:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Баш на тая дата

Малко исторически и медицински факти

Какво ще ни дадеш, Историйо, от прежълтелите си страници?
С настъпването на пролетта решихме да направим с читателите една лекомислена разходка във времето - заедно с ласките на слънчевите лъчи да споделим и малко любопитни сведения за този ден от календара, който освен всичко друго е и Ден на врабчето.

Вчерашният ден например беше атипична Първа пролет - тя настъпи ден по-рано - и не заради гРобалното затопляне, а защото годината е високосна.

Да направим един бръснещ полет над събитията от 20 март през вековете - от дълбините на времето до нашето "днес".

През 1413 войнственият Хенри V става крал на Англия, а през 1890 Ото "Железния" фон Бисмарк - също барутлия държавник, сдава поста като канцлер на обединената лично от него Германия.

Тези събития не са кой знае каква катастрофа, но на същата дата през 1854 е създадена Републиканската партия, която е нещо като слон в стъкларския магазин на политиката. Днес Голямата дърта партия се свързва с консервативни ценности, дясна политика, върховенство на военно-промишления комплекс и корпорациите, модерни форми на робство. Но това е следствие на дълго историческо обръщане на палачинката - Републиканската партия възниква като антагонистична сила на икономиката и лайфстайла на Юга, чийто бизнес модел по него време е немислим без робския труд. Пак на тая черна за робството дата 20 март, но през 1852, е издаден романът на Хариет Бичър Стоу "Чичо Томовата колиба", който оказва огромно влияние върху общественото отношение към афроамериканците и робството; беше популярно четиво и у нас по времето, когато се четяха книги. 9 години по-късно започва Гражданската война в Щатите - тя избухва тъкмо на почва непреодолими противоречия по въпроса за робството. Войната продължава 4 години, а нейни проекции в американското общество съществуват и днес. По него време подобно упражнение прави руският цар - той отменя крепостното право и става Освободител на селяните, по-късно - и на българите. Понеже царят е самодържец - никой не оспорва манифеста му и работата минава без лобут, макар че горките селяни хаир много не виждат (до наши дни). Линкълн обаче е демократично избран президент, активен борец срещу робството - при избирането му на високия пост южните щати почват да се цепят, след което започва касапницата. В наши дни американските негри си имат всякакви права, включително да се обиждат на думата негър. А доколко се чувстват добре в черната си кожа - това вече е божа работа и по-точно - относително е.

За това, че всичко е относително, всеки знае, понеже са думи, приписвани на Айнщайн и се запомнят лесно - не като Теорията на относителността, дето рошавият евреин публикува на 20 март 1916, която между нас казано също е високосна и се пада точно преди един кръгъл век. Теорията и да я знаем, не бихме измъчвали читателя с нея. Хората ги мързи да прочетат повече от 5 реда статус във "Фейсбук", камо ли някакво шашаво научно изделие. Но можем да обясним какво е относителността. Това е, да речем, като отиде двойката на сексолог и той пита двамата поотделно: колко често правите любов?

- Има-няма 3 пъти седмично - отговаря единият.

- Ужас! Правим го цели 3 пъти седмично! - отговаря най-близкият нему човек.

20 март 1815 пък е първият от "Стоте дни" на Наполеон - когато влиза в Париж с армията си, след като е избягал от остров Елба. Точно двеста години по-късно, сиреч миналата година, на тази дата имаше слънчево затъмнение.

На същата дата в най-близкото ни минало започват две войни - през 2003 САЩ и коалиция влизат в Ирак; през 2011 САЩ и коалиция влизат в Либия. Тия две държави в момента знаете долу-горе какво демократично пространство представляват.

И понеже настана време (и пространство) да се разделим, нека го направим, както казва Маркс - човечеството се разделя с миналото си, смеейки се.

През 1998 в Москва българският вицепремиер Евгений Бакърджиев и шефът на "Газпром" Рем Вяхирев се споразумяват да извадят посредниците от газовите доставки. Исторически факт!
995
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД