:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 550
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столицата взима най-много пари от еврофондовете

България получи одобрение от Европейската комисия (ЕК) да строи важни инфраструктурни проекти в София със средства от еврофондовете от програмния период до 2020 г. Това стана ясно от съобщение от Брюксел вчера. Със средства от програма "Транспорт" ще се строи третият лъч на метрото, ще се довърши така наречената Северна скоростна тангента, ще се изградят и отсечки от околовръстното шосе.

ЕК даде зелена светлина за финансирането на продължението на метрото с 368 млн. евро. Плащанията за всички проекти обаче все още са блокирани, докато правителството не изпълни редица технически условия, съобщи БНР. ЕК е взела решение скоростният път през северната част на столицата да се довърши за сметка на бюджета на ЕС въпреки закъснението през миналата година. Това ще стане с 37.7 млн. евро. Новината е добра за България, защото иначе доплащането за строителните компании - изпълнители на проекта, трябваше да дойде от държавната хазна. Но по този начин забавеният проект "изяжда" част от парите за нови инфраструктурни проекти.

Освен това общо по новата програма за регионално развитие България вече може да получи 2.6 млрд. лв., но под условие. "Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако това не се случи, парите не могат да бъдат изплатени", поясни говорителят на комисията Якуб Адамович. "Сред изискванията са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други. Искаме да се уверим, че възможностите за нередности са ограничени", допълни Адамович.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа и договора за инвестиционната програма на София по програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в размер на 238 млн. лв. Парите са за развитието на обновяване на площади, образование, медицинска помощ и култура. "Брутният вътрешен продукт в столицата е с над 75% по-висок спрямо останалите региони в страната. Тя е най-големият получател на средства по програмата", заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Първите проекти, които ще се изпълнят до края на годината, са за обновяване на училища и детски градини.
3
976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Април 2016 23:47
"Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако това не се случи, парите не могат да бъдат изплатени", поясни говорителят на комисията Якуб Адамович.
27 Април 2016 01:30
Столицата взима най-много пари от еврофондовете
което доказва доколко извратена е първоначалната идея на евро фондовете - подпомагане на изостаналите райони/региони/сектори да инвестират ускорено за достигане поне до средноевропейски равнища
В този смисъл столицата ли е най-изостанала на територията ни?
27 Април 2016 21:19
Да, Трайко. Очевидно в морално отношение е така.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД