:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 599
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички са в шок от промените на Горанов за втората пенсия

Работодателите, пенсионните фондове и експертите са възмутени, че отново се предлагат фундаментални изменения без разчети, и заплашват да сезират ЕК
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов за втори път успява да шокира всички с радикалните си идеи за пенсионна реформа. След като преди година разклати системата с идеята парите от универсалните фондове да могат да се прехвърлят в НОИ, сега министърът отново предлага отнемане на осигурителни права - този път чрез създаването на общ пул, в който да отидат парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст, както и с отпадането на възможността неизползваната част от втората пенсия да се наследява. Затова не е изненадващо, че всички експерти, работодатели и пенсионните дружества се обявиха против прибързаната промяна, която Горанов се опитва да наложи.

Както "Сега" писа, късно в петък Министерството на финансите обяви пакет от промени в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат начина на изплащане на пенсия от частните пенсионни фондове след 2022 г. Според тях при настъпване на пенсионирането индивидуалните партиди на хората се закриват, а парите се вливат в обща сметка, от която ще им се плаща втората пенсия. Право на избор няма, няма и наследяване на неизползваната част от индивидуалната партида след пенсиониране. Ако натрупаното е твърде малко - втората пенсия е под 40% от социалната (46 лв. в момента), човек може да го поиска накуп или разсрочено. Ако пък втората пенсия е над социалната (115 лв. в момента), част от натрупаното в партидата може да се запази. В останалите случаи всичко отива в общия пул. Отделно има много текстове, които вероятно ще прекроят пазара, тъй като въвеждат нови изисквания към фондовете, прелицензиране и допускането на застрахователни дружества в изплащането на пенсиите.

От частните пенсионни фондове обявиха, че "тази тайна разработка" не е обсъждана с тях, и заплашиха да сезират Европейската комисия заради честите промени в нормативната уредба. Много експерти предупредиха, че отново се предлага фундаментално преобръщане на системата без разчети, финансова обосновка и оценка на въздействието. Социалният министър Ивайло Калфин също заяви, че не е запознат с предложенията на Горанов и не ги е коментирал по същество. Работодатели поискаха отлагането на проекта, докато не станат ясни резултатите от стрес тестовете на пенсионните фондове. Те трябваше да са ясни през август, но Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца. Бившият социален министър Иван Нейков коментира пред "Сега", че това е промяна на модела на осигурителната система у нас. "Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари. Това е някакъв опит да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб. Не е коректно да направиш толкова дълбоки изменения, без да направиш предварителна оценка. Как си сигурен, че защитаваш интересите на осигурените лица по този начин? Защо не вземат да обявят една национализация и да мирясаме най-после", коментира още Нейков.

"Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията", коментира вчера финансовият министър. "Проблемът с недостига на средства по индивидуалните партиди при по-дълъг от актюерски разчетения период на изплащането на пенсиите стои. Това, което сме предложили, е едно решение, но не е единственото възможно. Ако аргументите "против" надделеят, няма да внеса проекта в правителството. Но проблемът ще остане", коментира Горанов пред "Медиапул".

Кой ще спечели и кой ще загуби от вливането на пенсиите в общия пул

Предложението на Горанов вероятно ще насочи още хора към държавното осигуряване
Лансираните от финансовия министър Владислав Горанов пенсионни промени не са придружени с разчети и оценка на въздействието, каквото е изискването на закона, затова е трудно да се направи всеобхватен анализ как те ще се отразят на всички заинтересовани страни. Сигурното е, че големите губещи отново ще са изрядните граждани, които се осигуряват редовно и върху високи доходи.



КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ?



1. Хората, които ще надживеят значително разчетените години за изплащане на втората пенсия.

За тези разчети се ползват биометрични таблици. Новост в проекта е, че при тях се заличава влиянието на пола. Известно е, че жените живеят по-дълго от мъжете, но получават по-ниски пенсии от тях. Периодът ще се изчислява на базата на очакваната продължителност на живота след пенсиониране. "Създаването на общ пул, в който да отидат партидите на пенсиониралите се хора, е в техен интерес и те не губят парите си. Проблемът е, че нямат право на избор по какъв начин да ги управляват", заяви директорът на "Доверие" Даниела Петкова.



2. Пенсионните фондове

Въвеждането на изискване при отпускане на пенсия индивидуалната партида да се влива в т.нар. технически резерви е изгоден вариант за пенсионните дружества, които няма да плащат последиците от свои неудачни инвестиционни решения. От 2012 г. КФН настоява да се създаде гаранционен фонд именно за целите на извънредните разходи, който обаче да се пълни от отчисления на самите фондове и допълнителна такса за осигурените. От друга страна обаче, пенсионните дружества с право предупреждават, че честите промени отблъскват евентуални чужди инвеститори. Те са смутени и от новите изисквания към дружествата и прелицензирането.



3. НОИ

Предложението да не се наследяват парите може да демотивира осигурените да продължат да внасят във втория стълб и да изберат да получават само държавна пенсия. Липсва обаче какъвто и да е анализ как прехвърлянето на хора от фондовете към НОИ ще се отрази на солидарната система. Очаква се в НОИ да се прехвърлят хората с ниски осигуровки, които имат пропуски във внасянето - те ще прехвърлят ниски суми, а НОИ ще трябва да им плаща по-висока пенсия. Това отново ще става от осигуровките на работещите и от данъците през покриването на дефицита от държавата.



КОЙ ЩЕ ЗАГУБИ?



1. Хората, които са се осигурявали съвестно върху високи доходи, ще бъдат ощетени, защото на практика след пенсионирането си ще загубят правото на собственост върху личните си спестявания за втора пенсия, които са правили през цялата си трудова кариера. Най-сериозното ощетяване е невъзможността да се наследяват средствата на починалите пенсионери. Техните пари ще отидат за изплащане на пенсиите на други хора, което според експертите е промяна в модела на капиталовата система.

"На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната ни система вместо цялостна концепция за нейното стабилизиране отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб", коментират от БСК.



ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР



- "Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система", твърди финансовият министър Владислав Горанов

Министерството на финансите и КФН не са представяли никакви прогнози за очаквания дефицит във втория стълб, нито мерки за намаляването му, а пристъпват директно към отнемане на осигурителни права. В самия законопроект липсват каквито и да е разчети. "Всякакви промени, отнасящи се до пенсионно-осигурителните фондове, следва да бъдат предлагани, дискутирани и осъществявани след приключване на обследването им съгласно европейските изисквания (т.нар. стрес тестове), т.е. след като е ясно какво е реалното им състояние, каква е оценката за тяхното управление и каква е ефективността на нормативната уредба, която регламентира дейността им", се посочва в становище на Българската стопанска камара.

"Проблемът с наследяването не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди". Даниела Петкова, изпълнителен директор на "Доверие"

Логично възниква въпросът, след като не е толкова сериозен този проблем, защо просто не се остави възможността да се наследяват парите, както е сега.

- На въпрос има ли вариант хората да имат избор дали да отидат в общия пул техните партиди, или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори: "Има вариант, разбира се".

Досега КСО предвиждаше, че при смърт на пенсионер на универсален или професионален фонд на наследниците се изплаща остатъкът от средствата по индивидуалната му партида. В новия вариант този текст липсва.



ФАКТИ

Липсват системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането му преди 16 години КСО е променян 117 пъти. Само в периода 2010-2015 г. кодексът е променян 45 пъти, 39 от които чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони. Това създава абсолютна несигурност сред хората за бъдещите им пенсии.

Идеята на въвеждането на втори и трети стълб в осигуряването е да се намали тежестта на НОИ и фондовете да поемат изплащането на по-голям процент от пенсията. Това обаче няма как да се случи, защото постоянно се отлага увеличаване на размера на вноската, която постъпва във фондовете. Последната промяна е от миналата година, когато с пенсионната реформа на Ивайло Калфин отмяната на увеличението на вноската за втора пенсия от 5% на 7% бе изтъргувано със социалните партньори срещу ръст на пенсионната вноска, която да отива в НОИ. Целта е ясна - да се намали дефицитът в държавната пенсионна система за сметка на капиталовия стълб.

В универсалните пенсионни фондове има малко над 3.5 млн. индивидуални партиди към края на миналата година. Те са на хора, родени след 1959 г. Нетните активи на деветте фонда са близо 7.7 млрд. лв. Средно на човек в индивидуалните партиди се падат малко над 2185 лв.

За 12 години - от 2003 до 2014 г., универсалните и професионалните фондове са удържали 661 млн. лв. такси и удръжки. Само универсалните фондове са получили 550 млн. лв. от такси. Данните са на КФН.

76
8817
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
25 Април 2016 19:41
Нетните активи на деветте фонда са близо 7.7 млрд. лв. Средно на човек в индивидуалните партиди се падат малко над 2185 лв.

За 12 години - от 2003 до 2014 г., универсалните и професионалните фондове са удържали 661 млн. лв. такси и удръжки.

Само тези две числа - активи от 7,7 млрд и такси и удръжки (т.е. - приходи за фондовете) от 660 млн са достатъчно доказателство, че частните пенсионни фондове са една голяма корупционна далавера, нямаща никакво отношение към ползата за хората.

Предложението на Горанов е единственият разумен подход. Ако не бъде прието, неминуемо ще се стигне до положение пенсии на 'надживелите' да се плащат от държавата, от общите пари на данъкоплатците. А частните фондове ще си живеят охолно с такси и комисиони.
25 Април 2016 19:43
И заглавието е много подвеждащо - съвсем не всички са в шок, ама нали трябва да изглежда по-шокиращо
25 Април 2016 19:49
Това "Дянков в целофан" отново през главата на всички се зае да налага реформа в сектор, който не му е ресорен. Калфин е министър на ТСП и вицепремиер. По същия начин беше сервирало реформата в МВР на Бъчварова това момченце. Пакостите му край нямат. Ще взриви тристранката, ще изкара синдикатите на улицата, Баце пак заден ще даде. На човек му става навик при такава тупурдия да търси горилата на терена. Защото обикновено това се случва - някаква грандиозна гадост се прикрива сред шумотевицата на поредната герберастка тъпня. И докато тълпата псува и кълне на площада, някой тихичко и пребърква джобовете за петачетата. Горилата на терена, как КОЙ?
25 Април 2016 19:59
Само тези две числа - активи от 7,7 млрд и такси и удръжки (т.е. - приходи за фондовете) от 660 млн са достатъчно доказателство, че частните пенсионни фондове са една голяма корупционна далавера, нямаща никакво отношение към ползата за хората.
Предложението на Горанов е единственият разумен подход.

и какво му е разумното?
Ако приемем, че е вярно това, което казвате, "че частните пенсионни фондове са една голяма корупционна далавера", "единственият разумен подход" на единствения "разумен" миннистър на финансите, предлага корупционната далавера да си остане да си действа необезпокоявана, а неблагоприятните последици да бъдат (евентуално) неутрализирани чрез потъпкване елементарни права на добросъвестните граждани и в крайна сметка окончателно ограбване на спестените им с непосилен труд и лишения бели пари ...
Безкрайно разумно ... по горановски ... като не знае (не може, не иска) да се справи с един проблем, бързо го прехвъря на здравата глава и създава поредната каша и нови проблеми ...
25 Април 2016 20:10
Ако няКОЙ краде:
Следствие -> Прокуратура -> Съд ->Затвор!
Всичко друго е прикриване/също подсъдно.

Какво е това чудо КТБ - 4 000 000 000 откраднати.
Това да не е 18-ти век, сметките да се водят на бакалски тефтери.
От години всичко влиза в т.н. 'история' и може да се изтегли по всяко време.
Въпрос на желание и воля.
25 Април 2016 20:26
я не съм у шок
отдавна ми е ясно какво ще става и е, почна да се случва, вложила съм толкоз, колкото да ми е интересна играта, но не повече
Държавата фалира, кой се е борил за онуй, що не може да си занесе у гроба, да си му бере гайлето
25 Април 2016 20:34
Проблемът с недостига на средства по индивидуалните партиди при по-дълъг от актюерски разчетения период на изплащането на пенсиите стои

А този проблем сега ли изскочи?
Как така никой не го забеляза 15 години, докато фондовете прибираха 5% от всяка вноска и така заработиха посочените 600 млн.?
И щом наближи време за плащанесе появиха проблеми, от които трябва да бъдат спасявани.
25 Април 2016 20:50
Предложението на Горанов е единственият разумен подход.
Кое предложение? Ако ще се "разтуряме седянката", да се отмени дискриминацията в категориите труд, от УПФ се изплаща натрупаната сума - и без това "трета ръка" работници не получават не 20 брутни заплати, ни 6 брутни заплати, защото непрекъснато са принудени да смунат работата си и нямат последователни 10 години стаж в една и съща фирма (те могат да си седят на същото работно място, ама фирмата си сменила "абревиатурата" - преобразувала се е).
От къде следва, че във УПФ има дефицит?
няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система", твърди финансовият министър Владислав Горанов

В доброволните пенсионни фондове има ли дефицит? А в държавния бюджет? В банковата система? Ония 4.5 млрд. лв. КОЙ ще ги връща? Тия 660 млн. лв на 7.7 млрд. лв са 0.86% "дефицит" на година във фондовете. Вярно, че не е красиво така "капиталът" да ерозира, ама все пак е два и повече пъти по-малко от "ерозията"/дефицитът в държавния бюджет, създаван от самият Горанов.
25 Април 2016 20:55
В България има големи средства по депозитите. Защо не ги преджобят и тях? Така ще отпадне рискът да бъдат проиграни на хазарт, пропиляни за алкохол, наркотици и др. На нас оставят правото да внасяме , а тяхно право е да харчат внесеното. И така се изкривяват нещата като , че ли цялата пенсия се плаща от втория стълб. Дянков преджоби здравната каса, тоя иска пенсионните фондове . Между тях КТБ я преджобиха техните другарчета по олигархия. А после викат вий нас що не ни уважавате?
25 Април 2016 20:57
Какво е това чудо КТБ - 4 000 000 000 откраднати.
Нищо не е откраднато, това са медийни манипулации за масовата публика, която си представя, че банката е една сграда, в която парите кротко стояли в чували и някой злодей ги откраднал.

Това е насила фалирана банка, на която държавата по собствено желание (въпреки че не е длъжна) плати задълженията спрямо вложителите й.

25 Април 2016 21:04
е зае да налага реформа в сектор, който не му е ресорен.

Глупава реплика.
Защо не мислиш малко, преди да пишеш ? Проблемите на пенсионното осигуряване са преди всичко финансови, т.е - ресорни на финансовия министър.
25 Април 2016 21:04
В България има големи средства по депозитите. Защо не ги преджобят и тях?
Горанов още смята дефицита по депозитните сметки. В следващия мандат ще предложи "решение на проблема" с депозитите. Вероятно ще ползва това от 1962 г.
25 Април 2016 21:06
Ако приемем, че е вярно това, което казвате, "че частните пенсионни фондове са една голяма корупционна далавера", "единственият разумен подход" на единствения "разумен" миннистър на финансите, предлага корупционната далавера да си остане да си действа необезпокоявана,

Хлъц ...
Ти това наистина ли го мислш или само за да се заядеш ? Да оставим корупционните схеми да функционират необезпокоявани...
25 Април 2016 21:06
Човек трябва да може още в първия месец от пенсионирането си да има право да изтегли всичките си пари натрупани по партидата си в частния си пенсионен фонд от 5%, които е внасял. А от 17.5 %, които е внасял в НОИ да му се определи доживотната пенсия.
Ако няма такава опция значи пак ни крадат.

Кой получава дълго ( повече от 20 години) след пенсиониране пенсията си - военните и милиционерите ( които накуп при пенсиониране получават 20 заплати), а нямат достатъчно натрупани пари по втория пенсионен стълб. Те ще приберат натрупаните пари на осигуряващите се 3-категория хора, които ще се пенсионират на 65-67 години и ще прежевеят около 10 години.
25 Април 2016 21:19
Поредните багдатският крадци!
Къде ги намират такива некадърници,чудя се!
Чакаме Народен съд v2.0
25 Април 2016 21:29
Проблемите на пенсионното осигуряване са преди всичко финансови
И няма грам демографски проблем? И прашинка привилегии на попада в пенсионна система - всички се пенсионират при 40 и повече години трудов стаж и са направили 480 осигурителни вноски дори и да е върху миналната заплата? Да не говорим, че здравето на пенсионерите е бетон, няма ни един инвалид, кракът им не стъпва в болница и нямат нужда от здравни осигуровки/застраховки!?
25 Април 2016 21:34
Всички са в шок от промените на Горанов за втората пенсия

Е, всички, всички, колко да са всички?
Само родените след 1959, като мен. И набуталите се да плащат осигуровки по всички възможни стълПове и стълбици, за разлика от мен.
Повтарям се, но пенсията е опиум за народа. Всичко платено в тази каца е total loss. Въпросът е да се намалят загубите.
25 Април 2016 21:36
на осигуряващите се 3-категория хора, които ще се пенсионират на 65-67 години
Горанов няма да си "остави магерето в калта" - тия "трета ръка" хора ще бъдат "реформирани", я възрастта за пенсиониране ще се увеличи, я осигуровки и данъци ще им увеличи, така че да не доживеят до пенсиониране. Иначе откъде пари, и за хрантутниците, и за управителите, и за надзорниците на управниците на фондове, и за контрольорите от банките, и за "господарите" от Комисията за финансов надзор!?
25 Април 2016 21:45
Проблемите на пенсионното осигуряване са преди всичко финансови
И няма грам демографски проблем?

Ти, очевидно, не схващаш какво означава 'преди всичко'.
Що ли си губя времето с такива ...
25 Април 2016 21:57
Всички са в шок от промените на Горанов за втората пенсия

Това не е вярно.
Аз не съм в шок.
Само лакомите капиталисти са в шок.
Като искат да не им пипат парите, да си ги вкарат в банка.
Като се пенсионират, да си ги теглят от банката на вноски.
Като умрат, потомството да им онаследи банковата сметка.
25 Април 2016 22:39
Аз не съм в шок.
Само лакомите капиталисти са в шок.
Като искат да не им пипат парите, да си ги вкарат в банка.
Като се пенсионират, да си ги теглят от банката на вноски.
Като умрат, потомството да им онаследи банковата сметка.



Шел трамвай десятый номер,
На площадке кто-то помер.
Тянут-тянут мертвеца,
Ламца-дрица-а-ца-ца!
25 Април 2016 22:40
За Дежурния (взел отношение по темата по-рано през деня) и за Aploitichen

***
25 Април 2016 22:41
Първо, полицаите са само 5 % от пенсионерите. 5% прибират фондовете "за управление".

Второ, измислената пенсионна система от министъра на Костов, Нейков, е изначално неработеща, като такава, а единствено, като далавера на дни "наши" хора братовчеди. Днес пенсионната система все още я има, защото половината от парите за пенсии се допълват от държавния бюджет, т.е. от общите данъци плащани от всички и най вече ДДС и акцизите.

Трето, в момента в който трябва частните фондове да започнат да плащат, то просто ще фалират на втората година. Освен, че пенсиите ще са по 20-30 лв.. Те сега, когато само прибират пари са на загуба, а какво остава и когато трябва да почнат да изплащат пенсии.

Четвърто, Горанов се опитва да спаси фондовете, което е глупав идеализъм от негова страна, съдейки и по реакциите. Умното за него е просто да ги остави да фалират през 2022 г.. Тогава ще е хубав и няма да го плюят.
25 Април 2016 22:42
Що ли си губя времето с такива


Ами не си го губете! Никой не Вие вързала на каишка да просвещавате форума след десет и половина вечерта. Вие освен в правото и във финансите сте мноо навътре (сигурно и там познавате лично нЕкой нашенски финансов гений ) Толкова сте категоричен, наистина! Особено като Ви следих нетърпящата възражение мисла по отношение на демократичните изборни процеси. Не мога да не си помисля, че най-хубавото което може да ни се случи е, че все още се изявявате само във форума. Последното е моя плаха надежда, разбира се.
25 Април 2016 22:57
Бате Бойко, колкото по-бързо смениш недоразумението което се прави на финансов министър, толкова по-малко неприятни чудеса ще видиш.
25 Април 2016 23:03
полицаите са само 5 % от пенсионерите

Само?
25 Април 2016 23:04
КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ?

Може би поръчителите.
Прочее, собствениците на фондовете требеше да бъдат осветени при създаването им.
Ма зад тех са много партийни силуети. И така:
"Между минало страшно и бъдеще
неясно живее един малък народ.
Свободата му приляга, но чепикът го стяга
и погрешен е всеки ход.
Девет милиона мишлета
изкарват се за всичко ченгета.
А котараците подхвърлят досиета
и си пият кафето...

За найсти път...
25 Април 2016 23:27
Мисля, че лека-полека се изясняват обстоятелствата около т.нар. „втори пенсионен стълб". И някои хора (по-добре късно...)започват да вдяват, че това е поредната кражба на техен гръб, защитена от закона. Ще дойде ли най- накрая времето, когато ясно ще се постави въпросът за парите за пенсии на хората? Кой министър на кое правителство най-накрая ще обяви действителния дълг на държавата към трудилите се и трудещите се хора по повод на дължимите им настоящи и бъдещи пенсиии? Единствено когато това стане, ще има възможност реално да се осъществи пенсионна реформа.
25 Април 2016 23:54
Системата сега е солидарна, разходопокривна - пенсиите на настоящите пенсионери се заплащат от вноските на настоящите работещи.
Така ще е и занапред.
Много по-добре би било системата да е индивидуална - всеки да внася и после да получава пари за пенсия от своите си вноски, но държавата, обществото нямат средства за изплащане на пенсиите през преходния период.
Затова, тъй като системата е солидарна, т.е. парите на всеки се харчат за всички, най-добре ще е всякакви измишльотини с неясна цел, които не отговарят на принципите на солидарност и разходопокривност да се премахнат.
Те са основно две - т.нар. индивидуални партиди и т.нар. втори стълб.
Всички вноски за пенсия трябва да влизат в общ фонд, управляван от НОИ. От който и да се изплащат пенсиите.
Пенсионно-осигурителните фондове, които са просто псевдо частни дружества, прикачени от закона на една блага хранилка, следва да се премахнат като участници на пазара, получаващи законово задължителни приходи.
Ако могат да привлекат желаещи да внасят доброволно пари за пенсия свръх вноските по общественото осигуряване - да ги привлекат.
Ако не - да напуснат пазара.

Пропуснах да отбележа - добра е и идеята да не се наследяват парите, натрупани по втория стълб.
Това наследяване също противоречи на принципа на солидарност. Не е идеята на пенсионните вноски да се наследяват. Те са за пенсиите на всички.
Друго щеше да е ако системата беше индивидуална. Като в Сингапур. Тогава можеше и да се наследяват. Но не е такава, уви!
26 Април 2016 00:07
Ще дойде ли най- накрая времето, когато ясно ще се постави въпросът за парите за пенсии на хората?

Този въпрос отдавна е получил отговор. Когато се установи в началото на 90-те, че тези пари са окрадени, като и всичко останало.
Оттогава насам опитите с т.н. пенсионен фонд водят до едно и също - парите събрани от работещите не достигат за плащане на пенсиите на вече пенсионираните.
Единственото честно решение, според мен е въвеждането на задължителна вноска, гарантираща някаква минимална пенсия - еднаква за всички. Оттам нататък всеки да е свободен да решава какво ще прави. Ще се осигурява частно ли, ще спестява в банка ли, ще купува акции ли.

26 Април 2016 00:22
Споделям написаното от Сгугню.
За съжаление вече трудно може да се направи - струва много пари и трябват юнаци с топки.
26 Април 2016 00:23
Единственото честно решение, според мен е въвеждането на задължителна вноска, гарантираща някаква минимална пенсия - еднаква за всички. Оттам нататък всеки да е свободен да решава какво ще прави. Ще се осигурява частно ли, ще спестява в банка ли, ще купува акции ли.



С допълнението, че трябва да има повече данъчни облекчения за парите, които човек заделя за пенсия.
26 Април 2016 00:28
Затова, тъй като системата е солидарна, т.е. парите на всеки се харчат за всички, най-добре ще е всякакви измишльотини с неясна цел, които не отговарят на принципите на солидарност и разходопокривност да се премахнат
До къде ще се разпростира солидарността? Ще има ли солидарно еднакви вноски и за пенсии, и за здраве? Солидарност по труда - без категории и превилегии? Солидарност по трудов стаж - за всички един минимален? Солидарност по данъчното облагане - без преференции до 85% отстъпки?
Да не правим дискриминация по измишльотини!
И да, винаги съм твърдял, че разходно-покривната система е най-добрата за обществото от последните 100 и поне следващите 100 години. Но "вторият стълб", ако ще и да фалират фондовете, ще го подкрепям, защото е нагледно доказателство за кастовата демагогия на прост-съюзите и за простащината на либертианците. Еле пък на фона на отрицателните лихви и "сръхпечата" на Марио Драги.
26 Април 2016 00:35
Когато се установи в началото на 90-те, че тези пари са окрадени

Кой го установи ? От къде са откраднати ?

Към 1990 г., че чак до 2000 г., противно на пенсионерският фолклор, няма пенсионен фонд, (и преди това не е имало), а пенсиите са изплащат директно от Държавния бюджет, според броя на пенсионерите и размера на техните пенсии, определен по размера на заплатите, които са получавали в последните три години преди пенсионирането.

И в момента Държавния бюджет изплаща половината от размера на пенсиите, просто защото сумата набирана от осигурителни вноски е крайно недостатъчна. Няма проблем държавният бюджет да праща и целите пенсии, а всякакви Иван Нейкови и Иван Костови реформи, просто да бъдат премахнати и нещата и при пенсиите и при здравето да се върнат към проверените и доказано работещи модели до преди тях.
26 Април 2016 00:37
Кой го установи ? От къде са откраднати ?

Към 1990 г., че чак до 2000 г., противно на пенсионерският фолклор, няма пенсионен фонд, (и преди това не е имало), а пенсиите са изплащат директно от Държавния бюджет,

Имаенно, окрадени са барабар с държавния бюджет. Установи го др. Карлович на 26 март 1990г.
И, моля не така скромно "към 1990". При соца пенсионен фонд никога не е имало. Ако забелязваш аз говоря за пари, а не за фонд.
26 Април 2016 00:48
При соца пенсионен фонд никога не е имало.

Подчертал съм го.

И как се краде държавен бюджет, при положение, че е годишен и всяка година е сама за себе си ?
26 Април 2016 00:49
И как се краде държавен бюджет,

С червени куфарчета предполагам.
Питай Карлович.
26 Април 2016 00:59
Бюджета е разчет за приходи и разходи в рамките на една година. Годините са различни - може да има инфлация, дефлация, икономически ръст, спад, излишък, дефицит и т.н., но неговата разходопокривност и относителна кратковременост му позволяват гъвкавост и ограничават ефектите от дори и най-лошите дългосрочни процеси.

Това, че България бе взела 8 милиарда дълг, струпала падежите в началото на 1990 г., бе и отказано рефинансиране и в съчетание с кризата и хаоса след 10 ноември 1989 г., докарана и до фалит, обявен от Луканов, няма отношение към пенсионната система, особено след уреждането на дълга с Брейди облигациите.
26 Април 2016 01:05
докарана и до фалит, обявен от Луканов, няма отношение към пенсионната система

Ъхъ, само дето парите ги немА.
Каква пенсионна система, бе? Всичко е било в окрадената хазна, наречена за благозвучие бюджет, резерви, имане или като намериш за добре.
26 Април 2016 01:26
Сигурно си представяш парите, като струпани в мазето на чичо Скруч ? Само дето финансите на макрониво, нямат нищо общо с това. Парите са просто символи и е важно имат ли какво да символизират. Сега БВП на България е 4 пъти по-голям от този през 1989 г.. Това означава, че при равни други условия, пенсиите трябва да са 4 пъти по-големи. Така ли е ? Донякъде.

Проблемът е, че въведената с реформите на Иван Костов и Иван Нейков пенсионна система, просто не работи и има нужда да бъде изкуствено крепена в будна кома. Било, като от държавният бюджет (разбирай данъците) се дават парите за половиния размер на пенсиите, било, като както сега, Горанов да се опитва да спаси "втория" стълб, а с това и модела от реформата на Иван Костов от 2000 г.. И вместо да му благодарят, костовистите го плюят.
26 Април 2016 08:15
"Системата сега е солидарна, разходопокривна - пенсиите на настоящите пенсионери се заплащат от вноските на настоящите работещи."

да, но само до там, до където вноските са в солидарната система! защото вноски за пенсия се правят в още два фонда! в които натрупаното е ИНДИВИДУАЛНО! а индивидуалните фондове не могат да се ползват за изплащане на пари за СОЦИАЛНИ цели. както сега се прави от общия кюп.

отговорът е в тези близо 8 милиарда лева, които не могат да се ползват за отглеждане на машини за гласуване, които се срамуват да се нарекат българи, и които нямат абсолютно никакъв принос в който и да е стълб на пенсионната система.
в индивидуалните фондове парите са на работещите и работодателите им! т.е. те са тези, които би следвало да кажат как да се харчат.

добрър коментар направи една жена по ТВ - щом дълговете се наследяват, защо натрупаното да не се наследява? не се умира само от старост, нали?

ПП и ако има фонд с проблеми, явно е този, който намира идеята за общ пул добра. и който фонд държавата не остави да се разбере, че е окраден и закрепи насила.
26 Април 2016 08:27
"Системата сега е солидарна, разходопокривна - пенсиите на настоящите пенсионери се заплащат от вноските на настоящите работещи."

За съжаление - и това ще работи до време. Колосалния демографски срив, който се наблюдава в последните десетилетия, в крайна сметка ще доведе до това, че след 15-20-25 години пенсионерите ще бъдат многократно вповече от работещите и държавата няма да има средства, с които да запълни недостига за пенсии дори и от всичките събрани данъци.
26 Април 2016 08:43
Ммм даа,
Да попитам.
Тези фондове не са ли под контрола на държавата , а?
Те са един вид банка. Даже контролът трябва да е по жесток , защото държавата задължава в нея да се депозират пари, а?

Като такива не трябвали да има пари от тези фондове в гаранционен фонд?
26 Април 2016 08:44
"Системата сега е солидарна, разходопокривна - пенсиите на настоящите пенсионери се заплащат от вноските на настоящите работещи."

За съжаление у нас към момента е така. Защото вноските на настоящите пенсионери ги няма. Затова и настоящите работещи не бива да си правят някякви илюзии. Техинте вноски издържат пенсионерите сега. Когато им дойде време да се пенсиониране, техните вноски също няма да ги има.
И между другото, това няма нищо общо със солидарна система.
26 Април 2016 09:01
"Затова не е изненадващо, че всички експерти, работодатели и пенсионните дружества се обявиха против прибързаната промяна, която Горанов се опитва да наложи" -да, посочените лапкат сладко, сладко от тези парички, как няма да са в шок! "Експертите" - те са добре платени от фондовете, "работодателите" - ама те повечето са акционери, ако не и собственици на такива дружества! И както намеква Горанов - в момента, в който тези дружества почнат да плащат пенсии, ще лъснат голите им дупета - парите са изпапкани!
26 Април 2016 09:13
Пенсионно-осигурителните фондове, които са просто псевдо частни дружества, прикачени от закона на една блага хранилка, следва да се премахнат като участници на пазара, получаващи законово задължителни приходи.
Ако могат да привлекат желаещи да внасят доброволно пари за пенсия свръх вноските по общественото осигуряване - да ги привлекат.

Правилно !
26 Април 2016 09:26
Промяната в системата облагодетелства главно полицаи и военни както винаги е било. Малкото пари които са внасяли по втория стълб ще се смесят с многото внасяни от останалите. Честито на печелившите.
26 Април 2016 09:41
Прочетете интервюто на Даниела Петкова в Наблюдател.
Дала е отговор на много въпроси и е обяснила доста добре същността на тази "горановка".
Аз искам само да ви попитам тук за следното:
Не ви ли писнА вече, от пенсионните ви осигуровки да се изплащат социалните "помощи" за всичкото тунеядец от един етнос?
Не искате ли парите за пенсии да бъдат САМО за пенсии?
Не виждате ли, че тази "горановка" е като онази "дянковка" с натрупаните милиарди от здравни осигуровки?
Като ви е ясно, че разходопокривната система ще даде фира със застаряването на населението защо не искате да се позволи постепенно преминаване към капиталова?
Солидарността да си бъде солидарност чрез социални пенсии и помощи от ОТДЕЛЕН фонд, който да се натрупва отделно от пенсиите. Пенсиите да са за тези, които са си ги заделили.
26 Април 2016 09:51
Ми прави го защото наближава времето фондовете не само да прибират вноски, но и да плащат, и ще се окаже, че някои ще получават пенции от втори стълб 2-3 лв на месец.
26 Април 2016 09:54
Ще се повторя от вчера, че е най-лесно:
Горанов манипулира на дребно. Пенсията от УПФ не е единствена и определяща за родените след 01.01.1960 г. Преобладаваща част от доходите от пенсия за тях си остава НОИ, като съотношението ще бъде 2,5 към 1.
От друга страна, наследяването на партидите е единствената основателна причина, средствата по тях да не бъдат прехвърлени масово към НОИ.
На трето място, кой и защо прави връзка на пожизнена пенсия от УПФ и онаследяване на средствата там ? Никакъв проблем няма осигуреният да избере периода през който УПФ да му изплаща пенсията - 10, 20 или 30 години. Ако му даде Господ живот и здраве да си изпапка парите сам, даде. Остатъка от живота си да го кара на пенсията от НОИ и помощ от децата.


....Вторият пенсионен стълб отне от НОИ милиарди приходи и ги пренасочи в УПФ, които са си най-обикновени пирамиди. Този "стълб" трябва да бъде премахнат и парите там да се насочат по избор на осигурения - в НОИ или в доброволни пенсионни фондове.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД