:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военноисторическият музей чества 140 г. от Априлското въстание

Утре от 15 ч. в Националния военноисторически музей на ул. "Черковна" 92 ще бъде открита изложбата "Идоли или идеали", посветена на Априлското въстание. Тя ще покаже лично оръжие и вещи на участниците в националноосвободителното движение. Сред уникалните експонати, които посетителите ще могат да видят, са револвер "Гасер", М 1870 и нож с ножница на апостола на българската свобода Васил Левски, чиято революционна мрежа служи за основа на въстанието, сабя и визитна картичка на Христо Ботев, револверът на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски и други лични вещи и оръжия, които са принадлежали на българи, записали името си в пантеона на безсмъртието.

В интерактивната експозиция на видеоекрани ще бъде възкресен споменът за героите, подготвили и осъществили Априлското въстание, чрез техни цитати и писма, въплъщаващи идеала им за свобода. Посетителите на изложбата ще се запознаят с идеите на участниците в Априлската епопея - Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Стефан Стамболов, Кочо Честименски, Панайот Волов, както и на Васил Левски, Георги Раковски, Ангел Кънчев и Хаджи Димитър.

Експозицията ще подтикне зрителите да довършат изложбата, избирайки между идолите - личностите, които са прокарали пътя към заветната свобода, и идеалите - движещата сила на промяната.

Изложбата ще бъде открита от председателя на Народното събрание и патрон на честванията на 140-годишнината от Априлското въстание Цецка Цачева и ще продължи до 31 май.
879
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД