
Хептен ще се влоши подбора в МВР.
Не че сега е супер, ама за 20 капи и гарантирана държавна заплата - пак се намираха млади хора да служат.
04 Февруари 2016 22:32
Как да вършат работа като мислят само за пенсия. После що бачкерите емигрират. Със служба не се прави БВП.
04 Февруари 2016 23:38
Мултиплициране на некомпетентността.Тепърва ще берем плодовете на тази политика.Колко IT специалиста ще отидат на работа в МВР за 1000 лв.? А всички инф.системи и мрежи се изграждат и подържат от служители на МВР. Шоуто предстои..
05 Февруари 2016 05:54
Тия не се спряха с тяхната некомпетентна, да не кажа просташка политика в сектор "Сигурност".Те не можаха да разберат едно елементарно нещо- без тях държавата не е държава.С какво ще ги стимулираш тия хора, с лазунги от рода "ГЕРБ е велик" или "Напред с ГЕРБ", просто няма да стане.Не може за чиновниците по министерствата да има "Допълнително материално стимулиране" в десетки милиони лева, а за тия дето висят по площадите, по границите, по полигоните и окопите, да ги плюят и бият, да ги стимулирете с гол ..., да не се доизказвам до края, какво качество на работа очаквате от тях и как ще ги мотивирате да работят?Вие ли се намерихте от 120 години насам, да орежите всичко дето им беше дадено като компенсация за нестандартния труд който полагат, на лишенията и мизерията в която работят.Браво, страшна политика водите за извеждането на България от този колапс, в който се намира, а ние преди 26 години очаквахме от вас съвсем друга политика спрямо българския народ.Лозунгите по площадите бяха в съвсем, корено различна от сегашната посока, а не към сегашното състояние на държавата.И остана да зададем въпросъ "Кой е виновен за сегошното състояние на държавата, на всичко това което се случи в България и защо продължава, къде са българските родолюбци и патриоти, наследниците на Левски, Ботев и Хаджи Димитър", кой ще ми отговори?
05 Февруари 2016 06:57
Защо не четете, а първо пишете. ПРомените засягат само администрацията. С какво една секлецарка в министерството е по-добра от коя да е друга секретарка, че да има такива извънредни привилегии? Относно АйТи - щом е въпрос на пазарни взаимоотношения, или заплатата ще стане по-висока, или дейностите ще се възлагат на външни фирми. ТЧК. Но все пак ранно пенсиониране с двайсе заплати - откъде накъде?
05 Февруари 2016 08:33
По прохода на Републиката, Хаинбоаз, за година стават над 30 тежки автопроизшествия.
Ала никой се не сеща да ограничи тотално скоростта поне на 70 км/ч за цялата отсечка ?!
Вероятно , за да си запазят същите тия полицаи дежурните хранилки по трасето...
Сиреч, с полиция е като без полиция !
Защо тогава да им угаждаме постоянно с безконечни привилегии ?
Да не би случайно да спретнат преврат...ама то и сега в Бойковото правителство са си на принципа "Калинка, полицай, Калинка, полицай..."
05 Февруари 2016 11:12
Тези са като гърците!
Блокиране на кръстовища и булеварди и Боки-трепери!
Още дълго ще хрантутим 60-хиляди полицай(3 пъти повече от армията), а по улици, села и паланки-бандити и кражби.
После по примера на "делото на давещите се..." - ще се организират ОТРЯДИ ОТ ДОБРОВОЛЦИ за самозащита!
"Държавата" на "джамбазите и пазвантите"!Имитатори-дрисливи!
05 Февруари 2016 13:58
"Реформа" стана мръсна дума, защото с нея се означава единствено орязване на социални права, разрушаване и разграбване, влошаване на системи. Идеите за "реформи" в МВР не правят изключение.

Къде и в какво е всъщност реформта ? Нещо, което да подобри работата на системата ? Да доведе до намаляване на престъпността, до повече сигурност и спокойствие ? Няма такава !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД