:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чудовищен пожар изпепелява цели гори в Канада

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Горският пожар в района на канадския град Форт Макмъри се разраства, а властите не могат да го овладеят.
Горският пожар в района на канадския град Форт Макмъри, който бушува от дни, е удвоил размера си, а служители предупредиха, че ситуацията в провинция Албърта е "непредсказуема и опасна", съобщи телевизия Си Ен Ен. Огнената стихия, която вече бе кръстена от местните медии "Чудовището", обхвана над 200 000 хектара и продължава да се разраства. Броят на евакуираните в района е близо 100 000 души. Над 1400 пожарникари, 133 хеликоптера, 200 тежки машини и 27 въздушни цистерни се борят за потушаването на 43 отделни огнища в провинцията, като седем от тях са извън контрол. Заради силния вятър огънят продължава да се разраства и да унищожава всичко по пътя си. Досега напълно са изгорели над 1600 сгради и близо 8000 хектара горски масиви. Засега не се съобщава за жертви.
20
1285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
08 Май 2016 19:42
Това е нещо наистина невиждано в световен мащаб.

Две потресващи видеа, как хора се измъкват с колите си буквално от огнения ад. Това е като "филм катастрофа на Емерих". Това е като тъмното небе в " Матрицата".....


https://www.youtube.com/watch?v=ieTQvIdG-Vo
https://www.youtube.com/watch?v=5-FJZFzaOa8



08 Май 2016 19:46
Засега не се съобщава за жертви.


Дано няма! Господ да им е на помощ! Ужасно е, горките хора!
08 Май 2016 19:49
Засега жертвата е само една, при автомобилна катастрофа. Но кадрите са ужасяващи. Шапка свалям на всички, които се опитват да осигурят относително безопасен изход на жителите. Но природата е безжалостна.
08 Май 2016 21:11
Хората се спасяват и дано няма жертви, но горките животни и птици никой няма да ги спаси Гората, изпълнена с живот, ще е мъртва завинаги.
08 Май 2016 21:24
Славе, ще се учудиш, но екосистемата оставена на себе си се възстановява удивително бързо! Дано само да успеят да измъкнат всички невредими, щото коли и къщи се купуват. Вчера четох за една млада дама, която пред перспективата да си остави кобилата да се опече жива, предпочела да я яхне и да мине през всичките ужасии. И двете са живи и здрави!
Натисни тук
http://www.thewesternstar.com/News/Local/2016-05-06/article-4520195/Sixteen-year-old-refuses-to-leave-beloved-horse-behind-during-wildfires/1
08 Май 2016 21:26
Slava 08 Май 2016 21:11
но горките животни и птици никой няма да ги спаси Гората, изпълнена с живот, ще е мъртва завинаги.

Айде, ся...
Животните (вкл. Птиците) са населявали Земята далеч преди Човека, и вероятно ще го надживеят, като през този период са се възстановявали и при много по-големи пожари. Природата се възстановя изключително бързо, каквото и да врещят еко-терористите!

--------
Какво ми направи впечатление от клипчетата (мнооооооооооооооого рядко гледам такива заради излишните истерии на джурналята и липсата на всякакъв разум и логика в отразяването!)

Самообладанието и липсата на паника сред населението и организацията и редът при изнасяне по шосетата - което е гаранция за успешна евакуация. Сигурно е имало и панически изпълнения при такава извънредна обстановка, но действително свалям шапка на Великия Братски Канадски Народ!
09 Май 2016 01:50
Наистина чудовищна стихия, но впечатляващи са организацията, самообладанието и синхронът между държавата (провинциални и федерални екипи), компаниите (незабавмно предоставили техника и персонал) и обикновени доброволци от цяла Канада!
затова жертви няма, всичко останало е възстановимо...
09 Май 2016 02:11
67АF,
Можете ли да кажете каква е първопричината за пожара?
Питам, защото в чуждестранни публикации и коментари под тях зърнах нещо за нефтени пясъци (oil sands), на друго място се споменаваше добив на шистов нефт наблизо, в България четем за горски пожари ... Как стоят нещата в действителност?
09 Май 2016 02:22
Darby, говори се за човешка грешка, най-вероятно неволна. Ако съвсем честно - в момента на никой не му е до търсене на причината, защото е опасно и приоритетите са други. Ранната пролет е един от най-опасните сезони - след меката, топла, суха зима, каквато беше последната, и преди раззеленяването. Добавя се вятър и един фас може да започне апокалипсис. Пясъците нямат пръст в това, напротив, екипите там са подготвени за борба с огъня и оказват съдействие.
09 Май 2016 03:50
67АF точно! Допринесоха и температурните аномалии - все пак районът географски е на ширината на сев.Европа, а в края на Април температурите надвишиха 30 градуса В същото време, само преди две седмици, на хиляди километри на Юг полетите на летището в Денвър Колорадо бяха отменени поради снежна буря. Годината е на Ел Ниньо - на пожари и наводнения

Петролните пясъци са различни от шистов добив. По някои оценки петролът в петролните пясъци на Алберта се равнява на петролните запаси на Саудитска Арабия. Добивът обаче е скъп и неекологичен. Намират се на около 100-200 км. северно от района на пожара.

Форт Макмъри (90хил.) са домовете на работещите в петродобива и рафинериите. Пожарът не е свързан с петродобива и наистина всички компании са предоставили техниката и персонала си в помощ на борбата с огъня и евакуацията на населението.
09 Май 2016 03:55
Благодаря за отговора, 67AF.
Стискам палци на хората там да се справят без жертви. Не, че ще е лесно за тези, които са изгубили имуществото си.
Четейки за момичето, яздило коня си през дима край бушуващия пожар, видях информация за оставеното затворено у дома куче (стопаните му не намерили място за него в колата си ). Читатели питаха какво е станало с него. Ако прочетете някъде за това, моля, напишете.
09 Май 2016 04:02
Вчера излъчиха репортаж за екипи доброволци (включително от евакуирани предишните дни), които са там специално за евакуация на изостанали домашни и други животни
09 Май 2016 04:07
Да, traikokitan4ev, дори и аз зная, че шистовият нефт и нефтените (петролните) пясъци са две различни неща. В постинга си изброявах какви (различни) предположения за причината за пожара се посочваха в прочетеното от мен.

Сърдечна благодарност за информацията за екипите, спасяващи изоставените животинки!

09 Май 2016 04:22
За нищо Darby
Извинявам се, ако съм прозвучал грубо-поучително!
Ето сигурен източник с постоянно обновяваща се информация:
http://www.cbc.ca/news
09 Май 2016 05:03

Darby
09 Май 2016 04:07
Сърдечна благодарност за информацията за екипите, спасяващи изоставените животинки!

Ето още!
http://www.theweathernetwork.com/news/articles/thousands-of-pets-stranded-in-fort-mcmurray/67447/
Евакуиращите авиолинии разрешиха за пръв път животни в кабините на самолетите, при това не ръчните чихуахуа, ами всичко четириного мяукащо и лаещо. Повечето семейства, които са се добрали до домовете си, са се евакуирали с живинките, но има и такива, които не са могли да се върнат от работа. Там вече както провърви. Ако срещнат полицаи или спасители - има надежда.
09 Май 2016 05:10
67АF
и аз мисля, че ако има изоставени животинки, става въпрос за случаите на хора, евакуирани от работните им места ;(
Не вярвам, че има собственик на домашен любимец, на който сърцето да му даде да го изостави. Още повече в Канада, където се казва че си най-добре ако си дете, пенсионер или дом.любимец
09 Май 2016 05:29
200 000 хектара? Природата сериозно се е заела да изчисти боклука, който я населява и и пречи да си върши работата. Браво на Природата.
09 Май 2016 13:24
Едва ли пострадалите животинки, птици, а и мнозинството от хората могат да се определят като "боклук". Същото важи и за унищожената растителност.

67AF, traikokitan4ev, благодаря за допълнителната информация.
10 Май 2016 11:25
Ганий
08 Май 2016 21:26

Айде, ся...
Животните (вкл. Птиците) са населявали Земята далеч преди Човека, и вероятно ще го надживеят, като през този период са се възстановявали и при много по-големи пожари. Природата се възстановя изключително бързо, каквото и да врещят еко-терористите!


Какво означава "се възстановява"? Да не би да възкръснат от пепелта? След време отнякъде ще дойдат и ще се заселят други животни и птици. Но сега всички там ще загинат. Защо винаги мислим за нас хората като за уникални и невъзстановими индивиди, а за животните/птиците - като за аморфна маса. Сякаш всяко от тях не страда, не изпитва болка, както и ти, както аз. Гората не са само дърветата, а и треви, храсти, цветя, насекоми, птици/животни - цял един свят, който напълно погрешно възприемаме като заменим. Не, незаменим е. На негово място ще се появи друг, различен от изгорелия. След много, десетки години.
13 Май 2016 16:01
В публикацията по-долу е описано как пилотът Кийт Ман не се съобразява с ограниченията за животинки на борда, за да помогне на евакуиращите се от Албърта собственици на домашни любимци. Огромно БРАВО за г-н Ман!

http://www.huffingtonpost.com/entry/pets-evacuate-fort-mcmurray_us_5734fab1e4b08f96c182b52f?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД